Постанова
від 05.07.2011 по справі 2а-8274/11/2670
ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД МІСТА КИЄВА

ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВ НИЙ СУД міста КИЄВА

01014, м.Київ, вул. Командарма Каменєва 8, корпус 1

П О С Т А Н О В А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

м. Київ

05 липня 2011 року № 2а-8274/11/2670

11 год. 04 хв.

Окружний адміністративн ий суд міста Києва у складі:

головуючого судді - Добрі вської Н.А.,

за участю секретаря судово го засідання - Шаповалов ої К.В.,

та представника позивача - Боровицької О.П.,

розглянувши у відкритом у судовому засіданні адмініс тративну справу

за позовом Державної податкової інсп екції у Оболонському районі міста Києва

до Малого підприємства «Заг рава»у формі товариства з об меженою відповідальністю

третя особа без самостійни х вимог:

Оболонська районна у місті Києві державна адміністраці я

про припинення юридичної осо би,-

В С Т А Н О В И В:

08 червня 2011 року ДПІ у Об олонському районі м. Києва зв ернулася до Окружного адміні стративного суду міста Києва з позовом до про припинення ю ридичної особи.

В обґрунтування позовних в имог податкова інспекція пос илаючись на положення Господ арського кодексу України заз начає про те, що відповідач за реєстрований Оболонською ра йонною у місті Києві державн ою адміністрацією як юридичн а особа та перебуває на облік у як платник податків в ДПІ у О болонському районі м. Києва, п роте, відсутній за своїм місц езнаходженням, що відповідно ст.38 Закону України «Про держ авну реєстрацію юридичних ос іб та фізичних осіб - підпри ємців»є підставою для постан овлення судового рішення про припинення юридичної особи.

22 червня 2011 року повноважним представником позивача напр авлено до суду доповнення до підстав позовної заяви. У вка заній письмовій заяві предст авник окрім вищенаведеної пі дстави для припинення юридич ної особи - Малого підприємс тва «Заграва»у формі товарис тва з обмеженою відповідальн істю посилається також на не подання відповідачем податк ової звітності протягом біль ше ніж один рік.

У судовому засіданні предс тавник позивача позовні вимо ги підтримав у повному обсяз і та просив їх задовольнити з підстав, наведених у позовні й заяві та доповненнях до неї .

Ухвала про відкриття прова дження в адміністративній сп раві та призначення її до суд ового розгляду, а також повіс тки про виклик направлялись Малому підприємству «Заграв а»у формі ТОВ за наявною у мат еріалах справи адресою, яка в несена до Єдиного державного реєстру підприємств та орга нізацій України. Проте корес понденція суду повернулась з відміткою пошти «за закінче нням терміну зберігання».

Відповідно до частини один адцятої статті 35 Кодексу адмі ністративного судочинства У країни у разі повернення пош тового відправлення із повіс ткою, яка не вручена адресату з незалежних від суду причин , вважається, що така повістка вручена належним чином.

Враховуючи вищенаведене, с уд вважає відповідача належн им чином повідомленим про да ту, час і місце проведення суд ового засідання.

Представник третьої особи в судове засідання не з' яви вся, направив до суду заяву пр о розгляд справи у відсутніс ть представника.

Враховуючи, що від відповід ача та третьої особи запереч ень проти позову, пояснень, за яв чи клопотань до суду не над ходило, суд відповідно до ч.6 с т.71, ч.4 ст.128 КАС України вирішує справу за відсутності відпов ідача та представника третьо ї особи на основі наявних у сп раві доказів.

Заслухавши пояснення пред ставника позивача, дослідивш и матеріали справи, з' ясува вши фактичні обставини, на як их ґрунтується позов, оцінив ши докази, які мають значення для розгляду і вирішення спр ави по суті, суд встановив нас тупне.

Мале підприємство «Заграв а»у формі товариства з обмеж еною відповідальністю зареє стровано Оболонською районн ою у місті Києві державною ад міністрацією 20.11.1990р. за адресою : м. Київ, вул. Тимошенка, 13, код за ЄДРПОУ 16391669. Державною податко вою інспекцією у Оболонськом у районі м. Києва 13.04.1995 року відп овідача взято на облік.

Вирішуючи спір, суд виходит ь з положень законодавства, я ке діяло на час виникнення сп ірних відносин та визначених позивачем обставин.

Статтею 104 Кодексу адмініст ративного судочинства Украї ни передбачено, що до адмініс тративного суду має право зв ернутися з адміністративним позовом особа, яка вважає, що порушено її права, свободи чи інтереси у сфері публічно-пр авових відносин. Суб' єкт вл адних повноважень має право звернутися до адміністратив ного суду у випадках, встанов лених законом.

Згідно з ч.4 ст.50 Кодексу адмі ністративного судочинства У країни громадяни України, ін оземці чи особи без громадян ства, їх об' єднання, юридичн і особи, які не є суб' єктами в ладних повноважень, можуть б ути відповідачами лише за ад міністративним позовом суб' єкта владних повноважень: пр о тимчасову заборону (зупине ння) окремих видів або всієї д іяльності об' єднання грома дян; про примусовий розпуск (л іквідацію) об' єднання грома дян; про примусове видворенн я іноземця чи особи без грома дянства з України; про обмеже ння щодо реалізації права на мирні зібрання збори, мітинг и, походи, демонстрації тощо); в інших випадках, встановлен их законом.

З системного аналізу вищез азначених норм права вбачаєт ься, що суб' єкт владних повн оважень - ДПІ у Оболонському районі м. Києва наділений пов новаженнями на звернення до адміністративного суду з поз овом лише у тому випадку, якщо таке право прямо передбачен е спеціальним законом.

Компетенція контролюючих органів (в тому числі органів податкової служби), повноваж ення і обов' язки їх посадов их осіб під час здійснення по даткового контролю на момент звернення позивача до суду і з даним позовом визначені у П одатковому кодексі України в ід 2 грудня 2010 року № 2755-VI, який наб рав чинності з 1 січня 2011 року.

Відповідно до підпункту 20.1.12 пункту 20.1 статті 20 Податкового кодексу України, органи держ авної податкової служби мают ь право у випадках, встанов лених законом, звертатися до суду щодо припинення юрид ичної особи та підприємницьк ої діяльності фізичної особи - підприємця про визнання н едійсними установчих (заснов ницьких) документів суб' єкт ів господарювання.

Вказана норма кореспондує ться з положеннями п.67.2 ст.67 Под аткового кодексу Уераїни, зг ідно якої органи державної п одаткової служби в устано вленому законом порядку м ають право звертатися до суд у про винесення судового ріш ення щодо припинення юридичн их осіб або підприємницької діяльності фізичних осіб - підприємців.

Положення зазначених норм Податкового кодексу України є бланкетними, які вказують н а те, що підстави і порядок при пинення юридичної особи, пер едбачені іншим законом.

Таким нормативно-правовим актом є Закон України «Про де ржавну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб - підп риємців». Так, згідно ч.1 ст.33 вк азаного Закону, юридична осо ба припиняється в результаті передання всього свого майн а, прав та обов' язків іншим ю ридичним особам - правонаст упникам у результаті злиття, приєднання, поділу, перетвор ення (реорганізації) або в рез ультаті ліквідації за рішенн ям, прийнятим засновниками (у часниками) юридичної особи а бо уповноваженим ними органо м, за судовим рішенням або за р ішенням органу державної вла ди, прийнятим у випадках, пере дбачених законом.

Підставами для постановле ння судового рішення щодо пр ипинення юридичної особи, що не пов' язано з банкрутство м юридичної особи, відповідн о до ч.2 ст.38 Закону України «Про державну реєстрацію юридичн их осіб та фізичних осіб - пі дприємців», зокрема, є:

- визнання судом недійсною д ержавної реєстрації юридичн ої особи через допущені при ї ї створенні порушення, які не можна усунути, а також в інших випадках, встановлених зако ном;

- провадження нею діяльност і, що суперечить установчим д окументам, або такої, що забор онена законом;

- невідповідність мінімаль ного розміру статутного капі талу юридичної особи вимогам закону;

- неподання протягом року ор ганам державної податкової с лужби податкових декларацій , документів фінансової звіт ності відповідно до закону;

- наявність в Єдиному держав ному реєстрі запису про відс утність юридичної особи за в казаним її місцезнаходження м.

Як на підставу своїх вимог п ро припинення юридичної особ и Державна податкова інспекц ія у Оболонському районі міс та Києва посилається на відс утність відповідача у справі - Малого підприємства «Загр ава»у формі товариства з обм еженою відповідальністю за м ісцем реєстрації та ненаданн я останнім документів щодо з міни місцезнаходження за вст ановленою законом процедуро ю, що є прямим порушенням чинн ого законодавства.

На підтвердження своїх дов одів позивач надав довідку з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних о сіб-підприємців станом на 16.05.20 11 року. У вказаному документі місцезнаходження Малого під приємства «Заграва»у формі т овариства з обмеженою відпов ідальністю зазначено: м. Київ , вул. Тимошенка, 13. Запис про вн есення інформації щодо відсу тності юридичної особи за вк азаною адресою вчинено 15.02.2010 ро ку.

Наступні записи до Єдиного державного реєстру юридични х осіб та фізичних осіб-підпр иємців свідчать про зняття ю ридичної особи з обліку 11.01.2011 ро ку (запис 5) та про взяття на обл ік вказаної юридичної особи 11.01.2011 року (запис 6).

З частини 1 статті 17 Закону Ук раїни «Про державну реєстрац ію юридичних осіб та фізични х осіб - підприємців»вбачає ться, що відомості про юридич ну особу або фізичну особу - підприємця включаються до Єд иного державного реєстру шля хом внесення записів на підс таві відомостей з відповідни х реєстраційних карток та ві домостей, що надаються юриди чними особами державному реє стратору за місцезнаходженн ям реєстраційної справи згід но із законодавством України .

Згідно частини 1 статті 18 вка заного Закону, якщо відомост і, які підлягають внесенню до Єдиного державного реєстру, були внесені до нього, то такі відомості вважаються достов ірними і можуть бути викорис тані в спорі з третьою особою , доки до них не внесено відпов ідних змін.

При цьому, з лютого 2011 року за пис про відсутність юридично ї особи за місцем реєстрації до ЄДР не вносився.

Таким чином, на момент зверн ення податкової інспекції до суду з даним позовом з підста в відсутності юридичної особ и за місцезнаходженням інфор мація про вказану обставину не може вважатися актуальною , тобто не є доведеною належни ми доказами.

Водночас, згідно з п.1.1 Порядк у обліку платників податків, зборів (обов' язкових плате жів), затвердженого Наказом Д ПА України від 19.02.1998 року № 80 (в ре дакції наказу ДПА від 17.11.1998 року № 552, що діяла на день звернення позивача до суду), платники по датків - це юридичні особи, ї х філії, відділення, інші відо кремлені підрозділи, що не ма ють статусу юридичної особи, на яких згідно із законами по кладено обов' язок утримува ти та/або сплачувати податки і збори (обов' язкові платеж і), пеню та штрафні санкції.

Відповідно до абзацу першо го п.4.1 вищезазначеного Порядк у, узяття на облік як платникі в податків - юридичних осіб та відокремлених підрозділі в юридичних осіб здійснюєтьс я за їх місцезнаходженням ві дповідними органами державн ої податкової служби після в несення відомостей про них д о Єдиного державного реєстру або, у випадках, передбачених законодавством, після присв оєння ідентифікаційних коді в за Єдиним державним реєстр ом підприємств та організаці й України.

Відповідно до пункту 2 части ни 1 статті 9 Закону України «П ро систему оподаткування» ві д 25 червня 1991 року №1251-ХІІ (в редак ції на момент виникнення спі рних правовідносин) платники податків і зборів (обов' язк ових платежів) зобов' язані, зокрема, подавати до державн их податкових органів та інш их державних органів відпові дно до законів декларації, бу хгалтерську звітність та інш і документи і відомості, пов' язані з обчисленням і сплато ю податків і зборів (обов' яз кових платежів).

Як вбачається з довідки ДПІ у Оболонському районі м. Києв а від 26.05.2011 року №3049/9 відповідач н е звітує до податкового орга ну більше трьох років. Таким ч ином, строк, упродовж якого ві дповідач не подає звітність до податкового органу, перев ищує один рік.

Відповідно до ч.2 ст.38 Закону України Закону України «Про державну реєстрацію юридичн их осіб та фізичних осіб - пі дприємців»від 15 травня 2003 року № 755-ІV (в редакції на момент спі рних правовідносин) підставо ю для постановлення судового рішення щодо припинення юри дичної особи, що не пов' язан о з банкрутством юридичної о соби, зокрема, є неподання про тягом року органам державної податкової служби податкови х декларацій, документів фін ансової звітності відповідн о до закону.

Підпунктом 20.1.12 пункту 20.1 стат ті 20 Податкового кодексу Укра їни визначено права органів державної податкової у випад ках, встановлених законом, зв ертатися до суду щодо припин ення юридичної особи та підп риємницької діяльності фізи чної особи - підприємця про визнання недійсними установ чих (засновницьких) документ ів суб' єктів господарюванн я.

Згідно з пунктом 11.10 Порядку обліку платників податків і зборів затвердженого наказо м Державної податкової адмін істрації від 22.12.2010р. № 979, якщо пла тник податків не має заборго ваності перед бюджетом та у р азі неподання протягом одног о року в органи державної под аткової служби податкових де кларацій, документів податко вої звітності; то керівник ор гану державної податкової сл ужби приймає рішення у вигля ді розпорядження відносно пл атника податків - про зверне ння до суду або господарсько го суду із заявою (позовною за явою) про винесення судового рішення щодо припинення юри дичної особи.

Відсутність заборгованост і відповідача перед бюджетом підтверджується довідкою ДП І у Оболонському районі м. Киє ва від 26.05.2011 року № 3049/9 та довідки про заборгованість станом на 25.05.2011 року.

Отже, враховуючи неподання відповідачем більше року ор ганам державної податкової с лужби документів фінансової звітності, відсутність у ньо го податкової заборгованост і, а також право органів держа вної податкової служби на зв ернення до суду з заявою (позо вною заявою) про припинення п ідприємницької діяльності, с уд задовольняє позовні вимог и.

Відповідно до ч.2 ст.49 Закону України «Про державну реєстр ацію юридичних осіб та фізич них осіб - підприємців»від 1 5 травня 2003 року № 755-ІV суд, який по становив рішення про припине ння підприємницької діяльно сті фізичної особи - підприє мця, у тому числі рішення про в изнання фізичної особи-підпр иємця недієздатною або про о бмеження її цивільної дієзда тності, в день набрання таким рішенням законної сили напр авляє його копію державному реєстратору за місцем реєстр ації фізичної особи - підпри ємця для внесення до Єдиного державного реєстру запису п ро судове рішення щодо припи нення підприємницької діяль ності фізичної особи - підпр иємця.

Оскільки спір вирішено на к ористь суб' єкта владних пов новажень, звільненого від сп лати судового збору, а також з а відсутності витрат позивач а - суб' єкта владних повнов ажень, пов' язаних із залуче нням свідків та проведенням судових експертиз, судові ви трати стягненню з відповідач а не підлягають.

Керуючись ст.ст.69-71, 94, 158-163, 167, 254 Код ексу адміністративного судо чинства України, суд -

П О С Т А Н О В И В:

Адміністративний позо в Державної податкової інспе кції у Оболонському районі м . Києва задовольнити.

Припинити юридичну особу - Мале підприємство «Заграва» у формі товариства з обмежен ою відповідальністю (код ЄДР ПОУ - 16391669, юридична адреса: 04212, м . Київ, вул. Тимошенка, 13).

Копію постанови, у день набр ання постановою законної сил и, надіслати державному реєс тратору Оболонської районно ї у м. Києві державної адмініс трації для внесення до Єдино го державного реєстру юридич них осіб та фізичних осіб-під приємців запису про судове р ішення щодо припинення Малог о підприємства «Заграва»у фо рмі товариства з обмеженою в ідповідальністю.

Постанова набирає закон ної сили у порядку, встановле ному в ст.254 КАС України та може бути оскаржена до Київськог о апеляційного адміністрати вного суду в порядку та строк и, визначені ст.ст.185-187 КАС Украї ни.

Суддя Н.А. Добрівська

Дата ухвалення рішення05.07.2011
Оприлюднено20.09.2011
Номер документу18141985
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а-8274/11/2670

Ухвала від 09.06.2011

Адміністративне

Окружний адміністративний суд міста Києва

Добрівська Н.А.

Постанова від 05.07.2011

Адміністративне

Окружний адміністративний суд міста Києва

Добрівська Н.А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні