Ухвала
від 06.09.2011 по справі 31/17-2011-1694
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ

31/17-2011-1694

 

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ


УХВАЛА

про повернення позовної заяви

"06" вересня 2011 р.№ 31/17-2011-1694

СУДДЯ РОВИНСЬКИЙ О.Ю., розглянувши заяву Товариства з обмеженою відповідальністю  ( надалі ТОВ ) „ТЮНІНГ-СЕРВІС КЛУБ МАРШАЛ” зареєстровану за № 5282/2011 про визнання банкрутом відсутнього боржника –Товариства з обмеженою відповідальністю ( надалі ТОВ )  „АВТОРАЙ” ( 65125, м. Одеса, вул. Осипова 21, код ЄДРПОУ 34505744 )

ВСТАНОВИВ: 05.09.2011 р., ТОВ „ТЮНІНГ-СЕРВІС КЛУБ МАРШАЛ” звернувся до господарського суду із заявою про визнання відсутнього боржника ТОВ „АВТОРАЙ” -  банкрутом за спрощеною процедурою банкрутства, відповідно до ст. 52 Закону України “Про відновлення неплатоспроможності боржника або визнання його банкрутом” ( надалі Закон №2343-ХІІ ), у зв'язку з наявною заборгованістю у боржника на загальну суму у розмірі 10 000 грн. 00 коп. та відсутністю боржника за місцезнаходженням.

Заява ТОВ „ТЮНІНГ-СЕРВІС КЛУБ МАРШАЛ” про порушення провадження у справі про банкрутство відсутнього боржника ТОВ „АВТОРАЙ” підлягає поверненню з наступних підстав:

Відповідно до п. 1 ст. 5   Закону (№ 2343-ХІІ) провадження у справах про банкрутство регулюється цим Законом, Господарським процесуальним кодексом України, іншими законодавчими актами України.      

Статтею 9 Закону (№ 2343-ХІІ), передбачено, що суддя повертає заяву про порушення провадження у справі про банкрутство з підстав, передбачених статтею 63 Господарського процесуального кодексу України, з урахуванням вимог цього Закону.

Відповідно до статті 52 Закону (№ 2343-ХІІ) у разі, якщо громадянин –підприємець –боржник або керівні органи боржника –юридичної особи відсутні за її місцезнаходженням, або у разі ненадання боржником протягом року до органів державної податкової служби згідно із законодавством податкових декларацій, документів бухгалтерської звітності, а також за наявності інших ознак, що свідчать про відсутність підприємницької діяльності боржника, заява про порушення справи про банкрутство відсутнього боржника може бути подана кредитором незалежно від розміру його вимог до боржника та строку виконання зобов'язань.  

Відповідно до вимог ч. 3 ст. 6 Закону (№ 2343-ХІІ), яка регулює загальні, основні підстави для порушення справи про банкрутство, справа про банкрутство порушується господарським судом, якщо безспірні вимоги кредитора (кредиторів) до боржника сукупно складають не менше трьохсот мінімальних розмірів заробітної плати, які не були задоволені боржником протягом трьох місяців після встановленого для їх погашення строку, якщо інше не передбачено цим Законом.

Стаття 52 Закону (№ 2343-ХІІ), яка має назву „Особливості банкрутства відсутнього боржника”, передбачає ці самі „інші випадки” та особливості порушення справи про банкрутство, про які ідеться в ч. 3 ст. 6 Закону (№ 2343-ХІІ), зокрема, у разі, якщо громадянин-підприємець - боржник або керівні органи боржника - юридичної особи відсутні за її місцезнаходженням, або у разі ненадання боржником протягом року до органів державної податкової служби згідно із законодавством податкових декларацій, документів бухгалтерської звітності, а також, за наявності інших ознак, що свідчать про відсутність підприємницької діяльності боржника, заява про порушення справи про банкрутство відсутнього боржника може бути подана кредитором незалежно від розміру його вимог до боржника та строку виконання зобов'язань.

Пунктом 3  ст. 63 Господарського процесуального кодексу України встановлено, що підставою для повернення заяви і доданих до неї документів без розгляду, є не подання доказів на яких ґрунтується заява.

Статтею  93 Цивільного кодексу України передбачено, що місцезнаходження юридичної особи є адреса органу або особи, які відповідно до установчих документів юридичної особи чи закону виступають від її імені.

Відповідно до вимог статті 17 Закону „Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб –підприємців” ( надалі закон 755-ХV), який набув чинності з 01.07.2004 року в Єдиному державному реєстрі містяться відомості про відсутність юридичної особи за її місцезнаходженням, про відсутність підтвердження відомостей про юридичну особу, а також відомості про зарезервовані найменування юридичних осіб.

Вказаний Закон також визначає порядок внесення до Єдиного державного реєстру записів про відсутність юридичної особи за її місцезнаходженням, які здійснюються державним реєстратором (пункт 7 статті 19 зазначеного Закону (755-ХV).

Саме зазначений запис державного реєстратора є доказом відсутності юридичної особи за її місцезнаходженням, однак, при звернені до господарського суду Одеської області, ініціюючим кредитором доказів внесення вказаного запису до єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців як і самого витягу до суду не надано.

Виходячи з вимог ч.2 ст. 34 ГПК України обставини справи, які відповідно до законодавства повинні бути підтверджені певними засобами доказування, не можуть підтверджуватись іншими засобами доказування.  

Відповідна правова позиція викладена у Пункті 105 постанови Пленуму Верховного Суду України №15 від 18 грудня 2009 року „Про судову практику в справах про банкрутство”.

Крім того, ініціюючий кредитор - ТОВ „ТЮНІНГ-СЕРВІС КЛУБ МАРШАЛ” обґрунтовує кредиторську заборгованість у розмірі 10 000 грн. 00 коп., яка виникла на підставі договору про надання інформаційно-консультаційних послуг від 01.07.2010 р., актом здачі-прийняття робіт за № ОУ-0000050 від 08.07.2011 р., податковою накладною від 08.07.2011 р. за № 36,  визнаних  ТОВ „АВТОРАЙ” претензій та актом звірки взаєморозрахунків від 14.07.2011 скріплених підписами та печатками обох сторін, які на думку Заявника є безспірними.

При розгляді питання щодо безспірності грошових вимог ініціюючого кредитора у справі про банкрутство за спрощеною процедурою, існують дві особливості, які притаманні процедурі за ст. 52 Закону в площині безспірності грошових вимог, а саме –справа про банкрутство відсутнього боржника може бути порушена незалежно від розміру грошових вимог кредитора, які повинні мати безспірний характер, а також незалежно від спливу трьохмісячного строку, передбаченого ч. 3 ст. 6 Закону, встановленого для їх погашення, з моменту відкриття виконавчого провадження.

Таким чином, справа про банкрутство може бути порушена господарським судом за заявою кредитора за наявності безспірних вимог до кредитора, які сукупно складають менше трьохсот мінімальних розмірів заробітної плати та не були задоволені боржником менше ніж протягом трьох місяців, у випадку наявності будь-якої з підстав, передбачених статтею 52 Закону України „Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом”.

Відповідно до ч.8 ст.7 Закону України „Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом” до заяви кредитора мають додаватись відповідні документи, а саме: рішення суду, господарського суду, які розглядали вимоги кредитора до боржника; копія неоплаченого розрахункового документа, за яким відповідно до законодавства здійснюється списання коштів з рахунків боржника, з підтвердженням банківською установою боржника про прийняття цього документа до виконання із зазначенням дати прийняття, виконавчі документи (виконавчий лист, виконавчий напис нотаріуса тощо) чи інші документи, які підтверджують визнання боржником вимог кредиторів.

За змістом ч.3 ст.6 та ч.ч. І, 8 ст. 7 Закону (№ 2343-ХІІ) справа про банкрутство порушується господарським судом лише у разі підтвердження кредитором (кредиторами) своєї (своїх) вимоги (вимог) до неплатоспроможного боржника документами, що свідчать про їх безспірність.

Відповідно до  Закону (№2343-ХІІ) вимоги кредиторів набувають характеру безспірних, якщо вони підтверджуються документами, за якими відповідно до законодавства здійснюється списання коштів з рахунків боржника, зокрема виконавчими.

Відповідної правової позиції дотримується Верховний Суд України, зокрема в своїй постанові від 17.10. 2006р. у справі № 3/157.

Крім того, ініціюючий кредитор - ТОВ „ТЮНІНГ-СЕРВІС КЛУБ МАРШАЛ” не надав доказів підтвердження ненадання боржником протягом року до органів державної податкової служби згідно із законодавством податкових декларацій, документів бухгалтерської звітності.

Також з матеріалів заяви вбачається, що Заявником до заяви про порушення справи про банкрутство додано незавірені копії квитанцій сплати державного мита та витрат на ІТЗ судового процесу.

Згідно ч. 14 Інструкції про порядок обчислення та справляння державного мита, затвердженої наказом Головної державної податкової інспекції України

від 22 квітня 1993 року N 15 з наступними змінами та доповненнями, до поданої до суду заяви повинні бути додані оригінали квитанції кредитної установи, яка прийняла платіж про сплату державного мита. Відповідно до ч.12 Порядку оплати витрат з інформаційно-технічного забезпечення судових процесів, пов'язаних з розглядом цивільних та господарських справ, та їх розмірів, затвердженого постановою Кабінету міністрів України від 21.12.05р. за N 1258, оплата витрат на ІТЗ судового процесу також повинна підтверджуватись оригіналом банківської квитанції.

Враховуючи викладене, оскільки до заяви про порушення справи про банкрутство додано незавірені копії квитанцій, суд не розглядає їх як належні докази сплати державного мита та витрат на ІТЗ судового процесу та подання заяви про порушення справи про банкрутство.

Таким чином,  ініціюючим кредитором не надано доказів: відсутності юридичної особи за її місцезнаходженням ; ненадання боржником протягом року до органів державної податкової служби згідно із законодавством податкових декларацій, документів бухгалтерської звітності; доказів безспірних вимог та доказів неплатоспроможності боржника; доказів сплати державного мита в установленому законом порядку та розмірі,  витрат на інформаційно-технічне забезпечення судового процесу, тому заява ТОВ „ТЮНІНГ-СЕРВІС КЛУБ МАРШАЛ” підлягає поверненню без розгляду на підставі ст. 9 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" та п.п. 3, 4, 10 ст. 63 ГПК України.

Повернення заяви про порушення справи про банкрутство не перешкоджає повторному зверненню з нею до господарського суду в загальному порядку після усунення допущеного порушення.

Керуючись п.п. 3, 4, 10  ст. 63 Господарського процесуального кодексу України та ст. ст. 9, 52 Закону України “Про відновлення неплатоспроможності боржника або визнання його банкрутом”, суддя, -

У Х В А Л И В:

1.      Заяву Товариства з обмеженою відповідальністю  „ТЮНІНГ-СЕРВІС КЛУБ МАРШАЛ” ( 65125, м. Одеса, вул.. Велика Арнаутська 15,оф. 29 Г, код ЄДРПОУ 34737565 )   про порушення провадження у справі про банкрутство відсутнього боржника Товариства з обмеженою відповідальністю „АВТОРАЙ” ( 65125, м. Одеса, вул. Осипова 21, код ЄДРПОУ 34505744 ) -  повернути без розгляду.

2.        Заяву про порушення справи про банкрутство надіслати Заявнику.

3.        Матеріали заяви про порушення провадження у справі про банкрутство  на 60 аркушах .

Суддя                                          < /підпис/ >                                       Ровинський О.Ю.

Дата ухвалення рішення06.09.2011
Оприлюднено22.09.2011
Номер документу18199050
СудочинствоГосподарське
Сутьвизнання банкрутом відсутнього боржника –Товариства з обмеженою відповідальністю ( надалі ТОВ ) &nbsp;„АВТОРАЙ” ( 65125, м. Одеса, вул. Осипова 21, код ЄДРПОУ 34505744

Судовий реєстр по справі —31/17-2011-1694

Ухвала від 06.09.2011

Господарське

Господарський суд Одеської області

Ровинський О.Ю.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні