Постанова
від 10.06.2008 по справі 11/18
ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД МІСТА КИЄВА

ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИ ВНИЙ СУД міста КИЄВА

01025, м. Київ, вул. Десятинна, 4/6

П О С Т А Н О В А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

м. Київ

10.06.2008 р. № 11/18

За позовом Київсь кого міського центру зайнято сті

до Акціонер ного товариства закритого ти пу «Торговий дім «Укрбудмате ріали»

про стягненн я 56 340,89 грн.

Суддя Винокуров К.С.

Секретар судового засіда ння Давиденко Д.В.

Представники :

від позивача: Руденк о К.А. (дов. № 11-6703 від 05.10.2007 р.)

від відповідача: Костик Н.П. (дов. б/н від 14.04.2008 р.)

На підставі ч. 3 ст. 160 КАС Укр аїни в судовому засіданні 10.06.20 08 р. о 12 год. 05 хв. проголошено вст упну та резолютивну частини постанови. Виготовлення пост анови у повному обсязі відкл адено на 13.06.2008 р., про що повідомл ено сторін після проголошенн я вступної та резолютивної ч астини постанови в судовому засіданні з урахуванням вимо г ч. 4 ст. 167 КАС України.

ОБСТАВИНИ СПРАВИ :

Київський міський центр з айнятості звернувся з позово м про стягнення з Акціонерно го товариства закритого типу «Торговий дім «Укрбудматері али»56 340,89 грн. штрафу.

Позовні вимоги мотивовані тим, що відповідач при вивіль ненні працівників у зв'язку і з змінами в організації виро бництва і праці в десятиденн ий строк після їх вивільненн я не надав списків фактично в ивільнених працівників, чим порушив ч. 5 ст. 20 Закону України „Про зайнятість населення”. В зв' язку з цим до відповіда ча на підставі абз. 2 ч. 1 ст. 20 Зак ону було застосовано штрафні санкції у розмірі 56 340,89 грн.

Оскільки сума штрафних сан кцій до Київського міського центру зайнятості у встановл ені законодавством строки ві дповідачем не сплачена, пози вач просить стягнути її у суд овому порядку.

Відповідач проти задоволе ння позовних вимог заперечує , посилаючись на безпідставн ість вимог позивача, оскільк и стверджує, що АТЗТ «Торгови й дім «Укрбудматеріали»попе редило працівників про майбу тнє звільнення за 2 місяці та в належному чином порядку пов ідомило державну службу зайн ятості., надіславши звіт до Ше вченківського районного цен тру зайнятості, вхідний № 986 ві д 04.12.2006 року.

Дослідивши матеріали спра ви, заслухавши пояснення пре дставників сторін, адміністр ативний суд, -

ВСТАНОВИВ:

Як підтверджено матеріа лами справи, під час перевірк и Акціонерного товариства за критого типу «Торговий дім « Укрбудматеріали»(ідент. код 30930784) Інспекцією з контролю за д одержанням законодавства пр о зайнятість Київського місь кого центру зайнятості виявл ено порушення відповідачем п . 5 ст. 20 Закону України «Про зай нятість населення», про що ск ладено акт № 12/05ш від 16.05.2007 р. про п орушення законодавства Укра їни про зайнятість населення (далі - акт).

Актом встановлено наступн е.

Наказом директора відпові дача № 13-к від 22.01.2007 р. за п. 1 ст. 40 КЗп П України (у зв'язку із скороче нням) з 05.02.2007 р. звільнено ОСОБ А_1.

Наказом директора відпові дача № 11-к від 22.02.2007 р. за п. 1 ст. 40 КЗп П України (у зв'язку із скороче нням) з 05.02.2007 р. звільнено ОСОБ А_2.

Наказом директора відпові дача № 14-к від 05.02.2007 р. за п. 1 ст. 40 КЗп П України (у зв'язку із скороче нням) з 05.02.2007 р. звільнено ОСОБ А_3.

Звіти про майбутнє звільне ння цих працівників за формо ю № 4-ПН (план) (за два місяці до з вільнення) подано своєчасно - 04.12.2006 р., але звіт про фактичне в ивільнення (в десятиденний т ермін з дня звільнення) до дер жавної служби зайнятості не подавався.

Зазначені обставини підтв ерджуються матеріалами спра ви.

Згідно з п. 5 ст. 20 Закону Укра їни «Про зайнятість населенн я» при вивільненні працівник ів у зв'язку із змінами в орган ізації виробництва і праці, у тому числі ліквідацією, реор ганізацією або перепрофілюв анням підприємств, установ, о рганізацій, скороченням чисе льності або штату працівникі в підприємства, установи, орг анізації, незалежно від форм власності, повідомляють про це не пізніш як за два місяці у письмовій формі державну с лужбу зайнятості, вказуючи п ідстави і строки вивільнення , найменування професій, спец іальностей, кваліфікації, ро змір оплати праці, а в десятид енний строк після вивільненн я - списки фактично вивільнен их працівників.

У разі неподання або поруше ння строків подання цих дани х стягується штраф у розмірі річної заробітної плати за к ожного вивільненого працівн ика. Ці кошти зараховуються д о державного фонду сприяння зайнятості і використовують ся для фінансування заходів по працевлаштуванню та соціа льного захисту вивільнювани х працівників.

Згідно з довідками Акціоне рного товариства закритого т ипу «Торговий дім «Укрбудмат еріали»річна заробітна плат а вищевказаних працівників с тановить: ОСОБА_1 - 18 550,64 грн .; ОСОБА_2 - 14 609,48 грн.; ОСОБА _3 - 23 180,77 грн.

Загальна сума річної зароб ітної плати зазначених праці вників складає 56 340,89 грн.

В акті № 12/05-ш від 16.05.2007 р. про пору шення законодавства України про зайнятість АТЗТ «ТД «Укр будматеріали»запропонован о сплатити штраф у сумі 56 340,89 грн . протягом десяти днів.

Вказаних в акті вимог відпо відач не виконав.

Як свідчать матеріали спра ви, з метою досудового врегул ювання питання Київським міс ьким центром зайнятості до А ТЗТ «ТД «Укрбудматеріали»бу ло направлено претензію № 11-4768 від 18.07.2007 р.

Відповіді на претензію Киї вський міський центр зайнято сті не отримав. Станом на час р озгляду спору кошти у сумі 56 340, 89 грн. на рахунок Київського м іського центру зайнятості не надходили. Доказів зворотно го суду не надано.

Розглядаючи спір по суті, су д відзначає, що право Київськ ого міського центру зайнятос ті нараховувати (стягувати) з підприємств, установ, органі зацій штрафи за порушення п. 5 ст. 20 Закон України «Про зайня тість населення»регламенто вано цим Законом та Постанов ою Кабінету Міністрів Україн и від 24.06.1991 № 47 „Про затвердження положень щодо застосування Закону УРСР „Про зайнятість населення” (далі - постанова Кабінету Міністрів України № 47).

Згідно з пунктами 1, 2, 4 (пп. «ф» ), 8 (пп. «л») Положення про держа вну службу зайнятості, затве рдженого постановою Кабінет у Міністрів України № 47, держа вна служба зайнятості склада ється з Державного центру за йнятості Мінпраці, центру за йнятості Автономної Республ іки Крим, обласних, Київськог о та Севастопольського міськ их, районних, міськрайонних, м іських та районних у містах ц ентрів зайнятості.

Державна служба зайнятост і відповідно до покладених н а неї завдань здійснює контр оль за дотриманням підприємс твами, установами, організац іями усіх форм власності, зак онодавства про зайнятість на селення.

Державна служба зайнятост і має право стягувати відпов ідно до Закону України «Про з айнятість населення»штрафи з підприємств, установ, орган ізацій усіх форм власності у разі неподання або порушенн я строків подання державній службі зайнятості письмовог о повідомлення про наступне вивільнення працівників, як це передбачено пунктом 5 стат ті 20 Закону України «Про зайня тість населення».

Оскільки Київський міськи й центр зайнятості є місцеви м органом державної виконавч ої влади та місцевим органом державної служби зайнятості , а також є юридичною особою, т о за таких обставин Київськи й міський центр зайнятості н аділений правом звертатися до адміністративного суду з позовами про стягнення штра фів, в т.ч. за порушення п. 5 ст.20 З акону України «Про зайнятіст ь населення».

Згідно з п. п. 1, 8 Положення про інспекцію по контролю за дод ержанням законодавства про з айнятість, затвердженого пос тановою Кабінету Міністрів У країни № 47, Інспекція входить до складу державної служби з айнятості та складається з і нспекції Державного центру з айнятості Мінпраці, інспекці й центрів зайнятості АРК, обл асних, Київського та Севасто польського міських центрів з айнятості на правах підрозді лів відповідних центрів зайн ятості. Інспекція здійснює к онтроль за дотриманням підпр иємствами, установами та орг анізаціями усіх форм власнос ті, фермерами та іншими робот одавцями законодавства про з айнятість.

Інспекція має право застос овувати економічні санкції д о підприємств, установ, орган ізацій усіх форм власності з а порушення законодавства пр о зайнятість населення, пере дбачені статтями 5, 20, 8, 18 Закону України «Про зайнятість насе лення».

Таким чином Київський місь кий центр зайнятості є склад овою державної служби зайнят ості, а, отже, наділений повнов аженнями бути позивачем у сп равах про стягнення з підпри ємств, установ, організацій ш трафів, в т.ч. за порушення п. 5 с т. 20 Закону України «Про зайня тість населення».

Беручи до уваги до уваги те, що суму штрафних санкцій у ро змірі 56 340,89 грн. за порушення ч. 5 с т. 20 Закону України „Про зайня тість населення” відповідач у встановлені законодавство м строки не сплатив; наявніст ь у нього зазначеної заборго ваності підтверджується мат еріалами справи; доказів пог ашення відповідачем зазначе ної заборгованості станом на день розгляду цього спору не надано, суд приходить до висн овку про обґрунтованість поз овних вимог та вважає їх таки ми, що підлягають задоволенн ю у повному обсязі.

Відповідність розрахунку штрафних санкцій законодавс тву перевірено судом. Відпов ідачем не спростовано правил ьність цього розрахунку. На п ідтвердження обставин, зазна чених у запереченні, відпові дач не надав доказів того, яка саме кореспонденція була на правлена на адресу Київськог о міського центру зайнятості 09.02.2007 року.

Відповідно до ч. 1 ст. 71 КАС Укр аїни кожна сторона повинна д овести ті обставини, на яких ґ рунтуються її вимоги та запе речення, крім випадків, встан овлених статтею 72 цього Кодек су.

Доказів, які б спростовува ли доводи позивача, відповід ач суду не надав.

Оскільки спір вирішено на користь суб'єкта владних пов новажень, звільненого від сп лати судового збору, а також з а відсутності витрат позивач а - суб'єкта владних повноваже нь, пов'язаних із залученням с відків та проведенням судови х експертиз, судові витрати (с удовий збір) стягненню з відп овідача не підлягають.

Керуючись ст.ст. 71, 86, 94, ст. 105, 158-163 К АС України, адміністративний суд, -

ПОСТАНОВИВ:

1. Позов задовольнити.

2. Стягнути з Акціонерного т овариства закритого типу «То рговий дім «Укрбудматеріали » (04053, м. Київ, вул. Артема, 73, ід. код 30930784) на користь Київського міс ького центру зайнятості (01033, м. Київ, вул. Жилянська, 47-б, р/р 3717930190 0001 в Управлінні Державного ка значейства м. Києва, МФО 820019, код 03491091) 56 340,89 грн. (п' ятдесят шість т исяч триста сорок гривень 89 ко пійок) штрафу.

Постанова набирає законно ї сили після закінчення стро ку подання заяви про апеляці йне оскарження або апеляційн ої скарги в порядку, встановл еному ст. 254 Кодексу адміністр ативного судочинства Україн и. Постанова може бути оскарж ена в апеляційному порядку т а в строки, встановлені ст. 186 Ко дексу адміністративного суд очинства України.

Суддя К.С. Винокуров

Дата складення та підпис ання постанови в повному обс язі - 13.06.2008.

СудОкружний адміністративний суд міста Києва
Дата ухвалення рішення10.06.2008
Оприлюднено15.06.2010
Номер документу1803564
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —11/18

Ухвала від 06.08.2013

Господарське

Господарський суд Донецької області

М.Ю. Мальцев

Ухвала від 22.12.2015

Господарське

Господарський суд Кіровоградської області

Деревінська Л.В.

Ухвала від 19.11.2015

Господарське

Господарський суд Кіровоградської області

Деревінська Л.В.

Ухвала від 06.12.2010

Господарське

Господарський суд Тернопільської області

Сидорук А.М.

Ухвала від 15.11.2010

Господарське

Господарський суд Тернопільської області

Сидорук А.М.

Судовий наказ від 24.05.2010

Господарське

Господарський суд Тернопільської області

Сидорук А.М.

Ухвала від 06.10.2010

Господарське

Господарський суд Житомирської області

Тимошенко О. М.

Ухвала від 24.02.2010

Господарське

Господарський суд Харківської області

Черленяк М.І.

Ухвала від 12.09.2012

Господарське

Господарський суд Кіровоградської області

Деревінська Л.В.

Ухвала від 11.07.2012

Господарське

Господарський суд Кіровоградської області

Деревінська Л.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні