Рішення
від 25.08.2011 по справі 18/93пд/2011(27/2пд/2011)
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЛУГАНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЛУГА НСЬКОЇ ОБЛАСТІ

91000, м. Луганськ, пл. Героїв ВВ В, 3а. Тел. 55-17-32


РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

25.08.11 Справа № 18/93пд/2011(27/2пд/2011)

Суддя Корнієнко В.В. , розглянувши матеріали с прави за позовом Луган ської міської ради, м. Луга нськ

до товариства з о бмеженою відповідальністю « ПКЛ ЛТД», м. Луганськ

про внесення змін до договору оренди землі

за участю представник ів:

від позивача: ОСОБА_1 за дов. від 24.11.2010;

від відповідача: ОС ОБА_2 за дов. від 23.05.2011.

Суть спору: позивач ем заявлено вимоги про внесе ння змін до договору оренди з емлі від 21.07.2005 (зареєстровани й 05.09.2005 за № 040540200384), який укладен о між сторонами за позовом, зо крема:

- про викладення пункту 8 дог овору в наступній редакції:

«8. Річна орендна плата вста новлюється у розмірі 3 відсот ків від нормативної грошової оцінки земельної ділянки, що передана в оренду у гривнях» ;

- про зміну слів у підпункті 28.1. зі слів «…Управління Луган ської міської ради з питань р егулювання земельних віднос ин…;»на слова «…Управління Л уганської міської ради з пит ань земельних ресурсів або д о іншого органу, уповноважен ому Орендодавцем…;».

Відповідач проти поз ову заперечує посилаючись на його необґрунтованість.

Розглянувши матеріа ли справи, вислухавши предст авників сторін, суд

В С Т А Н О В И В:

21.07.2005 між сторонами за позо вом укладено договір оренди землі (який зареєстровани й 05.09.2005 за № 040540200384) згідно якому, позивач передав відповідачу в оренду строком до 14.06.2054 земел ьну ділянку загальною площею 4,1000 га, для розміщення розсадн ика квітково-декоративного н асіння та садівницького мате ріалу, яка знаходиться за адр есою: м. Луганськ, вул. Фрунзе (в районі перехрестя з вул. Бєло морская).

Спірним пунктом 8 вк азаного договору оренди вста новлено, що розмір річної оре ндної плати дорівнює розміру земельного податку (річного ), збільшеного на коефіцієнт 2, 5. Річна орендна плата сплачує ться на підставі довідки, яка видається Управлінням Луган ської міської ради з питань р егулювання земельних віднос ин.

Спірним пунктом 28.1. вка заного договору оренди встан овлено, що орендар зобов' яз аний для обчислення розміру орендної плати в тижневий те рмін з моменту державної реє страції договору оренди, а у п одальшому звертатися щороку не пізніше місячного термін у, після проведення у встанов леному законодавством поряд ку індексації грошової оцінк и землі до Управління Луга нської міської ради з питань регулювання земельних відно син для отримання відпов ідної довідки.

Листом від 17.08.2010 № 01/03-13/3856/0/2-1 0 позивач запропонував відпо відачу внеси зміни до вказан ого договору оренди, зокрема :

- викласти пункт 8 договору в наступній редакції:

«8. Річна орендна плата вста новлюється у розмірі 3 відсот ків від нормативної грошової оцінки земельної ділянки, що передана в оренду у гривнях.» .

- змінити слова у підпункті 28.1.: «…Управління Луганської м іської ради з питань регулюв ання земельних відносин…;»на слова «…Управління Луганськ ої міської ради з питань земе льних ресурсів або до іншого органу, уповноваженому Орен додавцем…;».

Одночасно з вказаним листом позивач направив від повідачу проект договору про внесення змін до договору ор енди землі від 21.07.2005.

Листом від 16.09.2010 № 26 відп овідач відмовився від внесен ня цих змін до договору.

Враховуючи, що відповідач відмовився вносити зміни у д оговір оренди землі, позивач пред' явив до нього позов з в имогами внеси вищевказані зм іни у договір у судовому поря дку.

Щодо зміни пункту 8 д оговору, позивач обґрунтовує свої вимоги змінами у земель ному законодавстві, якими вс тановлено, що річна орендна п лата за земельні ділянки, які перебувають у державній або комунальній власності, не мо же бути меншою трикратног о розміру земельного под атку (договором була встан овлена орендна плата у розмі рі земельного податку (річно го), збільшеного на коефіцієн т 2,5).

Тобто позивач обґрун товує свої вимоги тим, що зако ном збільшено мінімальний ро змір орендної плати, тому, пол оження договору оренди слід привести у відповідність з з аконом - встановити орендну плату у мінімальному розмір і, встановленому законом.

Щодо зміни підпункту 28.1., позивач обґрунтовує свої в имоги тим, що вказане у цьому п ункті управління було перейм еноване Луганською міською р адою в Управління Луганської міської ради з питань земель них ресурсів.

Відповідач проти позову з аперечує посилаючись на його необґрунтованість.

Дослідивши матеріа ли справи, вислухавши предст авників сторін, суд дійшов ви сновку, що позов підлягає час тковому задоволенню за таких підстав:

Згідно ч. 4 ст. 21 Закону Украї ни «Про оренду землі»(в редак ції, яка діяла на дату пред' я влення позову) річна орендна плата за земельні ділянки, як і перебувають у державній аб о комунальній власності, над ходить до відповідних бюджет ів, розподіляється і викорис товується відповідно до зако ну і не може бути меншою:

для земель під об'єктами ен ергетики, які виробляють еле ктричну енергію з альтернати вних джерел енергії, та зе мель сільськогосподарськог о призначення - розмі ру земельного податку, що встановлюється Законом Укра їни «Про плату за землю»;

для інших категорій земель - трикратного розміру земел ьного податку, що встановлює ться Законом України «Про пл ату за землю».

Аналогічні положення закр іплені у ст. 288 Податкового код ексу України, який діє на день розгляду справи.

Відповідно до п. 2 ріш ення Луганської міської ради від 14.06.2005 № 33/121 (на підставі яко го відповідачу передана в ор енду земельна ділянка та укл адено договір оренди щодо як ого заявлено позовні вимоги ) земельна ділянка, яка пере дана відповідачу в оренду за вищевказаним договором, від несена до земель сільсько господарського призначення .

Згідно ст. 20 Земельног о кодексу України

1. Віднесення земель до тієї чи іншої категорії здійснює ться на підставі рішень орга нів державної влади, Верховн ої Ради Автономної Республік и Крим, Ради міністрів Автоно мної Республіки Крим та орга нів місцевого самоврядуванн я відповідно до їх повноваже нь.

2. Зміна цільового призначен ня земель провадиться органа ми виконавчої влади або орга нами місцевого самоврядуван ня, які приймають рішення про передачу цих земель у власні сть або надання у користуван ня, вилучення (викуп) земель і затверджують проекти землеу строю або приймають рішення про створення об'єктів приро доохоронного та історико-кул ьтурного призначення.

Судом встановлено, що зміна цільового призначення земельної ділянки (з земел ь сільськогосподарського пр изначення на інші), яка оре ндується відповідачем, Луган ською міською радою не здійс нювалася.

Таким чином, виходячи з по ложень вищенаведеного закон одавства, річна орендна плат а за земельну ділянку, яку оре ндує відповідач, не може бути меншою одного розміру земел ьного податку.

Договором оренди землі, щод о якого заявлено позовні вим оги, встановлено, що розмір рі чної орендної плати дорівнює розміру земельного податку (річного), збільшеного на коеф іцієнт 2,5.

Тобто умови договору в цій частині відповідають діючом у законодавству (оренда плат а складає 2,5 розміру земельног о податку).

Враховуючи вищевикладене , доводи позивача якими він об ґрунтовує позовні вимоги ( про те, що законом збільшено м інімальний розмір орендної п лати, що є підставою для внесе ння змін у договір оренди), не приймаються судом до уваг и в зв' язку з їх безпідставн істю (ці доводи спростовую ться вищенаведеними положен нями законодавства).

За таких обставин, у задово ленні вимог про внесення змі н у п. 8 договору оренди землі с лід відмовити в зв' язку з не обґрунтованістю та безпідст авністю цих вимог.

Вимоги про внесення змін до підпункту 28.1. договору оренди землі підлягають задоволенн ю, так як рішенням Луганської міської ради від 11.11.2010 № 1/11 Управ ління нерухомим майном Луган ської міської ради (яке зді йснювало повноваження Управ ління Луганської міської рад и з питань регулювання земел ьних відносин, про яке вказан о у договорі) перейменован е в Управління Луганської мі ської ради з питань земельни х ресурсів.

Відповідно до ст. ст. 44, 49 ГПК України витрати на дер жавне мито в сумі 42,50 грн. (про порційно кількості задоволе них вимог; було заявлено дві в имоги, задоволено одну) та на інформаційно-технічне заб езпечення судового процесу в сумі 118 грн. (пропорційно кіл ькості задоволених вимог ) покладаються на відповідач а.

На підставі викладеного, керуючись ст. ст. 44, 49, 82, 84, 85 ГПК Укр аїни, суд

В И Р І Ш И В:

1. Позов задовольни ти частково.

2. Внести змінити до договору оренди землі від 21.07.2005 (посвідчений приватним нотаріусом Луганського місь кого нотаріального округу ОСОБА_3, реєстровий номер 2130, державна реєстрація 05.09.2005 за № 0 40540200384), який укладено між Л уганською міською радою (м. Луганськ) та товари ством з обмеженою відповідал ьністю «ПКЛ ЛТД»(м. Луга нськ), зокрема, змінит и слова у підпункті 28.1. договор у з: «…Управління Луганської міської ради з питань регулю вання земельних відносин…»н а слова: «…Управління Луганс ької міської ради з питань зе мельних ресурсів або до іншо го органу, уповноваженому Ор ендодавцем…;».

3. Стягнути з товари ства з обмеженою відповідаль ністю «ПКЛ ЛТД», м. Луганськ, вул. Совєтская, 54/505, ід ентифікаційний код 24047992, на к ористь Луганської міс ької ради, м. Луганськ, вул . Коцюбинського, 14, ідентифіка ційний код 26070794, витрати на де ржавне мито в сумі 42,50 грн. , витрати на інформаційно-тех нічне забезпечення судового процесу в сумі 118 грн.; наказ видати.

4. В решті позову відмо вити.

25 серпня 2011 р. було оголоше но лише вступну та резолютив ну частину рішення. Повне ріш ення складено 30 серпня 2011 р. і може бути оскаржене протя гом 10 днів з цієї дати.

Рішення господарського с уду набирає законної сили пі сля закінчення строку поданн я апеляційної скарги, якщо ап еляційну скаргу не було пода но. У разі подання апеляційно ї скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після розгляду справи а пеляційним господарським су дом.

Суддя В.В. Корніє нко

Дата ухвалення рішення25.08.2011
Оприлюднено13.09.2011
Номер документу18115735
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —18/93пд/2011(27/2пд/2011)

Рішення від 25.08.2011

Господарське

Господарський суд Луганської області

Корнієнко В.В.

Ухвала від 17.08.2011

Господарське

Господарський суд Луганської області

Корнієнко В.В.

Ухвала від 09.08.2011

Господарське

Господарський суд Луганської області

Корнієнко В.В.

Ухвала від 27.07.2011

Господарське

Господарський суд Луганської області

Корнієнко В.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні