Постанова
від 25.08.2011 по справі 2а/0270/3753/11
ВІННИЦЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

 ВІННИЦЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД


ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ  

25 серпня 2011 р.           Справа № 2а/0270/3753/11

Вінницький окружний адміністративний суд в складі головуючого судді  Яремчука Костянтина Олександровича, розглянувши в  порядку скороченого провадження матеріали справи

за позовом: державної податкової інспекції у  Тульчинському районі   

до:   малого приватного підприємства "Іврія"  

про: припинення юридичної особи

ВСТАНОВИВ :

До Вінницького окружного адміністративного суду звернулась державна податкова інспекція у Тульчинському районі (далі - ДПІ у Тульчинському районі) із адміністративним позовом до малого приватного підприємства "Іврія" (далі - МПП "Іврія") про припинення юридичної особи.

Позовні вимоги мотивовано тим, що, починаючи з 10.05.2010 року відповідач не виконує вимог чинного законодавства щодо подання до органів державної податкової служби документів фінансової звітності, що у відповідності до статті 38 Закону України "Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців" є підставою для постановлення судового рішення про припинення юридичної особи.

Справа розглядається в порядку скороченого провадження, оскільки в силу пункту 3 частини 1 статті 183-2 КАС України в  адміністративних справах щодо припинення за зверненням суб'єкта владних повноважень юридичних осіб чи фізичних осіб-підприємців, у випадках передбачених законом, застосовується скорочене провадження.

Відповідач у строк, передбачений частиною 3 статті 183-2 КАС України, заперечень суду не направив, хоча ухвала про відкриття скороченого провадження у адміністративній справі від 10 серпня 2011 року отримана ним 12 серпня 2011 року, що підтверджується повідомленням про вручення поштового відправлення (а.с. 15).

Отже, суд вважає, що вжив всіх залежних від нього заходів для повідомлення відповідача про строк подання заперечення проти позову, порядок його подання, а також наслідки неподання такого заперечення.

Розглянувши та оцінивши матеріали справи, керуючись вимогами статті 183-2 КАС України, суд дійшов до висновку про наявність підстав для задоволення позову з огляду на наступне.

МПП "Іврія" зареєстроване як юридична особа Тульчинською районною державною адміністрацією, місцезнаходження підприємства - вул. Жуковського, 11, м. Тульчин, Тульчинський район, Вінницька область.

Згідно із довідкою вих. № 5460 Головного управління статистики у Вінницькій області, МПП "Іврія" включене до Єдиного державного реєстру підприємств та організацій України, ідентифікаційний код - 20102978, керівник підприємства – ОСОБА_1 (а.с.4).

У відповідності до підпункту 16.1.3. пункту 16.1 статті 16 Податкового кодексу України, платник податків зобов'язаний подавати до контролюючих органів у порядку, встановленому податковим та митним законодавством, декларації, звітність та інші документи, пов'язані з обчисленням і сплатою податків та зборів.

Відповідно до пункту 4.14. статті 4 Закону України "Про порядок погашення зобов'язань платників податків перед бюджетами та державними цільовими фондами" (чинного на момент виникнення спірних правовідносин), починаючи з 01.04.2001 р., податкові декларації подавалися за базовий податковий (звітний ) період, що дорівнює:

а) календарному місяцю (у тому числі при сплаті місячних авансових  внесків) ,- протягом 20 календарних днів, наступних за останнім календарним днем звітного (податкового) місяця;

б) календарному кварталу або календарному півріччю (у тому числі при сплаті квартальних або піврічних авансових внесків) ,- протягом 40 календарних днів, наступних за останнім календарним днем звітного (податкового) кварталу (півріччя);

в) календарному року, крім випадків, передбачених підпунктом „г" підпункту 4.14. цього пункту, - протягом 60 календарних днів за останнім календарним днем звітного (податкового) року.

В силу статті 34 Податкового кодексу України податковим періодом може бути: календарний рік; календарний квартал; календарний місяць; календарний день.

Відповідно до статті 49, податкові декларації, крім випадків, передбачених цим Кодексом, подаються за базовий звітний (податковий) період, що дорівнює:

календарному місяцю (у тому числі в разі сплати місячних авансових внесків) - протягом 20 календарних днів, що настають за останнім календарним днем звітного (податкового) місяця;

календарному кварталу або календарному півріччю (у тому числі в разі сплати квартальних або піврічних авансових внесків) - протягом 40 календарних днів, що настають за останнім календарним днем звітного (податкового) кварталу (півріччя);

календарному року, крім випадків, передбачених підпунктами 49.18.4 та 49.18.5 цього пункту - протягом 60 календарних днів, що настають за останнім календарним днем звітного (податкового) року;

календарному року для платників податку на доходи фізичних осіб - до 1 травня року, що настає за звітним;

календарному року для платників податку на доходи фізичних осіб - підприємців - протягом 40 календарних днів, що настають за останнім календарним днем звітного (податкового) року;

календарному року для платників податку на доходи фізичних осіб - до 1 травня року, що настає за звітним;

календарному року для платників податку на доходи фізичних осіб - підприємців - протягом 40 календарних днів, що настають за останнім календарним днем звітного (податкового) року.

В порушення наведених вимог законодавства підприємством, починаючи з 10 травня 2010 року, звітність за результатами господарської діяльності не подавалася, що підтверджується   довідкою ДПІ у Тульчинському районі від 04.08.2011 року (а.с.8).

Разом із тим, довідкою ДПІ у Тульчинському районі вих. №865 від 08.08.2011 року підтверджено відсутність у відповідача заборгованості з податків і зборів (обов’язкових платежів) (а.с. 7).

Відповідно до частини 2 статті 38 Закону України "Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб – підприємців", підставою для постановлення судового рішення щодо припинення юридичної особи, що не пов'язано з банкрутством юридичної особи є, зокрема, неподання протягом року органам державної податкової служби податкових декларацій,  документів фінансової звітності відповідно до закону.

В узгодження із п.п.20.1.12. пункту 20.1 статті 20 Податкового кодексу України органи державної податкової служби, у випадках, встановлених законом, мають право звертатися до суду щодо припинення юридичної особи та підприємницької діяльності фізичної особи - підприємця  про  визнання  недійсними  установчих (засновницьких) документів суб'єктів господарювання.

Окрім наведеного, суд звертає увагу на наступне.

Відповідно до частини першої статті 105 Цивільного кодексу України  (далі - ЦК України) учасники юридичної особи, суд або орган, що прийняв рішення про припинення юридичної особи, зобов'язані негайно письмово повідомити про це орган, що здійснює державну реєстрацію, який вносить до Єдиного державного реєстру відомості про те, що юридична особа перебуває у процесі припинення. А абзацом другим частини другої цієї статті передбачено, що виконання функцій комісії з припинення юридичної особи (ліквідаційну комісію, ліквідатора тощо) може бути покладено на орган управління юридичної особи.

Згідно з частиною 5 статті 38  Закону України "Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб –підприємців" суд призначає в рішенні щодо припинення юридичної особи у зв'язку з її ліквідацією комісію з припинення (ліквідаційну комісію) та встановлює строк її роботи. Державний реєстратор вносить до Єдиного державного реєстру запис про призначення комісії з припинення (ліквідаційної комісії) не пізніше наступного робочого дня з дати надходження відповідного рішення.

Приписами частини 7 цієї статті передбачено, що державний реєстратор не пізніше наступного робочого дня з дати внесення до Єдиного державного реєстру запису, в якому керівник органу управління або засновник (учасник) юридичної особи вказаний як голова комісії з припинення (ліквідаційної комісії) юридичної особи зобов'язаний надіслати такому керівнику органу управління або засновнику (учаснику) юридичної особи, а також суду, який постановив рішення щодо припинення юридичної особи у зв'язку з її ліквідацією, відповідне повідомлення.

Відповідно до частини четвертої статті 105 ЦК України комісія з припинення юридичної особи поміщає в друкованих засобах масової інформації, в яких публікуються відомості про державну реєстрацію юридичної особи, що припиняється, повідомлення про припинення юридичної особи.

Згідно з частиною першою статті 36 Закону України "Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб –підприємців", для проведення державної реєстрації припинення юридичної особи в результаті її ліквідації голова ліквідаційної комісії або уповноважена ним особа після закінчення процедури ліквідації, яка передбачена законом, але не раніше двох місяців з дати публікації повідомлення у спеціалізованому друкованому засобі масової інформації, повинен подати (надіслати рекомендованим листом з описом вкладення) державному реєстратору документи, передбачені цією частиною та частиною другою цієї статті.

Відповідно до частини 10 статті 38, частини 8 статті 36 Закону України "Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб –підприємців", за відсутності підстав для залишення документів, які подані для проведення державної реєстрації припинення юридичної особи в результаті її ліквідації, без розгляду державний реєстратор повинен внести до Єдиного державного реєстру запис про проведення державної реєстрації припинення юридичної особи.

Згідно з частиною 9 статті 36 цього ж Закону строк державної реєстрації припинення юридичної особи в результаті її ліквідації не повинен перевищувати три робочих дні з дати надходження документів для проведення державної реєстрації припинення юридичної особи.

Проаналізувавши законодавство, пов'язане з припиненням підприємницької діяльності юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців за рішенням суду, що не пов'язане з банкрутством, можна дійти висновку, що склад комісії з припинення та порядок її роботи в даній категорії справ законодавством прямо не передбачені. Разом з тим, частина 7 статті 9 КАС України передбачає можливість застосування аналогії закону (закону, що регулює подібні правовідносини) та аналогії права (суд виходить із конституційних принципів і загальних засад права).

Як вбачається із довідки з Єдиного державного реєстру підприємств та організацій України №5460 (а.с. 4) та довідки ДПІ у Тульчинському районі про взяття на облік платника податків №80 від 12.03.1999 року (а.с 5.), керівником малого приватного підприємства "Іврія" є ОСОБА_1.

В зв'язку із наведеним, суд вважає за необхідне покласти на керівника МПП "Іврія" ОСОБА_1 функції ліквідатора юридичної особи.

Згідно статті 71 КАС України кожна сторона повинна довести ті обставини, на яких ґрунтуються її вимоги та заперечення, а суд згідно статті 86 зазначеного Кодексу оцінює докази, які є у справі, за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на  їх безпосередньому, всебічному, повному та об'єктивному дослідженні.

Враховуючи встановлені обставини справи та вищезазначені положення чинного законодавства України, суд вважає, що вимоги позивача є обґрунтованими, відповідають дійсним обставинам та матеріалам справи, а тому підлягають задоволенню.   

Оскільки спір вирішено на користь суб’єкта владних повноважень, звільненого від сплати судового збору, а також за відсутності витрат позивача - суб'єкта владних повноважень, пов’язаних із залученням свідків та проведенням судових експертиз, судові витрати (судовий збір) стягненню з відповідача не підлягають. 

Керуючись ст.ст.  86, 94, 158, 162, 183-2, 256  КАС України, суд -

ПОСТАНОВИВ :

Позов задовольнити повністю.

Припинити юридичну особу - мале приватне підприємство "Іврія" (вул. Жуковського, 11, м. Тульчин, Тульчинський район, Вінницька область,  ідентифікаційний код - 20102978).

Покласти на керівника малого приватного підприємства "Іврія" ОСОБА_1 виконання функцій ліквідатора юридичної особи малого приватного підприємства "Іврія".

Після набрання даною постановою законної сили повідомити орган, що здійснює державну реєстрацію, про те, що мале приватне підприємство "Іврія" перебуває у процесі припинення.

Зобов'язати ліквідатора не пізніше 10 днів з дня набрання даною постановою  законної сили помістити в друкованих засобах масової інформації, в яких публікуються відомості про державну реєстрацію юридичної особи, що припиняється, повідомлення про припинення малого приватного підприємства "Іврія", та не пізніше двох місяців з дати публікації зазначеного повідомлення подати (надіслати рекомендованим листом з описом вкладення) державному реєстратору документи, передбачені частинами 1, 2 статті 36 Закону України "Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців".

Встановити строк роботи ліквідатора малого приватного підприємства "Іврія" 70 днів з дня набрання даною постановою  законної сили.

Копію даної постанови направити державному реєстратору Тульчинської районної державної адміністрації для виконання вимог статті 38 Закону України "Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців".

Постанова підлягає негайному виконанню.

Відповідно до ст.ст. 183-2, 186 КАС України постанова може бути оскаржена протягом 10 днів з моменту отримання копії постанови.

Постанова, прийнята у скороченому провадженні, крім випадків її оскарження в апеляційному порядку, є остаточною.

Постанова набирає законної сили в порядку ст. 254 КАС України

Суддя                                                                                   Яремчук Костянтин Олександрович

25.08.2011

СудВінницький окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення25.08.2011
Оприлюднено16.09.2011
Номер документу18126085
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а/0270/3753/11

Ухвала від 10.08.2011

Адміністративне

Вінницький окружний адміністративний суд

Яремчук Костянтин Олександрович

Постанова від 25.08.2011

Адміністративне

Вінницький окружний адміністративний суд

Яремчук Костянтин Олександрович

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні