Постанова
від 02.08.2011 по справі 2а-1670/2959/11
ПОЛТАВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

      

ПОЛТАВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

02 серпня 2011 року < ЧАС >

м. Полтава

Справа № 2а-1670/2959/11

Суддя Полтавського окружного адміністративного суду  Молодецький Р.І., розглянувши в порядку скороченого провадження справу за адміністративним позовом Прокурора м. Полтави в інтересах держави в особі Полтавського територіального управління Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку до Відкритого акціонерного товариства "Підприємство послуг "Побутовець" про стягнення штрафної санкції, -

В С Т А Н О В И В:

08 квітня 2011 року  Прокурор м. Полтави в інтересах держави в особі Полтавського територіального управління Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку звернувся до Полтавського окружного адміністративного суду з адміністративним позовом до Відкритого акціонерного товариства "Підприємство послуг "Побутовець" про стягнення штрафної санкції в розмірі 17 000 грн.

Ухвалою Полтавського окружного адміністративного суду віди 11 квітня 2011 року  відкрито скорочене провадження у даній справі (суддя  Слободянюк Н.І.).

Розпорядженням керівника апарату Полтавського окружного адміністративного суду проведено повторний автоматичний розподіл, яким справу № 2а-1670/2959/11 передано до провадження судді Молодецького Р.І.

В обґрунтування своїх вимог позивач посилався на те, що ВАТ «Підприємство послуг «Побутовець»допущено порушення законодавства у сфері діяльності ринку цінних паперів, а саме: невиконання виданого Уповноваженою особою Полтавського територіального управління ДКЦПФР розпорядження про усунення порушень законодавства про цінні папери від 23 листопада 2010 року № 55-ПО, за що передбачена відповідальність юридичної особи у відповідності до п. 8 ст. 11 Закону України "Про державне регулювання ринку цінних паперів в Україні".

Конверт із копією ухвали про відкриття скороченого провадження направлений відповідачу за адресою: 37000, Полтавська область, м. Пирятин, вул. Леніна, 25 , повернувся до суду 02.06.2011 із відміткою "за закінченням терміну зберігання".  22 липня 2011 року відповідачем отримано копію ухвали про прийняття справи до свого провадження суддею Молодецьким Р. І., що підтверджується відміткою про отримання у повідомленні про вручення рекомендованого поштового відправлення.  З огляду на положення абзацу 2 ч. 3 ст. 167 КАС України копія ухвали про відкриття скороченого провадження вважається врученою відповідачу. У строк, встановлений частиною 3 статті 183-2 Кодексу адміністративного судочинства України, відповідачем не подано до суду заперечень проти позову.

Суд, вивчивши та дослідивши матеріали справи, всебічно і повно з'ясувавши всі фактичні обставини, на яких ґрунтуються позовні вимоги, об'єктивно оцінивши докази, які мають юридичне значення для розгляду справи і вирішення спору по суті, дійшов до наступних висновків.

Уповноваженою особою Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку була порушена справа про правопорушення на ринку цінних паперів та складений акт про правопорушення на ринку цінних паперів № 23 –ПО від 16 лютого 2011 року. Підставою для цього послугувало не розкриття ВАТ «Підприємство послуг «Побутовець» інформації за 2008 та 2009 роки: в загальнодоступній базі даних Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку; в офіційному друкованому виданні  Верховної Ради України, Кабінету Міністрів України або  Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку та не подання вказаної інформації до Полтавського територіального управління Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку, що, за висновком контролюючого органу, дане правопорушення кваліфікується як невиконання розпорядження, за що передбачена відповідальність юридичної особи у відповідності до п. 8 ст. 11 Закону України «Про державне регулювання ринку цінних паперів».

За результатами розгляду справи Полтавським територіальним управлінням ДКЦПФР було винесено постанову № 22- ПО про накладення санкцій за правопорушення на ринку цінних паперів від 24 лютого 2011 року на ВАТ «Підприємство послуг «Побутовець»була накладена штрафна санкція в розмірі 17 000 грн.  

          Відповідач вказані рішення ні в адміністративному, ані в судовому порядку не оскаржував, але при вирішенні цього спору суд бере до уваги припис частини 1 статті 2 Кодексу адміністративного судочинства України, відповідно до якого завданням адміністративного судочинства є захист прав, свобод та інтересів фізичних осіб, прав та інтересів юридичних осіб у сфері публічно-правових відносин від порушень з боку органів державної влади, органів місцевого самоврядування, їхніх посадових і службових осіб, інших суб'єктів при здійсненні ними владних управлінських функцій на основі законодавства, в тому числі на виконання делегованих повноважень.

Оскільки норми КАС України не встановлюють виключення з наведеного правила, то суд вважає, що воно підлягає застосуванню в тому числі і при розв’язанні спору за зверненням суб’єкта владних повноважень.

А відтак, підстави застосування до відповідача штрафних (фінансових) санкцій згідно зазначеного рішення підлягають перевірці судом.

Закон України «Про державне регулювання ринку цінних паперів в Україні»є спеціальним законом, який визначає правові засади здійснення державного регулювання ринку цінних  паперів та державного контролю за випуском і обігом цінних паперів та їх похідних в Україні.

Частиною 1 статті 5 цього Закону встановлено, що державне регулювання ринку цінних паперів здійснює Державна комісія з цінних паперів та фондового ринку; інші державні органи здійснюють контроль за діяльністю учасників ринку цінних паперів у  межах своїх повноважень, визначених чинним законодавством.

Державна комісія з цінних паперів та фондового ринку має право здійснювати контроль за достовірністю і розкриттям інформації, що надається емітентами та особами, які здійснюють професійну діяльність на ринку цінних паперів, і саморегулівними організаціями, та її відповідністю встановленим вимогам /пункт 8 статті 8 цього ж Закону/.

Обов’язок емітентів щодо розкриття інформації, зокрема регулярної, встановлений частиною 1 статті 39 Закону України “Про цінні папери та фондовий ринок”.

Регулярна інформація про емітента - річна та квартальна звітна інформація про результати фінансово-господарської діяльності емітента, яка подається Державній комісії з цінних паперів та фондового ринку (в тому числі в електронному вигляді) /частина 1 статті 40 цього Закону/.

Частиною 4 вказаної статті встановлено, що річна інформація про емітента є відкритою і підлягає оприлюдненню емітентом у строк не пізніше 30 квітня року, наступного за звітним, шляхом опублікування її в одному з офіційних друкованих видань Верховної Ради України, Кабінету Міністрів України або Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку і розміщення у загальнодоступній інформаційній базі даних Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку про ринок цінних паперів.

Рішенням Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку від 19.12.2006 № 1591, зареєстрованим в Міністерстві юстиції України 05.02.2007 за № 97/13364, затверджено Положення про розкриття інформації емітентами цінних паперів, відповідно до пункту 1  глави 7 розділу V якого розкриття річної інформації має здійснюватись шляхом розміщення в загальнодоступній інформаційній базі даних Комісії, опублікування у офіційному друкованому виданні та подання до Комісії та у такі строки: розміщення в загальнодоступній інформаційній базі даних Комісії - у строк не пізніше 30 квітня року, наступного за звітним; опублікування у офіційному друкованому виданні - у строк не пізніше 30 квітня року, наступного за звітним; подання до Комісії - не пізніше 1 червня року, наступного за звітним.

Відповідальність за вказані порушення встановлена пунктами 5, 6, 7 статті 11  Закону України "Про державне регулювання ринку цінних паперів в Україні" та полягає у застосуванні  до юридичних осіб фінансові санкції за: неопублікування, опублікування не в повному обсязі інформації та/або опублікування недостовірної інформації - у розмірі до тисячі неоподатковуваних мінімумів доходів громадян; нерозміщення, розміщення не в повному обсязі інформації та/або розміщення недостовірної інформації у загальнодоступній інформаційній базі даних Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку про ринок цінних паперів - у розмірі до тисячі неоподатковуваних мінімумів доходів громадян; неподання, подання не в повному обсязі інформації та/або подання недостовірної інформації до Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку - у розмірі до тисячі неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Матеріалами справи підтверджується, що відповідачем не розміщено річну інформацію за 2008 та 2009 роки: в загальнодоступній базі даних Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку; в офіційному друкованому виданні Верховної Ради України, Кабінету Міністрів України та Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку та не подано до Полтавського територіального управління Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку, а відтак накладення на нього штрафу на суму в 17 000  грн.  за це порушення є правомірним.

Станом на момент розгляду справи відповідачем штрафна санкція сплачена не була, що підтверджується листом Полтавського територіального управління  Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку (вих. № 02/895 від 20.04.2011 року).

За таких обставин суд приходить до висновку, що позовні вимоги є обґрунтованими та такими, що підлягають задоволенню.

На підставі викладеного, керуючись  статтями 160-163  Кодексу адміністративного судочинства України,-

П О С Т А Н О В И В:

Адміністративний позов Прокурора м. Полтави в інтересах держави в особі Полтавського територіального управління Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку до Відкритого акціонерного товариства "Підприємство послуг "Побутовець" про стягнення штрафних санкцій в сумі 17 000  грн. 00 коп. задовольнити.

Стягнути з Відкритого акціонерного товариства "Підприємство послуг "Побутовець" (вул. Леніна, 25, м. Пирятин, Полтавська область, код ЄДРПОУ 21044964) на користь Полтавського територіального управління Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку (р/р 31116106700379 в УДК у Полтавській області, код за ЄДРПОУ ВДК 34698810 УДК у Полтавській області, МФО 831019 (по коду бюджетної класифікації 21081100 символу 106 «Адміністративні штрафи та санкції»)  штраф в сумі 17 000 грн. (сімнадцять тисяч гривень).

          Постанова набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги. У разі подання апеляційної скарги судове рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті апеляційного провадження або набрання законної сили рішенням за наслідками апеляційного провадження.

Постанова може бути оскаржена до Харківського апеляційного адміністративного суду через Полтавський окружний адміністративний суд шляхом подання апеляційної скарги протягом десяти днів з моменту отримання копії постанови з одночасним поданням  її копії до суду апеляційної інстанції.

   

          Суддя                                                                                          Р.І. Молодецький

Дата ухвалення рішення02.08.2011
Оприлюднено20.09.2011
Номер документу18137448
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а-1670/2959/11

Постанова від 26.08.2011

Адміністративне

Полтавський окружний адміністративний суд

Р.І. Молодецький

Постанова від 02.08.2011

Адміністративне

Полтавський окружний адміністративний суд

Р.І. Молодецький

Ухвала від 18.07.2011

Адміністративне

Полтавський окружний адміністративний суд

Р.І. Молодецький

Ухвала від 11.04.2011

Адміністративне

Полтавський окружний адміністративний суд

Н.І. Слободянюк

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні