Постанова
від 14.07.2011 по справі 7544/11/2070
ХАРКІВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Харківський окружний ад міністративний суд

61004 м. Харків вул. Мар'їнс ька, 18-Б-3

П О С Т А Н О В А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

м.Харків

14 липня 2011 р. № 2-а- 7544/11/2070

Харківський окружний адм іністративний суд у складі:

Головуючого судді - Бідоньк о А.В.,

при секретарі судового зас ідання - Міхно А.О.,

за участю:

прокурора - Горюнової І.В.,

представника позивача - І лейка В.П.,

розглянувши у відкри тому судовому засіданні в пр иміщенні Харківського окруж ного адміністративного суду справу за адміністративним позовом Прокурора Зачепилів ського району Харківської об ласті в інтересах держави в о собі Управління Пенсійного ф онду України в Зачепилівсько му районі Харківської област і до Фізичної особи підприєм ця ОСОБА_2 про стягнення с уми, -

В С Т А Н О В И В:

Прокурор Зачепилівсько го району Харківської област і в інтересах держави в особі Управління Пенсійного фонду України в Зачепилівському р айоні Харківської області зв ернувся до суду з позовною за явою про стягнення з відпові дача, Фізичної особи - підпр иємця ОСОБА_2 заборговано сті зі сплати страхових внес ків на загальнообов' язкове державне пенсійне страхуван ня в сумі 1616,4 грн.

В обґрунтування заяв леного позову позивач вказа в, що відповідач у строки, виз начені законодавством, зокре ма Законом України “Про зага льнообов' язкове державне п енсійне страхування” Законо м України “Про порядок обчис лення і сплати страхувальник ами та застрахованими особам и внесків на загальнообов' я зкове державне пенсійне стра хування” Інструкцією “Про п орядок обчислення і сплати с трахувальниками та застрахо ваними особами внесків на за гальнообов' язкове державн е пенсійне страхування до Пе нсійного фонду України”, зат вердженою Постановою Правлі ння Пенсійного фонду України від 19.12.03р. № 21-1, та зареєстровано ю в Міністерстві Юстиції Укр аїни 16.01.04р. за № 64/8663, не виконує св ої зобов' язання із сплати в несків, що ускладнює фінансу вання виплати пенсій. Згідно розрахунку, доданого до позо вної заяви, позивач просив ст ягнути з відповідача в рахун ок погашення заборгованості 1616,40 грн.

Прокурор в судове засіданн я з' явився просив задовольн ити позовні вимоги в повному обсязі.

Представник позивача в суд ове засідання з"явився проси в задовольнити позовні вимог и в повному обсязі.

Відповідач в судове засід ання не прибув, причину неявк и суду не повідомив, заперече нь проти позову не надавав. Ві дповідно до ч.8 ст.35 КАС України про дату, час і місце судового розгляду справи повідомлявс я належним чином шляхом напр авлення повісток за адресою, внесеною до державного реєс тру юридичних осіб та фізичн их осіб-підприємців, що є підс тавою для розгляду справи у й ого відсутність на підставі наявних у справі доказів.

Суд, вислухавши пояснення п рокурора, представника позив ача, дослідивши матеріали сп рави, вважає що позов підляга є задоволенню з наступних пі дстав.

Відповідно до свідо цтва про державну реєстрацію фізичної особи - підприємця ОСОБА_2 місце проживання: 64420, АДРЕСА_1, зареєстрована з а №24570000000000462 від 09.06.08р. Зачепилівськ ою районною державною адміні страцією Харківської област і.

Матеріали справи свідчать , що відповідача зареєстрова но в Управлінні Пенсійного ф онду України в Зачепилівськ ому районі Харківської облас ті як платника страхових вне сків на загальнообов' язков е державне пенсійне страхува ння.

Судом встановлено, що внасл ідок несвоєчасного перераху вання відповідачем грошових коштів у відповідача виникл а заборгованість зі сплати с трахових внесків на обов' яз кове державне пенсійне страх ування в розмірі 1616,40 грн. за лип ень - грудень 2010 року. ( що підт верджується довідкою надано ю УПФ України в Зачепилівськ ому районі Харківської облас ті від 15.07.11р.).

Судом також встановлено, що позивачем на адресу відпові дача направлено вимогу № Ф 36У від 02.02.11р. Проте кошти згідно в имоги не сплачено.

Порядок нарахування, обчис лення та строки сплати страх ових внесків на загальнообов ' язкове державне пенсійне страхування передбачено Зак оном України “Про загальнооб ов' язкове державне пенсійн е страхування” та Інструкціє ю “Про порядок обчислення і с плати страхувальниками та за страхованими особами внескі в на загальнообов' язкове де ржавне пенсійне страхування до Пенсійного фонду України ”, затвердженою Постановою П равління Пенсійного фонду Ук раїни від 19.12.03р. № 21-1, та зареєстр ованою в Міністерстві Юстиці ї України 16.01.04р. за № 64/8663.

Відповідач, відповідно до З акону України “Про загальноо бов' язкове державне пенсій не страхування”, Інструкції “Про порядок обчислення і сп лати страхувальниками та зас трахованими особами внесків на загальнообов' язкове дер жавне пенсійне страхування д о Пенсійного фонду України”, затвердженої Постановою Пра вління Пенсійного фонду Укра їни від 19.12.03р. № 21-1, та зареєстров аною в Міністерстві Юстиції України 16.01.04р. за № 64/8663, повинен сп лачувати страхові внески, на раховані за відповідний кале ндарний місяць, не пізніше ні ж через 20 календарних днів з д ня закінчення кожного календ арного місяця шляхом перерах ування коштів в безготівкові й формі.

Відповідно до розрахунку с уми сплати страхових внесків на загальнообов' язкове де ржавне пенсійне страхування , що підлягає сплаті за липень -грудень 2010 року, відповідач зо бов' язаний сплатити позива чу 1616,40 грн.

Відповідно до ст.106 За кону України "Про загальнооб ов'язкове державне пенсійне страхування" суми страхових внесків своєчасно не нарахо вані та/або не сплачені страх увальниками у визначені стро ки вважаються простроченою з аборгованістю із сплати стра хових внесків.

Згідно абз. 5 ст.7 прикінц евих положень Закону України "Про збір та облік єдиного вне ску на загальнообов'язкове д ержавне соціальне страхуван ня" який набув чинності з 01.01.2011 р оку - стягнення заборгованос ті із сплати страхових внеск ів за діючими видами загальн ообов'язкового державного со ціального страхування та сум штрафних санкцій, нарахован их та/або не сплачених у періо д до 1 січня 2011 року, в тому числі страхових внесків, строк спл ати яких на 1 січня 2011 року не на став, здійснюється фондами з агальнообов'язкового держав ного соціального страхуванн я відповідно до законодавств а, що діяло на момент виникнен ня такої заборгованості або застосування штрафних санкц ій.

Територіальні органи Пенсійного фонду за формою і у строки, визначені правлінн ям Пенсійного фонду, надсила ють страхувальникам, які маю ть недоїмку, вимоги про її спл ату.

Таким чином, у зв ' язку із порушенням відпові дачем платіжної дисципліни - позивачем, на підставі ч.3 ст.106 Закону України “Про загальн ообов' язкове державне пенс ійне страхування” направлял ась вимога про сплату боргу № Ф-32 від 02.02.2011 року.

Згідно п.3 ч.3 ст.106 Закону та п.8.4. Інструкції, протягом 10 р обочих днів з дня одержання в имоги страхувальник зобов' язаний сплатити зазначену у вимозі суму сплати боргу та с уму фінансових санкцій.

Абзацом 8 ч.3 ст.106 Закону У країни “Про загальнообов' я зкове державне пенсійне стра хування” визначено, що у разі якщо страхувальник, який оде ржав вимогу територіального органу Пенсійного фонду про сплату недоїмки і протягом д есяти робочих днів після її о тримання не сплатив зазначен у у вимозі суму недоїмки разо м з застосованою до нього фін ансовою санкцією, включеної до вимоги, або не узгодив вимо гу з відповідним органом Пен сійного фонду, або не оскаржи в вимогу в судовому порядку, а також у разі якщо страхуваль ник узгодив вимогу, але не спл атив узгоджену суму недоїмки протягом десяти робочих дні в після отримання узгодженої вимоги, відповідний орган Пе нсійного фонду звертається в установленому законом поряд ку і подає вимогу про сплату н едоїмки до відповідного підр озділу державної виконавчої служби. У зазначених випадка х орган Пенсійного фонду так ож має право звернутися до су ду чи господарського суду з п озовом про стягнення недоїмк и.

В даному випадку позив ач правомірно скористався на даним йому правом звернення до суду, у нього наявне право н а підтримання позовних вимог як у відповідного суб'єкта вл адних повноважень.

Факт наявності у відповідача заборгованості перед УПФ України в Зачепилі вському районі Харківської о бласті підтверджується розр ахунками суми страхових внес ків на загальнообов'язкове д ержавне пенсійне страхуванн я, що підлягають сплаті.

Відповідно до ст.2 0 Закону України "Про загально обов'язкове державне пенсійн е страхування" страхувальник и зобов'язані сплачувати стр ахові внески, нараховані за в ідповідний базовий період, н е пізніше, ніж через 20 календа рних днів з дня закінчення ць ого періоду.

Згідно п. 5.1.3, п.5.1.4 Інст рукції про порядок обчисленн я і сплати страхувальниками та застрахованими особами вн есків на загальнообов'язкове де6ржавне пенсійне страхува ння до Пенсійного фонду Укра їни від 19 грудня 2003 року, страхо ві внески нараховуються неза лежно від джерел їх фінансув ання, форми, порядку, місця вип лати та використання, а також незалежно від того, чи були за значені суми фактично виплач ені після їх нарахування до с плати, а нараховані за відпов ідний базовий звітний період страхові внески сплачуються платниками шляхом перерахув ання безготівкових сум з їх б анківських рахунків не пізні ше, ніж через 20 календарних дн ів із дня закінчення цього пе ріоду від виплати заробітної плати (доходу), на які нарахов ані страхові внески.

Наведені правові норм и є спеціальними законодавчи ми нормами регулювання відно син у сфері нарахування та сп лати страхових внесків на за гальнообов'язкове державне п енсійне страхування, через щ о суд прийшов до висновку, що н араховані за відповідний баз овий період страхові внески сплачується страхувальнико м не пізніше, ніж через 20 кален дарних днів з дня закінчення цього періоду незалежно від виплати заробітної плати (до ходу), на які нараховані страх ові внески.

На час розгляду даної адміністративної спра ви заборгованість відповіда ча за період липень-грудень 201 0 року становить 1616,40 грн., що під тверджується матеріалами сп рави та відповідачем не нада но до суду належних та допуст имих доказів, які б свідчили п ро сплату вказаних сум.

Відповідно ч.4 ст.94 КАС Укра їни у справах, в яких позиваче м є суб' єкт владних повнова жень, а відповідачем - фізична чи юридична особа судові вит рати з відповідача не стягую ться.

Керуючись ст. ст. 8-14, 71, 94, 159, 160-164, 167, 185, 186, КАС України, суд

П О С Т А Н О В И В:

Адміністративний позов Прокурора Зачепилівського р айону Харківської області в інтересах держави в особі Уп равління Пенсійного фонду Ук раїни в Зачепилівському райо ні Харківської області до Фі зичної особи підприємця ОС ОБА_2 про стягнення суми - за довольнити.

Стягнути з Фізичної особи підприємця ОСОБА_2 (64420, АДРЕСА_1) на користь Упр авління Пенсійного фонду Укр аїни в Зачепилівському район і Харківської області (64401, вул. Радянська, 56, смт. Зачепилівка , Харківська область, р/р256073122496, 2560 63132496, філія ХОУ ВАТ "Ощадбанк", м. Х арків, код 22645275, МФО 351823) недоїмку п о внесках на загальнообов"яз кове державне пенсійне страх ування у сумі 1616,40 (одна тисяча ш істсот шістнадцять гривень) 40 копійок.

Постанова набирає за конної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо скаргу не було по дано. У разі подання апеляцій ної скарги постанова, якщо її не скасовано, набирає законн ої сили після повернення апе ляційної скарги, відмови у ві дкритті апеляційного провад ження або набрання законної сили рішенням за наслідками апеляційного провадження.

Постанова може бути оскарж ена в апеляційному порядку д о Харківського апеляційного адміністративного суду чере з Харківський окружний адмін істративний суд шляхом подач і апеляційної скарги протяго м десяти днів з дня її проголо шення. У разі застосування су дом частини третьої статті 160 цього Кодексу, а також прийня ття постанови у письмовому п ровадженні апеляційна скарг а подається протягом десяти днів з дня отримання копії по станови.

Повний текст пос танови складено 19.07.2011 року.

Судд я Бідонько А.В.

Дата ухвалення рішення14.07.2011
Оприлюднено05.09.2011
Номер документу17890113
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —7544/11/2070

Ухвала від 23.06.2011

Адміністративне

Харківський окружний адміністративний суд

Бідонько А.В.

Ухвала від 23.06.2011

Адміністративне

Харківський окружний адміністративний суд

Бідонько А.В.

Постанова від 14.07.2011

Адміністративне

Харківський окружний адміністративний суд

Бідонько А.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні