Ухвала
від 02.08.2011 по справі 44/205-б
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МІСТА КИЄВА

44/205-б

 

ГОСПОДАРСЬКИЙ  СУД  міста КИЄВА01030, м.Київ, вул.Б.Хмельницького,44-Б     тел. 284-18-98

УХВАЛА

Справа №  44/205-б

02.08.11

За заявою Товариства з обмеженою відповідальністю "Українська Соціальна програма" (код ЄДРПОУ 35199726)

про             визнання банкрутом

   суддя Чеберяк П.П.

Представники:

Від заявника (боржника): Делікатний І.М. –представник, Пушкарьов О.О. - представник

ОБСТАВИНИ СПРАВИ:

Заявник звернувся до суду з заявою про порушення провадження у справі про банкрутство Товариства з обмеженою відповідальністю "Українська Соціальна програма".

Ухвалою господарського суду м. Києва від 29.03.2011 порушено провадження у справі № 44/205-б, розгляд справи призначено на 11.04.2011р.

11.04.2011р. у зв'язку з відпусткою судді розгляд справи не відбувся.

Ухвалою господарського суду м. Києва від 20.04.2011р. призначено розгляд справи на 10.05.2011р.

          Ухвалою господарського суду м. Києва від 10.05.2011р. відкладено розгляд справи на 06.06.2011р.

          Ухвалою господарського суду м. Києва від 06.06.2011р. призначено розгляд справи на 01.07.2011р.

Ухвалою господарського суду м. Києва від 01.07.2011р. відкладено розгляд справи на 25.07.2011р.

Ухвалою господарського суду м. Києва від 25.07.2011р. відкладено розгляд справи на 02.08.2011р.

У судовому засіданні 02.08.2011р. представник заявника (боржника) надав пояснення по суті справи та подав додаткові документи до матеріалів справи.

Дослідивши матеріали справи загалом, а також заяву Товариства з обмеженою відповідальністю "Українська Соціальна програма" про порушення справи про банкрутство та додані до неї документи зокрема, суд встановив наступне.

Заявником подано заяву про порушення справи про банкрутство за особливостями, передбаченими ст. 51 Закону України «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом».

Відповідно до частини 1 статті 51 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" якщо вартості майна боржника - юридичної особи, щодо якого прийнято рішення про ліквідацію, недостатньо для задоволення вимог кредиторів, така юридична особа ліквідується в порядку, передбаченому цим Законом. У разі виявлення зазначених обставин ліквідатор (ліквідаційна комісія) зобов'язані звернутися в господарський суд із заявою про порушення справи про банкрутство такої юридичної особи.

Згідно ч. 4 ст. 105 Цивільного кодексу України комісія з припинення юридичної особи поміщає в друкованих засобах масової інформації, в яких публікуються відомості про державну реєстрацію юридичної особи, що припиняється, повідомлення про припинення юридичної особи та про порядок і строк заявлення кредиторами вимог до неї. Цей строк не може становити менше двох місяців з дня публікації повідомлення про припинення юридичної особи.

Відповідно до ч. 1 ст. 110 Цивільного кодексу України юридична особа ліквідується, зокрема, за рішенням її учасників або органу юридичної особи, уповноваженого на це установчими документами, в тому числі у зв'язку із закінченням строку, на який було створено юридичну особу, досягненням мети, для якої її створено, а також в інших випадках, передбачених установчими документами.

Якщо вартість майна юридичної особи є недостатньою для задоволення вимог кредиторів, юридична особа ліквідується в порядку, встановленому законом про відновлення платоспроможності або визнання банкрутом (частина 3 статті 110 ЦК України).

Частиною 1 статті 111 Цивільного кодексу України передбачено, що ліквідаційна комісія після закінчення строку для пред'явлення вимог кредиторами складає проміжний ліквідаційний баланс, який містить відомості про склад майна юридичної особи, що ліквідується, перелік пред'явлених кредиторами вимог, а також про результати їх розгляду. Проміжний ліквідаційний баланс затверджується учасниками юридичної особи або органом, який прийняв рішення про ліквідацію юридичної особи.

Зі змісту частини 5 статті 60 Господарського кодексу України, яка регулює загальний порядок ліквідації суб'єкта господарювання, вбачається, що ліквідаційна комісія оцінює наявне майно суб'єкта господарювання, який ліквідується, і розраховується з кредиторами, складає ліквідаційний баланс та подає його власнику або органу, який призначив ліквідаційну комісію. Достовірність та повнота ліквідаційного балансу повинні бути перевірені у встановленому законодавством порядку.

Отже, враховуючи вищезазначені вимоги закону, необхідними передумовами для звернення із заявою про порушення провадження у справі про банкрутство боржника у порядку статті 51 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" є наступні дії.  Прийняття рішення власником майна (або органом, уповноваженим управляти майном) боржника про звернення боржника до господарського суду із заявою. Проведення аналізу активів боржника у вигляді проведення інвентаризації наявного майна (у тому числі заставленого майна), його належної оцінки та оцінки грошових коштів на рахунках боржника. Аналіз пасивів боржника шляхом публікації оголошення згідно з вимогами статті 105 Цивільного кодексу України з метою виявлення кредиторів та встановлення повного обсягу кредиторської заборгованості. Проведення аналізу активів та пасивів боржника є підставою складення проміжного ліквідаційного балансу, який додається до заяви боржника відповідно до п. 3 ст. 7 Закону про банкрутство. Повідомлення органу державної податкової служби про ліквідацію підприємства.

Дотримання визначених вимог та сукупність вказаних дій із доданням доказів їх проведення є підставою для звернення ліквідатора (ліквідаційної комісії) із заявою про порушення справи про банкрутство в порядку ст. 51 Закону України «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом».

Відповідної правової позиції дотримується Верховний Суд України, зокрема в постанові від 10.06.2008 р. у справі № 15/682-б.

З матеріалів справи вбачається, що Товариство з обмеженою відповідальністю "Українська Соціальна програма" звернулось до Господарського суду м. Києва з заявою про порушення справи про банкрутство з порушенням вимог чинного законодавства. Зокрема, у вказаній заяві відсутні відомості про те, чи проводилася належним чином оцінка наявного майна боржника, в порядку передбаченому Законом України «Про оцінку майна, майнових прав та професійну оціночну діяльність в Україні», оскільки в матеріалах справи наявні лише відомості про залишки грошових коштів на рахунках боржника, а також про наявність майна боржника.

Крім того, в матеріалах справи відсутні докази  розміщення в друкованих засобах масової інформації повідомлення про припинення даної юридичної особи відповідно до частини 4 статті 105 ЦК України.

Стаття 80 Господарського процесуального кодексу закріплює вичерпний перелік підстав припинення провадження у справі. Зокрема відповідно до п. 11 вказаної статті провадження у справі підлягає припиненню, якщо відсутній предмет спору.

Таким чином, враховуючи викладене вище, оскільки заявником (боржником) не надано належних доказів на підтвердження законності своїх вимог про визнання боржника банкрутом та відкриття ліквідаційної процедури, за особливостями передбаченими ст. 51 Закону України «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом»суд вважає за необхідне припинити провадження у справі про банкрутство.

            Керуючись  п. 11 ст. 80, ст. 86 Господарського процесуального кодексу України, суд-

УХВАЛИВ:

1. Провадження у справі № 44/205-б за заявою Товариства з обмеженою відповідальністю "Українська Соціальна програма" про визнання банкрутом припинити.

2. Ухвала набирає законної сили з моменту її винесення.

3. Копію ухвали направити для виконання:

- заявнику (боржнику);

- установі банку боржника;

- Державному департаменту з питань банкрутства (вул. П.Любченка, 15, м. Київ, 03150);

- державному реєстратору за місцем знаходження боржника.

4. Копію ухвали направити для відома та з метою запобігання фіктивного банкрутства підприємства в:

- прокуратуру м. Києва;

- державну податкову адміністрацію у м. Києві (вул. Шолуденка, 33/19, м. Київ).

Суддя                                                                                                   П.П. Чеберяк

          

          

СудГосподарський суд міста Києва
Дата ухвалення рішення02.08.2011
Оприлюднено01.09.2011
Номер документу17886407
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —44/205-б

Ухвала від 02.08.2011

Господарське

Господарський суд міста Києва

Чеберяк П.П.

Ухвала від 25.07.2011

Господарське

Господарський суд міста Києва

Чеберяк П.П.

Ухвала від 01.07.2011

Господарське

Господарський суд міста Києва

Чеберяк П.П.

Ухвала від 06.07.2010

Господарське

Господарський суд міста Києва

Чеберяк П.П.

Ухвала від 15.06.2010

Господарське

Господарський суд міста Києва

Чеберяк П.П.

Постанова від 06.04.2010

Господарське

Господарський суд міста Києва

Чеберяк П.П.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні