Постанова
від 30.08.2011 по справі 2а/0570/13709/2011
ДОНЕЦЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Україна

ДОНЕЦЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІ НІСТРАТИВНИЙ СУД

П О С Т А Н О В А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

30 серпня 2011 р. справа № 2а/0570/13709/2011

Приміщення суду за адре сою: 83052, м.Донецьк, вул. 50-ої Гвард ійської дивізії, 17

час прийняття постанови: < година >

Донецький окружний адмін істративний суд в складі:

головуючого судді Зінченк а О.В.

при секретарі Параще віній О.О.

з участю представників:

позивача - Новікової О.І .,

відповідача - не прибув,

розглянувши у відкритому с удовому засіданні адміністр ативну справу за позовом упр авління Пенсійного фонду Укр аїни в Кіровському районі м.М акіївки Донецької області до Макіївського колективного с пеціалізованого управління «Укренергочермет» про стягн ення заборгованості з відшко дування фактичних витрат на виплату та доставку пільгови х пенсій у розмірі 33 100,42 грн.,-

В С Т А Н О В И В:

У серпні 2011 року управління Пенсійного фонду України в К іровському районі м.Макіївки Донецької області (далі - пози вач) звернулось до суду з адмі ністративним позовом до Макі ївського колективного спеці алізованого управління «Укр енергочермет» (далі - відпові дач) про стягнення заборгова ності по сплаті фактичних ви трат на виплату та доставку п енсій з 01 квітня 2011 року по 30 чер вня 2011 року в сумі 33 100,42 грн., мотив уючи свої вимоги тим, що відпо відач повинен був відшкодува ти до 25 числа щомісяця місячну суму фактичних витрат на вип лату та доставку пенсій, приз начених на пільгових умовах працівникам підприємства. Ст аном на день подання позову в ідповідач має заборгованіст ь з покриття фактичних витра т на виплату та доставку піль гових пенсій за Списком № 2, як а підтверджується відповідн ими розрахунками з 01 квітня 2011 року по 30 червня 2011 року в сумі 33 100,42 грн. Позивач просить стягн ути з відповідача зазначену суму фактичних витрат на вип лату та доставку пільгових п енсій.

В судовому засіданні предс тавник позивача підтримав за явлені позовні вимоги та про сив суд їх задовольнити.

Представник відповідача в судове засідання не з' явив ся, про час і місце розгляду сп рави повідомлявся належним ч ином. У зв' язку з чим, суд вва жає за можливе розглянути сп раву за відсутністю представ ника відповідача, на підстав і наявних у справі доказів.

Перевіривши матеріали спр ави, вирішивши питання чи мал и місце обставини, якими обґр унтовувалися вимоги, та яким и доказами вони підтверджуют ься, чи є інші фактичні дані, я кі мають значення для виріше ння справи, та докази на їх під твердження, яку правову норм у належить застосувати до ци х правовідносин, суд приходи ть до висновку про те, що позов підлягає задоволенню з таки х підстав.

У відповідності до п. 12 «Прик інцевих положень» Закону Укр аїни «Про загальнообов'язков е державне пенсійне страхува ння», у період до перетворенн я Пенсійного фонду України в неприбуткову самоврядну орг анізацію він функціонує як ц ентральний орган виконавчої влади на підставі норм цього Закону (крім норм, зазначених в абзаці шостому пункту 1 цьог о розділу) та Положення про Пе нсійний фонд України, яке зат верджує Президент України. Б юджет Пенсійного фонду Украї ни в зазначений період затве рджує Кабінет Міністрів Укра їни.

Згідно п. 1, 3 «Положення про П енсійний фонд України», затв ердженого Указом Президента України від 06 квітня 2011 року № 38 4/2011 (далі - Положення), Пенсійний фонд України є центральним о рганом виконавчої влади, заб езпечує реалізацію державно ї політики з питань пенсійно го забезпечення та збору, вед ення обліку надходжень від с плати єдиного внеску на зага льнообов'язкове державне соц іальне страхування.

Позивач - Управління Пенсій ного фонду України в Кіровсь кому районі м.Макіївка Донец ької області, є органом викон авчої влади, який в цих правов ідносинах здійснює повноваж ення, покладені на нього п. 12 Пр икінцевих положень Закону Ук раїни «Про загальнообов'язко ве державне пенсійне страхув ання», Положенням про Пенсій ний фонд України, затверджен им Указом Президента України від 06 квітня 2011 року № 384/2011.

Відповідно до преамбули За кону України «Про загальнооб ов' язкове державне пенсійн е страхування» (далі Закон N 1058- IV) визначено, що цей закон визн ачає принципи, засади і механ ізми функціонування системи загальнообов'язкового держа вного пенсійного страхуванн я, призначення, перерахунку і виплати пенсій, надання соці альних послуг з коштів Пенсі йного фонду, що формуються за рахунок страхових внесків р оботодавців, бюджетних та ін ших джерел, передбачених цим Законом, а також регулює поря док формування Накопичуваль ного пенсійного фонду та фін ансування за рахунок його ко штів видатків на оплату дого ворів страхування довічних п енсій або одноразових виплат застрахованим особам, члена м їхніх сімей та іншим особам , передбаченим цим Законом.

Пунктом 2 Перехідних положе нь зазначеного Закону визнач ено, що пенсійне забезпеченн я застрахованих осіб, які пра цювали або працюють на підзе мних роботах, на роботах з осо бливо шкідливими і особливо важкими умовами праці за спи ском N 1 та на інших роботах із ш кідливими і важкими умовами праці за списком N 2 виробництв , робіт, професій, посад і пока зників, затверджених Кабінет ом Міністрів України, та за ре зультатами атестації робочи х місць, на посадах, що дають п раво на призначення пенсії з а віком на пільгових умовах а бо за вислугу років, які відпо відно до законодавства, що ді яло раніше, мали право на пенс ію на пільгових умовах або за вислугу років, здійснюється згідно з окремим законодавч им актом через професійні та корпоративні фонди. До запро вадження пенсійного забезпе чення через професійні та ко рпоративні фонди особам, заз наченим в абзаці першому цьо го пункту, пенсії призначают ься за нормами цього Закону в разі досягнення пенсійного віку та наявності трудового стажу, передбаченого Законом України "Про пенсійне забезп ечення".

Відповідно до пункту 6 «Інст рукції про порядок обчисленн я та сплати страхувальниками та застрахованими особами в несків на загальнообов' язк ове державне пенсійне страху вання до Пенсійного фонду Ук раїни», затвердженої Постано вою правління Пенсійного фон ду України від 19.12.2003 №21-1, /далі Інс трукція/, відшкодуванню підл ягають витрати Пенсійного Фо нду на виплату та доставку пе нсій, призначених на пільгов их умовах відповідно до ч. 2 Пр икінцевих положень Закону Ук раїни «Про загальнообов' яз кове державне пенсійне страх ування».

На підставі п.6.1 Інструкції в ідшкодуванню підлягають вит рати Пенсійного Фонду на вип лату та доставку пенсій, приз начених на пільгових умовах відповідно до частини 2 Прикі нцевих положень Закону Украї ни «Про загальнообов' язков е державне пенсійне страхува ння» в таких розмірах: для під приємств-платників - 100 відсо тків фактичних витрат на вип лату і доставку пенсій, призн ачених відповідно до абзацу першого частини 2 Прикінцеви х положень Закону застрахова ним особам, які працювали або працюють на роботах із шкідл ивими і важкими умовами прац і за Списком № 2 виробництв, ро біт, професій, посад і показни ків, затверджених Кабінетом Міністрів України та за резу льтатами атестації робочих м ісць, на посадах, що дають прав о на призначення пенсії за ві ком на пільгових умовах.

Відповідно до пункту 6.4. Інст рукції розмір сум до відшкод ування на поточний рік визна чається відділами надходжен ня доходів органів Пенсійног о фонду України щорічно у роз рахунках фактичних витрат на виплату та доставку пільгов их пенсій, призначених відпо відно до частини 2 Прикінцеви х положень Закону (згідно з до датками 6 та 7), які надсилаютьс я підприємствам до 20-го січня поточного року та протягом 10 д нів з новопризначених (перер ахованих) пенсій.

Пунктом 6.8 Інструкції перед бачено, що підприємства щомі сяця до 25-го числа вносять до П енсійного Фонду зазначену в повідомленні місячну суму фа ктичних витрат на виплату та доставку пенсій, призначени х на пільгових умовах.

Відповідно до пункту 6.10 Інст рукції, відшкодування сум і ф актичних витрат на виплату т а доставку пенсій, призначен их на пільгових умовах, здійс нюється підприємством на рах унки органу Пенсійного Фонду за місцем його реєстрації.

Як встановлено у судовому з асіданні, відповідач - Макі ївське колективне спеціаліз оване управління «Укренерго чермет» зареєстроване викон авчим комітетом Кіровської р айонної ради м.Макіївки Доне цької області 03.05.1994 року в якост і юридичної особи, код ЄДРПОУ 05448432 та відповідно до п.2.1.1 Інстр укції є платником страхових внесків на загальнообов`язко ве державне пенсійне страхув ання (а.с.5,6).

Судом встановлено, що забор гованість відповідача по сум ам відшкодування фактичних в итрат на виплату та доставку пільгових пенсій, призначен их на підставі пункту «б» - «з» статті 13 Закону України «Про пенсійне забезпечення» за пе ріод з 01 квітня 2011 року по 30 черв ня 2011 року в сумі 33 100,42 грн. підтве рджується розрахунками факт ичних витрат на виплату та до ставку пільгових пенсій (а.с. 8 , 9,10, 18-21, 23-26, 28-32), яка на час розгляду с прави відповідачем не сплаче на.

З огляду на зазначене, суд д ійшов висновку про наявність підстав для задоволення зая влених позивачем вимог до ві дповідача про стягнення забо ргованості з відшкодування ф актичних витрат на виплату т а доставку пенсій за період з 01 квітня 2011 року по 30 червня 2011 ро ку, призначених на підставі п ункту «б»- «з» статті 13 Закону України «Про пенсійне забез печення» (за списком № 2) в сумі 33 100,42 грн. у повному обсязі.

Відповідно до ч. 4 ст. 94 КАС Укр аїни, у справах, в яких позивач ем є суб'єкт владних повноваж ень, а відповідачем - фізична ч и юридична особа, судові витр ати, здійснені позивачем, з ві дповідача не стягуються.

На підставі наведеного, ке руючись ст.ст. 17-20, 69-72, 86, 94, 158-164, 167, 254, 257 КА С України, суд, -

ПОСТАНОВИВ:

Адміністративний позов у правління Пенсійного фонду У країни в Кіровському районі м.Макіївки Донецької області до Макіївського колективног о спеціалізованого управлін ня «Укренергочермет» про стя гнення заборгованості з відш кодування фактичних витрат н а виплату та доставку пільго вих пенсій за період з 01 квітн я 2011 року по 30 червня 2011 року у роз мірі 33 100,42 грн., - задовольнити по вністю.

Стягнути з Макіївського ко лективного спеціалізованог о управління «Укренергочерм ет» (ЄДРПОУ 05448432) на користь упра вління Пенсійного фонду Укра їни в Кіровському районі м.Ма кіївки Донецької області (р/р 256013132036 у ДОУ ВАТ «Державний ощад ний банк України», ЄДРПОУ 23413928, М ФО 335106,) заборгованість з відшк одування фактичних витрат на виплату та доставку пільгов их пенсій за період з 01 квітня 2011 року по 30 червня 2011 року у розм ірі 33 100 (тридцять три тисячі ст о) грн. 42 коп.

Постанова прийнята у нарад чій кімнаті та проголошено ї ї вступну та резолютивну час тини 30 серпня 2011 року у присутн ості представника позивача.

Повний текст постанови скл адений 02 вересня 2011 року.

Постанова набирає законно ї сили після закінчення стро ків подання апеляційної скар ги, якщо вона не була подана у встановлені строки. У разі по дання апеляційної скарги пос танова, якщо її не скасовано, н абирає законної сили після з акінчення апеляційного розг ляду справи.

Апеляційна скарга подаєть ся до адміністративного суду апеляційної інстанції через суд першої інстанції, який ух валив оскаржуване судове ріш ення. Копія апеляційної скар ги одночасно надсилається ос обою, яка її подає, до суду апе ляційної інстанції. Апеляцій на скарга на постанову суду п ершої інстанції подається пр отягом десяти днів з дня її пр оголошення. У разі застосува ння судом частини третьої ст атті 160 цього Кодексу, а також п рийняття постанови у письмов ому провадженні апеляційна с карга подається протягом дес яти днів з дня отримання копі ї постанови. Якщо суб'єкта вла дних повноважень у випадках та порядку, передбачених час тиною четвертою статті 167 цьог о Кодексу, було повідомлено п ро можливість отримання копі ї постанови суду безпосередн ьо в суді, то десятиденний стр ок на апеляційне оскарження постанови суду обчислюється з наступного дня після закін чення п'ятиденного строку з м оменту отримання суб'єктом в ладних повноважень повідомл ення про можливість отриманн я копії постанови суду.

Суддя Зінченко О.В.

СудДонецький окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення30.08.2011
Оприлюднено13.09.2011
Номер документу18112546
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а/0570/13709/2011

Постанова від 30.08.2011

Адміністративне

Донецький окружний адміністративний суд

Зінченко О.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні