Рішення
від 23.08.2011 по справі 5008/993/2011
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЗАКАРПАТСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЗАК АРПАТСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

РІШЕННЯ

23.08.2011 Справа № 5008/993/2011

За позовом публічно го акціонерного товариства „Закарпаттяобленерго”, м. Ужгород-Оноківці

до відповідача товарис тва з обмеженою відповідальн істю „Хустська фабрика фетро вих головних уборів „Хуст - Фільц”, м. Хуст

про спонукання до укл адення договору про спіль не використання технологічн их електричних мереж №ЗОЕ 08 СВ -0007 від 26.11.2010р.

Суддя С.Б . Швед

секретар судового засідан ня - Анісімова І.Ю.;

від позивача - ОСОБА_1 , представник по довіреності № 106 від 21.04.11;

від відповідача - Луп”як І.М., ген. директор (в засіданні 05.08.11).

ВСТАНОВИВ:

Публічне акціонерне т овариство „Закарпаття обленерго” звернулося до суд у з позовом до товариства з об меженою відповідальністю „Х устська фабрика фетрових гол овних уборів „Хуст - Фільц” пр о спонукання до укладення до говору про спільне використа ння технологічних електричн их мереж №ЗОЕ 08 СВ-0007 від 26.11.2010р..

Необхідність задоволенн я позовних вимог за доводами позивача обґрунтовується іг норуванням відповідачем про позиції енергопостачальної компанії укласти вказаний в ище договір в добровільному порядку у відповідності з пр иписами чинного законодавст ва, що регулює спірний вид пра вовідносин у сфері постачанн я електричної енергії.

Представник відповідача , прийнявши участь у судовому засіданні 05.08.11 р., проти укладен ня договору не заперечив, одн ак зазначив, що власником еле ктромереж не є, оскільки виро бничі потужності використов ує на правах оренди.

Дослідивши подані по сп раві доказові матеріали, суд констатує такі висновки:

26.11.2010 ПАТ „Закарпаттяобле ренго” звернулося до ТОВ „Ху стська фабрика фетрових голо вних уборів „Хуст - Фільц” з пр опозицією укласти договір п ро спільне використання техн ологічних електричних мереж №ЗОЕ 08 СВ-0007 від 26.11.2010р. (д алі - Договір), направивши відп овідачу проект вказаного Дог овору.

На час судового розгляду с прави відповідач не вчинив д ій щодо укладення Договору в добровільному порядку.

При вирішенні спору суд вих одить з наступного.

Згідно з частиною першою статті 187 Господарського коде ксу України спори, що виник ають при укладанні господарс ьких договорів за державним замовленням, або договорів, у кладення яких є обов'язковим на підставі закону та в інших випадках, встановлених зако ном, розглядаються судом.

Господарські договори укл адаються за правилами, встан овленими Цивільним кодексом України з урахуванням особл ивостей, передбачених Господ арським кодексом України, іншими нормативно-правовими актами щодо окремих видів до говорів (частина 7 статт і 179 Господарського кодексу Ук раїни).

Статтями 11, 509 Цивільного код ексу України передбачено , що зобов' язання виникають , зокрема, в силу закону, догов ору.

Частиною 3 статті 179 Господа рського кодексу України п ередбачено, що укладення гос подарського договору є обов' язковим для сторін, якщо він з аснований на державному замо вленні, виконання якого є обо в'язком для суб'єкта господар ювання у випадках, передбаче них законом, або існує пряма в казівка закону щодо обов'язк овості укладення договору дл я певних категорій суб'єктів господарювання чи органів д ержавної влади або органів м ісцевого самоврядування.

Частиною 6 цієї ж статті встановлено, що суб'єкти госп одарювання, які забезпечують споживачів, зазначених у час тині 1 цієї статті, електроене ргією, зв'язком, послугами зал ізничного та інших видів тра нспорту, а у випадках, передба чених законом, також інші суб 'єкти зобов'язані укладати до говори з усіма споживачами ї хньої продукції (послуг). Зако нодавством можуть бути перед бачені обов'язкові умови так их договорів.

Статтею 181 Господарського к одексу України визначени й загальний порядок укладенн я господарських договорів.

Особливості укладення гос подарських договорів на осно ві примірних і типових догов орів передбачені ст. 184 Госп одарського кодексу України.

Так, відповідно до части ни третьої вказаної статт і укладення господарських до говорів на основі примірних і типових договорів повинно здійснюватися з додержанням умов, передбачених ст. 179 цього Кодексу, не інакш е як шляхом викладення догов ору у вигляді єдиного докуме нта, оформленого згідно з вим огами ст. 181 цього Коде ксу та відповідно до прави л, встановлених нормативно-п равовими актами щодо застосу вання примірного або типовог о договору.

Абзацами третім та че твертим п. 1.7 Правил користува ння електричною енергією , затверджених постановою Національної комісії регулю вання електроенергетики від 31.07.1996 р. № 28 (далі - Правила), пере дбачено, що у разі використан ня технологічних електрични х мереж електропередавально ю організацію, відносини між власником цих мереж та елект ропередавальною організаці єю, в тому числі їх взаємна від повідальність, регулюються д оговором про спільне викорис тання технологічних електри чних мереж, що укладається мі ж ними на основі типового дог овору. Основний споживач н е має права відмовити електр опередавальній організації , яка здійснює ліцензовану ді яльність на закріпленій тери торії, в укладанні (переуклад анні) договору про спільне ви користання технологічних ел ектричних мереж.

На підставі п. 1. 2 вказаних Правил, дог овір про спільне використанн я технологічних електричних мереж - це домовленість дво х сторін, що є документом певн ої форми, який встановлює змі ст та регулює правовідносини між електропередавальною ор ганізацією (ліцензіатом з пе редачі електричної енергії м ісцевими (локальними) мережа ми) та основним споживачем пі д час передачі (транзиту) елек тричної енергії технологічн ими електричними мережами.

Пунктами 5.17, 5.18 Пра вил визначається перелік істотних та обов' язкових у мов договору про спільне вик ористання технологічних еле ктричних мереж споживача (ос новного споживача), а також пе релік документів, що є невід'є мними частинами договору про технічне забезпечення елект ропостачання споживача та пр о спільне використання техно логічних електричних мереж.

Згідно з приписами част ин першої та другої ст. 181 Госпо дарського кодексу України господарський договір за з агальним правилом викладаєт ься у формі єдиного документ а, підписаного сторонами та с кріпленого печатками. Допуск ається укладення господарсь ких договорів у спрощений сп осіб, тобто шляхом обміну лис тами, факсограмами, телеграм ами, телефонограмами тощо, а т акож шляхом підтвердження пр ийняття до виконання замовле нь, якщо законом не встановле но спеціальні вимоги до форм и та порядку укладення даног о виду договорів.

Проект договору може бути запропонований будь-як ою з сторін. У разі якщо проект договору викладено як єдини й документ, він надається дру гій стороні у двох примірник ах.

Як свідчать матері али справи, позивач на підста ві та у спосіб, що передбачені вищенаведеними приписами Господарського кодексу Укр аїни та Правил надіс лав відповідачу проект Догов ору для підписання з метою ре алізації своїх завдань та фу нкцій як постачальника елект ричної енергії на певній тер иторії.

Вищезазначене зумовл ює необхідність у прийнятті судового рішення щодо зобов' язання відповідача як осн овного споживача електроене ргії та користувача електрич них мереж укласти Договір про спільне використання те хнологічних електричних мер еж в судовому порядку.

За таких обставин сп рави, позов підлягає задовол енню шляхом зобов' язання ві дповідача укласти Договір на умовах, що передбачені Пра вилами користування електри чною енергією, затверджен ими постановою Національн ої комісії регулювання елект роенергетики від 31.07.1996 р. № 28( Пра вила) та Типовим договором пр о спільне використання техно логічних електричних мереж( Додаток 2 до Правил).

На підставі виклад еного, керуючись ст. ст. 124, 129 Кон ституції України, ст. ст. 4, 33, 34, 43, 75, 82-85, 115 Господарського процес уального кодексу України,

СУД ВИРІШИВ:

1. Позов задоволити .

2. Зобов' яза ти товариство з обмеженою відповідальністю „Хустська фабрика фетрових головних у борів „Хуст - Фільц” (м. Ху ст, вул. Ів. Франка,175, код 31660940) у класти з публічним а кціонерним товариством „З акарпаттяобленерго” (м. Уж город - Оноківці, вул. Головн а, 57, код 00131529) у встановленому пор ядку договір про спільне в икористання технологічних е лектричних мереж на умова х, передбачених Правилами користування електричною ен ергією, затвердженими п остановою Національної комі сії регулювання електроенер гетики від 31.07.1996 р. № 28( Правила) та Типовим договором про спіль не використання технологічн их електричних мереж( Додато к 2 до Правил).

3. Стягнути з товарис тва з обмеженою відповідальн істю „Хустська фабрика фетро вих головних уборів „Хуст - Фі льц” (м. Хуст, вул. Ів. Франка,175, к од 31660940) на користь публічного а кціонерного товариства „Зак арпаттяобленерго” (м. Ужгоро д - Оноківці, вул. Головна, 57, к од 00131529) суму 321,00 (триста двадцять одну гривню 00 коп.) у відшкодув ання судових витрат по справ і (в т.ч. 85,00 грн. - витрати по держм иту; 236,00 грн. - витрати на інфор маційно - технічне забезпече ння судового процесу).

Рішення суду на бирає законної сили в порядк у, передбаченому статтею 85 Гос подарського процесуального кодексу України, і є обов' яз ковим до виконання на терито рії України.

Суддя С. Швед

СудГосподарський суд Закарпатської області
Дата ухвалення рішення23.08.2011
Оприлюднено20.09.2011
Номер документу18161028
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —5008/993/2011

Судовий наказ від 06.09.2011

Господарське

Господарський суд Закарпатської області

Швед С.Б.

Рішення від 23.08.2011

Господарське

Господарський суд Закарпатської області

Швед С.Б.

Ухвала від 05.08.2011

Господарське

Господарський суд Закарпатської області

Швед С.Б.

Ухвала від 26.07.2011

Господарське

Господарський суд Закарпатської області

Швед С.Б.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні