Постанова
від 04.08.2011 по справі 4505/11/2070
ХАРКІВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Копія< >

Харківський окружний адмі ністративний суд

61004 м. Харків вул. Мар'їнська, 18-Б-3

П О С Т А Н О В А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

Харків

"04" серпня 2011 р. Справа № 2а-4505/11/2070

Харківський окру жний адміністративний суд у складі

головуючого судді - Мельник ова Р.В.

за участю: секретаря судово го засідання - Вороніної І.О.,

представника позивача - К ураксіної В.О.,

представника відповідача - не прибув,

розглянувши у відкри тому судовому засіданні у пр иміщенні Харківського окруж ного адміністративного суду адміністративну справу за п озовом Управління Пенсійног о фонду України в Червонозав одському районі м.Харкова до державного підприємства "Ха рківвибухпром" про стягнення заборгованості з відшкодува ння пільгових пенсій, -

В С Т А Н О В И В:

Позивач, Управління Пен сійного фонду України в Черв онозаводському районі м.Харк ова, звернувся до Харківсько го окружного адміністративн ого суду з позовом до державн ого підприємства "Харківвибу хпром", в якому просить суд стя гнути з державного підприємс тва "Харківвибухпром" на кори сть Управління Пенсійного фо нду України в Червонозаводсь кому районі м.Харкова суму бо ргу по відшкодуванню пільгов их пенсій за сп.№2 в розмірі 30315,54 грн., і мотивує свої вимоги тим , що відповідно до ч.2 Прикінце вих положень Закону України “Про загальнообов' язкове д ержавне пенсійне страхуванн я”та п.6 Інструкції “Про поряд ок обчислення і сплати страх увальниками та застраховани ми особами внесків на загаль нообов' язкове державне пен сійне страхування до Пенсійн ого фонду України”, затвердж еної Постановою Правління Пе нсійного фонду України від 19.1 2.2003 № 21-1 відшкодуванню Пенсійно му фонду підлягають витрати на виплату та доставку пільг ових пенсій, призначених від повідно до пунктів “б-з”ст.13 З акону України “Про пенсійне забезпечення”до досягнення працівниками пенсійного вік у. Згідно з листами УПФ Україн и в Червонозаводському район і м.Харкова від 12.01.2011, 18.02.2011 та 21.03.2011 су ма, що підлягає відшкодуванн ю Пенсійному фонду України н а виплату та доставку пенсій , призначених на пільгових ум овах, складає 30315,54грн. Зазначен а сума вказана в розрахунках , направлених платнику. Таким чином, ДП "Харківвибухпром" на лежним чином не виконує вимо ги чинного законодавства щод о відшкодування витрат Пенсі йного фонду України на випла ту та доставку пенсій, призна чених на пільгових умовах, вн аслідок чого у відповідача п еред Пенсійним фондом Україн и склалась заборгованість в сумі 30315,54грн.

Відповідачем надано до суд у заперечення проти позову (а .с.38-40). В обґрунтування запереч ень відповідач посилається н а існування у підприємства з аборгованості з виплати заро бітної плати. Також відповід ач зазначає, що позивачем не д оведено відповідність закон одавству призначення та розм іру пенсій колишнім працівни кам, та вважає, що суми вимог є необґрунтованими.

У судовому засіданні предс тавник позивача позовні вимо ги підтримав у повному обсяз і та просив їх задовольнити.

Відповідач, належним чином повідомлений про дату, час та місце розгляду справи, що під тверджується повідомленням и про вручення поштового від правлення, у судові засіданн я свого представника не напр авив.

Враховуючи зазначене, суд в важає можливим розглянути сп раву за відсутності представ ника відповідача на підставі наявних у ній доказів.

Суд, заслухавши представни ка позивача, дослідивши мате ріали справи, проаналізувавш и докази у їх сукупності, вста новив наступне.

Згідно з п. “б”ст.13 Закону Укр аїни “Про пенсійне забезпече ння”на пільгових умовах мают ь право на пенсію за віком, нез алежно від місця останньої р оботи, працівники, зайняті по вний робочий день на інших ро ботах із шкідливими і важким и умовами праці, - за списком N 2 виробництв, робіт, професій, п осад і показників, затверджу ваним Кабінетом Міністрів Ук раїни, і за результатами атес тації робочих місць: чоловік и - після досягнення 55 років і п ри стажі роботи не менше 25 рок ів, з них не менше 12 років 6 міся ців на зазначених роботах; жі нки - після досягнення 50 років і при стажі роботи не менше 20 р оків, з них не менше 10 років на з азначених роботах.

Згідно з п.2 розділу XV “Прикін цеві положення”Закону Украї ни “Про загальнообов' язков е державне пенсійне страхува ння”пенсійне забезпечення з астрахованих осіб, які працю вали або працюють на підземн их роботах, на роботах з особл иво шкідливими і особливо ва жкими умовами праці за списк ом N 1 та на інших роботах із шкі дливими і важкими умовами пр аці за списком N 2 виробництв, р обіт, професій, посад і показн иків, затверджених Кабінетом Міністрів України, та за резу льтатами атестації робочих м ісць, на посадах, що дають прав о на призначення пенсії за ві ком на пільгових умовах або з а вислугу років, які відповід но до законодавства, що діяло раніше, мали право на пенсію н а пільгових умовах або за вис лугу років, здійснюється згі дно з окремим законодавчим а ктом через професійні та кор поративні фонди. До запровад ження пенсійного забезпечен ня через професійні та корпо ративні фонди особам, зазнач еним в абзаці першому цього п ункту, пенсії призначаються за нормами цього Закону в раз і досягнення пенсійного віку та наявності трудового стаж у, передбаченого Законом Укр аїни "Про пенсійне забезпече ння". У цьому випадку розміри п енсій визначаються відповід но до статті 27 та з урахування м норм статті 28 цього Закону.

Порядок відшкодування під приємством витрат на виплату та доставку пенсій, призначе них на пільгових умовах, визн ачено Інструкцією про порядо к обчислення і сплати страху вальниками та застрахованим и особами внесків на загальн ообов' язкове державне пенс ійне страхування до Пенсійно го фонду України, яка затверд жена Постановою правління Пе нсійного фонду України від 19.1 2.03р. №21-1 та зареєстрована в Міні стерстві юстиції України від 16.01.04р. №64/8663 (далі - Інструкція).

Згідно із пунктом 6.1. Інструк ції, відшкодуванню підлягают ь витрати Пенсійного фонду н а виплату та доставку пенсій , призначених на пільгових ум овах відповідно до частини 2 П рикінцевих положень Закону У країни „Про загальнообов'язк ове державне пенсійне страху вання" N 1058-ІУ від 09.07.03р. у розмірах , встановлених цим пунктом.

Пунктами 6.4-6.8 Інструкції вст ановлено, що розмір сум до від шкодування на поточний рік в изначається відділами надхо дження доходів органів Пенсі йного фонду щорічно в розрах унках фактичних витрат на ви плату та доставку пенсій, при значених на пільгових умовах відповідно до частини 2 Прикі нцевих положень цього Закону 1058-ІУ (згідно з додатками 6 та 7), я кі надсилаються підприємств ам до 20-го січня поточного рок у та протягом 10 днів з дня прий няття рішення про призначенн я нової пенсії.

Розрахунки складаються на підставі відомостей відділі в з призначення пенсій орган ів Пенсійного фонду, які пода ються згідно з додатком 8 та до датком 8а до 1 січня поточного року та протягом 10 днів з дня п рийняття рішення про признач ення нової пенсії.

Додаткові пенсії, доплати, н адбавки та підвищення призна чені відповідно до законодав ства України, які виплачують ся за рахунок інших джерел, ні ж кошти Пенсійного фонду Укр аїни, не включаються до розмі ру фактичних витрат на випла ту та доставку пільгових пен сій, що підлягають відшкодув анню.

Підприємства щомісяця до 25- го числа вносять до Пенсійно го фонду зазначену в повідом ленні місячну суму фактичних витрат на виплату та доставк у пенсій, призначених на піль гових умовах.

У разі зміни розміру пенсії або настання обставин, які вп ливають на суму відшкодуванн я, органи Пенсійного фонду по відомляють про це підприємст ва в місячний термін з момент у виникнення цих обставин.

Суми фактичних витрат на ви плату та доставку пільгових пенсій за період з дати призн ачення пенсії до дати склада ння розрахунку фактичних вит рат на виплату та доставку пі льгових пенсій, призначених відповідно до ч.2 Прикінцевих положень Закону 1058-ІУ, сплачую ться одночасно із сплатою фа ктичних витрат на виплату і д оставку пільгових пенсій за перший поточний місяць.

Відповідно до п.6.9 р.6 Інструк ції у разі призначення пенсі й на пільгових умовах особам , які мають необхідний стаж ро боти не за місцем призначенн я цієї пенсії, орган Пенсійно го фонду за місцем призначен ня пенсії надсилає повідомле ння згідно з додатками, зазна ченими у пункті 6.4 цієї Інстру кції для зазначених підприєм ств у двох примірниках через орган Пенсійного фонду за мі сцезнаходженням цього підпр иємства. Відшкодування сум ф актичних витрат на виплату т а доставку пенсій, призначен их на пільгових умовах, у таки х випадках здійснюється підп риємством на рахунки органу Пенсійного фонду за місцем й ого реєстрації.

Внаслідок порушення вимог Закону та Інструкції за відп овідачем утворився борг з ві дшкодування витрат на виплат у та доставку пенсій, признач ених на пільгових умовах, яки й згідно з листами УПФ Україн и в Червонозаводському район і м.Харкова від 12.01.2011, 18.02.2011 та 21.03.2011 ск ладає 30315,54грн.

Вказане підтверджується к опіями розрахунків фактични х витрат на виплату та достав ку пільгових пенсій, листів У ПФ України в Червонозаводськ ому районі м.Харкова від 12.01.2011 № 283/03-33, 18.02.2011 №1570/03-33 та 21.03.2011 №2589/03-33, одержан их уповноваженою особою відп овідача 24.01.2011, 28.02.2011 та 29.03.2011 відпові дно, карткою особового рахун ку ДП "Харківвибухпром", які мі стяться в матеріалах справи, (а.с.4-28).

Суд не бере до уваги запереч ення відповідача проти позов у, зокрема, посилання на значн у заборгованість підприємст ва з виплати заробітної плат и, оскільки вони не вказують н а протиправність дій позивач а щодо відшкодування відпові дачем витрат на виплату та до ставку пенсій, призначених н а пільгових умовах.

Отже, доказів, які б свідчил и про погашення вказаної сум и заборгованості на день роз гляду справи або ж спростува ли доводи позивача, до суду не надано.

Відповідно до ч.1 ст.11 КАС Укр аїни розгляд і вирішення спр ав в адміністративних судах здійснюється на загальних за садах змагальності сторін та свободи в наданні ними суду с воїх доказів і у доведенні пе ред судом їх переконливості.

Відповідач правом участі в судовому засіданні не скори стався.

Таким чином, судом встановл ено, що заборгованість з відш кодування витрат на виплату та доставку пенсій, призначе них на пільгових умовах, відп овідачем станом на день розг ляду справи залишається не с плаченою, і складає 30315,54грн., том у суд приходить до висновку, щ о вимоги позивача щодо стягн ення вказаної суми заборгова ності є обґрунтованими та та кими, що підлягають задоволе нню.

Керуючись ст.ст.2, 11, 71, 86, 159-163, 186, 254 Ко дексу адміністративного суд очинства України, суд

П О С Т А Н О В И В:

Адміністративний позов Управління Пенсійного фонду України в Червонозаводськом у районі м.Харкова до державн ого підприємства "Харківвибу хпром" про стягнення заборго ваності з відшкодування піль гових пенсій - задовольнити у повному обсязі.

Стягнути з державного підп риємства "Харківвибухпром" (610 01, м.Харків, вул.Кірова, б.18; код Є ДРПОУ 00292184) на користь Управлін ня Пенсійного фонду України в Червонозаводському районі м.Харкова (вул. 1 Кінної Армії, 1 5, м. Харків, 61140; код 22682342) суму боргу по відшкодуванню пільгових пенсій за сп.№2 в розмірі 30315,54грн . (тридцять тисяч триста п'ятна дцять грн. 54коп.) на р/р256063012095 в ВАТ ХОУ "Державний ощадний банк У країни" МФО 351823 код 22682342.

Постанова може бути оскаржена в апеляційному по рядку до Харківського апеляц ійного адміністративного су ду через Харківський окружни й адміністративний суд шляхо м подачі апеляційної скарги в десятиденний строк з дня от римання копії постанови. Коп ія апеляційної скарги одноча сно надсилається особою, яка її подає, до суду апеляційної інстанції.

Постанова набирає за конної сили після закінчення строків для подачі апеляцій ної скарги. У разі подання апе ляційної скарги постанова, я кщо її не скасовано, набирає з аконної сили після поверненн я апеляційної скарги, відмов и у відкритті апеляційного п ровадження або набрання зако нної сили рішенням за наслід ками апеляційного проваджен ня.

У повному обсязі постано ву складено 11 серпня 2011 року.

Суддя (під пис)< > Р.В. Мел ьников

З оригіналом згідно. Оригінал постанови знаходит ься в матеріалах справи.< >

Суддя< > Р.В. Мельников< >

Дата ухвалення рішення04.08.2011
Оприлюднено05.09.2011
Номер документу17890139
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —4505/11/2070

Ухвала від 04.04.2024

Адміністративне

Харківський окружний адміністративний суд

Мельников Р.В.

Ухвала від 29.04.2011

Адміністративне

Харківський окружний адміністративний суд

Мельников Р.В.

Постанова від 04.08.2011

Адміністративне

Харківський окружний адміністративний суд

Мельников Р.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні