Постанова
від 12.07.2011 по справі 6072/11/2070
ХАРКІВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Харківський окружний ад міністративний суд

61004 м. Харків вул. Мар'їнс ька, 18-Б-3

П О С Т А Н О В А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

Харків

12 липня 2011 р. № 2-а- 6072/11/2070

Харківський окружний адм іністративний суд у складі:

головуючого судді - Кухар М. Д.,

при секретарі - Підгорному М .І.,

за участі: представника поз ивача - Немченко Д.О.,

представника відповідач а - Карвацької М.П.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в приміщ енні суду справу за адмініст ративним позовом Управління Пенсійного фонду України в Д зержинському районі міста Ха ркова до Відкритого акціонер ного товариства "Південдніпр оцемент" про стягнення забор гованості, -

В С Т А Н О В И В:

Позивач звернувся до Харківського окружного адмі ністративного суду з позовом до Відкритого акціонерного товариства "Південдніпроцем ент", в якому просить суд стягн ути з відповідача заборгован ість з відшкодуванням різниц і між сумою пенсії, призначен ої на підставі Закону Україн и „Про наукову та науково-тех нічну діяльність'' та сумою пе нсії, обчисленої відповідно до інших законодавчих актів, на яку має науковий працівни к, на користь Управління Пенс ійного фонду України в Дзерж инському районі м. Харкова в с умі 422,06 грн. Позивач, посилаючи сь на обставини, викладені в п озовній заяві, просив задово льнити позов у повному обсяз і.

Представник позивача в суд овому засіданні надав заяву про залишення позову без роз гляду в частині позовних вим ог про стягнення заборговано сті з відшкодування різниці між сумою пенсії, призначено ї та виплаченої на підставі З акону України «Про наукову т а наукова-технічну діяльніст ь» за період з вересня 2010 року п о листопад 2010 року в розмірі 193,62 грн., в іншій частині позовних вимог підтримав позов в повн ому обсязі та просив задовол ьнити позов.

Представник відповідача в судовому засіданні проти ад міністративного позову запе речував, вважав його безпідс тавним та необґрунтованим, н адав заперечення на адмініст ративний позов, в якому викла в свою позицію проти доводів позивача та просить суд відм овити в задоволенні позову в повному обсязі.

Суд, вислухавши представни ка позивача, представника ві дповідача, дослідивши матері али справи, встановив наступ не.

ВАТ «Південдіпроцемент» з ареєстровано як платник стра хових внесків на загально об ов'язкове державне пенсійне страхування до Пенсійного фо нду України.

На підприємстві працював ОСОБА_3, якому було призначе но пенсію згідно ст. 24 Закону У країни «Про наукову та науко во-технічну діяльність», яки й отримує призначено йому пе нсію за місцем мешкання. Пенс ія призначена відповідно до довідки, яку надало пенсіоне ру ВАТ «Південдіпро цемент».

Відповідно до вимог абз. 3 ст . 24 Закону України «Про науков у і науково-технічну дія льні сть», різниця між сумою пенсі ї, призначеної за цим Законом , та сумою пенсії, обчисленої в ідповідно до інших законодав чих актів, на яку має право нау ковий працівник, фінансуєтьс я: для наукових (науково-педаг огічних) працівників державн их бюджетних наукових устано в, організацій та вищих навча льних закладів III-ІV рівнів акр едитації - за рахунок кош тів д ержавного бюджету; для науко вих (науково-педагогічних) пр ацівників інших державних пі дприємств, установ, організа цій та вищих навчальних закл адів III-IV рівнів акредитації - з а рахунок коштів цих підприє мств, установ, організацій та закладів, а також коштів держ авного бюджет порядку, визна ченому Кабінетом Міністрів У країни. При цьому за рахунок к оштів держави: бюджету науко вим (науково-педагогічним) пр ацівникам оплачується з розр ахунку на одну особу 50 відсотк ів різниці пенсії, призначен ої за цим Законом; для наукови х (науково-педагогічних) прац івників недержавних наукови х установ, організацій та вищ их навчальних закладів III-IV рів нів акредитації - за рахунок к оштів цих установ, організац ій та закладів.

Порядок фінансування різн иці між сумою пенсії признач еної науковим (науково-педаг огічним) працівникам державн их не бюджетних підприємств, установ, організацій та ви щи х навчальних закладів III-IV рівн ів акредитації згідно із Зак оном України «Про наукову і н ауково-технічну діяльність» та сумою пенсії, обчисленою в ідповідно до інших законодав чих, затверджений постановою Кабінету Міністрів України від 24 березня 2004 року № 3723.

Відповідно до п. 5 Постанови КМУ № 372 від 24.03.2004 розмір витрат н а фінансуван ня різниці у роз мірі пенсії за рахунок кошті в державних не бюджетних під приємств, установ, організац ій та вищих навчальних закла дів III-IV рівнів акредитації виз начається у розрахунку на рі к органами Пенсійного фонду до 20 січня поточного року та п ротягом 10 днів з дня при значе ння пенсії відповідно до Зак ону України «Про наукову і на уково-технічну діяльність», про що відповідному підприєм ству, установі, організації а бо закладу відразу надсилаєт ься по відомлення за зразком , що додається. Зазначені підп риємства, установи, організа ції та заклади самостійно ви значають суму, що підлягає до сплати у розрахунку на місяц ь, та щомісяця до 25 числа перер аховують органу Пенсійного ф онду за своїм місцезнаходжен ням відповідні кошти, для фін ансування різниці у розмірі пенсії, призначеної у минуло му та поточному роках.

Відповідно до п. 9 Постанови КМУ № 372 від 24.03.2004 року різниця у р озмірі пенсій нау кових (наук ово-педагогічних) працівникі в недержавних наукових устан ов, організацій та ви щих навч альних закладів III-IV рівнів акр едитації фінансується за рах унок коштів цих уста нов, орга нізацій та закладів згідно з пунктами 3-8 цього Порядку.

На підставі вищевикладени х нормативно-правових актів територіальний орган управ л іння Пенсійного фонду Україн и склав відповідне повідомле ння передбачене Додатком до Постанови КМУ № 372 від 24.03.2004, де по відомляв про суму витрат на ф інансування різни ці між сум ою пенсії, призначеної відпо відно до Закону України «Про наукову і науково-технічну д іяльність» і сумою пенсії, об численої відповідно до інших законодавчих актів.

Сума заборгованості з відш кодування різниці між сумою пенсії, призначеної на під ст аві Закону України «Про наук ову і науково-технічну діяль ність» та сумою пенсії, обчис ле ної відповідно до інших за конодавчих актів, на яку має ОСОБА_3, за період з вересня 2010 року по березень 2011 року скла дає 422,06 грн.

Згідно зі ст. 24 Закону Україн и «Про наукову і науково-техн ічну діяльність»: «різниця м іж сумою пенсії, призначеної за цим Законом, та сумою пенсі ї, обчисленої відпові дно до і нших законодавчих актів, на я ку має право науковий праців ник, фінансується: для науков их (науково-педагогічних) пра цівників державних бюджетни х науко вих установ, організа цій та вищих навчальних закл адів III-IV рівнів акредитації - з а рахунок коштів державного бюджету; для наукових (науков о-педагогічних) працівників інших державних підприємств , установ, організацій та вищи х навчальних закладів III-IV рівн ів акредитації - за рахунок ко штів цих підприємств, устано в, організацій та закладів, а т акож коштів державного бюдже ту і порядку, визначеному Каб інетом Міністрів України. Пр и цьому за рахунок коштів дер жавного бюджету науковим (на уково-педагогічним) працівни кам оплачується з розрахунку на одну особу 50 відсотків різ ниці пенсії, призначеної за ц им Законом; для наукових (наук ово-педагогічних) працівникі в недержавних наукових устан ов, організацій та вищих навч альних закладів III-IV рівнів акр едитації - за рахунок коштів ц их установ, організацій та за кладів».

Відповідно до Постанови КМ У № 372 від 24.03.2004: п. 2. за рахунок кошт ів державного бюджету фінанс ується 50 відсотків різниці у р озмірі пен сії наукових (наук ово-педагогічних) працівникі в державних не бюджетних під приємств, установ, організац ій та вищих навчальних закла дів III-IV рівнів акредитації у ро зрахунку на одну особу. Інша ч астина фінансується за рахун ок коштів цих підприємств, ус танов, організа цій та заклад ів.

З вищевказаної норми Закон у України «Про наукову і наук ово-технічну діяльність» вба чається, що суб'єктами, які зоб ов'язані здійснювати відшкод ування різниці між сумою пен сії є: державні бюджетні наук ові установи, організації; де ржавні не бюджетні підприємс тва, установи, організації; не державні наукові установи, о рганізації.

Відповідно до п. 1 Постанови КМУ № 372 від 24.03.2004, на яку посилаєт ься Пенсій ний фонд в обґрунт ування своїх вимог, цей Поряд ок визначає механізм фінансу вання різ ниці між сумою пенс ії, призначеної науковим (нау ково-педагогічним) працівник ам держав них не бюджетних пі дприємств, установ, організа цій та вищих навчальних закл адів III-IV рівнів акредитації зг ідно із Законом України «Про наукову і науково-технічну д іяльність», та сумою пенсії, о бчисленою відповідно до інши х законодавчих актів, на яку м ають право за значені особи (д алі - різниця у розмірі пенсії ).

Позивач в обґрунтування св оїх вимог вказує на те, що ВАТ «Південдіпроцемент» віднос иться до інших державних під приємств, установ, організац ій та вищих на вчальних закла дів III-IV рівнів акредитації, на яких розповсюджуються вимог и Постанови КМУ № 372 від 24.03.2004, тоб то до державних не бюджетних підприємств, установ, органі за цій.

Однак, суд зазначає, що ВАТ « Південдіпроцемент» не є держ авним не бюджетним підприємс твом, установою чи організац ією.

Відповідно до ч. 1 ст. 71 КАС Укр аїни кожна сторона повинна д овести ті обставини, на яких ґ рунтуються її вимоги та запе речення, крім випадків, встан овлених статтею 72 цього Кодек су.

Позивачем не надано доказі в того, чому саме ВАТ «Південд іпроцемент», як суб'єкт права приватної форми власності, з обов'язане здійснювати відшк одування різниці між сумою п енсії. Таким чином, є необґрун тованими твердження Пенсійн ого фонду стосовно того, що на ВАТ «Південдіпроцемент» як на державне не бюджетне підп риємст во розповсюджуються в имоги Постанови КМУ № 372 від 24.03.2 004 та ВАТ «Південдіп роцемент» зобов'язане здійснювати від шкодування різниці між сумою пенсії, виплаченої ОСОБА_3

Відповідно до п. 4 Постанови КМУ № 372 від 24.03.2004, якою встановле но порядок фінансування різн иці між сумою пенсії, признач еної науковим (науково-педаг огічним) пра цівникам держав них не бюджетних підприємств , установ, організацій та вищи х навчаль них закладів III-IV рівн ів акредитації, у разі ліквід ації або зміни власника підп риємства, установи, організа ції чи вищого навчального за кладу ІП-ІV рівнів акредитаці ї різниця у розмірі пенсії фі нансується за рахунок коштів їх правонаступників у поряд ку, що діяв стосовно цих підпр иємств, установ, організа цій та закладів до моменту лікві дації або зміни власника.

Тобто, відповідно до п. 4 Пост анови КМУ № 372 від 24.03.2004, у разі лік відації або зміни власника д ержавного не бюджетного підп риємства, установи, організа ції та ви щого навчального за кладу III-IV рівнів акредитації, р ізниця у розмірі пенсії фіна нсується за рахунок коштів ї х правонаступників у порядку , що діяв стосовно цих державн их не бю джетних підприємств , установ, організацій та закл адів до моменту ліквідації а бо зміни власника.

Наказом регіонального від ділення Фонду державного май на України в Харківській об л асті № 200-п від 23.03.1994, було затверд жено перелік об'єктів, що підл ягають приватизації. Згідно з додатком до наказу № 200-п від 2 3.03.1994 Державний проектно-розві дувальний інститут «Південд іпроцемент» (код ЄДРПОУ 00283096, ад реса: 31021 м. Харків, пр. Правди, 10) в ключений до переліку об'єкті в, що підлягають приватизаці ї.

Відповідно до плану приват изації цілісного майнового к омплексу «Південдіпроце мен т», затвердженого начальнико м регіонального відділення Ф онду державного майна Украї ни в Харківській області 29.04.1994, копія якого надається, об'єкт ом приватизації є державне п ідприємство Державний проек тно-розвідувальний інститут «Південдіпроцемент», який з аре єстрований виконавчим ко мітетом Харківської міської ради народних депутатів № 06166 в ід 06.12.1993 року.

Наказом регіонального від ділення Фонду державного май на України в Харківській об л асті № 393-п від 18.05.1994, прийнято ріш ення створити на базі держав ного проектно-розвідувально го інституту «Південдіпроце мент» відкрите акціонерне то вариство на підставі плану п риватизації від 29.04.1994.

Державну реєстрацію ВАТ «П івдендіпроцемент» здійснен о 26 травня 1994 року, що підтвердж ується копією свідоцтва про державну реєстрацію ВАТ «Пів дендіпроцемент».

Відповідно до статуту ВАТ « Південдіпроцемент», п.1.1. ВАТ « Південдіпроцемент» заснова но на підставі наказу регіон ального відділення Фонду дер жавного майна України у Харк івській області № 393-П від 18 тра вня 1994 року шляхом перетворен ня Державного проектно-вишук увального інституту "Південд іпроцемент" у відкрите акціо нерне товариство «Південдіп роцемент» згідно з Постаново ю Кабінету Мініст рів Україн и від 04.12.1992р. № 686; п. 2.1.1. ВАТ «Півден діпроцемент» є правонаступн иком Державного проектно-виш укувального інституту «Півд ендіпроцемент».

Отже, з викладеного вбачаєт ься, що ВАТ «Південдіпроцеме нт» створено 26 трав ня 1994 року ш ляхом перетворення Державно го проектно-вишукувального і нституту «Південдіпроцемен т» у відкрите акціонерне тов ариство.

ВАТ «Південдіпроцемент» є правонаступником Державног о проектно-вишукувального ін ституту «Південдіпроцемент ».

Державний проектно-вишуку вальний інститут «Південдіп роцемент», правона ступником якого є ВАТ «Південдіпроцем ент», зареєстрований виконав чим комітетом Харківської мі ської ради народних депутаті в за № 06166 від 06.12.1993.

Згідно довідки № 50 від 29.07.2010 ро ку, виданої ВАТ «Південдіпро цемент» ОСОБА_3 працював в період з 24.08.1972 року по 15.01.1976 року в інституті «Південдіпро цеме нт», а саме в Державному Всесо юзному інституті по проектув анню та науковій роботі «Пів дендіпроцемент».

Як було зазначено вище, ВАТ «Південдіпроцемент» є право наступником Державно проект но-вишукувального інституту «Південдіпроцемент». ВАТ «П івдендіпроцемент» не є право наступником Державного Всес оюзного інституту по проекту ванню та науковій роботі «Пі вдендіпроцемент», з яким ОС ОБА_3 перебував у трудових в ідносинах.

Відповідно до п. 5 Постанови КМУ № 372 від 24.03.2004, розмір витрат н а фінансування різниці у роз мірі пенсії за рахунок кошті в державних небюджетних підп риємств, установ, організаці й та вищих навчальних заклад ів ІП-ІУ рівнів акредитації в изначається у розрахунку на рік органами Пен сійного фон ду до 20 січня поточного року т а протягом 10 днів з дня призна чення пенсії відпо відно до З акону України «Про наукову і науково-технічну діяльність », про що відповідному підпри ємству, установі, організаці ї або закладу відразу надсил ається повідомлення за зразк ом, що додається. Зазначені пі дприємства, установи, органі зації та заклади самостійно визначають суму, що підлягає до сплати у розрахунку на міс яць, та щомісяця до 25 числа пер ераховують органу Пенсійног о фонду за своїм місцезнаход женням відповідні кошти для фінансування рі зниці у розм ірі пенсії, призначеної у мин улому та поточному роках.

З аналізу вищевказаної нор ми законодавства вбачається , що органами Пенсійного фонд у до 20 січня поточного року по винно бути визначено на коже н рік розмір витрат на фінанс ування різниці у розмірі пен сії за рахунок коштів держав них не бюджетних підпри ємст в, установ, організацій та вищ их навчальних закладів III-IV рів нів акредитації. Ор гани Пенс ійного фонду до 20 січня поточн ого року повинні надіслати в казаним підприєм ствам, уста новам, організаціям та закла дам повідомлення про розраху нок розміру ви трат на фінанс ування різниці у розмірі пен сії за зразком, наведеним у По станові КМУ№ 372 від 24.03.2004.

На підставі таких повідомл ень, вказані підприємства, ус танови, організації та за кла ди зобов'язані самостійно ви значати суму, що підлягає до с плати у розрахунку на мі сяць , та щомісяця до 25 числа перера ховувати органу Пенсійного ф онду за своїм місцезна ходже нням відповідні кошти для фі нансування різниці у розмірі пенсії, призначеної у ми нуло му та поточному роках.

Виходячи з вищевикладеног о, суд дійшов висновку про те, що твердження позивача про н аявність у ВАТ «Південдіпроц емент» обов'язку що до відшко дування різниці між сумою пе нсії, виплаченої ОСОБА_3 є необґрунтованими на незакон ними, отже в задоволенні адмі ністративного позову в части ні 228,44 грн. необхідно відмовити .

Стосовно позовних вимог що до стягнення заборгованості з відшкодування різниці між сумою пенсії, призначеної та виплаченої на підставі Зако ну України «Про наукову та на укова-технічну діяльність» з а період з вересня 2010 року по ли стопад 2010 року в розмірі 193,62 грн ., суд зазначає наступне.

Позивачем надано клопотан ня про залишення позовної за яви без розгляду в частині по зовних вимог щодо стягнення заборгованості з відшкодува ння різниці між сумою пенсії , призначеної та виплаченої н а підставі Закону України «П ро наукову та наукова-техніч ну діяльність» за період з ве ресня 2010 року по листопад 2010 рок у в розмірі 193,62 грн.

Відповідно до п. 5 ч. 1 ст. 155 Коде ксу адміністративного судоч инства України суд своєю ухв алою залишає позовну заяву б ез розгляду, якщо надійшло кл опотання позивача про відкли кання позовної заяви.

За таких обставин, суд дійшо в висновку про те, що адмініст ративний позов Управління Пе нсійного фонду України в Дзе ржинському районі міста Харк ова до Відкритого акціонерн ого товариства "Південдіпроц емент" в частині відшкодуван ня виплаченої наукової пенсі ї ОСОБА_3 за період з верес ня 2010 року по листопад 2010 року в розмірі 193,62 грн. підлягає залиш енню без розгляду.

Керуючись ст. ст. 94, 99, 100, 160, 161, 162, 163, 167, 254 Кодексу адміністративного судочинства України, Харків ський окружний адміністрати вний суд, -

П О С Т А Н О В И В:

Адміністративний поз ов Управління Пенсійного фон ду України в Дзержинському р айоні міста Харкова до Відкр итого акціонерного товарист ва "Південдніпроцемент" в час тині позовних вимог про стяг нення заборгованості з відшк одування різниці між сумою п енсії, призначеної та виплач еної на підставі Закону Укра їни «Про наукову та наукова-т ехнічну діяльність»за періо д з вересня 2010 року по листопад 2010 року в розмірі 193,62 грн. - залиш ити без розгляду.

В задоволенні адміністрат ивного позову Управління Пен сійного фонду України в Дзер жинському районі міста Харко ва до Відкритого акціонерног о товариства "Південдніпроце мент" в частині позовних вимо г про стягнення заборгованос ті з відшкодування різниці м іж сумою пенсії, призначеної та виплаченої на підставі За кону України «Про наукову та наукова-технічну діяльність » в розмірі 228,44 грн. - відмовити.

Апеляційна скарга подаєть ся до адміністративного суду апеляційної інстанції через суд першої інстанції, який ух валив оскаржуване судове ріш ення протягом десяти днів з д ня її проголошення, у разі зас тосування судом частини трет ьої статті 160 цього Кодексу, а також прийняття постанови у письмовому провадженні апел яційна скарга подається прот ягом десяти днів з дня отрима ння копії постанови.

У разі подання апеляційної скарги судове рішення, якщо й ого не скасовано, набирає зак онної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті апеляційного пр оваджені або набрання законн ої сили рішенням за наслідка ми апеляційного провадження .

Повний текст постанови виг отовлено 15.07.2011 року.

Суддя М.Д. Кухар

СудХарківський окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення12.07.2011
Оприлюднено20.09.2011
Номер документу18139758
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —6072/11/2070

Ухвала від 26.05.2011

Адміністративне

Харківський окружний адміністративний суд

Кухар М.Д.

Ухвала від 12.09.2011

Адміністративне

Харківський окружний адміністративний суд

Кухар М.Д.

Постанова від 12.07.2011

Адміністративне

Харківський окружний адміністративний суд

Кухар М.Д.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні