Постанова
від 28.07.2011 по справі 2а-0870/5030/11
ЗАПОРІЗЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

              

ЗАПОРІЗЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

 ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

28 липня 2011 року  < Текст >                               Справа №  2а-0870/5030/11

 Запорізький окружний адміністративний суд у складі:

головуючого судді Калашник Ю.В.,

при секретарі судового засідання Корольові О.О.,

за участю представників:

позивача –    не з’явився;

відповідача – не з’явився

розглянув у відкритому судовому засіданні адміністративну справу

за позовною заявою Запорізького обласного відділення Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності в особі Виконавчої дирекції

до Комунального підприємства «Житлосервіс-4»

про стягнення заборгованості,

ВСТАНОВИВ:

30.06.2011 Запорізьке обласне відділення Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності в особі Виконавчої дирекції (далі - позивач) звернулось до суду  із позовом до Комунального підприємства «Житлосервіс-4» (далі - відповідач), в якому просить стягнути з відповідача  заборгованість по страховим внескам у розмірі 442,05грн.

        В позові вказано, що Комунальне підприємство «Житлосервіс-4» має найману робочу силу, зареєстрований як платник страхових внесків на обов’язкове соціальне страхування у Бердянській міській виконавчій дирекції Запорізького обласного відділення Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності під №230150000242.

Відповідно до останнього звіту Ф4-ФСС з ТВП, наданого відповідачем за І квартал 2011 заборгованість відповідача станом на 01.04.2011, що мала місце станом на 01.01.2011 заборгованість  перед Запорізьким обласним відділенням Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності складає 442,05грн. заборгованість виникла внаслідок невиплати заробітної плати працівникам підприємства.

З урахуванням викладеного, позивач просить суд стягнути з відповідача на користь Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності в особі Виконавчої дирекції 442,05грн.

        Представник позивача у судове засідання не з’явився, проте 28.07.2011 надав до суду клопотання  про розгляду справи без його участі.  

        Представник відповідача в судове засідання не з’явився, про час та день судового розгляду повідомлявся належним чином, причини неявки суду не повідомив.

         За таких обставин суд вважає за можливе розглянути справу по суті без участі представників сторін.

         У зв’язку із неявкою у судове засідання всіх осіб, які беруть участь у справі, на підставі приписів ч.6 ст.12 та ч.1 ст.41 КАС України фіксування судового засідання за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснювалося.

         Розглянувши подані документи і матеріали судом встановлені наступні обставини           Комунальне підприємство «Житлосервіс-4» зареєстроване як суб’єкт підприємницької діяльності - юридична особа виконавчим комітетом Бердянської міської ради від 02.11.2001 про що зроблено запис у журналі обліку реєстраційних справ за №02140805Ю0010436.

 Відповідно до останнього звіту Ф4-ФСС з ТВП, наданого відповідачем за І квартал 2011 заборгованість відповідача станом на 01.04.2011, що мала місце станом на 01.01.2011 заборгованість  перед Запорізьким обласним відділенням Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності складає 442,05грн. заборгованість виникла внаслідок невиплати заробітної плати працівникам підприємства,  зазначена заборгованість відповідачем не погашена.

          Згідно з доказами, що надані позивачем, заборгованість відповідача по сплаті внесків до Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності складає 442,05грн.

          Оскільки у добровільному порядку відповідач заборгованість не сплатив, позивач звернувся до суду із позовом про стягнення з відповідача 442,05грн.

          Згідно з нормами ст. 1 Закону України “Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування у зв’язку із тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими народженням та похованням” від 18.01.2001 № 2240-ІІІ (надалі Закон № 2240-ІІІ), загальнообов’язкове державне соціальне страхування у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності передбачає матеріальне забезпечення громадян у зв’язку із втратою заробітної плати (доходу) внаслідок тимчасової втрати працездатності, вагітності та пологів, догляду за малолітньою дитиною, часткову компенсацію витрат, пов’язаних з народженням дитини, смертю застрахованої особи або членів її сім’ї, а також надання соціальних послуг за рахунок бюджету Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності, що формується шляхом сплати страхових внесків власником або уповноваженим ним органом, громадянами, а також за рахунок інших джерел, передбачених Законом.

          Відповідно до ст. 14 Основ законодавства України про загальнообов’язкове державне соціальне страхування від 14.01.98 № 16/98-ВР, Фонд соціального страхування з тимчасової втрати працездатності є органом, який здійснює керівництво та управління окремим видом загальнообов’язкового державного соціального страхування, проводить збір та акумуляцію страхових внесків, контроль за використанням коштів, забезпечує фінансування виплат за загальнообов’язковим державним соціальним страхуванням.

          Платниками страхових внесків на загальнообов'язкове державне соціальне страхування у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими народженням та похованням, є страхувальники та застраховані особи; страхувальники - юридичні та фізичні  особи  набувають статусу платників страхових внесків до Фонду з дня їх реєстрації у виконавчих дирекціях відділень Фонду (частини 1, 2 ст. 22 Закону № 2240-ІІІ).

          Відповідно до п. 2 ч. 2 ст. 27 Закону України №2464-VІ від 08.07.2010 «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» (далі-Закон України №2464), страхувальник зобов’язаний своєчасно та в повному обсязі нараховувати і сплачувати страхові внески. Перерахування зазначених сум шляхом безготівкових розрахунків здійснюється страхувальниками – роботодавцями один раз на місяць – у день. Встановлений для одержання в установах банку коштів на оплату праці за відповідний період. Несплачені в цей строк кошти вважаються недоїмкою.         

           Комунальне підприємство «Житлосервіс-4» має найману робочу силу, зареєстрований як платник страхових внесків на обов’язкове соціальне страхування у Бердянській міській виконавчій дирекції Запорізького обласного відділення Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності під №230150000242.

           Згідно з нормами п. 1 ст. 28 вказаного Закону, страховик (Фонд соціального страхування з тимчасової втрати працездатності) має право здійснювати перевірки правильності нарахування і повноти сплати страхових внесків та використання страхових коштів на підприємствах, які використовують працю найманих працівників; накладати фінансові санкції та адміністративні штрафи, передбачені цим Законом та іншими актами законодавства.

           Відповідно до ст..8 Закону України №2240-ІІІ спори, що виникають з правовідносин за цим Законом, вирішуються органами Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності в порядку, встановленому  статутом Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності та в судовому порядку.

Як свідчать матеріали справи, відповідач має заборгованість перед відділенням Фонду у сумі 442,05грн., яка виникла в наслідок невиплати заробітної плати працівникам підприємства.

Заборгованість визнана боржником у повному обсязі, що підтверджується: звітом Ф4-ФСС з ТВП за 2010 рік,  якій містить заборгованість, пов’язану з невиплатою заробітної плати в розмірі 424,95грн.; звітом Ф4-ФСС з ТВП за І квартал 2011 року, який містить загальну заборгованість в розмірі 442,05грн.(р.22), в т.ч. непогашена частина заборгованості, що мала місце станом на 01.01.2011 року (р.28).

Станом на час розгляду справи судом заборгованість відповідачем не погашена.

Відповідно до ст. 8 Закону України “Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування у зв’язку із тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими народженням та похованням”, спори, що виникають з правовідносин за цим Законом, вирішуються  в судовому порядку.   

         Відповідно до ч.2 ст. 30 Закону України №2240-ІІ, не сплачені в строк страхові внески, пеня і штраф стягуються в доход Фонду із страхувальника у безспірному порядку. Строк давності в разі стягнення страхових внесків, пені та фінансових санкцій, передбачених цією статтею, на застосовується.

За таких обставин вимоги позивача про стягнення з відповідача 442,05грн. заборгованості зі сплати страхових внесків до Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності судом визнаються обґрунтованими, та такими, що підлягають задоволенню у повному обсязі.     

Відповідно до приписів п. 4 ст. 94 КАС України, у справах, в яких позивачем є суб’єкт владних повноважень, а відповідачем - фізична чи юридична особа, судові витрати, здійснені позивачем, з відповідача не стягуються.

Керуючись ст.ст. 2, 4, 7-12, 69-71, 94, 158-163 КАС України, Законом України “Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування у зв’язку із тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими народженням та похованням”суд -

ПОСТАНОВИВ:

Адміністративний позов  задовольнити.

Стягнути з Комунального підприємства «Житлосервіс-4» (ЄДРПОУ 25218668) заборгованість по страховим внескам в розмірі 442(чотириста сорок дві)грн. 05 коп. на користь Запорізького обласного відділення Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності в особі Виконавчої дирекції (р/р 37179200900001 в ГУДКУ в Запорізькій області, МФО №813015, код ЄДРПОУ 20485413). Видати виконавчий лист.

Постанова набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо вона не була подана у встановлені строки. У разі подання апеляційної скарги судове рішення, якщо  його не скасовано, набирає законної сили після повернення  апеляційної скарги, відмови у відкритті апеляційного провадження або набрання законної сили рішенням за наслідками апеляційного  провадження.

          Постанова може бути оскаржена в апеляційному порядку до Дніпропетровського апеляційного адміністративного суду через Запорізький окружний адміністративний суд шляхом подачі в 10-денний строк з дня її проголошення, а в разі складення постанови у повному обсязі відповідно до статті 160 КАС України – з дня отримання такої постанови, апеляційної скарги, з подачею її копії відповідно до кількості осіб, які беруть участь у справі.

Якщо суб'єкта владних повноважень у випадках та порядку, передбачених ч.4 ст.167 цього Кодексу, було  повідомлено про можливість отримання копії постанови суду  безпосередньо в суді, то десятиденний строк на апеляційне  оскарження постанови суду обчислюється з наступного дня після  закінчення п'ятиденного строку з моменту отримання суб'єктом владних повноважень повідомлення про можливість отримання копії  постанови суду.

Копія апеляційної скарги одночасно надсилається особою, яка її подає, до суду апеляційної інстанції.

          

Постанова в повному обсязі у відповідності до вимог ст. 160 КАС України оформлена і підписана 01.08.2011року.

Суддя                                                            (підпис)                                                 Ю.В.Калашник

СудЗапорізький окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення28.07.2011
Оприлюднено20.09.2011
Номер документу18130191
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а-0870/5030/11

Постанова від 28.07.2011

Адміністративне

Запорізький окружний адміністративний суд

Калашник Юлія Вікторівна

Ухвала від 04.07.2011

Адміністративне

Запорізький окружний адміністративний суд

Калашник Юлія Вікторівна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні