Постанова
від 18.07.2011 по справі 2а-5445/11/1270
ЛУГАНСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Категорія №8.1.5

ПОСТАНОВА

Іменем України

18 липня 2011 року Справа № 2а-5445/11/1270

Луганський окружний адмін істративний суд у складі:

судді Ко вальової Т.І.

при секретарі Ба викіній А.С.,

в присутності сторін:

від позивача: не прибув

від відповідача: н е прибув

розглянувши у відкритому с удовому засіданні справу за адміністративним позовом Де ржавної податкової інспекці ї в Жовтневому районі м. Луган ська до Товариства з обмежен ою відповідальністю «СКС Сер віс» про стягнення податково го боргу, -

ВСТАНОВИВ:

29 червня 2011 року до Лугансько го окружного адміністративн ого суду надійшов адміністра тивний позов Державної подат кової інспекції в Жовтневому районі м. Луганська до Товари ства з обмеженою відповідаль ністю «СКС Сервіс» про стягн ення податкового боргу.

Позивач в обґрунтування св оїх позовних вимог зазначив, що Товариство з обмеженою ві дповідальністю «СКС Сервіс» зареєстроване як суб' єкт п ідприємницької діяльності в иконавчим комітетом Лугансь кої міської ради за № 13821070009013696 від 16.04.2010 року.

У зв'язку з несвоєчасною с платою податкового зобов'яз ання у відповідача утворив ся податковий борг перед бю джетом з податку на додану ва ртість у сумі 155,00 грн..

Позивач належним чином пов ідомлений про час та місце пр оведення судового засідання не прибув до суду, не скориста вся правом взяти участь у суд овому засіданні, не надав до с уду будь-яких клопотань (а.с.26).

Відповідач належним чином повідомлений про час та місц е проведення судового засіда ння не прибув до суду, не скори стався правом надати запереч ення на позовну заяву та взят и участь у судовому засіданн і, не надав до суду будь-яких к лопотань (а.с.27).

Відповідно до пункту 1 части ни 4 статті 128 Кодексу адмініст ративного судочинства Украї ни у разі неприбуття відпові дача - суб'єкта владних повнов ажень, належним чином повідо мленого про дату, час і місце с удового розгляду, без поважн их причин або без повідомлен ня ним про причини неприбутт я розгляд справи не відклада ється і справу може бути вирі шено на підставі наявних у ні й доказів. Ці ж наслідки засто совуються у разі повторного неприбуття за таких самих ум ов відповідача, який не є суб'є ктом владних повноважень.

За таких обставин, відповід но до приписів статті 128 КАС Ук раїни, суд здійснює розгляд с прави на підставі наявних у н ій доказів.

Дослідивши матеріали спра ви, розглянувши справу в межа х заявлених позовних вимог і наданих сторонами доказів, о цінивши докази відповідно до вимог ст.ст.69-72 КАС України, суд дійшов висновку про задовол ення позову з огляду на насту пне.

Згідно із частиною 1 статті 2 Кодексу адміністративного судочинства України Завданн ям адміністративного судочи нства є захист прав, свобод та інтересів фізичних осіб, пра в та інтересів юридичних осі б у сфері публічно-правових в ідносин від порушень з боку о рганів державної влади, орга нів місцевого самоврядуванн я, їхніх посадових і службови х осіб, інших суб' єктів при з дійсненні ними владних управ лінських функцій на основі з аконодавства, в тому числі на виконання делегованих повно важень, шляхом справедливого , неупередженого та своєчасн ого розгляду адміністративн их справ.

Статтею 19 Конституції Украї ни встановлено, що правовий п орядок в Україні ґрунтується на засадах, відповідно до яки х ніхто не може бути примушен ий робити те, що не передбачен о законодавством. Органи дер жавної влади та органи місце вого самоврядування, їх поса дові особи зобов' язані діят и лише на підставі, в межах пов новажень та у спосіб, що перед бачені Конституцією та Закон ами України.

Відповідно до вимог Кодекс у адміністративного судочин ства України, суд при вирішен ні справи керується принципо м законності, відповідно до я кого органи державної влади, органи місцевого самоврядув ання, їхні посадові і службов і особи зобов' язані діяти л ише на підставі, в межах повно важень та у спосіб, що передба чені Конституцією та Законам и України, та принципом рівно сті усіх учасників адміністр ативного процесу перед закон ом і судом.

Згідно із частиною 1 статті 71 Кодексу адміністративного судочинства України кожна с торона повинна довести ті об ставини, на яких ґрунтуються її вимоги та заперечення, крі м випадків, встановлених ста ттею 72 цього Кодексу.

Судом встановлено, що Товар иство з обмеженою відповідал ьністю «СКС Сервіс» зареєстр оване як суб' єкт підприємни цької діяльності виконавчим комітетом Луганської місько ї ради за № 13821070009013696 від 16.04.2010 року (а .с.8-11).

Згідно статуту Товариство з обмеженою відповідальніст ю «СКС Сервіс» є юридичною ос обою приватного права, має са мостійний баланс, поточні та інші рахунки в установах бан ків, круглу печатку із своїм найменуванням та ідентифіка ційним кодом, штамп і бланки з і своїми найменуванням, а так ож знак для товарів і послуг (а .с.5-7).

Товариство з обмеженою від повідальністю «СКС Сервіс» п еребуває на обліку як платни к податків в Державній подат ковій інспекції в Жовтневому районі м. Луганська з 09.08.2007 року за № 06834 (а.с.14).

У відповідача утворився по датковий борг перед бюджето м з єдиного податку з юридичн их осіб, штрафні санкції у роз мірі 155,00 грн., який виник на підс таві прийнятого податковим о рганом податкового повідомл ення - рішення від 12.11.2010 року № 0040361510/0, винесеного на підставі а кту перевірки від 29.07.2010 року № 1130 /151 (а.с.18-20).

ДПІ в Жовтневому районі м. Л уганська згідно п. 95.1 ст. 95 Подат кового кодексу України здійс нює за платника податків і на користь держави заходи, щодо погашення податкового боргу такого платника податків, зо крема, шляхом стягнення кошт ів, які перебувають у його вла сності, а саме відповідачу бу ло направлено податкову вимо гу Форми - Ю відповідно від 05.01.201 1 року № 39 на суму 155,00 грн. (а.с.21).

Відносини, що виникаю ть у сфері справляння податк ів і зборів, зокрема, визначен ня вичерпного переліку подат ків та зборів, що справляютьс я в Україні, та порядок їх адмі ністрування, платників подат ків та зборів, їх права та обов 'язки, компетенцію контролюю чих органів, повноваження і о бов'язки їх посадових осіб пі д час здійснення податкового контролю, а також відповідал ьність за порушення податков ого законодавства регулює По датковий кодекс України.

Статтею 14 Податкового кодексу України наведено пе релік основних понять, які ви користовуються у Податковом у кодексі України, зокрема:

- грошове зобов'язання платн ика податків - сума коштів, яку платник податків повинен сп латити до відповідного бюдже ту як податкове зобов'язання та/або штрафну (фінансову) сан кцію, а також санкції за поруш ення законодавства у сфері з овнішньоекономічної діяльн ості (підпункт 14.1.39 пункту 14.1);

- податкове зобов'язання - су ма коштів, яку платник податк ів, у тому числі податковий аг ент, повинен сплатити до відп овідного бюджету як податок або збір на підставі, в порядк у та строки, визначені податк овим законодавством (у тому ч ислі сума коштів, визначена п латником податків у податков ому векселі та не сплачена в у становлений законом строк) (п ідпункт 14.1.156 пункту 14.1);

- податковий борг - сума грош ового зобов'язання (з урахува нням штрафних санкцій за їх н аявності), самостійно узгодж еного платником податків або узгодженого в порядку оскар ження, але не сплаченого у вст ановлений цим Кодексом строк , а також пеня, нарахована на с уму такого грошового зобов'я зання (підпункту 14.1.175 пункту 14.1).

Згідно із статтею 16 Податко вого кодексу України платник податків зобов'язаний: вести в установленому порядку обл ік доходів і витрат, складати звітність, що стосується обч ислення і сплати податків та зборів (підпункт 16.1.2 пункту 16.1 с татті 16); подавати до контролю ючих органів у порядку, встан овленому податковим та митни м законодавством, декларації , звітність та інші документи , пов'язані з обчисленням і спл атою податків та зборів (підп ункт 16.1.3 пункту 16.1 статті 16); спла чувати податки та збори в стр оки та у розмірах, встановлен их цим Кодексом та законами з питань митної справи (підпун кт 16.1.4 пункту 16.1 статті 16).

Відповідно до статті 20 Податкового кодексу України органи державної податкової служби мають право визначат и у визначених цим Кодексом в ипадках суми податкових та г рошових зобов'язань платникі в податків (підпункт 20.1.27 пункт у 20.1); застосовувати до платник ів податків фінансові (штраф ні) санкції, стягувати до бюдж етів та державних цільових ф ондів суми грошових зобов'яз ань та/або податкового боргу у випадках, порядку та розмір і, встановлених цим Кодексом , стягувати суми прострочено ї заборгованості суб'єкта го сподарювання перед державою (Автономною Республікою Кри м чи територіальною громадою міста) за кредитом (позикою), з алученим державою (Автономно ю Республікою Крим чи терито ріальною громадою міста) або під державну (місцеву) гарант ію, а також за кредитом з бюдже ту в порядку, визначеному цим Кодексом (підпункт 20.1.28 пункту 20.1); звертатися до суду щодо ст ягнення коштів платника пода тків, який має податковий бор г, з рахунків у банках, обслуго вуючих такого платника, на су му податкового боргу або йог о частини (пункт 20.1.18 пункту 20.1).

Згідно із пунктом 54.1 ста тті 54 Податкового кодексу Укр аїни крім випадків, передбач ених податковим законодавст вом, платник податків самост ійно обчислює суму податково го та/або грошового зобов'яза ння та/або пені, яку зазначає у податковій (митній) декларац ії або уточнюючому розрахунк у, що подається контролюючом у органу у строки, встановлен і цим Кодексом.

У відповідності із пу нктом 49.18 статті 49 Податкового кодексу України податкові де кларації, крім випадків, пере дбачених цим Кодексом, подаю ться за базовий звітний (пода тковий) період, що дорівнює:

- календарному місяцю (у том у числі в разі сплати місячни х авансових внесків) - протяго м 20 календарних днів, що наста ють за останнім календарним днем звітного (податкового) м ісяця (підпункт 49.18.1);

- календарному кварталу або календарному півріччю (у том у числі в разі сплати квартал ьних або піврічних авансових внесків) - протягом 40 календар них днів, що настають за остан нім календарним днем звітног о (податкового) кварталу (півр іччя) (підпункт 49.18.2);

- календарному року, крім ви падків, передбачених підпунк тами 49.18.4 та 49.18.5 цього пункту - про тягом 60 календарних днів, що н астають за останнім календар ним днем звітного (податково го) року (підпункт 49.18.3);

- календарному року для плат ників податку на доходи фізи чних осіб - до 1 травня року, що н астає за звітним (підпункт 49.18.4 );

- календарному року для плат ників податку на доходи фізи чних осіб - підприємців - протя гом 40 календарних днів, що нас тають за останнім календарни м днем звітного (податкового ) року (підпункт 49.18.5).

Відповідно до п. п. 54.3.1 - 54.3.6 п. 54.3 ст. 54 Податкового кодекс у України платник податків не подає в установлені стр оки податкову (митну) деклара цію; дані перевірок резуль татів діяльності платника податків свідчать про заниж ення або завищення суми його податкових зобов'язань, зая влених у податкових (митн их) деклараціях, уточнюючих р озрахунках; згідно з податко вим та іншим законодавством особою, відповідальною за нарахування сум податкови х зобов'язань з окремого под атку або збору, застосуванн я штрафних (фінансових) санк цій та пені, у тому числі за порушення у сфері зовн ішньоекономічної діяльност і, є контролюючий орган; ріше нням суду, що набрало закон ної сили, особу визнано винн ою в ухиленні від сплати пода тків; дані перевірок щодо ут римання податків у джерела виплати, в тому числі податко вого агента, свідчать про пор ушення правил нарахування, утримання та сплати до відпо відних бюджетів податків і з борів, передбачених цим Коде ксом, у тому числі податку на д оходи фізичних осіб таким по датковим агентом; результати митного контролю, отрим ані після закінчення проце дури митного оформлення та випуску товарів, свідчать про заниження або завищенн я податкових зобов'язань, ви значених платником податків у митних деклараціях.

Платник податків від повідно до пункту 57.1 пункту 57.2 с татті 57 Податкового кодексу У країни зобов'язаний самостій но сплатити суму податкового зобов'язання, зазначену у под аній ним податковій декларац ії, протягом 10 календарних дні в, що настають за останнім дне м відповідного граничного ст року, передбаченого цим Коде ксом для подання податкової декларації, крім випадків, вс тановлених цим Кодексом. У ра зі коли відповідно до цього Кодексу або інших законів України контролюючий орган самостійно визначає податко ве зобов'язання платника по датків з причин, не пов'яза них з порушенням податково го законодавства, такий пла тник податків зобов'язаний с платити нараховану суму пода ткового зобов'язання у стро ки, визначені в цьому Кодек сі, а якщо такі строки не ви значено, - протягом 30 календар них днів, що настають за дне м отримання податкового пові домлення-рішення про таке на рахування.

Пунктом 95.1 статті 95 Под аткового кодексу України рег ламентовано, що орган держав ної податкової служби здійсн ює за платника податків і на к ористь держави заходи щодо п огашення податкового боргу т акого платника податків шлях ом стягнення коштів, які пере бувають у його власності, а в р азі їх недостатності - шляхом продажу майна такого платни ка податків, яке перебуває у п одатковій заставі.

Підпунктами 87.1 та 87.2 ст атті 87 Податкового кодексу Ук раїни визначено, що джерелам и самостійної сплати грошови х зобов'язань або погашення п одаткового боргу платника по датків є будь-які власні кошт и, у тому числі ті, що отримані від продажу товарів (робіт, по слуг), майна, випуску цінних па перів, зокрема корпоративних прав, отримані як позика (кред ит), та з інших джерел, з урахув анням особливостей, визначен их цією статтею, а також суми н адміру сплачених платежів до відповідних бюджетів. Джерелами погаш ення податкового боргу платн ика податків є будь-яке майно такого платника податків з у рахуванням обмежень, визначе них цим Кодексом, а також інши ми законодавчими актами.

Стягнення коштів з р ахунків платника податків у банках, обслуговуючих такого платника податків, провадит ься не раніше ніж через 60 кале ндарних днів з дня надісланн я такому платнику податкової вимоги та здійснюється за рі шенням суду, яке направляєть ся до виконання органам держ авної податкової служби, у ро змірі суми податкового боргу або його частини (підпункти 95 .2 та 95.3 статті 95 Податкового код ексу України).

Вимога про стягнення подат кового боргу була надіслана відповідачеві 05 січня 2011 року, тобто 60 днів з моменту надісла ння минуло. Відповідачем вищ езазначена вимога не оскарже на, не скасована та є такою, що підлягає виконанню.

Сума податкового боргу від повідачем добровільно не спл ачена.

Згідно ст. 67 Конституції Ук раїни кожен зобов'язаний спл ачувати податки та збори в по рядку і розмірах, встановлен их законом.

Таким чином, виходячи з заяв лених позовних вимог, систем ного аналізу положень чинног о законодавства України та м атеріалів справи, суд дійшов висновку, що викладені в позо вній заяві доводи позивача є обґрунтованими та такими, що підлягають задоволенню.

Питання по судових витрата х не вирішується, оскільки по зивач звільнений від їх спла ти у встановленому порядку с т. 94 Кодексу адміністративног о судочинства України не пер едбачено їх стягнення у дани х випадках.

Керуючись статтями 2, 9, 10, 11, 17, 18, 23, 69-72, 87, 94, 99, 105, 128, 158-163, 167 Кодексу адм іністративного судочинства України, суд

ПОСТАНОВИВ:

Позовні вимоги Державної п одаткової інспекції в Жовтне вому районі м. Луганська до То вариства з обмеженою відпові дальністю «СКС Сервіс» про с тягнення податкового боргу з адовольнити повністю.

Стягнути заборгованість п еред бюджетом за рахунок кош тів, які перебувають у власно сті Товариства з обмеженою в ідповідальністю «СКС Сервіс », код ЄДРПОУ 35306829 з рахунків у б анках, обслуговуючих його у р озмірі 155, 00 грн. (сто п' ятдесят п' ять гривень) на р\р 31510969700008 ГУ ДКУ в Луганській області, оде ржувач місцевий бюджет Жовтн евого району, код 24046538 МФО 804013, код платежу 18050300.

Постанова може бути оскарж ена в апеляційному порядку д о Донецького апеляційного ад міністративного суду.

Апеляційна скарга подаєть ся до Донецького апеляційног о адміністративного суду чер ез Луганський окружний адмін істративний суд. Копія апеля ційної скарги одночасно надс илається особою, яка її подає , до суду апеляційної інстанц ії.

Апеляційна скарга на поста нову суду першої інстанції п одається протягом десяти дні в з дня її проголошення. У разі застосування судом частини третьої статті 160 КАС України, а також прийняття постанови у письмовому провадженні ап еляційна скарга подається пр отягом десяти днів з дня отри мання копії постанови.

Якщо суб'єкта владних повно важень у випадках та порядку , передбачених частиною четв ертою статті 167 КАС України, бу ло повідомлено про можливіст ь отримання копії постанови суду безпосередньо в суді, то десятиденний строк на апеля ційне оскарження постанови с уду обчислюється з наступног о дня після закінчення п'ятид енного строку з моменту отри мання суб'єктом владних повн оважень повідомлення про мож ливість отримання копії пост анови суду.

Постанова набирає законно ї сили після закінчення стро ку подання апеляційної скарг и, встановленого статтею 186 КА С України, якщо таку скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги судове рішення, якщо й ого не скасовано, набирає зак онної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті апеляційного про вадження або набрання законн ої сили рішенням за наслідка ми апеляційного провадження .

Суддя Т.І. Ковальова

СудЛуганський окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення18.07.2011
Оприлюднено21.09.2011
Номер документу18130954
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а-5445/11/1270

Постанова від 18.07.2011

Адміністративне

Луганський окружний адміністративний суд

Т.І. Ковальова

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні