Рішення
від 29.08.2011 по справі 9/5007/67/11
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЖИТОМИРСЬКОЇ ОБЛАСТІ

УКРАЇНА

Господарський суд

Житомирської області

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

* 10002, м. Житомир, майдан П утятинський, 3/65, '481-620

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

Від "29" серпня 2011 р. Справа № 9/5007/67/11

Господарський суд Житомир ської області у складі:

судді Алексє єва М.В.

за участю представників ст орін:

від позивача: ОСОБА_1 дов .від 20.08.2010року, ОСОБА_2 дов.ві д 04.01.2011року.

від відповідача: ОСОБА_3 дов.№159 від 05.07.2011року, Адамчук М.В . директор ПО Бердичівський м іський кооперативний ринок.

від третьої особи: ОСОБА_4 дов.№03-12 від 04.07.2011року

розглянув у відкритому суд овому засіданні в м.Житомирі справу за позовом Товариств а з обмеженою відповідальніс тю Торгівельна компанія "Пол ісся-Продукт (м.Житомир)

до Підприємства облспожив спілки "Бердичівський міськи й кооперативний ринок" (м.Берд ичів)

третьої особи на стороні ві дповідача: Житомирської обла сної спілки споживчих товари ств (м.Житомир)

про припинення права власн ості на частку у незавершено му будівництві та визнання п рава власності

Позивач звернувся до госпо дарського суду Житомирської області з позовом про припин ення права власності Підприє мства облспоживспілки "Берди чівський міський кооператив ний ринок" на 348/1000 частки незаве ршеного будівництва критого ринку за адресою: Житомирськ а область, м. Бердичів, вул. Лен іна, 13, а також визнання за Това риством з обмеженою відповід альністю Торгівельна компан ія "Полісся - Продукт" права вл асності на 348/1000 частки незавер шеного будівництва критого р инку за адресою: Житомирська область, м. Бердичів, вул. Лені на, 13.

Представники позивача в су довому засіданні позовні вим оги підтримали в повному обс язі у відповідності до пред'я влених вимог.

Представник відповідача в судовому засіданні подав ві дзив на позовну заяву (.а.с. 46)., в якому проти позову не запере чує при умові відкриття депо зитного рахунку Господарськ им судом Житомирської област і та перерахування на нього к оштів в сумі 4 531 326грн. та наголос ив на тому, що 06.06.2011року ПО "Берди чівський міський кооператив ний ринок" передав ТОВ ТК "Полі сся-Продукт" цінову довідку д о звіту про оцінку майна част ини 348/10000 оціночного майна скла дає 4 531 326грн з урахуванням ПДВ.

Представник третьої особи Житомирська обласна спілка споживчих товариств проти по зову не заперечує. Надав дові дку про те, що на частку у розм ірі 34,8% у праві спільної частко вої власності в об'єкті незав ершеного будівництва критог о ринку за адресою: Житомирсь ка область, м.Бердичів, вул.Лен іна, 13, яка належить підприємс тву облспоживспілки Бердичі вський міський кооперативни й ринок, інших претендентів к рім ТОВ ТК "Полісся-Продукт" не має.

В порядку ст. 85 ГПК України в судовому засіданні оголош ено вступну та резолютивну ч астини рішення.

Заслухавши пояснення пред ставників сторін, дослідивши матеріали справи, господарс ький суд

ВСТАНОВИВ:

Як вбачається з матеріал ів справи між Товариством з о бмеженою відповідальністю Т К "полісся-Продукт" та Бердичі вською міською радою Житомир ської області укладено догов ір купівлі-продажу 652/1000 ідеаль них частин незавершеного буд івництва критого ринку, що пі длягає продажу шляхом викупу за адресою: м.Бердичів, вул.Ле ніна, 13.

27 жовтня 2009року між Товарист вом з обмеженою відповідаль ністю ТК "Полісся-Продукт" (дал і позивач) та Бердичівською м іською радою Житомирської об ласті (далі відповідач) був ук ладений договір купівлі-прод ажу 652/1000 ідеальних частин неза вершеного будівництва крит ого ринку, що підлягає продаж у шляхом викупу.

Відповідно до умов вищезаз наченого договору Продавець взяв на себе зобов'язання пер едати у власність Покупцеві 652/1000 ідеальні частини незавер шеного будівництва критого р инку (надалі Об'єкт).

Пунктом 2.1. Договору покупец ь зобов'язаний внести 8235 904,00 гр н у тому числі ПДВ 1372 650,67, за придб аний об'єкт незавершеного бу дівництва, відповідно до умо в розрахунків.

Відповідно до вищевказано го договору п.3.1. передбачено, щ о передача об'єкта будівницт ва здійснюється Продавцем п окупцю в 5-денний строк після с плати 50 відсотків ціни продаж у придбаного об'єкта незавер шеного будівництва.

Пунктом 3.2. Договору сторони визначили, що передача об'єкт а незавершеного будівництва Продавцем і прийняття об'єкт а незавершеного будівництв а Покупцем посвідчується ак том приймання-передачі , який підписується сторонами.

Згідно пункту 5.6 Договору по купець зобов'язаний завершит и будівництво об'єкта незаве ршеного будівництва зі збере женням його цільового призна чення та ввести його в експлу атацію в строк не більше двох років.

30 листопада 2009року між сторо нами підписаний акт прийому- передачі 652/1000 ідеальних частин незавершеного будівництва к ритого ринку.

06 листопада 2010 року Комуналь не підприємство "Бердичівськ е міжміське бюро технічної і нвентаризації " Житомирської обласної ради зареєструвал и право власності на незавер шене будівництво критого рин ку. (.а.с15).

08 листопада 2010року ТОВ ТК "Пол ісся-продукт" на адресу ПО "Бер дичівського міського коопер ативного ринку" було направл ено пропозицію на укладення договору про спільну діяльн ість з метою завершення буді вництва критого ринку за адр есою: м.Житомир, вул.Леніна, 13. Н а вищевказану пропозицію від ПО "Бердичівський міський ко оперативний ринок" було отри мано відповідь про те, що вваж ає за недоцільне приймати уч асть у спільному завершенні будівництва критого ринку, у зв'язку з чим було запропонов ано ТОВ ТК "Полісся-продукт" пр идбати у власність частку ма йна 348/1000 Бердичівського місько го кооперативного ринку.

Підприємство облспоживспі лки "Бердичівський кооперати вний ринок" передало ТОВ ТК "По лісся-продукт" цінову довідк у про оцінку майна частини 34,8% в об'єкті незавершеного будів ництва: критого ринку з прибу довою, трансформаторною підс танції та будівельних констр укцій (матеріалів), які знаход яться за адресою: м.Бердичів, в ул.Леніна, 13 складає: 4 531 326 грн. з у рахуванням ПДВ.

За результатами будівельн о-технічного дослідження, що здійснювалось спеціалістом Київського науково-дослідно го інституту судових експерт из, виділ в натурі частки із сп ільного нерухомого майна - не завершеного будівництва кри того ринку, з обов'язковим збе реженням функціонального (ці льового) використання всього об'єкта не вбачається можлив им.

Як вбачається з матеріалів справи та листа ВИХ№288, який на правив ПО "Бердичівський міс ький кооперативний ринок" вв ажає за недоцільне приймати участь у спільному завершенн і будівництва критого ринку. (а.с. 31). Через відсутність фіна нсових можливостей ПО "Берди чівський міський кооператив ний ринок" відмовився від уча сті у створенні спільного пі дприємства по завершенню буд івництва критого ринку, у зв' язку з чим запропонували ТОВ ТК "Полісся-Продукт" придбати у власність частку у розмірі 34,8% у спільному об'єкті незавер шеного будівництва критого р инку в м.Бердичеві.

Таким чином, спір між сторон ами виник саме внаслідок при пинення права власності ПО "Б ердичівський міський коопер ативний ринок" на 348/1000 частки не завершеного будівництва та в изнання за ТОВ "Полісся-Проду кт" право власності на 348/1000 част ки незавершеного будівництв а.

Відповідно до частини перш ої статті 365 Цивільного кодекс у України право особи на част ку у спільному майні може бут и припинене за рішенням суду на підставі позову інших спі ввласників, якщо:

1) частка є незначною і не мож е бути виділена в натурі;

2) річ є неподільною;

3) спільне володіння і корис тування майном є неможливим;

4) таке припинення не завдас ть істотної шкоди інтересам співвласника та членам його сім'ї.

У зв' язку з неможливістю в иділення частки відповідача у натурі, спільне використан ня об' єкта нерухомого майна є неможливим, оскільки чинни м законодавством не визначен і правові засади та порядок в икористання об' єкта нерухо мого майна, що перебуває у спі льній частковій власності.

Таким чином, стосовно спірн их правовідносин має місце п ередбачена частиною першою с татті 365 Цивільного кодексу Ук раїни сукупність умов для за стосування даної норми щодо припинення права особи на ча стку у спільному частковому майні.

Згідно з частиною другою ст атті 365 Цивільного кодексу Укр аїни суд постановляє рішення про припинення права особи н а частку у спільному майні за умови попереднього внесення позивачем вартості цієї час тки на депозитний рахунок су ду.

Згідно з ч. 1 ст. 328 Цивільного кодексу України, право власн ості набувається на підстава х, що не заборонені законом, зо крема із правочинів.

Стаття 392 ЦК України передба чає, що власник майна може пре д'явити позов про визнання йо го права власності, якщо це пр аво оспорюється або не визна ється іншою особою, а також у р азі втрати ним документа, яки й засвідчує його право власн ості.

Відповідно до ст. 331 ЦК Україн и до завершення будівництва (створення майна) особа вваж ається власником матеріалів , обладнання тощо, які були вик ористані в процесі цього буд івництва (створення майна). У р азі необхідності особа, зазн ачена в абзаці першому цієї ч астини, може укласти договір щодо об'єкта незавершеного б удівництва, право власності на який реєструється органо м, що здійснює державну реєст рацію прав на нерухоме майно на підставі документів, що пі дтверджують право власності або користування земельною ділянкою для створення об'єк та нерухомого майна, проектн о-кошторисної документації, а також документів, що містят ь опис об'єкта незавершеного будівництва.

Згідно до листа Міністерст ва юстиції України № 19-32/1 від 10.05.2 006 р. право власності на об' єк т незавершеного будівництва може бути зареєстрованим на підставі, зокрема, рішення су ду.

Відповідно до ст. 365 Цивільно го кодексу України право осо би на частку у спільному майн і може бути припинене за ріше нням суду на підставі позову інших співвласників, якщо:

1) частка є незначною і не мож е бути виділена в натурі;

2) річ є неподільною;

3) спільне володіння і корис тування майном є неможливим;

4) таке припинення не завдас ть істотної шкоди інтересам співвласника та членам його сім'ї.

Суд постановляє рішення пр о припинення права особи на ч астку у спільному майні за ум ови попереднього внесення по зивачем вартості цієї частки на депозитний рахунок суду.

Згідно ст. 392 ЦК України власн ик майна може пред'явити позо в про визнання його права вла сності, якщо це право оспорює ться або не визнається іншою особою, а також у разі втрати ним документа, який засвідчу є його право власності.

Вивчивши матеріали справи суд дійшов висновку, що позов ні вимоги обгрунтовані та пі длягають задоволенню.

Витрати по сплаті державно го мита, відповідно до ст.49 ГПК України покладаються на від повідача, оскільки він спону кав позивача звернутись до с уду за захистом своїх прав та інтересів.

На підставі викладеного та керуючись ст.33,49,82-85 ГПК України , господарський суд

ВИРІШИВ:

1.Позов задовольнити.

2.Припинити право власності Підприємства облспоживспіл ки "Бердичівський кооператив ний ринок" на 348/1000 частки незаве ршеного будівництва критого ринку за адресою: Житомирськ а область, м.Бердичів, вул.Лені на,13.

3.Визнати право власності 348/1 000 частки на об'єкт незавершен ого будівництва критого ринк у за адресою: Житомирська обл асть, м.Бердичів, вул.Леніна, 13. за Товариством з обмеженою в ідповідальністю Торгівельн а компанія "Полісся-Продукт".

4.Зобов'язати Товариство з о бмеженою відповідальністю Т оргівельна компанія "Полісся -Продукт" внести кошти в сумі 4 531 326 грн. (чотири мільйони п'ятсо т тридцять одну тисячу трист а двадцять шість гривень) на д епозитний рахунок Господарс ького суду Житомирської обла сті р/р 37318009001568 в ГУДКУ у Житомирс ькій області МФО 811039 код 03499916.

5.Стягнути з Підприємства об лспоживспілки "Бердичівськ ий міський кооперативний рин ок" 13312, м.Бердичів, вул.Леніна,13, і дентифікаційний код 01559117 на ко ристь Товариства з обмеженою відповідальністю Торгівель на компанія "Полісся-Продукт ", 10001, м.Житомир, вул.Кооперативн а, 12, ідентифікаційний код 01559117

- 25 585,00грн. витрат по сплаті де ржавного мита

- 236,00грн. витрат по сплаті інфо рмаційно-технічного забезпе чення судового процесу

Рішення господарського су ду набирає законної сили піс ля закінчення десятиденного строку з дня підписання ріше ння, оформленого відповідно до ст.84 ГПК України.

Суддя Алексєєв М.В.

Повний текст рішення суд у оформлено і підписано відп овідно до вимог ст.84 ГПК Украї ни "06" вересня 2011 р.

Віддрукувати: < Поле для те кста >

1 - в справу

2,3,4 - сторонам (рек.з пов.про вр учення)

< Текст >

Дата ухвалення рішення29.08.2011
Оприлюднено14.09.2011
Номер документу18118329
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —9/5007/67/11

Ухвала від 16.09.2011

Господарське

Господарський суд Житомирської області

Алексєєв М.В.

Рішення від 19.09.2011

Господарське

Господарський суд Житомирської області

Алексєєв М.В.

Рішення від 29.08.2011

Господарське

Господарський суд Житомирської області

Алексєєв М.В.

Ухвала від 14.06.2011

Господарське

Господарський суд Житомирської області

Алексєєв М.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні