Постанова
від 30.08.2011 по справі 2а/0570/12852/2011
ДОНЕЦЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Україна

ДОНЕЦЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІ НІСТРАТИВНИЙ СУД

П О С Т А Н О В А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

30 серпня 2011 р. справа № 2а/0570/12852/2011

Приміщення суду за адре сою: 83052, м.Донецьк, вул. 50-ої Гвард ійської дивізії, 17

час прийняття постанови: < година >

Донецький окружний адмін істративний суд в складі:

головуючого судді Давиден ко Т.В.

при секретарі Павлен ко М.С.

Суддя Донецького окружног о адміністративного суду Дав иденко Т.В.

при секретарі судового зас ідання Павленко М.С.

за участю представників ст орін:

від позивача - ОСОБА_1 - довір. від 11.08.2011 року б/н

від відповідача - не з' я вились

розглянувши у відкритому с удовому засіданні позовну за яву Управління Пенсійного фо нду України в Тельманівськом у районі Донецької області

до відповідача Товариств а з обмеженою відповідальн істю «Тельманівська райагро техніка»

про стягнення заборговано сті в сумі 2678 грн. 07 коп.

ВСТАНОВИВ:

Управління Пенсійного фон ду України в Тельманівському районі Донецької області зв ернулось до Донецького окруж ного адміністративного суду з позовною заявою до Товар иства з обмеженою відповід альністю «Тельманівська рай агротехніка» про стягнення з аборгованості по сплаті факт ичних витрат на виплату та до ставку пільгових пенсій в су мі 2678 грн. 07 коп.

Доводи позовної заяви обґр унтовує тим, що відповідно до Закону України «Про загальн ообов' язкове державне пенс ійне страхування» підприємс тва та організації з коштів, п ризначених на оплату праці, в носять до Пенсійного фонду п лату, що покриває фактичні ви трати на виплату і доставку п енсій особам, які були зайнят і повний робочий день на підз емних роботах, на роботах з шк ідливими і важкими умовами п раці за Списком № 2 виробництв , робіт, професій, посад і пока зників, затверджених Кабінет ом Міністрів України, почина ючи з дня набрання чинності ц им Законом, у розмірі 100 відсот ків відшкодування фактичних витрат на виплату і доставку цих пенсій до набуття права н а пенсію за віком.

В порушення зазначеної нор ми Закону відповідачем не вн есена до Пенсійного фонду пл ата, що покриває фактичні вит рати на виплату і доставку пе нсії, призначеної на пільгов их умовах, пред' явленої до в ідшкодування за період з бер езня 2011 року по червень 2011 року н а загальну суму 2678 грн.07 коп.

Враховуючи викладене, пози вач просить стягнути на його користь заборгованість з фа ктичних витрат на виплату і д оставку пенсій в зазначеній сумі.

Представник позивача у суд овому засіданні позовні вимо ги підтримав, надав поясненн я аналогічні викладеним в по зовній заяві.

Представник відповідача у судове засідання не з' явив ся, про дату, час та місце розг ляду справи повідомлений нал ежним чином, відзив на позовн у заяву та заяву про розряд сп рави за участю його представ ника не надав.

Дослідивши матеріали спра ви, доводи позовної заяви, зас лухавши представника позива ча, суд встановив.

ТОВ «Тельманівська райагр отехніка» зареєстроване ріш енням Тельманівської держав ної районної адміністрації Д онецької області 05.01.1995 року за ю ридичною адресою: 87123, Донецька область, Тельманівський рай он, с. Гранітне, вул. Ворошилов а, 5, перебуває на обліку в Єдин ому державному реєстрі підпр иємств та організацій Україн и (ЄДРПОУ 03742995), про що свідчить д овідка з Єдиного державного реєстру юридичних та підприє мств та організацій України, взяте на облік юридичної осо би як платник страхових внес ків до Управління Пенсійного фонду в Тельманівському рай оні Донецької області (а.с. 4, 5-6).

УПФУ в Тельманівському рай оні Донецької області призна чена та виплачена пенсія на п ільгових умовах ОСОБА_3, я кий був зайнятий на роботі з шкідливими і важкими умовами праці та який працював на ТОВ «Тельманівська райагротехн іка», та на адресу товариства направлені розрахунки сум з аборгованості по відшкодува нню фактичних витрат на випл ату та доставку пенсій за пер іод з березня 2011 року по червен ь 2011 року по працівнику ОСОБ А_3 на загальну суму 2678 грн. 07 к оп.

Між сторонами немає розбіж ностей щодо обставин справи, встановлених судом, в позовн ій заяві позивач просить стя гнути з відповідача зазначен у суму боргу.

Проаналізувавши матеріали справи, суд вважає позовну за яву такою, що підлягає задово ленню, з наступних підстав.

Статтею 19 Конституції Украї ни встановлено, що правовий п орядок в Україні ґрунтується на засадах, відповідно до яки х ніхто не може бути примушен ий робити те, що не передбачен о законодавством. Органи дер жавної влади та органи місце вого самоврядування, їх поса дові особи зобов'язані діяти лише на підставі, в межах повн оважень та у спосіб, що передб ачені Конституцією та закона ми України.

Відповідно до ст. 2 Кодексу а дміністративного судочинст ва України завданням адмініс тративного судочинства є зах ист прав, свобод та інтересів фізичних та юридичних осіб у сфері публічно-правових від носин від порушень з боку у то му числі органів державної в лади. У справах щодо оскаржен ня рішень суди перевіряють ч и прийняті вони на підставі, у межах повноважень та у спосі б, що передбачені Конституці єю та законами України.

За Преамбулою Закону Украї ни “Про загальнообов' язков е державне пенсійне страхува ння” цей Закон, розроблений в ідповідно до Конституції Укр аїни та Основ законодавства України про загальнообов'язк ове державне соціальне страх ування, визначає принципи, за сади і механізми функціонува ння системи загальнообов'язк ового державного пенсійного страхування, призначення, пе рерахунку і виплати пенсій, н адання соціальних послуг з к оштів Пенсійного фонду, що фо рмуються за рахунок страхови х внесків роботодавців, бюдж етних та інших джерел, передб ачених цим Законом, а також ре гулює порядок формування Нак опичувального пенсійного фо нду та фінансування за рахун ок його коштів видатків на оп лату договорів страхування д овічних пенсій або одноразов их виплат застрахованим особ ам, членам їхніх сімей та інши м особам, передбаченим цим За коном.

Статтею 58 зазначеного Закон у на Пенсійний фонд покладен е керівництво та управління солідарною системою, збір, ак умуляція та облік страхових внесків, призначення пенсії та підготовка документів для її виплати, забезпечення сво єчасного і в повному обсязі ф інансування та виплати пенсі й, допомоги на поховання, здій снення контролю за цільовим використанням коштів Пенсій ного фонду, вирішення питань , пов'язаних з веденням обліку пенсійних активів застрахов аних осіб на накопичувальних пенсійних рахунках, здійсне ння адміністративного управ ління Накопичувальним фондо м та інші функції, передбачен і Законом і статутом Пенсійн ого фонду.

Правові та організаційні з асади забезпечення збору та обліку єдиного внеску на заг альнообов'язкове державне со ціальне страхування, умови т а порядок його нарахування і сплати та повноваження орга ну, що здійснює його збір та ве дення обліку визначає Закон України «Про збір та облік єд иного внеску на загальнообов 'язкове державне соціальне с трахування», пунктом 7 частин и 1 статті 1 якого визначено, що Пенсійний фонд України - орга н, уповноважений відповідно до цього Закону вести облік п латників єдиного внеску, заб езпечувати збір та ведення о бліку страхових коштів, конт ролювати повноту та своєчасн ість їх сплати, вести Державн ий реєстр загальнообов'язков ого державного соціального с трахування та виконувати інш і функції, передбачені закон ом.

Таким чином, позивач у справ і - орган владних повноваже нь, який виконує владні управ лінські функції, надані йому чинним законодавством, відн осно платників страхових вне сків.

Як встановлено судом, підтв ерджено матеріалами справи т а не спростовано відповідаче м, працівнику відповідача пр авомірно призначена та випла чена пенсія відповідно до ст . 13 Закону України "Про пенсійн е забезпечення".

Пунктом 2 розділу XY Прикінце вих положень Закону України “Про загальнообов' язкове д ержавне пенсійне страхуванн я” передбачено, що Пенсійне з абезпечення застрахованих о сіб, які працювали або працюю ть на підземних роботах, на ро ботах з особливо шкідливими і особливо важкими умовами п раці за списком N 1 та на інших р оботах із шкідливими і важки ми умовами праці за списком N 2 виробництв, робіт, професій, п осад і показників, затвердже них Кабінетом Міністрів Укра їни, та за результатами атест ації робочих місць, на посада х, що дають право на призначен ня пенсії за віком на пільгов их умовах або за вислугу рокі в, які відповідно до законода вства, що діяло раніше, мали пр аво на пенсію на пільгових ум овах або за вислугу років, зді йснюється згідно з окремим з аконодавчим актом через проф есійні та корпоративні фонди . До запровадження пенсійног о забезпечення через професі йні та корпоративні фонди, ос обам, зазначеним в абзаці пер шому цього пункту, пенсії при значаються за нормами цього Закону в разі досягнення пен сійного віку та наявності тр удового стажу, передбаченого Законом України "Про пенсійн е забезпечення". У цьому випад ку розміри пенсій визначають ся відповідно до статті 27 та з урахуванням норм статті 28 цьо го Закону.

При цьому зберігається пор ядок покриття витрат на випл ату і доставку цих пенсій, що д іяв до набрання чинності цим Законом.

На момент набрання чинност і Закону України «Про загаль нообов' язкове державне пен сійне страхування», питання щодо відшкодування витрат на виплату та доставку пенсій, п ризначених відповідно до пун кту «б» статті 13 Закону Україн и «Про пенсійне забезпечення » було врегульовано Законом України від 26.06.1997 року «Про збір на загальнообов' язкове дер жавне пенсійне страхування» , відповідно пунктів 1 та 2.

Згідно абз.4 п.1 ст. 2 Закону Укр аїни «Про збір на загальнооб ов' язкове державне пенсійн е страхування» для платників збору, визначених пунктами 1 т а 2 статті 1 цього Закону, крім т их, які є платниками фіксован ого сільськогосподарського податку, об'єктом оподаткува ння є також фактичні витрати на виплату і доставку пенсій , призначених відповідно до п унктів "б" - "з" статті 13 Закону Ук раїни "Про пенсійне забезпеч ення" до досягнення працівни ками пенсійного віку, передб аченого статтею 12 Закону Укра їни "Про пенсійне забезпечен ня".

Відповідно абз. 3 п.1 ст. 4 Закон у України «Про збір на загаль нообов' язкове державне пен сійне страхування» встановл ена ставка збору у розмірі 100 в ідсотків від об'єкта оподатк ування, визначеного абзацом четвертим пункту 1 статті 2 цьо го Закону.

Таким чином, на відпов ідача покладений обов' язок щодо відшкодування фактични х витрат на виплату та достав ку пільгових пенсій.

Такої ж думки дотриму ється Верховий суд України (п останова від 31.01.2011 року).

Згідно ч. 1 ст. 2442 Кодексу адміністративного судочинс тва України рішення Верховно го Суду України, прийняте з ре зультатами розгляду заяви пр о перегляд судового рішення з мотивів неоднакового засто сування судом (судами) касаці йної інстанції одних і тих са мих норм матеріального права у подібних правовідносинах, є обов' язковим для всіх суб ' єктів владних повноважень , які застосовують у своїй дія льності нормативно-правовий акт, що містить зазначені нор ми права, та для всіх судів Укр аїни. Суди зобов' язані прив ести свою судову практику у в ідповідність з рішенням Верх овного суду України.

Відповідно до п. 6.1 Інструкці ї про порядок обчислення і сп лати страхувальниками та зас трахованими особами внесків на загальнообов'язкове держ авне пенсійне страхування до Пенсійного фонду України, за твердженої Постановою правл іння Пенсійного фонду Україн и від 19.12.2003 року № 21-1, зареєстрова ної в Міністерстві юстиції У країни 16 січня 2004 року за № 64/8663, ві дшкодуванню підлягають витр ати Пенсійного фонду на випл ату та доставку пенсій, призн ачених на пільгових умовах в ідповідно до частини 2 "Прикін цевих положень" Закону Украї ни "Про загальнообов'язкове д ержавне пенсійне страхуванн я" в таких розмірах: - для платн иків, зазначених у підпункті 2.1.1 пункту 2.1 цієї Інструкції (кр ім тих, які є платниками фіксо ваного сільськогосподарськ ого податку), - також 100 відсоткі в фактичних витрат на виплат у і доставку пенсій, призначе них відповідно до абзацу пер шого частини 2 Прикінцевих по ложень Закону застрахованим особам, які працювали або пра цюють на роботах із шкідливи ми і важкими умовами праці за Списком № 2 виробництв, робіт, професій, посад і показників , затверджених Кабінетом Мін істрів України та за результ атами атестації робочих місц ь, на посадах, що дають право н а призначення пенсії за віко м на пільгових умовах.

Згідно п. 6.4 Інструкції, розм ір сум до відшкодування на по точний рік визначається відд ілами доходів органів Пенсій ного фонду України щорічно в повідомленнях про розрахуно к сум фактичних витрат на вип лату та доставку пільгових п енсій, призначених відповідн о до частини 2 "Прикінцевих пол ожень" Закону України "Про заг альнообов'язкове державне пе нсійне страхування", які надс илаються підприємствам до 20-г о січня поточного року та про тягом 10 днів з новопризначени х пенсій.

Як зазначалось раніше, поз ивачем направлені на адресу відповідача відповідні розр ахунки витрат на виплату та д оставку пільгових пенсій.

Пунктом 6.8. вищевказаної Інс трукції, зазначено, що підпри ємства щомісяця до 25-го числа вносять до Пенсійного фонду зазначену в повідомленні міс ячну суму фактичних витрат н а виплату та доставку пенсій , призначених на пільгових ум овах.

Відповідач в порушення заз начених вимог законодавства фактичні витрати на виплату та доставку пенсії в сумі 2678 гр н. 07 коп., призначеної на пільго вих умовах, позивачу не відшк одував.

Відповідно п. 7 ч. 4 ст. 25 Закону України «Про збір та облік є диного внеску на загальнообо в' язкове державне соціальн е страхування»територіальн ий орган Пенсійного фонду ма є право звернутися до суду з п озовом про стягнення недоїмк и.

Враховуючи наведене, суд вв ажає, що позивач у встановлен ому Законом порядку, обгрунт ованно та в межах повноважен ь, наданих йому чинним законо давством, звернувся до адмін істративного суду з позовною заявою про стягнення сум фак тичних витрат на виплату та д оставку пільгових пенсій, то му позовна заява підлягає за доволенню.

Відповідно до ч. 4 ст. 94 Кодекс у адміністративного судочин ства України у справах, в яких позивачем є суб' єкт владни х повноважень, а відповідаче м - фізична чи юридична особ а, судові витрати, здійснені п озивачем, з відповідача не ст ягуються.

На підставі викладеного, ке руючись ст. 19 Конституції Укра їни, Законом України «Про заг альнообов' язкове державне пенсійне страхування», Зако ну України «Про пенсійне заб езпечення» ст. 2, ст. 11, ст. 17-20, ст. 69-72 , ст. 86, ст. 94, ст. 122-154, ст. 158-163, ст. 167, ст. 185, ст. 186, ст. 254 Кодексу адміністра тивного судочинства України , суд,-

П О С Т А Н О В И В:

Позовну заяву Управління П енсійного фонду України в Те льманівському районі Донець кої області до Товариства з обмеженою відповідальніс тю «Тельманівська райагроте хніка» про стягнення заборго ваності по сплаті фактичних витрат на виплату та доставк у пільгових пенсій в сумі 2678 гр н. 07 коп. - задовольнити.

Стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю «Тельманівська райагротехн іка» (ЄДРПОУ 03742995, юридична адре са: 87123, Донецька область, Тельм анівський район. С. Гранітн е, вул. Ворошилова, 5) на корис ть Управління Пенсійного фон ду України в Тельманівському районі Донецької області за боргованість по сплаті факти чних витрат на виплату та дос тавку пільгових пенсій в сум і 2678 грн. 07 коп.

Постанова Донецького окру жного адміністративного суд у може бути оскаржена в апеля ційному порядку. Апеляційна скарга подається до адмініст ративного суду апеляційної і нстанції через суд першої ін станції, який ухвалив оскарж уване судове рішення. Копія а пеляційної скарги одночасно надсилається особою, яка її п одає, до суду апеляційної інс танції.

Апеляційна скарга на поста нову суду першої інстанції п одається протягом десяти дні в з дня її проголошення. У разі застосування судом частини третьої статті 160 цього Кодекс у, а також прийняття постанов и у письмовому провадженні а пеляційна скарга подається п ротягом десяти днів з дня отр имання копії постанови.

Якщо суб'єкта владних повно важень у випадках та порядку , передбачених частиною четв ертою статті 167 цього Кодексу, було повідомлено про можлив ість отримання копії постано ви суду безпосередньо в суді , то десятиденний строк на апе ляційне оскарження постанов и суду обчислюється з наступ ного дня після закінчення п'я тиденного строку з моменту о тримання суб'єктом владних п овноважень повідомлення про можливість отримання копії постанови суду.

У судовому засіданні 30.08.2011 ро ку проголошений повний текст постанови.

Суддя Давиденко Т.В.

СудДонецький окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення30.08.2011
Оприлюднено13.09.2011
Номер документу18112492
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а/0570/12852/2011

Постанова від 30.08.2011

Адміністративне

Донецький окружний адміністративний суд

Давиденко Т.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні