Постанова
від 09.08.2011 по справі 2а-10662/11/2670
ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД МІСТА КИЄВА

ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВ НИЙ СУД міста КИЄВА

01601, м.Київ, вул. Командарма Каменєва 8, корпус 1

П О С Т А Н О В А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

м. Київ

09 серпня 2011 року 15:00 № 2а-10662/11/2670

Окружний адміністративн ий суд міста Києва у складі: го ловуючого судді Патратій О.В ., розглянувши в порядку скоро ченого провадження адмініст ративну справу

за позовом Державної податкової інс пекції у Голосіївському райо ні м. Києва

до Товариства з обмеженою ві дповідальністю "Потік"

про припинення юридичної особ и

В С Т А Н О В И В:

Державна податкова інсп екція у Голосіївському район і міста Києва (далі - позивач , ДПІ у Голосіївському районі м. Києва) звернулась до суду з позовом до Товариства з обме женою відповідальністю «Пот ік»(далі - відповідач, ТОВ «П отік») про припинення юридич ної особи. Позовні вимоги мот ивовані тим, що відповідачем не подається податкова звіт ність більше одного року, що в ідповідно до ст. 38 Закону Укра їни «Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних о сіб - підприємців»є підставо ю для постановлення судового рішення про припинення юрид ичної особи.

Ухвалою Окружного адмініс тративного суду м. Києва від 25 липня 2011 року відкрито скор очене провадження у справ і, враховуючи пред' явлення позивачем вимоги, передбачен ої пунктом 3 частини першої ст атті 183-2 Кодексу адміністрати вного судочинства України.

Ухвала про відкриття скоро ченого провадження була напр авлена ТОВ «Потік»за наявною в матеріалах справи адресою , яка внесена до Єдиного держа вного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємці в, та відповідно до ч. 3 ст. 167 Коде ксу адміністративного судоч инства України вважається вр ученою.

У строк, встановлений части ною 3 статті 1832 Кодексу адмініс тративного судочинства Укра їни, відповідач не подав до ка нцелярії суду заперечення пр оти позову або заяву про визн ання позову.

Враховуючи вищенаведене, с права розглядається в пор ядку скороченого провадженн я на основі наявних у справ і доказів.

Розглянувши матеріали спр ави, всебічно і повно з' ясув авши всі фактичні обставини, на яких ґрунтується позов, об ' єктивно оцінивши докази, я кі мають юридичне значення д ля розгляду і вирішення спра ви по суті, суд дійшов висновк у, що позовні вимоги підлягаю ть задоволенню з таких підст ав.

ТОВ «Потік» (код за ЄДРПОУ 16399754) зареєстроване Голосіївс ькою районною у м. Києві держа вною адміністрацією 28.02.1992 року та взяте на облік як платник п одатків в ДПІ у Голосіївсько му районі м. Києва з 06.03.1992 р. за № 302 , що підтверджується витягом з Єдиного державного реєстр у юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців від 11.07.2011 року та довідкою форми № 4-ОПП від 21. 02.2011 року, які залучені до матер іалів справи.

Згідно з п. 1.1 Порядку облік у платників податків, зборів (обов' язкових платежів), зат вердженого Наказом Державно ї податкової адміністрації У країни від 19 лютого 1998 року № 80 (в редакції наказу Державної п одаткової адміністрації Укр аїни від 17 листопада 1998 року № 552 ), платники податків - це юриди чні особи, їх філії, відділенн я, інші відокремлені підрозд іли, що не мають статусу юриди чної особи, на яких згідно із з аконами покладено обов' язо к утримувати та/або сплачува ти податки і збори (обов' язк ові платежі), пеню та штрафні с анкції.

Відповідно до абзацу першо го п. 4.1 вищезазначеного Поряд ку узяття на облік як платник ів податків - юридичних осіб т а відокремлених підрозділів юридичних осіб здійснюється за їх місцезнаходженням від повідними органами державно ї податкової служби після вн есення відомостей про них до Єдиного державного реєстру або, у випадках, передбачених законодавством, після присв оєння ідентифікаційних коді в за Єдиним державним реєстр ом підприємств та організаці й України.

Відповідно до ст. 9 Закону Ук раїни «Про систему оподаткув ання»від 25 червня 1991 року № 1251-ХІ І (чинного на момент виникнен ня спірних правовідносин) пл атники податків і зборів (обо в' язкових платежів) зобов' язані: 1) вести бухгалтерський облік, складати звітність пр о фінансово-господарську дія льність і забезпечувати її з берігання у терміни, встанов лені законами; 2) подавати до д ержавних податкових органів та інших державних органів в ідповідно до законів деклара ції, бухгалтерську звітність та інші документи і відомост і, пов' язані з обчисленням і сплатою податків і зборів (об ов' язкових платежів); 3) сплач увати належні суми податків і зборів (обов' язкових плат ежів) у встановлені законами терміни; 4) допускати посадови х осіб державних податкових органів до обстеження приміщ ень, що використовуються для одержання доходів чи пов' я зані з утриманням об' єктів оподаткування, а також для пе ревірок з питань обчислення і сплати податків і зборів (об ов' язкових платежів).

Аналогічні положення вста новлені у пп. 16.1.2 та пп. 16.1.3 ч. 16.1. ст. 1 6 Податкового кодексу Україн и (набув чинності з 01.01.2011 р.), яким и передбачено, що платник под атків зобов' язаний вести в установленому порядку облік доходів і витрат, складати зв ітність, що стосується обчис лення і сплати податків та зб орів; подавати до контролююч их органів у порядку, встанов леному податковим та митним законодавством, декларації, звітність та інші документи, пов' язані з обчисленням і с платою податків та зборів.

Відповідно до ч. 2 ст. 38 Закону України Закону України «Про державну реєстрацію юридичн их осіб та фізичних осіб - пі дприємців» від 15 травня 2003 року № 755-ІV підставою для постановл ення судового рішення щодо п рипинення юридичної особи, щ о не пов' язано з банкрутств ом юридичної особи, зокрема, є неподання протягом року орг анам державної податкової сл ужби податкових декларацій, документів фінансової звітн ості відповідно до закону.

Згідно пп. 20.1.12 п. 20.1 ст. 20 Податко вого кодексу України органи державної податкової служби мають право у випадках, встан овлених законом, звертатися до суду щодо припинення юрид ичної особи та підприємницьк ої діяльності фізичної особи - підприємця про визнання нед ійсними установчих (засновни цьких) документів суб'єктів г осподарювання.

З аналізу зазначених полож ень законодавства слідує, що органи державної податкової служби мають право на зверне ння до суду з позовом про прип инення юридичної особи, взят их ними на податковий облік, у разі неподання ними протяго м року органам державної под аткової служби податкових де кларацій, звітів, документів фінансової звітності відпов ідно до закону.

Згідно з пунктом 8.6. Порядку о бліку платників податків, зб орів (обов' язкових платежів ), затвердженого Наказом Держ авної податкової адміністра ції України від 19 лютого 1998 рок у № 80 (в редакції наказу Держав ної податкової адміністраці ї України від 17 листопада 1998 ро ку № 552, чинній на момент виникн ення спірних правовідносин), якщо платник податків не має заборгованості перед бюджет ом, та у разі неподання протяг ом року в органи державної по даткової служби податкових д екларацій, документів податк ової звітності, керівник орг ану державної податкової слу жби приймає рішення у вигляд і розпорядження відносно пла тника податків - про зверненн я до суду або господарського суду із заявою (позовною заяв ою) про постановлення судово го рішення про припинення пі дприємницької діяльності фі зичної особи - підприємця.

Аналогічна норма міститьс я також у Порядку обліку плат ників податків і зборів, затв ердженому Наказом Державної податкової адміністрації Ук раїни від 22.12.2010 р. № 979 та зареєстр ованому в Міністерстві юстиц ії України від 30 грудня 2010 р. за № 1439/18734, чинного на момент зверне ння позивача до суду з даним п озовом та на момент вирішенн я даного спору.

Відповідно до п. 11.10 зазначен ого вище Порядку якщо платни к податків не має заборгован ості перед бюджетом та у разі неподання протягом одного р оку в органи державної подат кової служби податкових декл арацій, документів податково ї звітності, то керівник орга ну державної податкової служ би приймає рішення у вигляді розпорядження відносно плат ника податків - про звернення до суду або господарського с уду із заявою (позовною заяво ю) про винесення судового ріш ення щодо припинення юридичн ої особи чи підприємницької діяльності фізичної особи - п ідприємця, відміни державної реєстрації, припинення юрид ичної особи або підприємниць кої діяльності фізичної особ и - підприємця, скасування дер жавної реєстрації змін до ус тановчих документів юридичн ої особи.

Згідно довідки ДПІ у Голос іївському районі м. Києва від 18.07.2011 р. № 3220/9/10-009 відповідачем оста ння податкова звітність була подана 05 січня 2006 року.

Таким чином, на момент роз гляду справи відповідачем не подається звітність до пода ткового органу більше одного року, і зазначене порушення т риває.

Згідно вказаної довідки ДП І у Голосіївському районі м. К иєва відповідач не має забор гованості зі сплати податків та інших обов' язкових плат ежів до бюджету.

Відповідачем не надано суд у доказів на спростування ви щенаведених доводів позивач а.

Отже, враховуючи неподання відповідачем більше року ор ганам державної податкової с лужби документів податкової звітності, відсутність у від повідача податкової заборго ваності, а також право органі в державної податкової служб и на звернення до суду з позов ною заявою про припинення юр идичної особи, суд приходить до висновку про наявність пі дстав для задоволення позовн их вимог в повному обсязі.

Відповідно до ч. 1 ст. 38 Закону України «Про державну реєст рацію юридичних осіб та фізи чних осіб - підприємців»від 15 травня 2003 року № 755-ІV суд, який п остановив рішення про припин ення юридичної особи, що не по в' язане з банкрутством юрид ичної особи, у день набрання т аким рішенням законної сили направляє його копію держав ному реєстратору за місцезна ходженням юридичної особи дл я внесення до Єдиного держав ного реєстру запису про судо ве рішення.

Оскільки спір вирішено на к ористь суб'єкта владних повн оважень, звільненого від спл ати судового збору, судові ви трати (судовий збір) стягненн ю з відповідача не підлягают ь.

Керуючись вимогами ст. ст. 69-71, 94, 160-165, 167, 183-2, 254 Кодексу адміністр ативного судочинства Україн и, Окружний адміністративний суд міста Києва, -

ПОСТАНОВИВ:

Позов Державної податко вої інспекції у Печерському районі міста Києва задовольн ити повністю.

Припинити юридичну особу - Товариство з обмеженою від повідальністю «Потік» (ко д ЄДРПОУ16399754, адреса: 03150, м. Київ , вул. Горького, 99, кв. 23).

Копію постанови надіслати державному реєстратору Голо сіївської районної в м. Києві державної адміністрації для внесення до Єдиного державн ого реєстру юридичних осіб т а фізичних осіб-підприємців запису про судове рішення що до припинення юридичної особ и Товариства з обмеженою від повідальністю «Потік»відпо відно до встановленого закон ом порядку.

Постанова підлягає негайн ому виконанню.

Постанова відповідно до статті 254 Кодексу адміністрат ивного судочинства України н абирає законної сили після з акінчення строку подання апе ляційної скарги, встановлено го цим Кодексом, якщо таку ска ргу не було подано. У разі пода ння апеляційної скарги поста нова, якщо її не скасовано, наб ирає законної сили після пов ернення апеляційної скарги, відмови у відкритті апеляцій ного провадження або набранн я законної сили рішенням за н аслідками апеляційного пров адження.

Постанова може бути оскар жена в апеляційному порядку за правилами, встановленими статтями 183-2, 185-187 Кодексу адміні стративного судочинства Укр аїни, шляхом подання апеляці йної скарги до адміністратив ного суду апеляційної інстан ції через суд першої інстанц ії, який ухвалив оскаржуване судове рішення.

Суддя О.В. Патратій

Дата ухвалення рішення09.08.2011
Оприлюднено12.09.2011
Номер документу18113832
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а-10662/11/2670

Ухвала від 25.07.2011

Адміністративне

Окружний адміністративний суд міста Києва

Патратій О.В.

Постанова від 09.08.2011

Адміністративне

Окружний адміністративний суд міста Києва

Патратій О.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні