Рішення
від 31.08.2011 по справі 5010/1565/2011-п-27/85
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ІВАНО-ФРАНКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ІВАН О-ФРАНКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

31 серпня 2011 р. Справа № 5010/1565/2011-П-27/85

Господарський суд Івано -Франківської області у скла ді судді Михайлишин В. В., при секретарі судового засіданн я Федорук О. М., розглянувши у в ідкритому судовому засіданн і справу

за позовом: Військов ий прокурор Івано-Франківськ ого гарнізону (вул. Чорновола , 9, м. Івано-Франківськ, Івано-Фр анківська область, 76018) в інтере сах держави уповноваженим ор ганом якої є Міністерство об орони України в особі Держав ного підприємства "Івано-Фра нківського військового лісп ромкомбінату" (вул. Ребета, 6, м. Івано-Франківськ, Івано-Фран ківська область, 76014) в особі ст руктурного підрозділу Прика рпатського військового лісг оспу (вул. Ребета, 6, м. Івано-Фра нківськ, Івано-Франківська о бласть, 76014)

до відповідача: Товарист ва з обмеженою відповідальні стю Спільне Українсько-Ізраї льське підприємство "Кутська лісова компанія" (Фактична ад реса: вул. Д. Галицького, 169, м. Бол ехів, Івано-Франківська обла сть, 77200; Юридична адреса: вул. Во вчинецька, 225, с. Вовчинець, Іван о-Франківська область, 76006)

про стягнення заборгов аності в сумі 27 065, 00 гривень за у годою купівлі - продажу.

За участю представників сторін:

Від позивача: ОСОБА_1 - юрисконсульт (паспорт серія НОМЕР_1 виданий 20.09.2000

року Калусь ким РВ УМВС України в Івано-Фр анківській області,

довіреніст ь № 497 від 11.04.2011 року).

Від відповідача: не з' явил ись.

Учасник судового засіданн я - ОСОБА_2 - помічник військ ового прокурора Івано-Франкі вського гарнізону Західного регіону України (посвідченн я № 24 від 06.06.2011 року, довіреність № 32 0 1851 вих. - 11).

в становив:

Військовий прокурор І вано-Франківського гарнізон у звернувся до господарськог о суду Івано-Франківської об ласті в інтересах держави уп овноваженим органом якої є М іністерство оборони України в особі Державного підприєм ства "Івано-Франківського ві йськового ліспромкомбінату " в особі структурного підроз ділу Прикарпатського військ ового лісгоспу (надалі поз ивач) з позовом до Товарис тва з обмеженою відповідальн істю Спільного Українсько-Із раїльського підприємства "Ку тська лісова компанія" (над алі - відповідач) про стягн ення заборгованості в сумі 27 0 65, 00 гривень за угодою купівлі - продажу № 224.

Крім того, позивач просив суд судові витрати стягнути з відповідача.

Позовні вимоги мотивован і невиконанням відповідачем договірних зобов'язань, щодо своєчасності розрахунків за угодою купівлі-продажу.

Ухвалою господарського су ду Івано-Франківської област і від 04.08.2011 року порушено провад ження у справі № 5010/1565/2011-П-27/85, розгл яд справи в судовому засідан ні призначено на 18.08.2011 року.

Ухвалою суду від 18.08.2011 року ро згляд справи відкладався на 31.08.2011 року, у зв'язку з неявкою в с удове засідання представник а відповідача та неподанням витребуваних доказів.

Представник позивача позо вні вимоги підтримав у повно му обсязі, з підстав викладен их у позовній заяві.

Прокурор в судових засідан нях підтримав позовні вимоги та просив суд позов задоволь нити.

Представник відповідача в судові засідання жодного ра зу не з'явився, вимоги ухвал су ду не виконав, заперечення пр оти позову не подав, хоча нале жним чином був повідомлений про час та місце розгляду спр аву, про що свідчать повідомл ення про вручення поштових в ідправлень, які містяться у м атеріалах справи.

Відповідно до ч. 3 ст. 22 Господ арського процесуального код ексу України сторони зобов' язані добросовісно користув атися належними їм процесуал ьними правами, виявляти взає мну повагу до прав і охоронюв аних законом інтересів друго ї сторони, вживати заходи до в себічного, повного та об' єк тивного дослідження всіх обс тавин справи.

За таких обставин, згідно ст. 75 Господарського процесуа льного кодексу України та ст . 6 Конвенції про захист прав л юдини і основоположних свобо д стосовно розгляду справи у продовж розумного строку, су д вважає за можливе розгляну ти справу без участі повнова жного представника відповід ача за наявними в ній матеріа лами, запобігаючи, одночасно , безпідставному затягуванню розгляду спору та сприяючи с воєчасному поновленню поруш еного права.

Розглянувши матеріали сп рави, із врахуванням вимог Ко нвенції про захист прав люди ни і основоположних свобод с тосовно розгляду справи упро довж розумного строку, заслу хавши пояснення прокурора та представника позивача, всеб ічно і повно з'ясувавши всі об ставини, на яких ґрунтуються вимоги, відповідно до припис ів ст. 43 Господарського процес уального кодексу України, да вши оцінку доказам, які мають значення для справи, суд вваж ає за правильне взяти до уваг и наступне.

Між Прикарпатським військ овим лісгоспом (продавець ) та Спільним підприємство м "Кутська лісова компанія" (покупець) укладено угоду купівлі-продажу № 224, згідно п. 1.1. якої продавець бере зобов'я зання на постачання лісопрод укції в кількості 789, 0 м3 на суму 139 065, 00 гривень згідно специфіка ції (додаток № 1).

Угода набирає чинності з дн я її підписання сторонами і д іє до повного виконання свої х зобов'язань до 31.12.2009 року (п. 3.2. у годи).

Відповідно до п. 1.2 договору п окупець зобов'язується прийн яти лісопродукцію та провест и розрахунки згідно специфік ації.

Факт отримання відповідач ем товару підтверджують наяв ні у справі матеріали.

Неналежне виконання відпо відачем зобов'язань стосовно оплати за товар зумовило вин икнення заборгованості в сум і 27 065, 00 гривень.

Позивач звертався до відпо відача з вимогою про сплату і снуючого боргу, про що свідчи ть претензія № 87 від 16.05.2011 року. Ф акт направлення претензії на адресу відповідача підтверд жує фіскальний чек від 24.06.2011 рок у.

Відповідач відповіді на пр етензію не надав, борг не спла тив.

Суд вважає позов таким, що підлягає задоволенню з огля ду на наступне.

За змістом ст. 11 Цивільного кодексу України цивільні пр ава та обов'язки виникають із дій осіб, що передбачені акта ми цивільного законодавства , а також із дій осіб, що не пере дбачені цими актами, але за ан алогією породжують цивільні права та обов'язки. Підставою виникнення цивільних прав т а обов'язків, зокрема, є догові р.

Відповідно до ст. 509 Цивільно го кодексу України зобов'яза ння виникають з підстав, пере дбачених ст. 11 цього кодексу, з окрема, із договорів.

Статтею 655 Цивільного кодек су України передбачено, що за договором купівлі-продажу одна сторона (продавець) пер едає або зобов'язується пере дати майно (товар) у власність другій стороні (покупцеві), а покупець приймає або зобов'я зується прийняти майно (това р) і сплатити за нього певну гр ошову суму.

Згідно положень статей 525, 5 26 Цивільного кодексу України , зобов'язання має виконувати сь належним чином відповідно до умов договору та вимог цьо го Кодексу, інших актів цивіл ьного законодавства, а за від сутності таких умов та вимог - відповідно до звичаїв ділов ого обороту або інших вимог, щ о звичайно ставляться. Однос тороння відмова від зобов'яз ання або одностороння зміна його умов не допускається.

Якщо строк (термін) викон ання боржником обов'язку не встановлений або визначений моментом пред'явлення вимог и, кредитор має право вимагат и його виконання у будь-який ч ас. Боржник повинен виконати такий обов'язок у семиденний строк від дня пред'явлення ви моги, якщо обов'язок негайног о виконання не випливає із до говору або актів цивільного законодавства (ч. 2 ст. 530 Цивіль ного кодексу України).

Приписами ст. 193 Господарськ ого кодексу України встановл ено, що суб'єкти господарюван ня та інші учасники господар ських відносин повинні викон увати господарські зобов'яза ння належним чином відповідн о до закону, інших правових ак тів, договору, а за відсутност і конкретних вимог щодо вико нання зобов'язання - відповід но до вимог, що у певних умовах звичайно ставляться. Кожна с торона повинна вжити усіх за ходів, необхідних для належн ого виконання нею зобов'язан ня, враховуючи інтереси друг ої сторони та забезпечення з агальногосподарського інте ресу.

Відповідно до ст. 629 Цивільно го кодексу України договір є обов'язковим для виконання с торонами.

Відповідно до ст. 33 Господар ського процесуального кодек су України кожна сторона пов инна довести ті обставини, на які вона посилається як на пі дставу своїх вимог і запереч ень. Господарський суд прийм ає тільки ті докази, які мають значення для справи. Обстави ни справи, які відповідно до з аконодавства повинні бути пі дтверджені певними засобами , не можуть підтверджуватись іншими засобами доказування (ст. 34 Господарського процесу ального кодексу України).

Згідно із ч. ч. 1, 2 ст. 43 Господар ського процесуального кодек су України господарський суд оцінює докази за своїм внутр ішнім переконанням, що ґрунт ується на всебічному, повном у і об' єктивному розгляді в судовому процесі всіх обста вин справи в їх сукупності, ке руючись законом. Ніякі доказ и не мають для господарськог о суду заздалегідь встановле ної сили.

Факт порушення відповідач ем договірних зобов'язань пі дтверджується матеріалами с прави. Вимога щодо стягнення основного боргу в сумі 27 065, 00 гр ивень за угодою купівлі-прод ажу підлягає задоволенню в п овному обсязі.

Судові витрати за правила ми ст. 49 Господарського процес уального кодексу України пок ласти на відповідача.

Керуючись ст. ст. 8, 124 Констит уції України, ст. 6 Конвенції п ро захист прав людини і основ оположних свобод, ст. ст. 11, 509, 525, 526 , 530, 629, 655 Цивільного кодексу Укра їни, ст. 193 Господарського коде ксу України, ст. ст. 22, 33, 34, 43, 49, 75, 82 -85 Го сподарського процесуальног о кодексу України, суд

вирішив:

позов Військового пр окурора Івано-Франківського гарнізону (вул. Чорновола, 9, м. Івано-Франківськ, Івано-Фран ківська область, 76018) в інтереса х держави уповноваженим орга ном якої є Міністерство обор они України в особі Державно го підприємства "Івано-Франк івського військового ліспро мкомбінату" (вул. Ребета, 6, м. Ів ано-Франківськ, Івано-Франкі вська область, 76014) в особі стру ктурного підрозділу Прикарп атського військового лісгос пу (вул. Ребета, 6, м. Івано-Франк івськ, Івано-Франківська обл асть, 76014) до Товариства з обмеж еною відповідальністю Спіль не Українсько-Ізраїльське пі дприємство "Кутська лісова к омпанія" (Фактична адреса: вул . Д. Галицького, 169, м. Болехів, Іва но-Франківська область, 77200; Юри дична адреса: вул. Вовчинецьк а, 225, с. Вовчинець, Івано-Франкі вська область, 76006) про стягненн я заборгованості в сумі 27 065, 00 г ривень за угодою купівлі - про дажу - задовольнити повніс тю.

Стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю Спільне Українсько-Ізраїльс ьке підприємство "Кутська лі сова компанія" (Фактична адре са: вул. Д. Галицького, 169, м. Болех ів, Івано-Франківська област ь, 77200; Юридична адреса: вул. Вовч инецька, 225, с. Вовчинець, Івано- Франківська область, 76006, ідент ифікаційний код: 31711523) в користь Державного підприємства "Ів ано-Франківського військово го ліспромкомбінату" (вул. Реб ета, 6, м. Івано-Франківськ, Іван о-Франківська область, 76014, іден тифікаційний код: 08033772) в особі с труктурного підрозділу Прик арпатського військового ліс госпу (вул. Ребета, 6, м. Івано-Фр анківськ, Івано-Франківська область, 76014, ідентифікаційний код: 34623330) - 27 065, 00 гривень (двад цять сім тисяч шістдесят п'ят ь гривень) заборгованості за угодою купівлі - продажу.

Наказ видати стягувачу піс ля набрання рішенням законно ї сили.

Стягнути з Товариств а з обмеженою відповідальніс тю Спільне Українсько-Ізраїл ьське підприємство "Кутська лісова компанія" (Фактична ад реса: вул. Д. Галицького, 169, м. Бол ехів, Івано-Франківська обла сть, 77200; Юридична адреса: вул. Во вчинецька, 225, с. Вовчинець, Іван о-Франківська область, 76006, іден тифікаційний код: 31711523) в до хід Державного бюджету (отримувач: УДК у м. Івано-Фран ківську; банк отримувача: ГУД К України в Івано-Франківськ ій області, МФО 836014, р/р 31113095700002, код Є ДРПОУ отримувача 20568100, код плат ежу 22090200) - 270, 65 гривень (д вісті сімдесят гривень шістд есят п'ять копійок) - держ авного мита.

Наказ видати після набранн я рішенням законної сили.

Стягнути з Товариств а з обмеженою відповідальніс тю Спільне Українсько-Ізраїл ьське підприємство "Кутська лісова компанія" (Фактична ад реса: вул. Д. Галицького, 169, м. Бол ехів, Івано-Франківська обла сть, 77200; Юридична адреса: вул. Во вчинецька, 225, с. Вовчинець, Іван о-Франківська область, 76006, іден тифікаційний код: 31711523) в дохід Державного бюджету м. Іва но-Франківська (отримувач: УД К у м. Івано-Франківську; банк - ГУДК України в Івано-Франків ській області, МФО 836014, р/р 31212264700002, к од ЄДРПОУ отримувача: 20568100, код п латежу 22050003) - 236, 00 гривень (двісті тридцять шість гри вень) - витрат з інформаці йно-технічного забезпечення розгляду справ у судах.

Наказ видати після набран ня рішенням законної сили.

Рішення господарського су ду набирає законної сили піс ля закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо апе ляційну скаргу не було подан о. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не с касовано, набирає законної с или після розгляду справи ап еляційним господарським суд ом.

Суддя Михайлишин В. В.

Повне рішення склад ено 02.09.2011 року.

Виготовлено в К П "Документообіг госп. судів"


І.В.Григорчук 02.09.11

Дата ухвалення рішення31.08.2011
Оприлюднено13.09.2011
Номер документу18115594
СудочинствоГосподарське
Сутьстягнення заборгов аності в сумі 27 065, 00 гривень за у годою купівлі - продажу

Судовий реєстр по справі —5010/1565/2011-п-27/85

Рішення від 31.08.2011

Господарське

Господарський суд Івано-Франківської області

Михайлишин В. В.

Ухвала від 18.08.2011

Господарське

Господарський суд Івано-Франківської області

Михайлишин В. В.

Ухвала від 04.08.2011

Господарське

Господарський суд Івано-Франківської області

Михайлишин В. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні