Рішення
від 30.08.2011 по справі 20/5005/8983/2011
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

РІШЕННЯ

25.08.11р. Справа № 20/5005/8983/2011

за позовом Дочірньої к омпанії "Укртрансгаз "Націон альної акціонерної компанії "Нафтогаз Україна", м.Дніпропе тровськ в особі структурного підрозділу Запорізького лін ійного виробничого управлін ня магістральних газопровод ів філії управління магістра льних газопроводів "Харківтр ансгаз", м. Дніпропетровськ

до Дніпродзержинськог о водопровідно-каналізаційн ого управління комунального підприємства Дніпропетровс ької обласної ради "Аульськи й водовід", с.м.т. Аули, Криничан ський р-н, Дніпропетровська о бл.

про стягнення 2 597 грн. 82 коп .

Суддя Пархоменко Н.В .

Представники:

від позивача: представник ОСОБА_1, довіреність № 649 ві д 17.03.11р.

від відповідача: представн ик не з'явився;

Суть спору:

Дочірня компанія "Укртран сгаз "Національної акціонерн ої компанії "Нафтогаз Україн а", м. Дніпропетровськ в особі структурного підрозділу Зап орізького лінійного виробни чого управління магістральн их газопроводів філії управл іння магістральних газопров одів "Харківтрансгаз" зверну вся з позовом, в якому просить стягнути з Дніпродзержинськ ого водопровідно-каналізаці йного управління комунально го підприємства Дніпропетро вської обласної ради "Аульсь кий водовід" заборгованість з основної суми боргу в розмі рі 1 815,84грн., інфляційні витрати в сумі 438,71грн., 3% річних в розмір і 151,21грн., 7% штрафу - 127,11грн., пеню - 64,9 5 грн. та судові витрати.

Відповідач свого представ ника в судове засідання не на правив, відзив не надав. Про да ту та час розгляду справи від повідача було повідомлено на лежним чином, про що свідчить повідомлення про вручення п оштового відправлення відпо відачу 16.08.2011.

Справа розглядається відп овідно до статті 75 Господарсь кого процесуального кодексу України за наявними у справі матеріалами.

У судовому засіданні 25.08.2011р. о голошена вступна та резолюти вна частина рішення.

Дослідивши матеріали спр ави, заслухавши пояснення пр едставника позивача, оцінивш и докази в сукупності, господ арський суд, -

ВСТАНОВИВ:

01 січня 2011 року між позивач ем Запорізьким лінійним виро бничим управлінням магістра льних газопроводів філії упр авління магістральних газоп роводів "Харківтрансгаз" (тра нсгаз) та відповідачем Дніпр одзержинським водопровідно -каналізаційним управлінням комунального підприємства Д ніпропетровської обласної р ади "Аульський водовід" (замов ник) був укладений договір ДУ МГ/12736-09 на транспортування при родного газу.

Предметом договору є надан ня послуг Трансгазом по тран спортуванню природного газу Замовника власними газотран спортними мережами від пункт ів прийому-передачі газу в ма гістральні трубопроводи до г азорозподільчої станції (ГРС ) та передача газу у газову мер ежу ВАТ "Дніпропетровськгаз" для подальшого транспортува нню Замовнику, а замовник зоб ов'язується прийняти вказани й обсяг газу, оплатити послуг и з його транспортування Тра нсгазу та виконувати інші об ов'язки передбачені цим дог овором (п. 1.1. договору).

Тариф на послуги по транспо ртуванню газу, що надаються Т рансгазом на момент укладанн я договору, визначений поста новою Національної комісії п о регулюванню електроенерге тики (НКРЕ) № 935 від 07.08.2008р. встанов люється у розмірі 27,60 грн. за 1000 к уб. м., ПДВ - 5,52 грн. Загальна варт ість становить 33,12 грн. за кожну 1000 куб. м транспортованого газ у (п. 6.1. договору).

Оплата послуг по транспорт уванню газу, наданих Трансга зом, здійснюється Замовником шляхом попередніх платежів до 30-го числа місяця, у якому на даються послуги по транспорт уванню, на розрахунковий рах унок Трансгазу. Остаточні ро зрахунки за послуги по транс портуванню природного газу, що були надані у звітному міс яці, здійснюються замовником на підставі двосторонніх ак тів про виконання послуг по т ранспортуванню газу або щомі сячних реєстрів (п. 2.6.) грошовим и коштами шляхом перерахуван ня на розрахунковий рахунок трансгазу у термін до 15 числа місяця, наступного за звітни м (п.п. 7.1.-7.2. договору).

Відповідно до пункту 2.6. нада ння послуг з транспортування газу оформлюється 2-х сторонн іми актами про виконання пос луг по транспортуванню газу між трансгазом та замовнико м на підставі затвердженого щомісячного реєстру протран спортованого газу замовнико м між Ват «Дніпропетровськга з»і Трансгазом»Акти підпису ються уповноваженими предст авниками сторін.

Згідно пунктів 2.7-2.8 Трансгаз направляє Замовнику два при мірники акту виконання послу г по транспортуванню газу за звітний місяць, підписані уп овноваженим представником т а скріплені печаткою Трансга зу. Замовник протягом 2-х(двох днів з моменту одержання акт у про виконання послуг по тра нспортуванню газу зобов' яз ується повернути Трансгазу один примірник оригіналу ак ту про виконання послуг по тр анспортуванню газу, підписан ий уповноваженим представни ком та скріплений печаткою З амовника, або надати в письмо вій формі мотивовану відмову від підписання акту. Ці акти та щомісячні реєстри є підст авою для розрахунків між сто ронами договору.

Згідно реєстрів розподілу природного газу позивачем б ули надані відповідачу послу ги по транспортуванню в люто му 2009р. протранспортовано 29,646 т ис.куб.м. на суму- 981,88грн. у берез ні 25, 180 тис.куб.м. на суму 833,96грн. , в сього в лютому-березні 2009р. бул о протранспортовано -54,826 тис. к уб. м. газу на суму 1815,84 грн.

Відповідач в порушення умо в договору за надані послуги з позивачем не розрахувався , у зв'язку з чим у відповідача перед позивачем виникла заб оргованість у сумі 1815,84 грн.

На день розгляду справи від повідач доказів погашення бо ргу не надав , позовні вимоги н е заперечив.

Згідно статті 193 Господарсь кого кодексу України суб'єкт и господарювання та інші уч асники господарських відно син повинні виконувати гос подарські зобов'язання нале жним чином відповідно до зак ону, інших правових актів, до говору, а за відсутності кон кретних вимог щодо виконан ня зобов'язання - відповідно до вимог, що у певних умовах з вичайно ставляться. До викон ання господарських догов орів застосовуються відпов ідні положення Цивільного к одексу України.

Відповідно статей 525, 526 Цивіл ьного кодексу України зобов ' язання повинні виконувати ся належним чином та у встано влений строк у відповідності з вказівками закону, договор у одностороння відмова від в иконання зобов' язань не доп ускається.

Відповідно п. 1 ст. 530 Цивільно го кодексу України якщо у зо бов'язанні встановлений стр ок (термін) його виконання, то воно підлягає виконанню у це й строк (термін).

Відповідно п. 8.2. договору за несвоєчасну оплату послуг по транспортуванню газу у терм іни, зазначені у п. 7.2. договору, замовник повинен сплатити н а користь трансгазу, крім сум и заборгованості пеню в розм ірі 0,5 % від суми простроченого платежу за кожен день простр очення платежу, але не більше подвійної облікової ставки НБУ, що діяла в період, за який нараховувалась пеня, а також відшкодовує понесені трансг азом збитки.

Позивач нарахував відпові дачу пеню у розмірі 64,95 грн. за п еріод 16.03.2009 - 12.08.2009р.

Згідно п. 1 ст. 216 Господарсько го кодексу України учасники господарських відносин несуть господарсько-пра вову відповідальність за п равопорушення у сфері господ арювання шляхом застосув ання до правопорушників господарських санкцій на пі дставах і в порядку, передбач ених цим Кодексом, іншими зак онами та договором.

Відповідно до п. 1 ст. 230 Господ арського кодексу України штр афними санкціями визнают ься господарські санкції у в игляді грошової суми (неуст ойка, штраф, пеня), яку учасни к господарських відносин зоб ов'язаний сплатити у разі пор ушення ним правил здійсненн я господарської діяльності , невиконання або неналежног о виконання господарського з обов'язання.

Відповідно до п. 6 ст. 231 Господ арського кодексу України 6. ш трафні санкції за порушен ня грошових зобов'язань вс тановлюються у відсотках, р озмір яких визначається обл іковою ставкою Національног о банку України, за увесь ча с користування чужими кошта ми, якщо інший розмір відсотк ів не передбачено законом аб о договором.

Відповідно до ст. 3 Закону Ук раїни „ Про відповідальність за несвоєчасне виконання гр ошових зобов' язань” (зі змі нами) розмір пені обчислюєт ься від суми простроченого платежу та не може перевищув ати подвійної облікової ст авки Національного банку У країни, що діяла у період, за я кий сплачується пеня.

Відповідно п. 6 ст. 232 Господар ського кодексу України нарах ування штрафних санкцій за прострочення виконання зоб ов'язання, якщо інше не вста новлено законом або договор ом, припиняється через шість місяців від дня, коли зобов'я зання мало бути виконано.

До вимог про стягнення неус тойки (штрафу, пені) застосов ується спеціальна позовна да вність в один рік (пункт1 част ини 2 статті 258 ЦК України). Пози вачем пропущений строк позов ної давності в частині стягн ення пені, але відповідно до ч астини 3 статті 267 ЦК України п озовна давність застосовуєт ься судом лише за заявою стор они у спорі, зробленою до вине сення ним рішення, сторони та кої заяви не надали, тому суд н е застосовує строки позовної давності.

Відповідно статті 625 Цивіль ного кодексу України боржни к який прострочив виконання грошового зобов' язання, на вимогу кредитора зобов' яза ний сплатити суму боргу з ура хуванням індексу інфляції за весь час прострочення, а тако ж 3% річних від простроченої с уми, якщо інший розмір процен тів не встановлений договор ом або законом.

Позивач нарахував відпові дачу інфляційні у розмірі 438,71 г рн. за період з березня 2009 р. по т равень 2011р., 3 % річних - 151,21 грн. за п еріод з 16.03.2009р. по 11.07.2011р.

Позивач також просить стяг нути з відповідача штраф у ро змірі 7% від вартості послуг у сумі 127,11 грн. посилаючись на п. 2 ст. 231 Господарського кодексу України.

Відповідно п. 2 ст. 231 Господ арського кодексу України у р азі якщо порушено господарс ьке зобов'язання, в якому хоч а б одна сторона є суб'єктом г осподарювання, що належить до державного сектора еконо міки, або порушення пов'язане з виконанням державного кон тракту, або виконання зобов'я зання фінансується за рахун ок Державного бюджету Укра їни чи за рахунок державно го кредиту, штрафні санкції з астосовуються, якщо інше не п ередбачено законом чи догово ром, у таких розмірах: за порушення умов зобов'язанн я щодо якості (комплектності ) товарів (робіт, послуг) стяг ується штраф у розмірі два дцяти відсотків вартості н еякісних (некомплектних) то варів (робіт, послуг); за по рушення строків виконання зо бов'язання стягується пеня у розмірі 0,1 відсотка вартост і товарів (робіт, послуг), з як их допущено прострочення вик онання за кожний день простр очення, а за прострочення по над тридцять днів додатков о стягується штраф у розмірі семи відсотків вказаної вар тості.

Суд вважає, що позовні вимог и в частині стягнення штрафу такими, що не підлягають задо воленню, оскільки в даному ви падку договором вже передбач ено відповідальність за пору шення зобов'язання щодо опла ти послуг - стягнення пені (п.8.2. договору), а додаткова відпов ідальність про стягнення 7% ш трафу у договорі не передбач ена.

З огляду на викладене, позов ні вимоги підлягають задовол енню частково у сумі 1815,84 грн. о сновного боргу, 64,95 грн. пені, 438,71 грн. інфляційних, 151,21 грн. - 3% річн их.

В іншій частині позову відм овити.

Відповідно статті 49 Господ арського процесуального код ексу України судові витрати покладаються на відповідач а пропорційно розміру задово лених вимог.

Керуючись статтями 49, 82-84, 116, Господарського процесуальн ого кодексу України , господа рський суд ,-

ВИРІШИВ :

Позов задовольнити частк ово.

Стягнути з Дніпродзержинс ького водопровідно-каналіза ційного управління комуналь ного підприємства Дніпропет ровської обласної ради "Ауль ський водовід" (52310, Дніпропетро вська обл., Криничанський р-н, смт. Аули, Другий дорожній про вулок, б. 1, код ЄДРПОУ 36151292) на кор исть Дочірньої компанії "Укр трансгаз" Національної акціо нерної компанії "Нафтогаз Ук раїни" в особі структурного п ідрозділу Запорізького ліні йного виробничого управлінн я магістральних газопроводі в "Харківтрансгаз" (49035, м. Дніпро петровськ, Криворізьке шосе, 24, код ЄДРПОУ 25698645) - 1815 (одну ти сячу вісімсот п'ятнадцять) гр н. 84 коп. основного боргу, 64 (шістдесят чотири) грн. 95 коп. пені, 438 (чотириста тридця ть вісім) грн. 71 коп. Інфляці йних втрат, 151 (сто п'ятдесят одну) грн. 21 коп. - 3% річних, 9 7 (дев'яносто сім) грн. 01 коп. д ержавного мита, 224 (двісті д вадцять чотири) грн. 45 коп . витрат по інформаці йно - технічному забезпеченн ю процесу.

В решті позову відмовити.

Видати наказ після набранн я рішенням законної сили.

Рішення господарського су ду набирає законної сили піс ля закінчення строку поданн я апеляційної скарги, якщо ап еляційну скаргу не було пода но. У разі подання апеляційно ї скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після розгляду справи а пеляційним господарським су дом.

Суддя Н.В. Пархоменко

Повне рішення складено

29.08.2011р.

Дата ухвалення рішення30.08.2011
Оприлюднено01.09.2011
Номер документу17886036
СудочинствоГосподарське
Сутьстягнення 2 597 грн. 82 коп

Судовий реєстр по справі —20/5005/8983/2011

Рішення від 30.08.2011

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Пархоменко Наталія Володимирівна

Ухвала від 04.08.2011

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Пархоменко Наталія Володимирівна

Ухвала від 15.07.2011

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Пархоменко Наталія Володимирівна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні