Постанова
від 12.07.2011 по справі 2а-4673/11/1370
ЛЬВІВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ЛЬВІВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМ ІНІСТРАТИВНИЙ СУД

79018, м. Львів, вул. Чоловсь кого, 2

П О С Т А Н О В А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

12 липня 2011 р. № 2а-4673/11/1370

о 09 год., 05 хв. м. Львів

Львівський окружний адмі ністративний суд, суддя Гавд ик З.В., розглянувши в порядку скороченого провадження адм іністративну справу

за позовом Державної податкової інс пекції у Франківському район і м. Львова

до Приватного підприємства « Оселя - плюс»

про стягнення податкової заб оргованості в сумі 167,77 грн.

ВСТАНОВИВ:

Державна податкова інсп екція у Франківському районі м. Львова звернулася до Львів ського окружного адміністра тивного суду з адміністратив ним позовом до Приватного пі дприємства «Оселя - плюс» пр о стягнення до бюджету кошті в в сумі 167,77 грн.

Позивач свої позовні вимог и обґрунтовує тим, що заборго ваність перед бюджетом у від повідача виникла внаслідок п орушення вимог Закону Україн и «Про порядок погашення зоб ов' язань платників податкі в перед бюджетом та державни ми цільовими фондами», п. 57.3 ст. 57 Податкового кодексу Україн и. Заборгованість підтверджу ється податковою деклараціє ю з податку на додану вартіст ь за четвертий квартал 2010 року , корінцем податкового повід омлення - рішення, корінцем податкової вимоги, лицевим т а зворотнім боком особової к артки платника.

Ухвалою суду від 21.04.2011 року ві дкрито скорочене провадженн я в адміністративній справі та запропоновано відповідач у у десятиденний строк з дня о держання ухвали та копій док ументів подати заперечення п роти позову та необхідні док ументи або заяву про визнанн я позову. Відповідач в зазнач ений в ухвалі строк заперече нь на адміністративний позов не подав.

На адресу суду 29.06.2011 року пове рнувся поштовий конверт наді сланий на адресу відповідача зазначену у позовній заяві п о причині закінчення терміну зберігання. Судом здійснено надсилання ухвали про відкр иття провадження на адресу в ідповідача зазначену у копії витягу з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фі зичних осіб - підприємців. Згі дно ч. 11 ст. 35 КАС України, у разі повернення поштового відпра влення із повісткою, яка не вр учена адресату з незалежних від суду причин, вважається, щ о така повістка вручена нале жним чином.

Безпосередньо, всебічно, по вно та об'єктивно дослідивши наявні у справі докази, давши їм оцінку, суд встановив наст упні обставини:

Відповідач - Приватне під приємство «Оселя - плюс»пер ебуває у Єдиному державному реєстрі юридичних осіб та фі зичних осіб - підприємців, щ о підтверджується копією вит ягу з реєстру від 25.02.2011 року за № 8903278.

23.09.2010 року ДПІ у Франківськом у районі м. Львова складено ак т № 4462/15-2/32711757 про порушення податк ового законодавства, згідно відповідачем не подано подат кову декларацію з податку на додану вартість по терміну 20. 08.2010 року, що суперечить вимога м п.п. 4.1.4. п. 4 ст. 4 Закону України « Про порядок погашення зобов' язань платників податків пер ед бюджетами та державними ц ільовими фондами».

02.11.2010 року ДПІ у Франківськом у районі м. Львова, на підставі акту перевірки № 4462/15-2/32711757 від 23.09.20 10 року, прийнято податкове пов ідомлення - рішення форми «Р »№ 0010261530/0, згідно якого загальна сума податкового зобов' яза ння складає 170,00 грн., у тому числ і за основним платежем - 0,00 гр н., за штрафними (фінансовими) санкціями - 170,00 грн.

Вказане податкове повідо млення - рішення відповідач у не вручено та розміщено 13.12.2010 року на дошці оголошень, що пі дтверджується актом № 315 від 13.1 2.2010 року.

27.12.2010 року позивачем виставле но відповідачу першу податко ву вимогу форми «Ю 1»№ 1/1939, згідн о якої загальна сума податко вого боргу за узгодженими по датковими зобов' язаннями с таном на 27.12.2010 року становить 167,6 8 грн. (у тому числі за основним платежем 0,00 грн., за штрафними санкціями 167,68 грн., за пенею 0,00 гр н.).

08.02.2011 року відповідачем подан о до Державної податкової ін спекції у Франківському райо ні м. Львова податкову деклар ацію з податку на додану варт ість за четвертий квартал 2010 р оку.

Докази які підтверджують, щ о згадане податкове повідомл ення - рішення, податкова ви мога відповідачем оскаржува лись в справі відсутні, відпо відно визначені по них зобов ' язання є узгодженими.

Спірні правовідносини рег улюються Конституцією Украї ни, Законом України «Про поря док погашення зобов'язань пл атників податків перед бюдже тами та державними цільовими фондами»(в редакції чинній н а момент виникнення спірних правовідносин) № 2181-ІІ І від 21.12.2000 року із змінами і доп овненнями, ПК України, КАС Укр аїни.

Згідно п. 1.3 ст. 1 Закону Украї ни «Про порядок погашення зо бов' язань платників податк ів перед бюджетами та держав ними цільовими фондами», под атковим боргом (недоїмкою), вв ажається, податкове зобов'яз ання (з урахуванням штрафних санкцій за їх наявності), само стійно узгоджене платником п одатків або узгоджене в адмі ністративному чи судовому по рядку, але не сплачене у встан овлений строк, а також пеня, на рахована на суму такого пода ткового зобов'язання.

Згідно п.п. 3.1.1. п. 3.1. ст. 3 цього ж З акону, активи платника подат ків можуть бути примусово ст ягнені в рахунок погашення й ого податкового боргу виключ но за рішенням суду.

Згідно п.п. 5.4.1. п. 5.4. ст. 5 цього ж З акону, узгоджена сума податк ового зобов'язання, не сплаче на платником податків у стро ки, визначені цією ж статтею, в изнається сумою податкового боргу платника податків.

Згідно п.п. 6.2.1. п. 6.2. ст. 6 цього ж З акону, у разі, коли платник под атків не сплачує узгоджену с уму податкового зобов'язання в установлені строки, податк овий орган надсилає такому п латнику податків податкові в имоги.

Згідно п.п. 6.2.3. п. 6.2. ст. 6 цього ж Закону України, податкові ви моги надсилаються:

а) перша податкова вимога - н е раніше першого робочого дн я після закінчення граничног о строку сплати узгодженої с уми податкового зобов'язання . Перша податкова вимога міст ить повідомлення про факт уз годження податкового зобов'я зання та виникнення права по даткової застави на активи п латника податків. обов'язок п огасити суму податкового бор гу та можливі наслідки непог ашення його у строк;

б) друга податкова вимога - не раніше тридцятого календ арного дня від дня направлен ня (вручення) першої податков ої вимоги, у разі непогашення платником податків суми под аткового боргу у встановлені строки. Друга податкова вимо га додатково до відомостей, в икладених у першій податкові й вимозі, може містити повідо млення про дату та час провед ення опису активів платника податків, що перебувають у по датковій заставі, а також про дату та час проведення публі чних торгів з їх продажу.

Згідно п.п. 7.2.1. п. 7.2. ст. 7 цього ж З акону, джерелами погашення п одаткового боргу платника по датків за рішенням органу ст ягнення, які є виконавчими до кументами, є будь-які активи п латника податків (його філій , відділень, інших відокремле них підрозділів) з урахуванн ям обмежень, визначених цим З аконом, а також іншими закона ми.

Згідно п.п. 17.1.7. п. 17.1. ст. 17 цього ж Закону, у разі коли платник по датків не сплачує узгоджену суму податкового зобов'язанн я протягом граничних строків , визначених цим Законом, таки й платник податку зобов'язан ий сплатити штраф у таких роз мірах:

при затримці до 30 календарн их днів, наступних за останні м днем граничного строку спл ати узгодженої суми податков ого зобов'язання, - у розмірі д есяти відсотків погашеної су ми податкового боргу;

при затримці від 31 до 90 кален дарних днів включно, наступн их за останнім днем гранично го строку сплати узгодженої суми податкового зобов'язанн я, - у розмірі двадцяти відсотк ів погашеної суми податковог о боргу;

при затримці, що є більшою 90 к алендарних днів, наступних з а останнім днем граничного с троку сплати узгодженої суми податкового зобов'язання, - у розмірі п'ятдесяти відсотків погашеної суми податкового боргу.

Платник податків сплачує о дин із зазначених у цьому під пункті штрафів відповідно до загального строку затримки незалежно від того, чи були за стосовані штрафи, визначені у підпунктах 17.1.1 - 17.1.6 цього пункт у, чи ні.

Згідно п.п. 20.1.28. п. 20.1. ст. 20 Податк ового кодексу України, орган и державної податкової служб и мають право, крім іншого, зас тосовувати до платників пода тків фінансові (штрафні) санк ції, стягувати до бюджетів та державних цільових фондів с уми грошових зобов'язань та/а бо податкового боргу у випад ках, порядку та розмірі, встан овлених цим Кодексом; зверта тися до суду щодо стягнення к оштів платника податків, яки й має податковий борг, з рахун ків у банках, обслуговуючих т акого платника, на суму подат кового боргу або його частин и.

Згідно п.п. 41.1.1. п. 41.1. ст. 41 цього ж Кодексу, контролюючими орга нами є органи державної пода ткової служби - щодо податків , які справляються до бюджеті в та державних цільових фонд ів, а також стосовно законода вства, контроль за дотриманн ям якого покладається на орг ани державної податкової слу жби.

Згідно п. 41.5. ст. 41 цього ж Кодек су, органами стягнення є викл ючно органи державної податк ової служби, які уповноважен і здійснювати заходи щодо за безпечення погашення податк ового боргу в межах їх повнов ажень, а також державні викон авці в межах своїх повноваже нь.

Згідно п. 57.3 ст. 57 цього ж Кодек су, у разі визначення грошово го зобов'язання контролюючим органом за підставами, зазна ченими у підпунктах 54.3.1 - 54.3.6 пунк ту 54.3 статті 54 цього Кодексу, пл атник податків зобов'язаний сплатити нараховану суму гро шового зобов'язання протягом 10 календарних днів, що настаю ть за днем отримання податко вого повідомлення-рішення, к рім випадків, коли протягом т акого строку такий платник п одатків розпочинає процедур у оскарження рішення контрол юючого органу.

Стаття 70 КАС України встан овлює правила належності док азів, які визначають об'єктив ну можливість доказу підтвер джувати обставину, що має зна чення для вирішення справи, а також правила допустимості доказів, що визначають легіт имну можливість конкретного доказу підтверджувати певну обставину у справі. Предмето м доказування, згідно з ч. 1 ст. 1 38 КАС України, є обставини (фак ти), якими обґрунтовуються по зовні вимоги чи заперечення та які належить встановити п ри ухваленні судового рішенн я у справі.

Заборгованість відповідач а, станом на дату розгляду спр ави, становить 167,77 грн., що підтв ерджується вищевказаними до казами, а також лицевим та зво ротнім боком особової картки платника, довідкою про суми п одаткового боргу платника (з врахуванням суми пені, нарах ованої на суми несплаченого податкового боргу та розстро чення/відстрочених сум) стан ом на 04.03.2011 року, є узгодженою та у встановлені законом строк и не сплачена.

Суд оцінює належність, доп устимість, достовірність кож ного доказу окремо, а також до статність і взаємний зв'язок доказів у їх сукупності.

Згідно ст. 49, 70 КАС України, с торони зобов' язані добросо вісно користуватися належни ми їм процесуальними правами , а відтак зобов' язані обґру нтовувати належність та допу стимість доказів для підтвер дження своїх вимог або запер ечень.

Таким чином, позовні вимоги Державної податкової інспек ції у Франківському районі м . Львова, підлягають задоволе нню повністю.

Розподіл судових витрат зг ідно ст. 94 КАС України не засто совується, оскільки позивач звільнений від сплати судово го збору на підставі п. 15 ст. 4 Де крету Кабінету Міністрів Укр аїни «Про державне мито».

Керуючись ст.ст. 69, 70, 71, 159-163, 167 КАС України, суд -

В И Р І Ш И В:

1. Адміністративний по зов задоволити повністю.

2. Стягнути з Приватного п ідприємства «Оселя - плюс»(Є ДРПОУ 32711757, вул. Наукова, 68, кв. 49, м. Львів) до бюджету заборго ваність в сумі 167,77 грн.

3. Зобов' язати Приватне під приємство «Оселя - плюс»вик онати постанову негайно.

Постанова за результатами скороченого провадження мож е бути оскаржена сторонами в апеляційному порядку.

Постанова може б ути оскаржена в апеляційному порядку також іншими особам и у зв'язку з тим, що суд виріши в питання про їхні права, своб оди, інтереси чи обов'язки.

Строк для подання апеляційної скарги стороною або іншою особою, яка брала уч асть у справі, обчислюється з моменту отримання копії пос танови.

Постанова, прийня та у скороченому провадженні , крім випадків її оскарження в апеляційному порядку, є ост аточною.

У разі оскарження в апеляц ійному порядку постанови, пр ийнятої у скороченому провад женні, ухвала суду апеляційн ої інстанції по такій справі є остаточною і оскарженню не підлягає.

Постанова суду перш ої інстанції може бути оскар жена до Львівського апеляцій ного адміністративного суду .

Згідно ст. 186 КАС Україн и, апеляційна скарга на поста нову суду першої інстанції п одається протягом десяти дні в з дня її проголошення. У разі застосування судом частини третьої статті 160 цього ж Коде ксу апеляційна скарга подаєт ься протягом десяти днів з дн я отримання копії постанови.

Якщо суб'єкта владних повноважень було повідомлен о про можливість отримання к опії постанови суду безпосер едньо в суді, то десятиденний строк на апеляційне оскарже ння постанови суду обчислюєт ься з наступного дня після за кінчення п'ятиденного строку з моменту отримання суб'єкто м владних повноважень повідо млення про можливість отрима ння копії постанови суду.

Постанова суду першо ї інстанції, набирає законно ї у порядку та строки згідно с т. 254 КАС України.

Постанова складена у повному обсязі 12.07.2011 року.

Суддя Гавдик З.В.

З оригіналом згідно

Суддя Гавдик З.В.

Дата ухвалення рішення12.07.2011
Оприлюднено20.09.2011
Номер документу18131627
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а-4673/11/1370

Постанова від 12.07.2011

Адміністративне

Львівський окружний адміністративний суд

Гавдик Зіновій Володимирович

Ухвала від 21.04.2011

Адміністративне

Львівський окружний адміністративний суд

Гавдик Зіновій Володимирович

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні