Постанова
від 11.07.2011 по справі 2а/2370/4807/2011
ЧЕРКАСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

 ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

 11 липня 2011 року                                                         Справа № 2а/2370/4807/2011

15 год. 40 хв.                                                                                

Черкаський окружний адміністративний суд  у складі:

головуючого судді –Чубар Т.М.,

секретар –Кузнецов В.С.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в приміщенні суду адміністративну справу за позовом державної податкової інспекції у Катеринопільському районі Черкаської області до приватного підприємства «Олбер»про стягнення податкового боргу,

ВСТАНОВИВ:

До Черкаського окружного адміністративного суду з адміністративним позовом звернулась державна податкова інспекція у Катеринопільському районі Черкаської області, в якому просить стягнути з приватного підприємства «Олбер»податковий борг в розмірі 510 грн.

Позовні вимоги мотивовані тим, що відповідач зареєстрований як суб’єкт підприємницької діяльності Катеринопільською районною державною адміністрацією Черкаської області 22.09.2009р. та перебуває на обліку в органах державної податкової служби як платник податків та платежів до бюджету. Станом на 08.06.2011р. за відповідачем згідно облікової картки платника податків обліковується заборгованість зі сплати єдиного податку на загальну суму 510 грн., яку позивач просить стягнути в судовому порядку.

Представник позивача належним чином повідомлений про дату, час та місце судового розгляду справи в судове засідання не з’явився, на адресу суду направив клопотання, в якому просить суд розглянути адміністративну справу без участі представника інспекції, заявлені в позовній заяві вимоги підтримує в повному обсязі.

Відповідач повідомлений про дату, час та місце судового розгляду справи за адресою, визначеною в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців: 20500, Черкаська область, Катеринопільський район, смт. Катеринопіль, вул. Леніна, 49, в судове засідання не з'явився, про причину своєї неявки не повідомив, заперечення на позов не надав, а тому суд вирішив провести розгляд справи за його відсутності на підставі наявних матеріалів справи.

Відповідно до ч. 1 статті 41 Кодексу адміністративного судочинства України у разі неявки у судове засідання всіх осіб, які беруть участь у справі, чи якщо відповідно до положень цього Кодексу розгляд справи здійснюється за відсутності осіб, які беруть участь у справі, фіксування судового засідання за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється.

Розглянувши подані документи і матеріали, оцінивши належність, допустимість, достовірність кожного доказу окремо, а також достатність і взаємний зв'язок доказів у їх сукупності, суд прийшов до висновку, що позов підлягає задоволенню, виходячи з наступного.

Судом встановлено, що відповідач –приватне підприємство «Олбер»зареєстрований як суб’єкт підприємницької діяльності Катеринопільською районною державною адміністрацією Черкаської області 22.09.2009р., ідентифікаційний код 36672636 (витяг з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців від 08.06.2011р.), та перебуває на обліку в державній податковій інспекції у Катеринопільському районі Черкаської області як платник податків і зборів з 23.09.2009р. за № 2217 (довідка про взяття на облік платника податків № 1176 від 24.09.2009р.).

Згідно з вимогами п.п. 16.1.4 п. 16.1 статті 16 Податкового кодексу України платник податків зобов’язаний сплачувати податки та збори в строки та у розмірах, встановлених цим Кодексом та законами з питань митної справи.

Підпункт 14.1.156 п. 14.1. статті 156 Податкового кодексу України визначає податкове зобов’язання як суму коштів, яку платник податків, у тому числі податковий агент, повинен сплатити до відповідного бюджету як податок або збір на підставі, в порядку та строки, визначені податковим законодавством (у тому числі сума коштів, визначена платником податків у податковому векселі та не сплачена в установлений законом строк).

Так, згідно абз. 1 п. 57.1 статті 57 розділу II Податкового кодексу України платник податків зобов'язаний самостійно сплатити суму податкового зобов'язання, зазначену у поданій ним податковій декларації, протягом 10 календарних днів, що настають за останнім днем відповідного граничного строку, передбаченого цим Кодексом для подання податкової декларації, крім випадків, встановлених цим Кодексом. У разі якщо у майбутніх податкових періодах (з урахуванням строків давності, визначених статтею 102 цього Кодексу) платник податків самостійно виявляє помилки, що містяться у раніше поданій ним податковій декларації, він зобов'язаний надіслати уточнюючий розрахунок до такої податкової декларації за формою чинного на час подання уточнюючого розрахунку (п. 50.1 статті 50 Податкового кодексу України).

Пунктом 57.2 статті 57 розділу II Податкового кодексу України, в свою чергу, визначено, що у разі коли відповідно до цього Кодексу або інших законів України контролюючий орган самостійно визначає податкове зобов'язання платника податків з причин, не пов'язаних з порушенням податкового законодавства, такий платник податків зобов'язаний сплатити нараховану суму податкового зобов'язання у строки, визначені в цьому Кодексі, а якщо такі строки не визначено, - протягом 30 календарних днів, що настають за днем отримання податкового повідомлення-рішення про таке нарахування.

У разі визначення грошового зобов'язання контролюючим органом за підставами, зазначеними у пп. 54.3.1 - 54.3.6 п. 54.3 статті 54 Податкового кодексу України, платник податків зобов'язаний сплатити нараховану суму грошового зобов'язання протягом 10 календарних днів, що настають за днем отримання податкового повідомлення-рішення, крім випадків, коли протягом такого строку такий платник податків розпочинає процедуру оскарження рішення контролюючого органу.

У разі оскарження рішення контролюючого органу про нараховану суму грошового зобов'язання платник податків зобов'язаний самостійно погасити узгоджену суму, а також пеню та штрафні санкції за їх наявності протягом 10 календарних днів, наступних за днем такого узгодження. Днем узгодження грошового зобов'язання платника податків вважається день закінчення процедури адміністративного оскарження (набрання судовим рішенням законної сили).

Своєчасно сплачувати узгоджену суму податкових зобов'язань, а також суму штрафних (фінансових) санкцій, нарахованих органом державної податкової служби, та пені, за винятком суми, що оскаржується в адміністративному або судовому порядку, згідно п. 176.1 статті 176 Податкового кодексу України є одним з обов’язків платника податків.

Контролюючими органами щодо податків, які справляються до бюджетів та державних цільових фондів, а також стосовно законодавства, контроль за дотриманням якого покладається на органи державної податкової служби, є органи державної податкової служби (п. 41.1 статті 41 Податкового кодексу України).

Так, за результатами камеральної перевірки своєчасності подання розрахунку сплати єдиного податку суб’єктом малого підприємництва приватним підприємством «Олбер»встановлено порушення відповідачем визначеного статтею 4 Указу Президента України «Про спрощену систему оподаткування, обліку та звітності суб'єктів малого підприємництва»№ 727/98 від 03.07.1998р. терміну подання  розрахунку сплати єдиного податку суб’єктом малого підприємництва-юридичною особою за ІІ-ІV квартали 2010 року (акт № 9/15-36672636 від 04.02.2011р.). За порушення термінів подання податкової звітності на відповідача на підставі п. 120.1 статті 120 Податкового кодексу України накладено штраф на загальну суму 510 грн., оформлений податковими повідомленнями-рішеннями № 0000041501/0 від 18.02.2011р., № 0000051501/0 від 18.02.2011р. та № 0000061501/0 від 18.02.2011р., що вручені уповноваженій особі відповідача 28.02.2011р. Відповідні податкові повідомлення-рішення відповідачем в апеляційному порядку оскаржені не були, визначені останніми податкові зобов’язання добровільно не сплачені.

За змістом п.п. 14.1.175 п. 14.1 статті 14 Податкового кодексу України сума грошового зобов'язання (з урахуванням штрафних санкцій за їх наявності), самостійно узгодженого платником податків або узгодженого в порядку оскарження, але не сплаченого у встановлений цим Кодексом строк, а також пеня, нарахована на суму такого грошового зобов'язання, визнається сумою податковою боргу платника податків.

04 травня 2011 року державною податковою інспекцією у Катеринопільському районі Черкаської області на підставі п. 89.1 статті 89 Податкового кодексу України у зв’язку з несплатою суми податкового зобов’язання в Державному реєстрі обтяжень рухомого майна зареєстровано податкову заставу активів платника податків-приватного підприємства «Олбер»за реєстраційним номером 11135136.

Оскільки відповідне право органів державної податкової служби на звернення до суду щодо стягнення податкового боргу передбачено статтею 20 Податкового кодексу України, суд вважає доведеним право позивача на стягнення з відповідача податкового боргу в розмірі 510 грн.

Відповідно до статті 94 Кодексу адміністративного судочинства України у справах, в яких позивачем є суб'єкт владних повноважень, а відповідачем - фізична чи юридична особа, судові витрати, здійснені позивачем, з відповідача не стягуються.

На підставі викладеного, керуючись статтями 159-163 Кодексу адміністративного судочинства України, суд

ПОСТАНОВИВ:

Адміністративний позов задовольнити повністю.

Стягнути з приватного підприємства «Олбер», ідентифікаційний код 36672636, в доход бюджету через державну податкову інспекцію у Катеринопільському районі Черкаської області 510 (п’ятсот десять) грн. податкового боргу.

Постанова набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, яка може бути подана до Київського апеляційного адміністративного суду через Черкаський окружний адміністративний суд протягом десяти днів з дня проголошення постанови. У разі застосування судом частини третьої статті 160 Кодексу адміністративного судочинства України, а також прийняття постанови у письмовому провадженні, апеляційна скарга подається протягом десяти днів з дня отримання копії постанови.

Суддя                                                                                                          Т.М. Чубар

Повний текст постанови виготовлений 15 липня 2011 року.

СудЧеркаський окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення11.07.2011
Оприлюднено20.09.2011
Номер документу18141009
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а/2370/4807/2011

Ухвала від 30.06.2011

Адміністративне

Черкаський окружний адміністративний суд

Т.М. Чубар

Ухвала від 14.06.2011

Адміністративне

Черкаський окружний адміністративний суд

Т.М. Чубар

Постанова від 11.07.2011

Адміністративне

Черкаський окружний адміністративний суд

Т.М. Чубар

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні