Постанова
від 20.07.2011 по справі 2а-5851/11/1270
ЛУГАНСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Категорія №10.1

ПОСТАНОВА

Іменем України

20 липня 2011 року Справа № 2а-5851/11/1270

Луганський окружний адміністративний суд у скла ді:

головуючого - судді Сверг ун І.О.,

при секретарі - Гаркуші Ю.О .,

за участю:

прокурора - Сайтарли І.М. (п освідчення від 15.04.2010 № 972),

представника позивача - н е прибув,

представник відповідача - не прибув,

розглянувши у відкритому с удовому засіданні адміністр ативну справу за позовом про курора м. Первомайська Луган ської області в інтересах де ржави в особі Управління пен сійного фонду України в м. Пер вомайську Луганської област і до комунального підприємст ва «Услуга» про стягнення за боргованості по сплаті єдино го внеску в розмірі 6391,27 грн.,

ВСТАНОВИВ:

06 липня 2011 року прокурор м. Пе рвомайська Луганської облас ті звернувся до Луганського окружного адміністративног о суду з позовом в інтересах д ержави в особі Управління пе нсійного фонду України в м. Пе рвомайську Луганської облас ті до комунального підприємс тва «Гермес-сервіс», в якому з азначає наступне. КП «Гермес -сервіс» зареєстроване в УПФ У в м. Первомайську Лугансько ї області з 11.09.2002 року. Відповід но до Закону України «Про збі р та облік єдиного внеску на з агальнообов' язкове держав не соціальне страхування» ві дповідач, як платник єдиного внеску зобов' язаний своєча сно та в повному обсязі нарах овувати, обчислювати і сплач увати єдиний внесок. В поруше ння вимог зазначеного Закону відповідач не сплатив у вста новлений строк страхові внес ки, у зв' язку з чим за ним вин икла заборгованість за періо д з 01.05.2011 року по 01.06.2011 року по спла ті єдиного внеску у розмірі 639 1,27 грн. Відповідно до ч.4 ст. 25 Зак ону України «Про збір та облі к єдиного внеску на загально обов' язкове державне соціа льне страхування» УПФУ в м. Пе рвомайську Луганської облас ті надіслало на адресу відпо відача вимогу про сплату бор гу від 01.06.2011 року №Ю-174/3, яку відпов ідач отримав 11.06.2011 року. КП «Гер мес-сервіс» вимогу про сплат у боргу у встановленому поря дку не оскаржив, суму недоїмк и з органами Пенсійного фонд у не узгодив, крім того, заборг ованість по сплаті єдиного в неску в розмірі 6391,27 грн. не спла тив. Прокурор просить стягну ти з комунального підприємст ва «Гермес-сервіс» на корист ь Управління пенсійного фонд у України в м. Первомайську Лу ганської області заборгован ість по сплаті єдиного внеск у в сумі 6391,27 грн.

Ухвалою суду від 20.07.2011 року за клопотанням представника по зивача УПФУ в м. Первомайську Луганської області відповід ача - комунальне підприємст во «Гермес-сервіс» було замі нено належним відповідачем - комунальним підприємством « Услуга».

Прокурор у судовому засіда нні підтримав заявлені позов ні вимоги в повному обсязі, пр осив стягнути з КП «Услуга» з аборгованість зі сплати єдин ого внеску в розмірі 6391,27 грн.

Представник позивача у суд ове засідання не прибув, про д ату, час та місце розгляду спр ави був повідомлений належни м чином, надав суду заяву, в як ій позовні вимоги підтримав та просив справу розглянути без його участі.

Представник відповідача в судове засідання не прибув, п ро дату, час та місце розгляду справи був повідомлений нал ежним чином, надав суду заяву , в якій позовні вимоги визнав у повному обсязі та просив сп раву розглянути без його уча сті.

Вислухавши пояснення прок урора, дослідивши матеріали справи, розглянувши справу в межах заявлених позовних ви мог і наданих доказів, оцінив ши докази відповідно до вимо г ст. ст. 69-72 Кодексу адміністра тивного судочинства України , суд прийшов до такого.

Судом установлено, що відпо відач КП «Гермес-сервіс» зар еєстрований в якості юридичн ої особи Виконавчим комітето м Первомайської міської ради Луганської області 03.09.2002 року ( а.с. 11).

Відповідач 11.09.2004 був зареєстр ований в УПФУ в м. Первомайськ у Луганської області як плат ник страхових внесків на заг альнообов' язкове державне пенсійне страхування.

Рішенням Золотовської міс ької ради № 3/5 від 07.12.2010 року КП «Г ермес-сервіс» було реорганіз овано шляхом приєднання до К П «Услуга».

Порядок сплати єдиного вне ску на загальнообов' язкове державне соціальне страхува ння передбачений Законом Укр аїни «Про збір та облік єдино го внеску на загальнообов' я зкове державне соціальне стр ахування» від 08.07.2010 № 2464-VІ (надалі - Закон № 2464) та Інструкцією « Про порядок обчислення і спл ати страхувальниками та заст рахованими особами внесків н а загальнообов' язкове держ авне пенсійне страхування до Пенсійного фонду України», з атвердженої постановою прав ління Пенсійного фонду Украї ни № 21-5 від 27.09.2010 та зареєстрован ої в Міністерстві юстиції 27.10.20 10 за № 994/18289.

Відповідно до частини 2 стат ті 6 Закону № 2464 платник єдиного внеску зобов' язаний своєча сно та в повному обсязі нарах овувати, обчислювати і сплач увати єдиний внесок.

У відповідності до частини 8 статті 9 Закону № 2464 платники є диного внеску зобов' язані с плачувати єдиний внесок, нар ахований за відповідний базо вий звітний період, не пізніш е 20 числа місяця, що настає за б азовим звітним періодом.

Згідно із частиною 12 статті 9 Закону № 2464 єдиний внесок під лягає сплаті незалежно від ф інансового стану платника.

На підставі пункту 7 частини 1 статті 13 Закону № 2464 Пенсійний фонд та його територіальні о ргани мають право стягувати з платників несплаченої суми єдиного внеску.

Ч. 4 ст. 25 Закону № 2464 передбачен о, що територіальний орган Пе нсійного фонду у порядку, за ф ормою і в строки, встановлені Пенсійним фондом за погодже нням з центральним органом в иконавчої влади у сфері прац і та соціальної політики, над силає платникам єдиного внес ку, які мають недоїмку, вимогу про її сплату.

Вимога про сплату недоїмки є виконавчим документом.

Платник єдиного внеску зоб ов' язаний протягом десяти р обочих днів з дня надходженн я вимоги про сплату недоїмки сплатити суми недоїмки та шт рафів разом з нарахованою пе нею.

У разі незгоди з розрахунко м суми недоїмки платник єдин ого внеску узгоджує її з орга ном Пенсійного фонду в поряд ку, встановленому Пенсійним фондом за погодженням з цент ральним органом виконавчої в лади у сфері праці та соціаль ної політики.

У разі якщо згоди з органом Пенсійного фонду не досягнут о, платник єдиного внеску зоб ов' язаний сплатити суми нед оїмки та штрафів разом з нара хованою пенею протягом десят и робочих днів з дня надходже ння рішення відповідного орг ану Пенсійного фонду або оск аржити вимогу до органу Пенс ійного фонду вищого рівня чи в судовому порядку.

У разі якщо платник єдиного внеску протягом десяти робо чих днів з дня надходження ви моги не сплатив зазначені у в имозі суми недоїмки та штраф ів разом з нарахованою пенею , не узгодив вимогу з органом П енсійного фонду, не оскаржив вимогу в судовому порядку аб о не сплатив узгоджену суму н едоїмки протягом десяти робо чих днів з дня надходження уз годженої вимоги, територіаль ний орган Пенсійного фонду н адсилає в порядку, встановле ному законом, до підрозділу д ержавної виконавчої служби в имогу про сплату недоїмки.

У випадках, зазначених в абз аці шостому цієї частини, тер иторіальний орган Пенсійног о фонду також має право зверн утися до суду з позовом про ст ягнення недоїмки.

Відповідно до п. 3 Прикінцев их та перехідних положень За кону № 2464 з дня набрання чиннос ті цим Законом платники стра хових внесків на загальнообо в' язкове державне пенсійне страхування, загальнообов' язкове державне соціальне ст рахування на випадок безробі ття, загальнообов' язкове де ржавне соціальне страхуванн я у зв' язку з тимчасовою втр атою працездатності та витра тами, зумовленими похованням , загальнообов' язкове держа вне соціальне страхування ві д нещасного випадку на вироб ництві та професійного захво рювання, які спричинили втра ту працездатності, вважаютьс я платниками єдиного внеску.

Судом установлено, що за від повідачем виникла заборгова ність зі сплати єдиного внес ку на загальнообов' язкове д ержавне соціальне страхуван ня в сумі 6391,27 грн., що підтверджу ється карткою особового раху нку платника єдиного внеску (а.с. 9).

У зв' язку з тим, що сума стр ахових внесків не була сплач ена, згідно 4 ст. 25 Закону № 2464 УПФ У в м. Первомайську Лугансько ї області на адресу відповід ача була направлена вимога п ро сплату боргу від 01.06.2011 року № Ю-174/3 на суму 6391,27 грн. (а.с. 8).

Вимога була отримана відпо відачем 11.06.2011 року, що підтвердж ується повідомленням про вру чення поштового відправленн я (а.с. 10), оскаржена ним не була. В ідповідач мав сплатити забор гованість у 10-денний термін, о днак, борг не сплатив.

Позовні вимоги відповідач визнав у повному обсязі.

Згідно зі ст. 72 Кодексу адмін істративного судочинства Ук раїни обставини, які визнают ься сторонами, можуть не дока зуватися перед судом, якщо пр оти цього не заперечують сто рони і в суду не виникає сумні ву щодо достовірності цих об ставин та добровільності їх визнання.

Таким чином, позовні вимоги є обґрунтованими, підтвердж ені наданими суду доказами, а тому підлягають задоволенню в повному обсязі.

Питання по судових витрата х не вирішується, оскільки по зивач звільнений від їх спла ти у встановленому порядку, а ст. 94 Кодексу адміністративно го судочинства України не пе редбачено їх стягнення у дан их випадках.

На підставі викладеного, ке руючись ст. ст. 17, 18, 94, 158-163 Кодексу а дміністративного судочинст ва України, суд

ПОСТАНОВИВ:

Позовні вимоги прокурора м . Первомайська Луганської об ласті в інтересах держави в о собі Управління пенсійного ф онду України в м. Первомайськ у Луганської області до кому нального підприємства «Услу га» про стягнення заборгован ості по сплаті єдиного внеск у в розмірі 6391,27 грн. задовольни ти в повному обсязі.

Стягнути з комуналь ного підприємства «Услуга» ( ід. код 32082131) на користь Управлін ня Пенсійного фонду України в м. Первомайську Луганської області (ід. код 21792413), заборгова ність зі сплати єдиного внес ку на загальнообов' язкове д ержавне соціальне страхуван ня в сумі 6391 грн. 27 коп. (шість тис яч триста дев' яносто одна г рн. 27 коп.).

Постанова набирає з аконної сили після закінченн я строку подання апеляційної скарги. У разі подання апеляц ійної скарги судове рішення, якщо його не скасовано, набир ає законної сили після повер нення апеляційної скарги, ві дмови у відкритті апеляційно го провадження або набрання законної сили рішенням за на слідками апеляційного прова дження.

Постанова може бути оскарж ена до Донецького апеляційно го адміністративного суду че рез Луганський окружний адмі ністративний суд шляхом пода ння апеляційної скарги протя гом десяти днів з дня проголо шення постанови з одночасним поданням її копії до суду апе ляційної інстанції. У разі ск ладення постанови у повному обсязі відповідно до ч. 3 ст. 160 К одексу адміністративного су дочинства України, а також пр ийняття постанови у письмово му провадженні апеляційна ск арга подається протягом деся ти днів з дня отримання копії постанови.

Постанову складено в повно му обсязі 20 липня 2011 року.

Суддя І.О. Свергун

СудЛуганський окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення20.07.2011
Оприлюднено20.09.2011
Номер документу18131013
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а-5851/11/1270

Постанова від 20.07.2011

Адміністративне

Луганський окружний адміністративний суд

І.О. Свергун

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні