Ухвала
від 12.09.2011 по справі 32/17-2011-1768
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ

32/17-2011-1768

 

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ


УХВАЛА

про  повернення заяви про порушення провадження

у справі про банкрутство

"12" вересня 2011 р.№ 32/17-2011-1768

Суддя  Грабован Л.І.,  розглянувши матеріали заяви ліквідатора Товариства з обмеженою відповідальністю „Пальмар” (м. Одеса, пр-т М. Жукова,10; код ЄДРПОУ 37224240) про  визнання банкрутом   

ВСТАНОВИВ:   

Голова ліквідаційної комісії Товариства з обмеженою відповідальністю „Пальмар” звернувся до господарського суду із заявою про порушення провадження у справі про банкрутство Товариства з обмеженою відповідальністю „Пальмар” за положеннями ст.51 Закону України „Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом”.

Відповідно до ч. 2 ст. 41 ГПК України, провадження у справах про банкрутство здійснюється у порядку, передбаченому цим кодексом з врахуванням вимог Закону України “Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом”.

Заява голови ліквідаційної комісії Товариства з обмеженою відповідальністю „Пальмар” про визнання банкрутом підлягає поверненню заявнику без розгляду, оскільки до заяви не додано доказів сплати державного мита та витрат на ІТЗ судового процесу у встановленому законом порядку та розмірі; не вказано обставин, на яких ґрунтуються вимоги, не додано доказів, що підтверджують викладені у заяві обставини.

Відповідно до ч.1 ст.9 Закону України “Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом” суддя не пізніше п'яти днів з дня надходження повертає заяву про порушення справи про банкрутство і додані до неї документи без розгляду, про що виносить ухвалу, якщо: не подано доказів щодо сплати державного мита у встановлених порядку та розмірі; з інших підстав, передбачених статтею 63 Господарського процесуального кодексу України, з урахуванням вимог цього Закону.

Відповідно до п.3 ч.1 ст. 63 Господарського процесуального кодексу України суддя повертає заяву і додані до неї документи без розгляду, якщо у заяві не вказано обставин, на яких ґрунтуються вимоги, не додано доказів, що підтверджують викладені у заяві обставини.

Відповідно до п.10 ч.1 ст. 63 Господарського процесуального кодексу України суддя повертає заяву і додані до неї документи без розгляду, якщо не додано доказів сплати витрат на інформаційно-технічне забезпечення судового процесу.

Згідно ч.1 ст. 51 Закону України „Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом” якщо вартості майна боржника - юридичної особи, щодо якого прийнято рішення про ліквідацію, недостатньо для задоволення вимог кредиторів, така юридична особа ліквідується в порядку, передбаченому цим Законом. У разі виявлення зазначених обставин ліквідатор (ліквідаційна комісія) зобов'язані звернутися в господарський суд із заявою про порушення справи про банкрутство такої юридичної особи.

З метою відтворення реального фінансово-економічного стану товариства (співвідношення його активу та пасиву), який господарському суду необхідний для дослідження та оцінки при розгляді питання щодо наявності або відсутності підстав для порушення провадження у справі про банкрутство у порядку ст. 51 “Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом” заявник зобов'язаний вжити заходи, передбачені положення Закону України “Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом”, Цивільного та Господарського кодексів України, що регулюють етапи проведення досудової процедури ліквідації товариства у загальному порядку.

Так, комісією з припинення юридичної особи, призначеною у зв'язку з прийняттям товариством рішення про ліквідацію, повинні бути проведені слідуючі заходи:

-          опублікування в друкованих засобах масової інформації в порядку ст. 105 Цивільного кодексу України повідомлення про припинення товариства з метою виявлення його кредиторів;

-          повідомлення органу державної податкової служби про ліквідацію підприємства з метою проведення податковим органом позапланової перевірки товариства, передбаченої податковим законодавством;

-          отримання заяв кредиторів та прийняття рішення щодо їх обґрунтованості (необґрунтованості);

-          оцінка вартості наявного у товариства рухомого та нерухомого майна, а також інших майнових активів,  в порядку ст.60 Господарського кодексу України;

-          складання проміжного ліквідаційного балансу відповідно до ч. 1 ст. 111 Цивільного кодексу України після закінчення строку для пред'явлення вимог  кредиторами, який повинен містити відомості про склад майна юридичної особи, що ліквідується, перелік пред'явлених кредиторами вимог, а також про результати їх розгляду;

-          проведення аналізу виявлених активів та пасивів товариства, з якого вбачається неможливість задоволення виявлених вимог кредиторів через недостатність вартості майна товариства та прийняття у зв'язку з вказаними обставинами рішення щодо звернення до господарського суду із заявою про порушення провадження у справі про банкрутство.

Зазначені вище норми законодавства вимагають від заявника розмістити публікацію про прийняття боржником рішення про його припинення та строку на пред'явлення вимог кредиторів, після сплину двомісячного строку на пред'явлення кредиторських вимог, виявлення та оцінки складу майна боржника скласти проміжний ліквідаційний баланс, затвердити його учасникам товариства і у разі виявлення обставин, зазначених у ст. 51 Закону України “Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом”, прийняти рішення про звернення до господарського суду із заявою про порушення справи про банкрутство.   

Проте, доказів проведення ліквідаційною комісією роботи у встановленому законодавством порядку, про які зазначено у заяві про порушення справи, суду не надано.

Так, рішення засновника Товариства з обмеженою відповідальністю „Пальмар” про припинення товариства прийнято 11.07.2011р. Рішення ліквідатора щодо звернення до суду із заявою про порушення справи у порядку ст. 51 Закону України „Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом” датоване 30.08.2011р. Доказів опублікування оголошення про припинення товариства у відповідних друкованих органах відсутні. Таким чином, відсутні й докази сплину двомісячного строку з дня опублікування оголошення для пред'явлення вимог кредиторів, і як наслідок –складення належного проміжного ліквідаційного балансу, проведення оцінки співвідношення активу та пасиву товариства, прийняття обґрунтованого рішення щодо неможливості задоволення вимог кредиторів та звернення до суду із заявою про порушення справи про банкрутство.

Враховуючи вищевикладене, заява голови ліквідаційної комісії Товариства з обмеженою відповідальністю „Пальмар” про порушення справи про банкрутство Товариства з обмеженою відповідальністю „Пальмар” у порядку ст. 51 Закону України „Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом” підлягає поверненню заявнику без розгляду на підставі ч.1 ст. 9 Закону України „Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом”, п.п. 3, 4, 10 ч.1 ст. 63 Господарського процесуального кодексу України.    

Відповідно до ч.2 ст. 9 Закону України „Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом” повернення заяви не перешкоджає повторному зверненню з нею до господарського суду в загальному порядку після усунення допущеного порушення.  

Керуючись ч.1 ст.9 Закону України “Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом”, п.п. 3, 4, 10 ч.1 ст.63 Господарського процесуального кодексу України, суддя, -

У Х В А Л И В:

1.Заяву голови ліквідаційної комісії Товариства з обмеженою відповідальністю „Пальмар”  про порушення справи про банкрутство Товариства з обмеженою відповідальністю „Пальмар” за положеннями ст. 51 Закону України “Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом” повернути заявнику без розгляду.

Додаток: заява про порушення справи про банкрутство на 2-х арк. з додатком на 30-ти арк.

Суддя                                          < /підпис/ >                                       Грабован Л.І.

Дата ухвалення рішення12.09.2011
Оприлюднено22.09.2011

Судовий реєстр по справі —32/17-2011-1768

Ухвала від 12.09.2011

Господарське

Господарський суд Одеської області

Грабован Л.І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмТелеграмВайберВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні