Постанова
від 30.08.2011 по справі 15/58/2011/5003
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ВІННИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ВІННИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

21036, м. Вінниця, Хмельницьке шосе, 7 тел.66-03-00, 66-11-31, http://vn.arbitr.gov.ua



ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

30 серпня 2011 р. Справа № 15/58/2011/5003

за заявою : Козятинсько ї об'єднаної державної подат кової інспекції, м. Козятин Ві нницької області

до: Товариства з обмеже ною відповідальністю "БРСМ - Н афта Вінниця", м. Козятин Вінни цької області

про визнання банкрутом

Головуючий суддя Лабунська Т.І.

При секретарі су дового засідання Гренишеній О.В.

За участю предста вників :

Козятинської ОДПІ Вінницької області - ОСОБА _1., довіреність № 2932/10-021 від 19.05.11 р оку;

Козятинської ОДПІ Ві нницької області ОСОБА_2 ., довіреність № 254/10-021 від 03.02.11 рок у

В С Т А Н О В И В :

18 серпня 2011 року господа рським судом Вінницької обла сті порушено провадження у с праві № 15/58/2011/5003 про банкрутство Товариства з обмеженою відп овідальністю "БРСМ - Нафта Він ниця", м. Козятин Вінницької об ласті за заявою Козятинської ОДПІ Вінницької області в по рядку ст. 52 Закону України "Про відновлення платоспроможно сті боржника або визнання йо го банкрутом".

Ухвалою від 18 серпня 2011 року п ро порушення справи про банк рутство введено мораторій на задоволення вимог кредиторі в боржника, розгляд справи пр изначено на 30 серпня 2011 року.

В поданій до суду заяві пові домлено, що за ТОВ "БРСМ - Нафта Вінниця", м. Козятин Вінницько ї області станом на 01 серпня 2011 року рахується заборгованіс ть перед Державним бюджетом України в розмірі 987 951,28 грн.

Дана заборгованість виник ла наступним чином.

18 листопада 2009 року працівни ками Козятинської ОДПІ була проведена невиїзна документ альна (камеральна) перевірка податкової звітності з пода тку на прибуток ТОВ "БРСМ - Наф та Вінниця", м. Козятин Вінниць кої області. Даною перевірко ю було встановлено, що ТОВ "БРС М - Нафта Вінниця", м. Козятин Ві нницької області в Деклараці ї з податку на прибуток підпр иємств за 1 квартал було включ ено сумнівну (безнадійну) заб оргованість в сумі 3039933,00 грн.

Сума донарахованого перев іркою податку з прибутку під приємств складає 759 983,00 грн., сума штрафних (фінан сових) санкцій складає 227 995,00 грн .

18 листопада 2009 року Козятинс ькою ОДПІ було винесено пода ткове повідомлення - рішення № 0003551501/0 на загальну суму 987 978,00 грн .

Дане податкове повідомлен ня - рішення було надіслано на адресу ТОВ "БРСМ - Нафта Вінни ця", м. Козятин Вінницької обла сті рекомендованим листом з повідомленням про вручення № 1362837 від 27 листопада 2009 року.

Враховуючи те, що за ТОВ "БРС М - Нафта Вінниця", м. Козятин Ві нницької області рахувалась переплата в розмірі 26,72 грн., за гальна сума боргу складає 987 951, 28 грн.

01 грудня 2009 року поштове пові домлення про вручення поверн улось на адресу Козятинської ОДПІ з поштовою відміткою "за зазначеною адресою не прожи ває".

Працівниками Козятинської ОДПІ був складений відповід ний акт про неможливість вру чення податкового повідомле ння - рішення від 08 грудня 2009 рок у.

21 грудня 2009 року Козятинська ОДПІ надіслала на адресу ТОВ "БРСМ - Нафта Вінниця", м. Козяти н Вінницької області першу, а 25 січня 2010 року другу податков і вимоги з метою погашення ос таннім податкового боргу.

Дані податкові вимоги були повернуті на адресу Козятин ської ОДПІ та були розміщені на дошці податкових оголоше нь, що підтверджується актам и про розміщення податкових вимог на дошці податкових ог олошень.

25 лютого 2010 року Козятин ською ОДПІ було прийнято ріш ення №1 про стягнення коштів т а продаж інших активів платн ика податку, проте бажаних ре зультатів не принесло, оскіл ьки не було виявлено майна та активів ТОВ "БРСМ - Нафта Вінн иця", м. Козятин Вінницької обл асті, на які можна було б зверн ути стягнення.

Враховуючи той факт, що ТОВ "БРСМ - Нафта Вінниця", м. Козяти н Вінницької області не здій снило жодних дій, спрямовани х на погашення заборгованост і, Козятинська ОДПІ подала ад міністративний позов до Вінн ицького окружного адміністр ативного суду про стягнення вказаної вище суми заборгова ності.

Рішенням Вінницького окру жного адміністративного суд у від 24 червня 2010 року позовні в имоги Козятинської ОДПІ було задоволено в повному обсязі та стягнуто з ТОВ "БРСМ - Нафта Вінниця", м. Козятин Вінницько ї області суму боргу в розмір і 987 951,28 грн.

Козятинська ОДПІ отримала виконавчий лист по вказаній вище справі та передала його до Козятинського міськрайон ного управління юстиції Вінн ицької області.

30 травня 2011 року державним ви конавцем винесено постанову про повернення виконавчого документа стягувачеві, оскіл ьки кошти та майно, належне бо ржнику, на яке можливо зверну ти стягнення відсутнє. Здійс ненні державним виконавцем з аходи щодо розшуку майна вия вились безрезультатними.

30 серпня 2011 року в судове зас ідання прибули представники ініціюючого кредитора.

Представник боржника в су дове засідання не з' явився.

При цьому суд зазначає, що в ідповідно до ч. 1 ст. 64 ГПК Украї ни ухвала про порушення пров адження у справі сторонам на дсилається за повідомленою н ими господарському суду пошт овою адресою. У разі ненаданн я сторонами інформації щодо їх поштової адреси, ухвала пр о відкриття провадження у сп раві надсилається за адресою місцезнаходження (місця про живання) сторін, що зазначено в Єдиному державному реєстр і юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців. У разі відс утності сторін за такою адре сою, вважається, що ухвала про порушення провадження у спр аві вручена їм належним чино м.

Так, на адреси ініціюючого к редитора та боржника, повідо млені в заяві про порушення п ровадження у справі про банк рутство, направлені копії ух вали від 18 серпня 2011 року про по рушення провадження у справі про банкрутство Товариства з обмеженою відповідальніс тю "БРСМ - Нафта Вінниця", м. Козя тин Вінницької області.

При цьому суд зазначає, що д о канцелярії суду копія ухва ли, направленої на адресу бор жника не поверталась.

Враховуючи викладене, суд в важає, що вжив всі залежні від нього заходи для повідомлен ня боржника належним чином п ро час і місце розгляду судов ої справи і забезпечення йог о явки в судове засідання для реалізації права на судовий захист своїх прав та інтерес ів.

Дослідивши матеріали спра ви, проаналізувавши законода вчі акти, заслухавши предста вника ініціюючого кредитора , суд приходить до висновку пр о банкрутство боржника на пі дставі наступного.

Відповідно до ст. 4-1 Господар ського процесуального кодек су України господарські суди розглядають справи про банк рутство у порядку провадженн я, передбаченому Господарськ им процесуальним кодексом Ук раїни, з урахуванням особлив остей, встановлених Законом України "Про відновлення пла тоспроможності боржника або визнання його банкрутом".

Згідно із п. 2 ст. 12 Господарсь кого процесуального кодексу України справи про банкрутс тво підвідомчі господарськи м судам.

На підставі положень п. 3 ст. 2 09 Господарського кодексу Укр аїни та ст. 1 Закону України "Пр о відновлення платоспроможн ості боржника або визнання й ого банкрутом" суб'єктом банк рутства може бути лише суб'єк т підприємницької діяльност і.

Стаття 1 Закону України "Про відновлення платоспроможно сті боржника або визнання йо го банкрутом" зазначає, що кре дитором може бути юридична а бо фізична особа, яка має у вст ановленому порядку підтверд жені документами вимоги щодо грошових зобов'язань до борж ника, щодо виплати заборгова ності із заробітної плати пр ацівникам боржника, а також о ргани державної податкової с лужби та інші державні орган и, які здійснюють контроль за правильністю та своєчасніст ю справляння страхових внес ків на загальнообов'язкове д ержавне пенсійне страхуванн я та інші види загальнообов'я зкового державного соціальн ого страхування, податків і з борів (обов'язкових платежів ).

Стаття 52 Закону України "Про відновлення платоспроможно сті боржника або визнання йо го банкрутом" передбачає спе ціальні норми, які регулюють банкрутство за спрощеною пр оцедурою.

Законодавець, порівняно із загальними процедурами пров адження у справах про банкру тство встановив у ст. 52 Закону України "Про відновлення пла тоспроможності боржника або визнання його банкрутом" осо бливості застосування проце дур банкрутства щодо відсутн ього боржника.

Суб'єктом права, що ліквідує ться в порядку, визначеному с т. 52 Закону про банкрутство є б удь-який підприємець, який ві дповідно до законодавства Ук раїни є суб'єктом банкрутств а.

У відповідності до ст. 52 Зако ну України "Про відновлення п латоспроможності боржника а бо визнання його банкрутом" у разі, якщо громадянин-підпри ємець - боржник або керівні ор гани боржника-юридичної особ и відсутні за її місцезнаход женням, або у разі ненадання боржником протягом року до о рганів державної податково ї служби згідно із законодав ством податкових декларацій , документів бухгалтерської звітності, а також за наявнос ті інших ознак, що свідчать пр о відсутність підприємницьк ої діяльності боржника, заяв а про порушення справи про ба нкрутство відсутнього боржн ика може бути подана кредито ром незалежно від розміру йо го вимог до боржника та строк у виконання зобов'язань.

За змістом даної норми вста новлено, що суб'єктом, до якого застосовуються особливості , передбачені цією статтею є д ві категорії боржників: гром адянин-підприємець - боржник та боржник - юридична особа.

Заява про порушення справи про банкрутство відсутнього боржника може бути подана кр едитором незалежно від розмі ру його вимог до боржника та с троку виконання зобов'язань. Отже кредитор, набуває проце суального права та може здій снити дії, які зазначені вище лише при наявності хоча б одн ієї з умов: громадянин-підпри ємець - боржник або керівні ор гани боржника-юридичної особ и відсутні за її місцезнаход женням; ненадання боржником протягом року до органів дер жавної податкової служби згі дно із законодавством податк ових декларацій, документів бухгалтерської звітності; за наявності інших ознак, що сві дчать про відсутність підпри ємницької діяльності боржни ка.

Аналогічна позиція щодо пі дстав порушення провадження у справі за ст. 52 Закону Україн и "Про відновлення платоспро можності боржника або визнан ня його банкрутом" викладена в Постанові Пленуму Верховн ого Суду України № 15 від 18 грудн я 2009 року "Про судову практику у справах про банкрутство" (п. 104) .

За змістом ч. 3 ст. 6 та ч. 1, 8 ст. 7 З акону України "Про відновлен ня платоспроможності боржни ка або визнання його банкрут ом" справа про банкрутство по рушується господарським суд ом лише у разі підтвердження кредитором своєї вимоги до боржника документами, що св ідчать про їх безспірність .

За приписами Закону про бан крутство для порушення справ и про банкрутство як за загал ьною, так і за спрощеною проце дурою (зокрема, процедурою ба нкрутства відсутнього боржн ика) грошові вимоги ініціююч ого кредитора повинні мати б езспірний характер.

У відповідності до ст. 1 Зако ну України "Про відновлення п латоспроможності боржника а бо визнання його банкрутом" б езспірними являються вимоги кредиторів, визнані боржник ом, інші вимоги кредиторів, пі дтверджені виконавчими доку ментами чи розрахунковими до кументами, за якими відповід но до законодавства здійснює ться списання коштів з рахун ків боржника.

В Постанові Пленуму Верхов ного Суду України № 15 від 18 груд ня 2009 року зазначено, що безспі рність вимог кредитора (кред иторів) за грошовими зобов'яз аннями та щодо виплати забор гованості із заробітної плат и підтверджується виконавчи ми документами, виключний пе релік яких передбачено Закон ом України "Про виконавче про вадження".

Заборгованість боржника - ТОВ "БРСМ - Нафта Вінниця", м. Ко зятин Вінницької області пер ед кредитором в сумі 987 951,28 грн. вважається узгодженою та без спірною. Дана сума була узгод жена в судовому порядку.

Так, Вінницьким окружним ад міністративним судом 24 червн я 2010 року прийнято постанову у справі № 2-а-1331/10/0270 за позовом Коз ятинської ОДПІ Вінницької об ласті до ТОВ "БРСМ - Нафта Вінн иця", м. Козятин Вінницької обл асті про стягнення заборгова ності у загальній сумі 987 951,28 грн . На підставі даної постанови 01 вересня 2010 року видано викон авчий лист № 2-а-1331/10/0270, який поста новою Відділу ДВС Козятинськ ого міськрайонного управлін ня юстиції 30 травня 2011 року пов ернений стягувачеві, оскільк и кошти та майно, належні борж нику, на яке можливо звернути стягнення, відсутнє; здійсне ні державним виконавцем захо ди щодо розшуку майна виявил ись безрезультатними.

Із довідки Козятинської ОД ПІ Вінницької області № 3100 від 30 серпня 2011 року вбачається, що ТОВ "БРСМ - Нафта Вінниця", м. Ко зятин Вінницької області не подає звітність до Козятинсь кої ОДПІ з 14 квітня 2010 року.

Відповідно до ст. 32-43 Господ арського процесуального код ексу України доказами у спра ві, що розглядається господа рським судом, є будь-які факти чні дані, на підставі яких гос подарський суд встановлює на явність чи відсутність обст авин, на яких ґрунтуються вим оги.

За положеннями ст. 43 Господа рського процесуального коде ксу України господарський с уд оцінює докази за своїм вну трішнім переконанням, що ґру нтується на всебічному, повн ому і об'єктивному розгляді в судовому процесі всіх обста вин справи в їх сукупності, к еруючись законом.

Відповідно до матеріалів с прави боржник заборгованіст ь по податкам не сплачує, звіт ність до податкового органу не подає більше року. Вказані ознаки вказують на припинен ня боржником підприємницько ї діяльності, що є підставою д ля визнання боржника банкрут ом відповідно до положень ст . 52 Закону України "Про відновл ення платоспроможності борж ника або визнання його банкр утом".

Відповідно до п. 2 ст. 52 Закону України "Про відновлення пла тоспроможності боржника або визнання його банкрутом" гос подарський суд у двотижневий строк з дня винесення ухвали про порушення провадження у справі про банкрутство відс утнього боржника виносить по станову про визнання відсутн ього боржника банкрутом, від криває ліквідаційну процеду ру і призначає ліквідатором ініціюючого кредитора за зго дою останнього.

23 серпня 2011 року до суду надій шла заява арбітражного керую чого Бойка О.В. на участь у спр аві про банкрутство ТОВ "БРСМ - Нафта Вінниця", м. Козятин Він ницької області, яка судом за доволена.

Відповідно до п. 5 ст. 52 Закону України "Про відновлення пла тоспроможності боржника або визнання його банкрутом" лік відатор письмово повідомляє про визнання господарським судом відсутнього боржника банкрутом усіх відомих йому кредиторів відсутнього борж ника, які в місячний строк з дн я одержання повідомлення мож уть направити ліквідатору т а до суду заяви з вимогами д о банкрута.

Враховуючи викладене, кер уючись ст. 1, 3-1, 22-25, 52 Закону Україн и “Про відновлення платоспро можності боржника або визнан ня його банкрутом”, ч. 3 ст. 209 ГК У країни, ст. 4-1, 4-5, ст.ст. 32-43, 115 ГПК Ук раїни суд, -

П О С Т А Н О В И В:

Визнати безспірні гро шові вимоги Козятинської об' єднаної державної податково ї інспекції Вінницької облас ті в сумі 987 951,28 грн.

Визнати боржника - Товарист во з обмеженою відповідальн істю "БРСМ - Нафта Вінниця" (м. Ко зятин Вінницької області, ву л. Шевченка, 26, ідентифікаційн ий код 31967758) банкрутом.

Відкрити ліквідаційну про цедуру.

Призначити ліквідатором Т овариства з обмеженою відпо відальністю "БРСМ - Нафта Вінн иця" (м. Козятин Вінницької обл асті, вул. Шевченка, 26, ідентифі каційний код 31967758) арбітражног о керуючого Бойка Олега Васи льовича (ліцензія на право пр овадження діяльності арбітр ажного керуючого серії НОМ ЕР_1 від 21 травня 2010 року, ідент ифікаційний номер НОМЕР_2 ).

Ліквідатору до завершення строку ліквідаційної процед ури:

- Забезпечити виконан ня дій та заходів, передбачен их Законом України "Про відно влення платоспроможності бо ржника або визнання його бан крутом".

- Письмово повідомити усіх кредиторів про введенн я ліквідаційної процедури, п рийняти від органів Держав ної виконавчої служби викона вчі документи.

Постанову направити згідн о переліку.

Суддя Лабунська Т.І.

віддрук. 7 прим.:

1 - до справи

2 - Козятинська ОДПІ Вінниць кої області

3 - ТОВ "БРСМ - Нафта Вінниця" - м . Козятин Вінницької області , вул. Шевченка, 26

4 - Державний реєстратор Коз ятинської РДА

5 - Відділ ДВС Козятинського МРУЮ

6 - Сектор з питань банкрутст ва у Вінницькій області

7 - арбітражний керуючий Бой ко О.В.

Дата ухвалення рішення30.08.2011
Оприлюднено09.09.2011
Номер документу17905692
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —15/58/2011/5003

Ухвала від 14.03.2012

Господарське

Господарський суд Вінницької області

Лабунська Т.І.

Ухвала від 16.02.2012

Господарське

Господарський суд Вінницької області

Лабунська Т.І.

Ухвала від 06.02.2012

Господарське

Господарський суд Вінницької області

Лабунська Т.І.

Ухвала від 31.10.2011

Господарське

Господарський суд Вінницької області

Лабунська Т.І.

Постанова від 30.08.2011

Господарське

Господарський суд Вінницької області

Лабунська Т.І.

Ухвала від 18.08.2011

Господарське

Господарський суд Вінницької області

Лабунська Т.І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні