Постанова
від 01.09.2011 по справі 2а-5028/11/1470
МИКОЛАЇВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД



  

Миколаївський окружний адміністративний суд  

вул. Заводська, 11, м. Миколаїв, 54002  

П О С Т А Н О В А

І М Е Н Е М   У К Р А Ї Н И

м. Миколаїв.  

 01.09.2011 р.                                                                                 Справа № 2а-5028/11/1470  

          Миколаївський окружний адміністративний суд  у складі головуючого судді Желєзного І.В. за участю секретаря судового засідання  Салової І.О. розглянувши адміністративну справу

за позовом

Управління ПФУ в Центральному районі м. Миколаєва, (вул. Артилерійська, 19,Миколаїв,54030)

до

Товариства з обмеженою відповідальністю "Охоронні системи МК", (вул. Садова, 1, оф. 317, кім. 1-101, 1-100-А, м. Миколаїв, 54055)

про

стягнення заборгованості на загальнообов`язкове державне пенсійне страхування та іншим платежам в сумі 5833 гривні 40 копійок,

ВСТАНОВИВ:

Позивач звернувся до суду з позовом про стягнення з відповідача заборгованості по внесках на загальнообов’язкове державне пенсійне страхування за листопад-грудень2010 року та іншим платежам в сумі 5833 грн.40 коп.

На обгрунтування позовних вимог позивач зазначив, що відповідач зареєстрований в Управлінні Пенсійного фонду як платник збору на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування. Відповідачем самостійно відображена прострочена заборгованість у розрахунку суми страхових внесків на загальнообов’язкове державне пенсійне страхування, що підлягають сплаті за листопад-грудень2010 року в сумі 704 грн. В рахунок погашення заборгованості відповідачем перераховано 109 грн. 92 коп. За несвоєчасну сплату внесків відповідачу нараховані фінансові санкції у вигляді штрафу та пені. Таким чином загальна сума, що підлягає сплаті становить 5833 грн. 40 коп.

Від представника позивача до суду надійшла заява про розгляд справи за відсутності представника позивача.

Відповідач двічі не забезпечив явку свого представника в судове засідання. До суду не надійшло заперечень проти позову. З огляду на те, що в матеріалах справи є достатньо даних про права та обов’язки сторін, та немає необхідності в особистих поясненнях відповідача, суд ухвалив про слухання справи за відсутності сторін.

Дослідивши матеріали справи та оцінивши наявні в них фактичні дані, суд приходить до висновку про обґрунтованість позову і можливість його задоволення, виходячи з наступного.

Зазначені правовідносини врегульовані ЗУ “Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування” №1058 (надалі Закон №1058),  Положенням про Пенсійний фонд України, затвердженого Указом Президента України від 01.03.2001р. №121/2001р.

Так, відповідно до п.6 ч.2 ст.17 Закону №1058 страхувальники зобов’язані нараховувати, обчислювати і сплачувати в установлені строки та повному обсязі страхові внески.

Статтею 106 (ч.9) Закону №1058 встановлено, що виконавчі органи Пенсійного   фонду   за порушення у сфері загальнообов’язкового державного страхування застосовують   до страхувальників такі фінансові санкції:

1)  у разі ухилення страхувальників, зазначених у пунктах 1-5 статті 14 цього Закону,  на яких не поширюється дія Закону України "Про державну реєстрацію юридичних осіб    та    фізичних осіб -  підприємців"     від взяття  на   облік або несвоєчасного подання  заяви про взяття на облік в територіальних органах Пенсійного фонду накладається штраф у розмірі 10 відсотків суми страхових внесків,  які підлягають сплаті за період ухилення від взяття на облік або несвоєчасного подання заяви про взяття  на облік,  але  не  менше  десяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян;

2)  за  несплату  (неперерахування)  або несвоєчасну сплату (несвоєчасне перерахування) страхувальниками страхових внесків,  у тому  числі донарахованих страхувальниками або територіальними органами  Пенсійного  фонду,  накладається  штраф  у  розмірі   10 відсотків своєчасно  не сплачених сум. Одночасно на  суми своєчасно не сплачених (не перерахованих) страхових внесків  і  фінансових санкцій нараховується  пеня  в

розмірі 0,1 відсотка зазначених сум коштів,  розрахована за кожний день прострочення платежу;

3) за   приховування   (заниження)    страхувальником суми заробітної плати (виплат,  доходу),  на які нараховуються страхові внески,  накладається  штраф  у  розмірі всієї суми прихованої (заниженої) заробітної плати (виплат, доходу), а в разі повторного протягом  року такого порушення - штраф у триразовому розмірі суми

прихованої (заниженої) заробітної плати (виплат, доходу);

4) за  донарахування територіальним органом Пенсійного фонду або страхувальником сум своєчасно не обчислених  та  не  сплачених страхових внесків накладається  штраф  у  розмірі  5  відсотків зазначених сум за кожний повний або неповний місяць,  за  який донараховано ці суми;

5) за   неподання,   несвоєчасне подання,   подання  не  за встановленою  формою  або подання недостовірних відомостей,  що використовуються  в  системі персоніфікованого обліку  та  іншої звітності,  передбаченої законодавством, до територіальних органів Пенсійного  фонду  накладається  штраф у розмірі 10 відсотків суми страхових внесків,  які були сплачені або підлягали сплаті  за відповідний звітний період,  за кожний повний або неповний місяць затримки подання відомостей,  звітності,  але  не  менше  десяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян,  а в разі повторного протягом року такого порушення - у розмірі 20 відсотків зазначених сум та не менше 20 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян;

6) за неведення в установленому порядку обліку сум заробітної плати (виплат,  доходу),  на які нараховуються страхові внески, відсутність первинних документів   про  обчислення  та  сплату страхових внесків накладається    штраф    у    розмірі    20 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян,  а в разі повторного протягом року такого порушення - у  розмірі  40  неоподатковуваних мінімумів доходів громадян;

7) за  несплату,  неповну або несвоєчасну сплату авансових платежів із страхових внесків, передбачених цим Законом, - штраф у розмірі  50  відсотків сум несплачених або своєчасно не сплачених авансових платежів.

Підпунктом 7 пункту 5 Положення про Пенсійний фонд України, затвердженого Указом Президента України від 01.03.2001р. №121/2001 та ч.3 ст.106 Закону №1058 передбачено право органу ПФУ на звернення до суду з позовом про стягнення недоїмки.

На підставі досліджених доказів судом встановлено, що відповідач є суб’єктом господарювання та зареєстрований в Управлінні Пенсійного фонду України як платник збору на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування.

За результатами господарської діяльності за листопад-грудень 2010 року відповідач має заборгованість по внесках  на загальнообов’язкове державне пенсійне страхування в сумі 704 грн., що підтверджується розрахунком сум страхових внесків на загальнообов’язкове державне пенсійне страхування та карткою особового рахунку страхувальника. В рахунок погашення заборгованості відповідачем перераховано 109 грн. 92 коп.

Пунктом 2 статті 106 Закону №1058 передбачено, що суми страхових внесків своєчасно не нараховані або не сплачені страхувальниками у вищевказані строки, в тому числі обчислені територіальними органами Пенсійного фонду України, вважаються простроченою заборгованістю зі сплати внесків і стягуються з нарахуванням пені та застосуванням фінансових санкцій.

На підставі пункту 2 частини 9 статті 106 Закону №1058 до Відповідача застосовані штрафні санкції в сумі990 грн. 45 коп. та нарахована пеня в сумі – 4248 грн. 87 коп., що підтверджується рішеннями №2408 від 09.12.2010, №74 від 17.01.2011.

Таким чином загальна сума, що підлягає сплаті відповідачем за вказаний період становить  5833 грн. 40 коп.

В зв’язку з порушенням відповідачем законодавства у сфері загальнообов’язкового державного страхування шляхом несвоєчасної сплати страхових внесків, позивачем була надіслана відповідачу вимога про сплату боргу  за №Ю-1205/24 від 07.02.2011р.

Зазначена вимога була отримана представником відповідача, проте узгоджена заборгованість перед пенсійним фондом відповідачем не погашена.

          Оскільки на час розгляду справи відповідач не сплатив заборгованість по страховим внескам на загальнообов’язкове державне пенсійне страхування та іншим платежам –позовні вимоги підлягають задоволенню.

Керуючись ст. ст. 11, 70, 71, 86,  159-163, 167, 254 КАС України, суд  -

П О С Т А Н О В И В:

            Позов задовольнити.

   Стягнути з товариства з обмеженою відповідальністю «Охоронні системи МК» (ідентифікаційний код 35066793) на користь на користь Управління ПФУ в Центральному районі м. Миколаєва 5833 гривні 40 копійок.

             Апеляційна скарга на постанову суду першої інстанції подається протягом десяти днів  в порядку ст. 186 КАС України.  

Суддя                                                                                                          І. В. Желєзний

СудМиколаївський окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення01.09.2011
Оприлюднено13.09.2011
Номер документу18113271
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а-5028/11/1470

Постанова від 01.09.2011

Адміністративне

Миколаївський окружний адміністративний суд

Желєзний І. В.

Ухвала від 04.07.2011

Адміністративне

Миколаївський окружний адміністративний суд

Желєзний І. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні