Рішення
від 06.05.2008 по справі 22/17/08-11/108/08
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЗАПОРІЗЬКОЇ ОБЛАСТІ

22/17/08-11/108/08

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

Запорізької області

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

06.05.08                                                                                        Справа №  22/17/08-11/108/08

Господарський суд Запорізької області у складі:

головуючий –суддя Гончаренко С.А.,

при секретарі судового засідання –Вака В.С.,

розглянувши в відкритому судовому засіданні матеріали справи

за позовом: Товариство з обмеженою відповідальністю “Фірма “Альма ЛТД” (пр.Леніна 105/311, м.Запоріжжя, 69095)

до відповідача: Вільнянський районний відділ земельних ресурсів (вул.Зачиняєва 22, м.Вільнянськ Запорізької області, 70000)

третя особа: Запорізька регіональна філія ДП “Центр державного земельного кадастру при Державному комітеті України по земельних ресурсах” (вул.Горького 27/29, м.Запоріжжя, 69065)

у присутності представників:

позивача: Шонія М.В. –дов.б/н від 03.01.08

відповідача:  не зґявився

третьої особи: Абрамов Д.О. –дов. ВКЕ№239956 від 15.01.08.

про:  зобов'язання вчинити певні дії,-

В С Т А Н О В И В :

До господарського суду надійшла позовна заява ТОВ “Фірма “Альма ЛТД” про зобов'язання Вільнянського районного відділу земельних ресурсів видати державний акт на право власності на земельну ділянку, розташовану за адресою Запорізька область, Вільнянський район, с.Гнаровське, вул.Вільного козацтва 34, а також зобов'язати зареєструвати державний акт на право власності на вказану земельну ділянку.

12.12.07 порушено провадження по справі і справа призначена до розгляду.

Ухвалою від 23.01.08 за ініціативою суду до участі у справі як третя особа, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору, на стороні відповідача, залучена Запорізька регіональна філія ДП “Центр державного земельного кадастру при Державному комітеті України по земельних ресурсах.

05.02.08 справа прийнята до провадження даним складом суду і призначена до розгляду. З ціллю надання витребуваних матеріалів розгляд справи відкладався.

Позивач уточнив позовні вимоги. Просить зобов'язати Вільнянський районний відділ земельних ресурсів погодити технічну документацію із землеустрою щодо складання документів, що посвідчують право на земельну ділянку (кадастровий номер 2321581001; 01; 001; 0001), розташовану за адресою: Запорізька обл., Вільнянський район, с.Гнаровське, вул.Вільного козацтва 34, за ТОВ Фірма “Альма ЛТД”.

В обґрунтування позовних вимог позивач посилається на наступне:

Відповідно до свідоцтва про право власності на нерухоме майно, позивачу належить автозаправна станція, розташована за адресою: Запорізька обл., Вільнянський район, с.Гнаровське, вул.Вільного козацтва 34.

Між позивачем і Гнаровською сільською радою Вільнянського району укладений договір купівлі-продажу земельної ділянки під цю автозаправну станцію. Однак під час отримання державного акту про право власності на землю Вільнянський районний відділ земельних ресурсів листом №3174 від 20.08.07 відмовився погодити технічну документацію, мотивуючи тим, що землі віднесені до території Петро-Михайлівської сільської ради, у зв'язку з чим технічна документація не може бути погоджена.

Позивач вважає дії відповідача неправомірними, просить позов задовольнити.

Відповідач проти позову заперечує, посилаючись на те, що дана справа підлягає розгляду в порядку адміністративного судочинства. Крім того, видача та реєстрація державного акта на право власності на землю є компетенцією структурних підрозділів Центру державного земельного кадастру при Держкомземі України.

Третя особа пояснила, що всі відомості про земельні ділянки, їх правовий статус, власників,... що знаходяться в електронному вигляді в базі даних автоматизованої системи державного земельного кадастру, формуються та надаються землевпорядними ліцензованими організаціями, на замовлення осіб зацікавлених у проведенні землевпорядних робіт. Оскільки проведення таких робіт сільські, селищні, міські ради не замовляли, то і відомостей у базі даних у нього не може бути щодо меж адміністративно-територіальних утворень.

Вивчивши матеріали справи і вислухавши пояснення представника відповідача, встановив наступні обставини:

Відповідно до свідоцтва №3 від 11.02.03про право власності на нерухоме майно, Товариству з обмеженою відповідальністю “Фірма “Альма ЛТД” належить автозаправна стан ція, розташована за адресою Запорізька обл., Вільнянський р-н, с. Гнаровське вул. Вільного козацтва б. 34.

Зазначена автозаправна станція розташована на земельній ділянці, що на лежить Гнаровській сільській раді Вільнянського району Запорізької області, і була надана в постійне користування Позивачу, відповідно до державного акта на право постійного користування землею (ІІ-ЗП № 000807).

На підставі рішення 9-ї сесії 24 скликання Гнаровської сіль ської ради від 08.04.2004 р. № 05 “Про продаж земельної ділянки несільськогоспо-дарського призначення” (далі - рішення), 21 вересня 2004 року між ТОВ”Фірма ”Альма ЛТД” (Покупець) та Гнаровсь-кою сільською радою Вільнянського району Запорізької області (Продавець) було укладено договір купівлі-продажу земельної ділянки, розташованої за адресою: За порізька область, Вільнянський район село Гнаровське вул. Вільного козацтва 34 за гальною площею 0,120 га.

Статтею 526 ЦК України передбачено, що зобовязання має виконуватись належним чином відповідно до умов договору та вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог –відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться.

Серед основних обов'язків Покупця даного договору (відповідно до визначе них рішенням умов) передбачено сплату вартості земельної ділянки в розмірі 15 380,95 грн., що виконано ТОВ “Фірма “Альма ЛТД” в повному обсязі, що підтве рджується довідкою Виконавчого комітету Гнаровської сільської ради.

Крім того, п. 1.4.2 рішення Позивача також зобов'язано після сплати повної вартості земельної ділянки в порядку, передбаченому договором купівлі-продажу земельної ділянки, отримати та зареєструвати в установленому порядку Державний акт на право власності на землю.

В договорі купівлі-продажу (п.п. 4.1, 4.2) вказано, що нотаріально посвідчений договір купівлі-продажу земельної ділянки після його державної реєстрації та доку менти про повну оплату є підставою для видачі державного акту на право власності на земельну ділянку та його державної реєстрації.

Сплату вартості земельної ділянки здійснено в повному обсязі, договір купівлі-продажу зареєстровано в Державному реєстрі правочинів, що підтверджено витягом про реєстрацію від 21.09.04 №121412.

Однак, під час отримання державного акту про право власності на землю Вільнянський районний відділ земельних ресурсів листом № 3174 від 20.08.2007 р. відмовився погодити технічну документацію, мотивуючи це тим, що при виїзді на мі сцевість встановлено, що землі віднесені до території Петро-Михайлівської сільської ради, у зв'язку із чим технічна документація не може бути погоджена.

Між тим, відповідно до довідки (№ 79 від 23.01.2004 р.), виданої Вільнянським район ним відділом земельних ресурсів, земельна ділянка площею 0,1212 га, надана для будівництва автозаправної станції ТОВ “Фірма “Альма ЛТД” розташована на тери торії Гнаровської сільської ради і їй присвоєно кадастровий номер 2321581001:01:001:0001.

Частиною другою статті 174 Земельного кодексу України встановлено, що рішення про встановлення і зміну меж сіл, селищ приймаються Верховною Радою АРК, обласни ми, Київською чи Севастопольською міською радами за поданням районних та відповідних сільських, селищних рад.

Відповіда чем не зазначено, на підставі якого документу відбулась зміна меж, внаслідок якої земельна ділянка віднесена до території Петро-Михайлівської сільської ради та яким державним актом (як встановлено ст. 176 Земельного кодексу України) це під тверджується.

Таким чином, Гнаровською сільською радою рішення про відчуження земель ної ділянки (та, відповідно договір купівлі-продажу) винесене в межах повноважень, наведених в статті 12 Земельного кодексу України.

Статтею 132 Земельного кодексу встановлено, що угоди про перехід права власності на земельні ділянки укладаються в письмовій формі та нотаріально посвідчуються. Угоди повинні містити:

а) назву сторін (прізвище, ім'я та по батькові громадянина, назва юридичної особи);

б) вид угоди;

в) предмет угоди (земельна ді лянка з визначенням місця розташування, площі, цільового призначення, складу угідь, правового режиму тощо;

г) документ, що підтверджує право власності на зе мельну ділянку;

ґ) відомості про відсутність заборон на відчуження земельної ділян ки;

д) відомості про відсутність або наявність обмежень щодо використання земель ної ділянки за цільовим призначенням (застава, оренда, сервітути тощо);

є) договір ну ціну;

є) зобов'язання сторін.

Угоди про перехід права власності на земельні ділянки вважаються укладеними з дня їх нотаріального посвідчення.

Вказаний раніше договір купівлі-продажу земельної ділянки містить всі суттєві умови і є укладеним, оскільки його нотаріально посвідчено та він пройшов державну реєстрацію.

Частиною другою статті 174 Земельного кодексу України встановлено, що рішення про встановлення і зміну меж сіл, селищ приймаються Верховною Радою АРК, обласними, Київською чи Севастопольською міською радами за поданням районних ті відповідних сільських, селищних рад.

Однак, при наданні відмови на погодження технічної документації відповідачем не було зазначено, на підставі якого документу відбулась зміна меж, внаслідок якої земельна ділянка віднесена до території Петро-Михайлівської сільської ради та яким державним актом (як встановлено ст. 176 Земельного кодексу України) це підтверджується.

Однак, реалізувати своє право ТОВ “Фірма “Альма ЛТД” не має можливос ті, оскільки ст. 125, 126 Земельного кодексу України передбачено, що право власно сті та право постійного користування на земельну ділянку виникає після одержання її власником або користувачем документа, що посвідчує право власності чи право по стійного користування земельною ділянкою, та його державної реєстрації. Право власності на земельну ділянку і право постійного користування земельною ділянкою посвідчується державними актами.

Пункт 1.12 Інструкції про порядок складання, видачі, реєстрації і зберігання дер жавних актів на право власності на земельну ділянку і право постійного користуван ня земельною ділянкою та договорів оренди землі (наказ Державного комітету України по земельних ресурсах від 23.08.2001 р. №144) встановлено, що складання державного акта на право власності на земельну ділянку...при передачі або наданні земельних ділянок громадянам, підприємствам, установам, організаціям та об'єднанням громадян всіх видів проводиться після перенесення в натуру (на місцевість) меж земельної ділянки та закріплення їх довгостроковими межовими зна ками встановленого зразка за затвердженим в установленому порядку проектом відведення цієї ділянки.

В пункті 2.1 цієї ж Інструкції зазначено, що роботи зі складання державного акта на право власності на земельну ділянку...виконуються в такій послідовності: підготовчі роботи, встановлення (відновлення) в натурі (на місцевості) меж земельної ділянки та меж обмежень на використання земельної ділянки; складання кадастрового плану земельної ділянки та заповнення бланка державного акта.

А відповідно п3.1. Державні акти на право власності на земельну ділянку, на право постійного користування земельною ділянкою видаються структурними підрозділами Центру державного земельного кадастру при Держкомземі України.

Згідно з ч.3 ст. 125 ЗК України приступати до використання земельної ділянки можливо лише після встановлення її меж у натурі (на місцевості), одержання документа, що посвідчує право на неї, та державної реєстрації.           

Позивач не може ефективно та на законних підставах використовувати земельну ділянку, яка є части ною єдиного майнового комплексу, відповідно до ч. 2 ст. 191 Цивільного кодексу України.

ТОВ “Фірма “Альма ЛТД” є добросовісним набувачем і за хистити своє порушене право може лише в судовому порядку шляхом визнання пра ва на видачу державного акту на право власності на земельну ділянку площею 0,1212 га, на якій розташовано споруду, що належить Позивачу.

Оскільки ні під час набуття Позивачем права постійного користування, ні під час укладання договору купівлі-продажу земельної ділянки не було жодних підтвер джених належним чином даних, що дали б змогу стверджувати, що розташовано її на території іншого адміністративно-територіального утворення, а не Гнаровської сільської ради, відмова відповідача погодити технічну документацію, а фактично - встановити (відновити) в натурі (на місцевості) межі земельної ділянки як один із етапів видачі державного акту на право власності на землю, унеможливлює отримання державного акту на право власності на землю позивачем, що є порушенням його прав.

Заперечення відповідача не приймаються до уваги з наступних підстав:

Відповідно до п.15 Рекомендацій президії Вищого господарського суду України від 27.06.07 №04-5/120 “Про деякі питання підвідомчості підсудності справ господарським судам”, господарські суди розглядають справи у спорах, що виникають із земельних відносин, в яких беруть участь суб?єкти господарської діяльності, оскільки земля є об?єктом цивільних прав і обов?язків і використовується в господарській діяльності на підставі цивільно-правових угод. До таких справ слід  відносити справи, пов?язані із захистом права власності або користування землею, в яких, захищаючи свої цивільні права і охоронювані законом інтереси, беруть участь суб?єкти господарської діяльності.

Таким чином, дана справа повинна розглядатись за правилами Господарського процесуального Кодексу України.

Судові витрати віднести на відповідача.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст.46, 47-1, 49, 82-85 Господарського процесуального Кодексу України, -

В И Р І Ш И В :

Позов задовольнити повністю.

Зобов'язати Вільнянський районний відділ земельних ресурсів (вул.Зачиняєва 22, м.Вільнянськ Запорізької області, 70000) погодити ТОВ “Фірма “Альма ЛТД” (пр.Леніна 105/311, м.Запоріжжя, 69095) технічну документацію із землеустрою щодо складання документів, що посвідчують право на земельну ділянку (кадастровий номер 2321581001; 01; 001; 0001), розташовану за адресою: Запорізька обл., Вільнянський район, с.Гнаровське, вул.Вільного козацтва 34, за ТОВ Фірма “Альма ЛТД”.

Стягнути з Вільнянського районного відділу земельних ресурсів (вул.Зачиняєва 22, м.Вільнянськ Запорізької області, 70000) на користь ТОВ “Фірма “Альма ЛТД” (пр.Леніна 105/311, м.Запоріжжя, 69095, ЄДРПОУ 20474896) 85грн. державного мита і 118грн. витрат на інформаційно-технічне забезпечення судового процесу. Видати наказ після набрання рішенням законної сили.

Суддя                                                                           С.А.Гончаренко

В засіданні 06.05.2008р. за згодою сторін оголошена вступна і резолютивна частини рішення. Рішення в повному обсязі складено 12.05.2008р.   

Дата ухвалення рішення06.05.2008
Оприлюднено14.07.2008
Номер документу1803528
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —22/17/08-11/108/08

Рішення від 06.05.2008

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Гончаренко С.А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні