Постанова
від 23.05.2011 по справі 6473/10/1570
ОДЕСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Справа № 2а-6473/10/1570

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

18 травня 2011 року

Одеський окружний адміні стративний суд у складі:

головуючого судді - Цховребової М.Г.

при секретарі судового зас ідання - Юрченко Т.П.

розглянувши у відкритому судовому засіданні у місті Одесі адміністративну спр аву за позовом прокуратури Ф рунзівського району Одесько ї області в інтересах держав и в особі Одеського обласног о відділення Фонду соціально го захисту інвалідів до Кому нального підприємства «Фрун зівське виробниче управлінн я житлово-комунального госпо дарства»про стягнення адмін істративно-господарських са нкцій, -

встановив:

Прокуратура Фрунзівс ького району Одеської област і в інтересах держави в особі Одеського обласного відділе ння Фонду соціального захист у інвалідів звернулась до Од еського окружного адміністр ативного суду з позовом до Ко мунального підприємства «Фр унзівське виробниче управлі ння житлово-комунального гос подарства»про стягнення з ві дповідача на користь позивач а на рахунок Державного казн ачейства суми адміністратив но-господарських санкцій 10393,18 грн. та пені за порушення вста новлених законодавством тер мінів сплати адміністративн о-господарських санкцій у ро змірі 208,90 грн., всього - 10602,08 грн.

В судовому засіданні предс тавник прокуратури та предст авник позивача підтримали ад міністративний позов, просил и суд задовольнити його в пов ному обсязі з підстав, виклад ених у позовній заяві (а.с.3-6).

Відповідач в судове засід ання не прибув повторно. Про д ату, час і місце судового розг ляду повідомлений належним ч ином (а.с.20, 29, 35, 45, 56, 59, 62), про причини н еприбуття суд не повідомив, з аяви про відкладення розгляд у справи від нього не надійшл о. Заперечення проти позову д о суду не надійшли.

Суд, заслухавши поясненн я представника прокуратури, представника позивача, дослі дивши докази, наявні в матері алах справи, дійшов до виснов ку, що адміністративний позо в підлягає задоволенню повні стю з наступних підстав.

В судовому засіданні вста новлено, що 17 червня 1998 року Ком унальне підприємство «Фрунз івське виробниче управління житлово-комунального господ арства»(скорочене найменува ння - Фрунзівське ВУЖКГ) зар еєстровано Фрунзівською рай онною державною адміністрац ією Одеської області як юрид ична особа, ідентифікаційний код 03350539, місцезнаходження: 66700, О деська область, Фрунзівський район, смт. Фрунзівка, пров. Ре місничий, 2. (а.с.24, 52)

01.07.2009 року відповідач зареє стрований Одеським обласним відділенням Фонду соціально го захисту інвалідів як робо тодавець за № 51/252/4. (а.с.23)

18 січня 2010 року Фрунзівськи м ВУЖКГ до Одеського обласно го відділення Фонду соціальн ого захисту інвалідів подано звіт про зайнятість та праце влаштування інвалідів за 2009 р ік форми № 10-ПІ (а.с.7), у якому зок рема зазначено:

- середньооблікова кількість штатних працівник ів облікового складу - 44 особ и;

- з них середньообліко ва кількість штатних працівн иків, яким відповідно до чинн ого законодавства встановле на інвалідність - 3 особи;

- кількість інвалідів - штатних працівників, які п овинні працювати на робочих місцях, створених відповідно до вимог статті 19 Закону Укра їни «Про основи соціальної з ахищеності інвалідів в Украї ні»- 4 особи;

- фонд оплати праці шта тних працівників - 457,3 тис. грн .;

- середньорічна зароб ітна плата штатного працівни ка - 866 грн.;

- сума коштів штраф ний санкцій за нестворені ро бочі місця для інвалідів - (н е зазначено).

До зазначеного звіту дод ано список працюючих інвалід ів - штатних працівників, як і були зайняті на підприємст ві у 2009 році (а.с.9) та додаток до ф орми № 10-ПІ (а.с.10), відповідно до яких у 2009 році: ОСОБА_1 відпр ацьовано 12 місяців; ОСОБА_2 - 2 місяці: січень, лютий; ОС ОБА_3 - 1 місяць: грудень.

Відповідно до розрахунку а дміністративно-господарськ их санкцій, визначених відпо відачу за 2009 звітний рік, від 17.06 .2010 року № 03-1/1287 (а.с.11):

- норматив робочих м ісць для працевлаштування ін валідів = 2,

- середньооблікова кі лькість штатних працівників за звітний період, яким відпо відно до чинного законодавст ва встановлена інвалідність = 1,

- кількість робочих мі сць, призначених для працевл аштування інвалідів і не зай нятих інвалідами = 1,

- середньорічна зароб ітна плата = 10393,18 грн. (457300:44),

- сума адміністративн о-господарських санкцій = 10393,18 г рн. (10393,18х1).

У примітці розрахунку та кож зазначено, що у разі неспл ати адміністративно-господа рських санкцій нараховуєтьс я пеня у розмірі 120 відсотків р ічних облікової ставки Націо нального банку України, що ді яла на момент сплати, нарахов аної на повну суму недоїмки з а весь її строк.

Станом на 21.06.2010 року розмір пе ні складає 208,90 грн., виходячи з н аступного:

- відсоток ставки НБ У на 21.06.2010 року становить = 9,5;

- відсоток ставки н а один день склав = 0,03 (120х9,5 : 100х365);

- сума пені за 67 днів про строчки становить = 208,90 грн.

(10393,18х0,03х67днів:100).

В судовому засіданні так ож встановлено, що відповіда чем до Фрунзівського районно го центру зайнятості подавал ись звіти про наявність вака нсій за 2009 рік, форми 3-ПН: станом на 21 жовтня 2009 року (а.с.49) та 16 лист опада 2009 року (а.с.48). При цьому ли ше у звіті відповідача стано м на 16.11.2009 року зазначено про мо жливе працевлаштування інва ліда за спеціальністю/профес ією: електрик дільниці.

Інших звітів про наявність вакансій за 2009 рік з зазначенн ям про можливе працевлаштува ння інваліда відповідачем до Фрунзівського районного цен тру зайнятості не подавалось . (а.с.37, 47)

На момент розгляду справи сума адміністративно-господ арських санкцій та заявлена у позові сума боргу відповід ачем не сплачена.

Спірні правовідносини вре гульовано законодавством (чи нним та у редакції станом на м омент виникнення відповідни х правовідносин): Законом Укр аїни «Про основи соціальної захищеності інвалідів в Укра їні»від 21.03.1991 року № 875-ХІІ (далі - ЗУ № 875-ХІІ), Положенням про Фон д соціального захисту інвалі дів, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 26 вересня 2002 року № 1434 (далі - Положення).

Відповідно п. 1 Положення Ф онд соціального захисту інва лідів є урядовим органом дер жавного управління, який діє у складі Мінпраці та підпоря дковується йому.

Згідно п. 3 Положення основн ими завданнями Фонду, зокрем а, є контроль за виконанням пі дприємствами, установами, ор ганізаціями, у тому числі під приємствами і організаціями громадських організацій інв алідів, фізичними особами, як і використовують найману пра цю (далі - підприємства), норма тиву робочих місць для праце влаштування інвалідів, устан овленого Законом України «Пр о основи соціальної захищено сті інвалідів в Україні».

Пунктом 4 Положення передба чено, що Фонд відповідно до по кладених на нього завдань:

- забезпечує реєстр ацію у відділеннях Фонду під приємств, на яких працює вісі м і більше осіб, та одержання в ід них звітності про зайняті сть і працевлаштування інвал ідів;

- здійснює контроль за виконанням підприємствам и нормативу робочих місць дл я працевлаштування інваліді в та сплатою ними адміністра тивно-господарських санкцій і пені;

- сприяє створенню робочих місць для працевлаш тування інвалідів, професійн ому навчанню непрацюючих інв алідів, а також їх професійні й підготовці, перепідготовці та підвищенню кваліфікації.

Відповідно до ст. 19 ЗУ № 875-Х ІІ для підприємств, установ, о рганізацій, у тому числі підп риємств, організацій громадс ьких організацій інвалідів, фізичних осіб, які використо вують найману працю, установ люється норматив робочих міс ць для працевлаштування інва лідів у розмірі чотирьох від сотків середньооблікової чи сельності штатних працівник ів облікового складу за рік, а якщо працює від 8 до 25 осіб, - у кі лькості одного робочого місц я.

Підприємства, установи, орг анізації, у тому числі підпри ємства, організації громадсь ких організацій інвалідів, ф ізичні особи, які використов ують найману працю, самостій но розраховують кількість ро бочих місць для працевлаштув ання інвалідів відповідно до нормативу, встановленого ча стиною першою цієї статті, і з абезпечують працевлаштуван ня інвалідів. При розрахунка х кількість робочих місць ок руглюється до цілого значенн я.

Підприємства, установи, орг анізації, у тому числі підпри ємства, організації громадсь ких організацій інвалідів, ф ізичні особи, які використов ують найману працю, самостій но здійснюють працевлаштува ння інвалідів у рахунок норм ативів робочих місць виходяч и з вимог статті 18 цього Закон у.

У межах зазначених нормати вів здійснюється також праце влаштування інвалідів унасл ідок психічного розладу відп овідно до Закону України "Про психіатричну допомогу".

Виконанням нормативу робо чих місць у кількості, визнач еній згідно з частиною першо ю цієї статті, вважається пра цевлаштування підприємство м, установою, організацією, у т ому числі підприємством, орг анізацією громадських орган ізацій інвалідів, фізичною о собою, яка використовує найм ану працю, інвалідів, для яких це місце роботи є основним.

Порядок реєстрації у Фонді соціального захисту інвалід ів, його відділеннях, строки п одання йому звітів про зайня тість та працевлаштування ін валідів, зарахування кількос ті робочих місць для працевл аштування інвалідів, контрол ю за виконанням нормативів р обочих місць та перевірки пі дприємств, установ, організа цій, у тому числі підприємств , організацій громадських ор ганізацій інвалідів, фізични х осіб, які використовують на йману працю, щодо їх реєстрац ії у Фонді соціального захис ту інвалідів, його відділенн ях, подачі щорічного звіту та сплати ними адміністративно -господарських санкцій, а так ож надання державній службі зайнятості інформації, необх ідної для організації працев лаштування інвалідів, визнач аються Кабінетом Міністрів У країни.

Відділення Фонду соціальн ого захисту інвалідів з мето ю контролю за виконанням нор мативу робочих місць, передб аченого частиною першою цієї статті, мають право в порядку , передбаченому Кабінетом Мі ністрів України, здійснювати перевірки підприємств, уста нов, організацій, у тому числі підприємств, організацій гр омадських організацій інвал ідів, фізичних осіб, які викор истовують найману працю, щод о реєстрації у Фонді соціаль ного захисту інвалідів, пода чі ними звітів про зайнятіст ь та працевлаштування інвалі дів, виконання нормативу роб очих місць, призначених для п рацевлаштування інвалідів, у тому числі шляхом зарахуван ня, та сплати ними адміністра тивно-господарських санкцій .

Підприємства, установи, орг анізації, у тому числі підпри ємства, організації громадсь ких організацій інвалідів, ф ізичні особи, в яких за основн им місцем роботи працює 8 і біл ьше осіб, реєструються у відп овідних відділеннях Фонду со ціального захисту інвалідів за своїм місцезнаходженням і щороку подають цим відділе нням звіт про зайнятість та п рацевлаштування інвалідів.

Керівники підприємств, уст анов, організацій, у тому числ і підприємств, організацій г ромадських організацій інва лідів, фізичні особи, які вико ристовують найману працю, у р азі незабезпечення виконанн я нормативів робочих місць д ля працевлаштування інвалід ів, неподання Фонду соціальн ого захисту інвалідів звіту про зайнятість та працевлашт ування інвалідів несуть відп овідальність у встановленом у законом порядку.

Частинами 1, 3, 4, 5, 9 статті 20 ЗУ № 8 75-ХІІ передбачено, що підприєм ства, установи, організації, у тому числі підприємства, орг анізації громадських органі зацій інвалідів, фізичні осо би, які використовують найма ну працю, де середньообліков а чисельність працюючих інва лідів менша, ніж установлено нормативом, передбаченим ст аттею 19 цього Закону, щороку с плачують відповідним відділ енням Фонду соціального захи сту інвалідів адміністратив но-господарські санкції, сум а яких визначається в розмір і середньої річної заробітно ї плати на відповідному підп риємстві, установі, організа ції, у тому числі підприємств і, організації громадських о рганізацій інвалідів, фізичн ої особи, яка використовує на йману працю, за кожне робоче м ісце, призначене для працевл аштування інваліда і не зайн яте інвалідом. Для підприємс тв, установ, організацій, у том у числі підприємств, організ ацій громадських організаці й інвалідів, фізичних осіб, на яких працює від 8 до 15 осіб, роз мір адміністративно-господа рських санкцій за робоче міс це, призначене для працевлаш тування інваліда і не зайнят е інвалідом, визначається в р озмірі половини середньої рі чної заробітної плати на від повідному підприємстві, в ус танові, організації, у тому чи слі підприємстві, організаці ї громадських організацій ін валідів, у фізичної особи, яка використовує найману працю. Положення цієї частини не по ширюється на підприємства, у станови і організації, що пов ністю утримуються за рахунок коштів державного або місце вих бюджетів.

Спори, що виникають із право відносин за статтями 19, 20 цього Закону, вирішуються Фондом с оціального захисту інваліді в або в судовому порядку.

Виходячи із встановлених с удом обставин та на підставі наведеного законодавства, с уд вважає подання даного поз ову правомірним, позовні вим оги обґрунтованими.

Керуючись ст.ст. 6, 7, 71, 86, 94, 158-162, 167, 184-18 6 КАС України, суд -

постановив:

Адміністративний поз ов прокуратури Фрунзівськог о району Одеської області в і нтересах держави в особі Оде ського обласного відділення Фонду соціального захисту і нвалідів - задовольнити пов ністю.

Стягнути з КП "Фрунзівське в иробниче управління житлово -комунального господарства" на користь Одеського обласно го відділення Фонду соціальн ого захисту інвалідів на рах унок Державного казначейств а суми адміністративно-госпо дарських санкцій за невикона ння нормативу робочих місць для працевлаштування інвалі дів у 2009 році у розмірі 10393,18 грн. т а пеню за порушення встановл ених законодавством терміні в сплати адміністративно-гос подарських санкцій у розмірі 208,90 грн., всього - 10602,08 грн.

Постанова може бути оскарж ена до Одеського апеляційног о адміністративного суду чер ез Одеський окружний адмініс тративний суд шляхом подання апеляційної скарги на поста нову суду протягом десяти дн ів з дня отримання копії пост анови.

В повному обсязі по станову складено 23 травня 2011 ро ку.

Суддя М.Г. Цховребова

Дата ухвалення рішення23.05.2011
Оприлюднено21.09.2011
Номер документу18135218
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —6473/10/1570

Ухвала від 08.07.2010

Адміністративне

Одеський окружний адміністративний суд

Цховребова М. Г

Ухвала від 22.06.2010

Адміністративне

Одеський окружний адміністративний суд

Цховребова М. Г

Постанова від 23.05.2011

Адміністративне

Одеський окружний адміністративний суд

Цховребова М. Г

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні