Постанова
від 22.08.2011 по справі 2а/0570/13550/2011
ДОНЕЦЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Україна

ДОНЕЦЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІ НІСТРАТИВНИЙ СУД

П О С Т А Н О В А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

22 серпня 2011 р. справа № 2а/0570/13550/2011

Приміщення суду за адре сою: 83052, м.Донецьк, вул. 50-ої Гвард ійської дивізії, 17

час прийняття постанови: < година >

Донецький окружний адмін істративний суд в складі:

головуючого судді Зінченк а О.В.

при секретарі Параще віній О.О.

з участю представників:

позивача - не з' явилися,

відповідача - не з' явили ся,

розглянувши у відкритому с удовому засіданні адміністр ативну справу за позовом Від ділення виконавчої дирекції Фонду соціального страхуван ня від нещасних випадків на в иробництві в м.Кост янтинівка Донецької області до Дочірнього підприємства «Житлово - експлуатаційна о рганізація №1» міського кому нального підприємства «Житл ово-експлуатаційне управлін ня» про стягнення заборгован ості зі сплати страхових вне сків та пені у загальному роз мірі 748,77 грн., -

в с т а н о в и в :

У серпні 2011 року Відділення виконавчої дирекції Фонду со ціального страхування від не щасних випадків на виробницт ві в м. Костянтинівка Донецьк ої області (далі - позивач) зв ернулось до суду з позовом до Дочірнього підприємства «Жи тлово - експлуатаційна орга нізація №1» міського комунал ьного підприємства «Житлово -експлуатаційне управління» про стягнення заборгованост і зі сплати страхових внескі в та пені у загальному розмір і 748,77 грн.

В обґрунтування вимог пози вач посилається на те, що відп овідачем надана розрахунков а відомість про нарахування і перерахування страхових вн есків та витрачання коштів Ф онду за 4 квартал 2010 року, відпо відно до якої визначена сума заборгованості страхувальн иком зі сплати страхових вне сків на кінець звітного пері оду у розмірі 710,80 грн., а також пе ня у розмірі 37,97 грн. На даний ча с сума заборгованості по спл аті страхових внесків та пен і до органу Фонду є несплачен ою. Просив стягнути з відпові дача на користь Фонду заборг ованість по сплаті страхових внесків та пені у загальному розмірі 748,77 гривень.

Представник позивача в суд ове засідання не з' явився. Ч ерез канцелярію Донецького о кружного адміністративного суду від представника позив ача до суду надійшла заява пр о розгляд справи за його відс утності, позовні вимоги прос ив задовольнити у повному об сязі.

Відповідач у судове засіда ння не з' явився, причин неяв ки суду не повідомив. Заяв про відкладення розгляду справи або про розгляд справи за йог о відсутності відповідач не надав.

За таких обставин, суд вважа є за можливе розглянути спра ву за відсутності відповідач а, на підставі наявних у справ і доказів.

З урахуванням положень ч. 4 с т. 128 КАС України суд визнав за м ожливе розглянути справу за відсутністю представника ві дповідача.

Перевіривши матеріали спр ави, вирішивши питання чи мал и місце обставини, якими обґр унтовувалися вимоги та запер ечення, та якими доказами вон и підтверджуються, чи є інші ф актичні дані, які мають значе ння для вирішення справи, та д окази на їх підтвердження, як у правову норму належить зас тосувати до цих правовідноси н, суд приходить до висновку п ро те, що позов підлягає частк овому задоволенню з наступни х підстав.

Відповідно до статті 15 Зако ну України “Про загальнообов ' язкове державне соціальне страхування від нещасних ви падків на виробництві та про фесійного захворювання, які спричинили втрату працездат ності” страхування від нещас ного випадку та професійного захворювання здійснюється Ф ондом соціального страхуван ня від нещасних випадків на в иробництві та професійних за хворювань України.

Фонд, відповідно до статей 1 5 та 46 Закону України №1105-ХІV від 23.09.1999 року, є некомерційною, сам оврядною організацією, яка п ровадить збір та акумулюванн я страхових внесків і фінанс ується за рахунок страхових внесків страхувальників - ро ботодавців (юридичних та фіз ичних осіб). Фонд має автономн у, незалежну від будь - якої ін шої, систему фінансування. Ко шти Фонду не включаються до с кладу Державного бюджету Укр аїни і використовуються викл ючно за їх призначенням, тобт о, на страхові виплати потерп ілим від нещасного випадку, п рофесійного захворювання на виробництві, а у разі їх смерт і - членам сімей загиблих на ви робництві. Фінансування Фонд у здійснюється, зокрема, за ра хунок внесків роботодавців, капіталізованих платежів, що перераховуються роботодавц ем у випадках ліквідації стр ахувальника, та інших джерел .

Відділення виконавчої дир екції Фонду соціального стра хування від нещасних випадкі в на виробництві та професій них захворювань в м. Костянти нівка Донецької області утри мується за рахунок Фонду соц іального страхування від нещ асних випадків на виробництв і та професійних захворювань України, є юридичною особою т а виступає як суб' єкт владн их повноважень.

Відповідач, Дочірнє підпри ємство «Житлово - експлуата ційна організація №1» місько го комунального підприємств а «Житлово-експлуатаційне уп равління», код ЄДРПОУ 30500323, є юри дичною особою.

Дочірнім підприємством «Ж итлово - експлуатаційна орг анізація №1» міського комуна льного підприємства «Житлов о-експлуатаційне управління » надана Фонду розрахункова відомість за 4 квартал 2010 року п ро нараховані страхові внеск и, відповідно до якої визначе на сума заборгованість страх увальником зі сплати страхов их внесків на кінець звітног о періоду у розмірі 710,80 грн., а та кож пеня у розмірі 37,97 грн. (арк. с прави 4).

Статтею 46 Конституції Украї ни визначено, що громадяни ма ють право на соціальний захи ст, що включає право на забезп ечення їх у разі повної, частк ової або тимчасової втрати п рацездатності, втрати годува льника, з незалежних від них о бставин, а також в інших випад ках, передбачених законом. Це право гарантується загально обов'язковим державним соціа льним страхуванням за рахуно к страхових внесків підприєм ств.

З 1 січня 2011 року набрав чинно сті Закон України “Про збір т а облік єдиного внеску на заг альнообов'язкове державне со ціальне страхування” № 2464-VI від 08.07.2010, яким введено єдиний внес ок на загальнообов'язкове де ржавне соціальне страхуванн я та який визначає правові та організаційні засади забезп ечення збору та обліку вказа ного внеску, умови та порядок його нарахування і сплати та повноваження органу, що здій снює його збір та ведення обл іку.

Відповідно до ч. 7 розділу VIII “Прикінцеві та перехідні пол оження” Закону України “Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове держ авне соціальне страхування” стягнення заборгованості із сплати страхових внесків за діючими видами загальнообов 'язкового державного соціаль ного страхування та сум штра фних санкцій, нарахованих та /або не сплачених у період до 1 січня 2011 року, в тому числі стр ахових внесків, строк сплати яких на 1 січня 2011 року не наста в, здійснюється фондами зага льнообов'язкового державног о соціального страхування ві дповідно до законодавства, щ о діяло на момент виникнення такої заборгованості або за стосування штрафних санкцій .

На період до повного стягне ння заборгованості із сплати страхових внесків за діючим и видами загальнообов'язково го державного соціального ст рахування та сум штрафних са нкцій, нарахованих та/або не с плачених у період до 1 січня 2011 року, в тому числі нараховани х внесків, строк сплати яких н а 1 січня 2011 року не настав, та ві дповідних штрафних санкцій з а фондами загальнообов'язков ого державного соціального с трахування зберігаються пов новаження щодо контролю за п равильністю нарахування, сво єчасністю сплати страхових в несків, застосування фінансо вих санкцій, якими вони були н аділені до набрання чинності цим Законом.

Позивач звернувся до суду з позовом про стягнення з відп овідача як страхувальника за боргованості із сплати страх ових внесків до Фонду соціал ьного страхування від нещасн их випадків на виробництві, я ка виникла та не сплачена в пе ріод до 1 січня 2011 року.

Пунктом 2 ч. 2 ст. 45 Закону Украї ни “Про загальнообов' язков е державне соціальне страхув ання від нещасного випадку н а виробництві та професійног о захворювання, які спричини ли втрату працездатності” ві д 23 вересня 1999 року № 1105-ХІV (далі - Закон №1105-ХІV) в редакції, що дія ла по 1 січня 2011 року, було перед бачено, що роботодавець як ст рахувальник зобов`язаний сво єчасно і повно сплачувати в у становленому порядку страхо ві внески в Фонд соціального страхування від нещасних ви падків.

Згідно статті 47 вказаного З акону страхувальник - Держа вне підприємство «Житлово - експлуатаці йна організація №1» міського комунального підприємства « Житлово-експлуатаційне упра вління», здійснює сплату стр ахових внесків до Фонду соці ального страхування від неща сних випадків у порядку і стр оки, які визначаються страхо виком.

Правлінням Фонду визначен о, що “страхові внески сплачу ються страхувальниками-робо тодавцями - у день одержання к оштів на оплату праці в устан овах банків. Підприємства, як і здійснюють виплату заробіт ної плати на поточні рахунки фізичних осіб в установах ба нків, сплачують страхові вне ски до Фонду в день перерахув ання коштів на особові рахун ки. У разі виплати заробітної плати за першу половину міся ця страхувальник одночасно з одержанням зазначених сум с плачує страхові внески, нара ховані на суму цих виплат”- п. 4.12 “Інструкції про порядок пе рерахування, обліку та витра чання страхових коштів Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробн ицтві та професійних захворю вань України”, затвердженої постановою правління Фонду в ід 12 липня 2007 року №36 та зареєстр ованої в Міністерстві юстиці ї України 1 серпня 2007 р. за №867/14134.

Нараховані страхові внеск и сплачуються страхувальник ами шляхом перерахування від повідних сум на відповідний рахунок Фонду.

Страховий тариф зі сплати с трахових внесків Державному підприємству «Житлово - експлуатацій на організація №1» міського к омунального підприємства «Ж итлово-експлуатаційне управ ління» визначено у розмірі 0,67 % від сум фактичних витрат на оплату праці найманих праців ників, що включають витрати н а виплату основної та додатк ової заробітної плати, інших заохочувань і компенсаційни х виплат, у тому числі в натура льній формі.

Як встановлено судом і підт верджується матеріалами спр ави, відповідачем страхові в нески у розмірі 710,80 грн., згідно розрахункової відомості за 4 квартал 2010 року, не сплачені, у зв' язку із чим, суд приходит ь до висновку, що позовні вимо ги Відділення виконавчої дир екції Фонду соціального стра хування від нещасних випадкі в на виробництві в м. Костянти нівка Донецької області до Д очірнього підприємства «Жит лово - експлуатаційна орган ізація №1» міського комуналь ного підприємства «Житлово-е ксплуатаційне управління» в частині стягнення страхових внесків у вказаному розмірі є обґрунтованими та такими, щ о підлягають задоволенню.

З приводу заявлених позовн их вимог про стягнення з відп овідача пені за порушення ст років сплати страхових внеск ів у розмірі 37,97 грн. судом вста новлено наступне.

За період з 01 липня 2008 року по 31 грудня 2009 року Відділенням ви конавчої дирекції Фонду соці ального страхування від неща сних випадків на виробництві в м. Костянтинівка Донецької області проведено перевірку правильності нарахування, п овноти і своєчасності перера хування страхових внесків ві дповідачем, за результатами перевірки складено акт № 44 (ар к. справи 19-21).

В акті перевірки зазначено про порушення підприємством строків сплати страхових вн есків, внаслідок чого відпов ідачу нарахована пеня у розм ірі 37,97 грн. (арк. справи 19-21).

Частиною 2 статті 52 Закону №11 05-ХІV, в редакції що діяла по 1 сі чня 2011 року, було передбачено, щ о за прострочення сплати стр ахового внеску до Фонду соці ального страхування від неща сних випадків із страхувальн ика стягується пеня згідно і з законом.

Відповідно до ст. 15 Закону №11 05-ХІV страхування від нещасног о випадку здійснює Фонд соці ального страхування від неща сних випадків - некомерційна самоврядна організація, що д іє на підставі статуту, який з атверджується її правлінням .

“Статутом Фонду соціально го страхування від нещасних випадків на виробництві та п рофесійних захворювань Укра їни”, затвердженим постаново ю правління Фонду соціальног о страхування від нещасних в ипадків на виробництві та пр офесійних захворювань Украї ни від 18 квітня 2000 року №4, Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробн ицтві та професійних захворю вань України не надано право встановлювати засади юридич ної відповідальності за прос трочення сплати страхового в неску до Фонду соціального с трахування від нещасних випа дків із страхувальника стягу ється пеня.

Статтею 92 Конституції Украї ни встановленою, що виключно законами України визначають ся, зокрема, засади цивільно-п равової відповідальності; ді яння, які є злочинами, адмініс тративними або дисциплінарн ими правопорушеннями, та від повідальність за них.

Відповідно до ст. 150 Конститу ції України до повноважень К онституційного Суду України належить, зокрема, офіційне т лумачення Конституції Украї ни та законів України. З питан ь, передбачених цією статтею , Конституційний Суд України ухвалює рішення, які є обов'яз ковими до виконання на терит орії України, остаточними і н е можуть бути оскаржені.

Пунктом 1.1 рішення Конститу ційного Суду України від 30.05.2001 № 7-рп/2001 “У справі за конституці йним зверненням відкритого а кціонерного товариства “Все український Акціонерний Б анк” щодо офіційного тлума чення положень пункту 22 части ни першої статті 92 Конституці ї України, частин першої, трет ьої статті 2, частини першої ст атті 38 Кодексу України про адм іністративні правопорушенн я (справа про відповідальніс ть юридичних осіб) роз' ясне но, що положення пункту 22 част ини першої статті 92 Конституц ії України треба розуміти та к, що ним безпосередньо не вст ановлюються види юридичної в ідповідальності. За цим поло женням виключно законами Укр аїни визначаються засади цив ільно-правової відповідальн ості, а також діяння, що є злоч инами, адміністративними або дисциплінарними правопоруш еннями як підстави криміналь ної, адміністративної, дисци плінарної відповідальності , та відповідальність за такі діяння. Зазначені питання не можуть бути предметом регул ювання підзаконними нормати вно-правовими актами.

Згідно з ч.1 ст. 9 Кодексу адмі ністративного судочинства У країни суд при вирішенні спр ави керується принципом зако нності, відповідно до якого: с уд вирішує справи відповідно до Конституції та законів Ук раїни, а також міжнародних до говорів, згода на обов'язкові сть яких надана Верховною Ра дою України; суд застосовує і нші нормативно-правові акти, прийняті відповідним органо м на підставі, у межах повнова жень та у спосіб, передбачені Конституцією та законами Ук раїни.

В період, за який нарахована позивачем пеня, не існувало з акону, який передбачав нарах ування пені за несвоєчасне п ерерахування страхових внес ків до Фонду соціального стр ахування від нещасних випадк ів на виробництві та професі йних захворювань України.

Зважаючи на встановлені об ставини, суд приходить до вис новку про відсутність правов их підстав для стягнення пен і з відповідача.

З огляду на вищезазначене, с уд дійшов до висновку про час ткове задоволення заявлених позовних вимог Відділенням виконавчої дирекції Фонду со ціального страхування від не щасних випадків на виробницт ві в м. Костянтинівка Донецьк ої області до Дочірнього під приємства «Житлово - експлу атаційна організація №1» міс ького комунального підприєм ства «Житлово-експлуатаційн е управління», зокрема підля гають задоволенню вимоги про стягнення заборгованості зі сплати страхових внесків у р озмірі 710,80 грн. В іншій частині позовні вимоги не підлягают ь задоволенню.

Відповідно до ч.4 ст. 94 КАС Укр аїни, у справах, в яких позивач ем є суб'єкт владних повноваж ень, а відповідачем - фізична ч и юридична особа, судові витр ати, здійснені позивачем, з ві дповідача не стягуються.

На підставі викладеного, ке руючись ст.ст. 2, 7-12, 69-72, 87-98, 122-163, 254 Коде ксу адміністративного судоч инства України, суд, -

п о с т а н о в и в :

Позовні вимоги Відділення виконавчої дирекції Фонду с оціального страхування від н ещасних випадків на виробниц тві в м. Костянтинівка Донець кої області до Дочірнього пі дприємства «Житлово - експл уатаційна організація №1» мі ського комунального підприє мства «Житлово-експлуатацій не управління» про стягнення заборгованості зі сплати ст рахових внесків та пені у заг альному розмірі 748,77 грн., - задов ольнити частково.

Стягнути з Дочірнього підп риємства «Житлово - експлуа таційна організація №1» місь кого комунального підприємс тва «Житлово-експлуатаційне управління» (ЄДРПОУ 25097319) на кор исть Відділення виконавчої д ирекції Фонду соціального ст рахування від нещасних випад ків на виробництві в м. Костян тинівка Донецької області (р /с 37172400900058 в УДК м. Донецька, ЄДРПОУ 25968978, МФО 834016) заборгованість зі с плати страхових внесків у ро змірі 710 (сімсот десять) грн. 80 ко п.

В задоволенні іншої частин и позовних вимог відмовити.

Вступну та резолютивну час тини постанови виготовлено у нарадчій кімнаті і проголош ено 22 серпня 2011 року.

Постанова у повному обсязі складена 26 серпня 2011 року.

Постанова набирає законно ї сили після закінчення стро ків подання апеляційної скар ги, якщо вона не була подана у встановлені строки. У разі по дання апеляційної скарги пос танова, якщо її не скасовано, н абирає законної сили після з акінчення апеляційного розг ляду справи.

Апеляційна скарга подаєть ся до адміністративного суду апеляційної інстанції через суд першої інстанції, який ух валив оскаржуване судове ріш ення. Копія апеляційної скар ги одночасно надсилається ос обою, яка її подає, до суду апе ляційної інстанції. Апеляцій на скарга на постанову суду п ершої інстанції подається пр отягом десяти днів з дня її пр оголошення. У разі застосува ння судом частини третьої ст атті 160 цього Кодексу, а також п рийняття постанови у письмов ому провадженні апеляційна с карга подається протягом дес яти днів з дня отримання копі ї постанови. Якщо суб'єкта вла дних повноважень у випадках та порядку, передбачених час тиною четвертою статті 167 цьог о Кодексу, було повідомлено п ро можливість отримання копі ї постанови суду безпосередн ьо в суді, то десятиденний стр ок на апеляційне оскарження постанови суду обчислюється з наступного дня після закін чення п'ятиденного строку з м оменту отримання суб'єктом в ладних повноважень повідомл ення про можливість отриманн я копії постанови суду.

Суддя Зінченко О.В.

СудДонецький окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення22.08.2011
Оприлюднено13.09.2011
Номер документу18112502
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а/0570/13550/2011

Постанова від 22.08.2011

Адміністративне

Донецький окружний адміністративний суд

Зінченко О.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні