Постанова
від 31.08.2011 по справі 50/7-б
КИЇВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

КИЇВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙН ИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

01025, м.Київ, пров. Рильський, 8 т. (044) 278-46-14

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

31.08.2011 № 50/7-б

Київський апеляційний гос подарський суд у складі коле гії суддів:

головуючого: Пантел ієнка В.О.

суддів: Гарник Л.Л.

Борисенко І.В.

при секретарі: Кор інній А.О.

від ДПІ у Подільському рай оні - ОСОБА_1 - дов. №10601/9/10 в ід 23.12.2010р.,

від боржника - не з' явився,

арбітражний керуючий - не з ' явився,

розглянувши у відкритому с удовому засіданні апеляційн у скаргу Державної податков ої інспекції (далі - ДПІ) у По дільському районі м.Києва

на постанову

господарського суду міста Києва

від 14.01.2011р.

у справі №50/7-б (суддя Головатюк Л.Д.)

за заявою Товариства з обмеженою відпо відальністю (далі - ТОВ)

„Корум Груп”

про банкрутство,

ВСТАНОВИВ:

Постановою господарсь кого суду міста Києва від 14.01.2011р . у справі №50/7-б визнано банкру том Товариство з обмеженою в ідповідальністю „Корум Груп ”, відкрито ліквідаційну про цедуру, призначено ліквідато ром банкрута Безручка Я.Л., зоб ов' язано ліквідатора прове сти ліквідаційну процедуру б анкрута у строк до 14.01.2012р.

Не погоджуючись із вказано ю постановою, Державна подат кова інспекція у Подільськом у районі м. Києва звернулась д о Київського апеляційного го сподарського суду з апеляцій ною скаргою, у якій просить ск асувати постанову господарс ького суду міста Києва від 14.01.2 011р. та припинити провадження у справі.

Ухвалою Київського апеляц ійного господарського суду в ід 18.02.2011р. вказану апеляційну ск аргу було прийнято до провад ження.

Ухвалою Київського а пеляційного господарського суду від 29.03.2011р. припинено апел яційне провадження за апеляц ійною скаргою ДПІ у Подільсь кому районі м.Києва.

Постановою Вищого господа рського суду України від 31.05.2011 р. було скасовано ухвалу Київ ського апеляційного господа рського суду від 29.03.2011р., справу направлено на розгляд до Киї вського апеляційного господ арського суду.

30.08.2011р. до апеляційної інстан ції від арбітражного керуючо го Безручка Я.Л. надійшла заяв а №273 з проханням розглянути с праву без його участі.

Відзиви на апеляційну скар гу не надходили.

Розглянувши доводи апеляц ійної скарги, перевіривши ма теріали справи, заслухавши п ояснення представника ДПІ у Подільському районі м.Києва, дослідивши докази, проаналі зувавши на підставі встановл ених фактичних обставин спра ви

правильність застосува ння судом першої інстанції н орм законодавства, Київський апеляційний господарський с уд вважає, що скарга підлягає частковому задоволенню з на ступних підстав.

Відповідно до частин и 2 статті 41 Господарського пр оцесуального кодексу Україн и господарські суди розгляда ють справи про банкрутство у порядку провадження, передб аченому цим Кодексом, з ураху ванням особливостей, встанов лених Законом України „Про в ідновлення платоспроможнос ті боржника або визнання йог о банкрутом”.

Відповідно до вимог ч.2 ст.101 Г ПК України апеляційний госпо дарський суд не зв'язаний дов одами апеляційної скарги і п еревіряє законність і обґрун тованість рішення місцевого господарського суду у повно му обсязі.

Заявник (боржник) звернувся до суду з заявою про порушенн я справи про своє банкрутств о, оскільки неспроможний спл атити кредиторську заборгов аність в розмірі 62 000 грн.

Згідно наявних документів боржник зареєстрований Поді льською РДА у м. Києві, як това риство з обмеженою відповіда льністю за адресою: 04198, м. Київ, П одільський район, проспект П равди, буд. 62, ідентифікаційни й код 35670046, заборгував кредитор ам 62 000 грн. і неспроможний вико нати перед ними свої грошові зобов' язання.

Ухвалою господарського су ду м. Києва від 21.12.2010р. порушено п ровадження у справі №50/7-б з ура хуванням особливостей засто сування процедури банкрутст ва до боржника, що ліквідуєть ся власником, передбачених с т. 51 Закону України "Про віднов лення платоспроможності бор жника або визнання його банк рутом" та призначено її до роз гляду на 14.01.2011.

З матеріалів справи вбачає ться, що боржник припинив сво ю діяльність та його майна не достатньо для задоволення ви мог кредиторів. Припинення с воєї діяльності шляхом банк рутства заявник (боржник) обу мовлює протоколом № 02 зборів у часників ТОВ „Корум Груп”від 22.03.2010р.

Відповідно до абз. 4 ст. 1 Зако ну України „Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом ” суб' єкт господарської дія льності може бути визнаний б анкрутом тільки в разі встан овлення господарським судом його неспроможності віднови ти свою платоспроможність та задовольнити визнані судом вимоги кредиторів не інакше як через застосування ліквід аційної процедури.

Відповідно до вимог ч. 1 ст. 51 З акону України "Про відновлен ня платоспроможності боржни ка або визнання його банкрут ом" якщо вартості майна боржн ика - юридичної особи, щодо яко го прийнято рішення про лікв ідацію, недостатньо для задо волення вимог кредиторів, та ка юридична особа ліквідуєть ся в порядку, передбаченому ц им Законом. У разі виявлення з азначених обставин ліквід атор (ліквідаційна комісі я) зобов'язані звернутися в господарський суд із заявою про порушення справи про бан крутство такої юридичної осо би.

Відповідно до вимог ч. 4. ст. 105 ЦК України, комісія з припине ння юридичної особи поміщає в друкованих засобах масової інформації, в яких публікуют ься відомості про державну р еєстрацію юридичної особи, щ о припиняється, повідомлення про припинення юридичної ос оби та про порядок і строк зая влення кредиторами вимог до неї. Цей строк не може станови ти менше двох місяців з дня пу блікації повідомлення про пр ипинення юридичної особи.

Відповідно до вимог ч. 1 ст. 110 Ц К України юридична особа лік відується за рішенням її уча сників або органу юридичної особи, уповноваженого на це у становчими документами, в то му числі, у зв'язку із закінчен ням строку, на який було створ ено юридичну особу, досягнен ня мети, для якої її створено, а також в інших випадках, пере дбачених установчими докуме нтами.

Згідно з ч. 2 ст. 51 Закону Украї ни “Про відновлення платоспр оможності боржника або визна ння його банкрутом”, за резул ьтатами розгляду заяви про п орушення справи про банкрутс тво юридичної особи, майна як ої недостатньо для задоволен ня вимог кредиторів,

господарський суд визнає б оржника, який ліквідується, б анкрутом, відкриває ліквідац ійну процедуру, призначає лі квідатора.

У судовому засіданні першо ї інстанції представник заяв ника (боржника) заявив вимогу про покладання обов' язків ліквідатора боржника на арбі тражного керуючого

Безручка Ярослава Леонідо вича (ліцензія Державного де партаменту з питань банкрутс тва серії АВ № 456523 від 13.05.2009, ідент ифікаційний номер фізичної о соби - платника податків та інших обов' язкових платежі в 3085020754).

Суд задовольнив зазначену вимогу заявника (боржника) та обов'язки ліквідатора боржн ика поклав на арбітражного к еруючого Безручка Ярослава Л еонідовича.

Також, з положень ч. 3 ст. 51 Зако ну вбачається, що кредитори м ають право заявити свої прет ензії до боржника, який лікві дується, в місячний строк з дн я публікації оголошення про визнання боржника, який лікв ідується, банкрутом.

Статтею 1 Закону України "Пр о відновлення платоспроможн ості боржника або визнання й ого банкрутом" визначено, що к редитор - юридична або фізичн а особа, яка має у встановлено му порядку підтверджені доку ментами вимоги щодо грошових зобов'язань до боржника, щодо виплати заборгованості із з аробітної плати працівникам боржника, а також органи держ авної податкової служби та і нші державні органи, які здій снюють контроль за правильні стю та своєчасністю справлян ня страхових внесків на зага льнообов'язкове державне пен сійне страхування та інші ви ди загальнообов'язкового дер жавного соціального страхув ання, податків і зборів (обов'я зкових платежів); учасники пр овадження у справі про банкр утство - сторони, арбітражний керуючий (розпорядник майна , керуючий санацією, ліквідат ор), власник майна (орган, упов новажений управляти майном) боржника, а також у випадках, п ередбачених цим Законом, інш і особи, які беруть участь у пр овадженні у справі про банкр утство, Фонд державного майн а України, державний орган з п итань банкрутства, представн ик органу місцевого самовряд ування, представник працівни ків боржника, уповноважена о соба акціонерів або учасникі в товариств з обмеженою чи до датковою відповідальністю.

Як вбачається з матеріалів справи, довідка форми 8-ОПП бу ла отримана ДПІ у Подільсько му районі м. Києва 18.01.2011р., тобто п ісля визнання боржника банкр утом постановою суду першої інстанції.

Оскільки боржник має подат ковий борг, ДПІ у Подільськом у районі м. Києва звернулась д о суду з заявою від 02.02.2011р. про ви знання її кредитором ТОВ "Кор ум Гроуп" з майновими вимогам и в сумі 216,00 грн. у строки, передб ачені ст. 51 України "Про віднов лення платоспроможності бор жника або визнання його банк рутом", що підтверджується ві дміткою суду від 09.02.2011р. на зазн аченій заяві.

Наведені обставини дають п ідстави вважати про неповнот у з' ясування всіх обставин справи, що необхідно було з' ясувати при визначенні боржн ика банкрутом.

За таких обставин, Київськи й апеляційний господарський суд вважає, що апеляційна ска рга підлягає частковому задо воленню, а постанова суду пер шої інстанції - скасуванню з направленням справи для по дальшого розгляду до господа рського суду м.Києва, під час я кого необхідно врахувати нав едене вище і прийняти законн е та обґрунтоване рішення.

Керуючись ст. ст.101, ст.ст.103-105 ГП К України, ст.ст.105, 110 ЦК України, ст.ст.1, 51 Закону України „Про в ідновлення платоспроможнос ті боржника або визнання йог о банкрутом”, Київський апел яційний господарський суд -

ПОСТАНОВИВ:

Апеляційну скаргу ДПІ у Подільському районі м.Києв а частково задовольнити, пос танову господарського суду міста Києва від 14.01.2011р. у справі №50/7-б - скасувати.

Справу №50/7-б скерувати для по дальшого розгляду до господа рського суду м.Києва.

Постанова може бути оскарж ена в касаційному порядку до Вищого господарського суду України протягом двадцяти дн ів з дня її прийняття.

Головуючий суддя Пантелієнко В.О.

Судді Гарник Л.Л.

Бори сенко І.В.

02.09.11 (відправлено)

Дата ухвалення рішення31.08.2011
Оприлюднено13.09.2011
Номер документу18117076
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —50/7-б

Ухвала від 28.11.2011

Господарське

Господарський суд міста Києва

Головатюк Л.Д.

Ухвала від 07.11.2011

Господарське

Господарський суд міста Києва

Головатюк Л.Д.

Ухвала від 10.10.2011

Господарське

Господарський суд міста Києва

Головатюк Л.Д.

Ухвала від 26.09.2011

Господарське

Господарський суд міста Києва

Головатюк Л.Д.

Ухвала від 09.09.2011

Господарське

Господарський суд міста Києва

Головатюк Л.Д.

Постанова від 31.08.2011

Господарське

Київський апеляційний господарський суд

Пантелієнко В.О.

Постанова від 14.01.2011

Господарське

Господарський суд міста Києва

Головатюк Л.Д.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні