Постанова
від 12.09.2011 по справі 1/17-3317-2011
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ

1/17-3317-2011

           

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ


ПОСТАНОВА

про визнання банкрутом

"12" вересня 2011 р. Справа  № 1/17-3317-2011

За заявою боржника: Товариства з обмеженою відповідальністю „Стройбізнесгруп” (65020, м. Одеса, вул. Тираспольська, буд. 18; код ЄДРПОУ 35050867)

про визнання банкрутом

                                                                                                  

           Суддя                                                                                             Найфлейш В.Д.

Представники сторін:

Від заявника: Сорокін Є.А.(паспорт).

СУТЬ СПОРУ: про визнання банкрутом.

18.08.2011 р. до господарського суду Одеської області надійшла заява Товариства з обмеженою відповідальністю „Стройбізнесгруп” про порушення провадження у справі про банкрутство Товариства з обмеженою відповідальністю „Стройбізнесгруп”, у порядку ст. 51 Закону України „Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом”.

Ухвалою господарського суду Одеської області від 18.08.2011 р. порушено провадження у справі №1/17-3246-2011 про визнання Товариства з обмеженою відповідальністю „Стройбізнесгруп”  банкрутом.

Розглянувши матеріали справи та вислухавши представника заявника, суд встановив:

Товариство з обмеженою відповідальністю „Стройбізнесгруп” зареєстровано 19.04.2007р. виконавчим комітетом Одеської міської ради.

03.06.2011 року на загальних зборах засновником Товариства з обмеженою відповідальністю „Стройбізнесгруп” Сорокіним Є.А. вирішено прийняти рішення про ліквідацію товариства, призначено ліквідаційну комісію у складі  Сорокіна Євгенія Анатолійовича, що підтверджується  протоколом загальних зборів учасників Товариства з обмеженою відповідальністю „Стройбізнесгруп”.

16.08.2011 р. ліквідатором Товариства з обмеженою відповідальністю „Стройбізнесгруп”  прийнято рішення про звернення до господарського суду Одеської області із заявою про порушення провадження у справі про визнання Товариства з обмеженою відповідальністю „Стройбізнесгруп”  банкрутом в порядку ст. 51 Закону України “Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом” у зв'язку з неможливістю погашення кредиторської заборгованості.

В межах добровільної ліквідації товариства поза межами процедури банкрутства, ліквідаційною комісією було вжито наступних заходів.

На виконання вимог ч.4 ст. 105 ЦК України оголошення про припинення товариства, подане ліквідаційною комісією  про ліквідацію Товариства з обмеженою відповідальністю „Стройбізнесгруп”, опубліковано у офіційному спеціалізованому друкованому засобі масової інформації „Бюлетені державної реєстрації” №181(16)  від 15.06.2011 року.  

Боржник зазначає про кредиторську заборгованість перед Приватним підприємством „Топтрейдінг” у розмірі 72324,00  грн., що підтверджується: договором купівлі-продажу №01/2010 від 05.01.2010р.,  рахунком фактурою  №СФ-ТТ08738 від 16.02.2010р., видатковою накладною №РН-ТТ09174 від 16.02.2010р., актами звірки взаєморозрахунків від 26.05.2011 року та 07.07.2011 року підписаного сторонами, рішенням господарського суду Одеської області від 25.07.2011 року по справі № 28/17-2357-2011 про стягнення з ТОВ „Стройбізнесгруп” на користь ТОВ „Топтрейдінг” заборгованості у розмірі 72324,00  грн..

Приймаючи до уваги, що із заявою про порушення справи про банкрутство звернувся сам боржник, що свідчить про визнання ним обставин наявності боргу, від нього не вимагається подання доказів його неплатоспроможності на момент звернення з заявою до суду.

Відповідної правової позиції дотримується Верховний суд України в постанові № 5/65-09 від 27.10.2009р.

Згідно довідки Головного управління статистики в Одеській області № 08-40/938 від 02.09.2011 р. Товариство з обмеженою відповідальністю „Стройбізнесгруп” фінансову звітність до органів державної  статистики не надавало більше року.

Відповідно до ч.4 ст. 105 Цивільного кодексу України комісія з припинення юридичної особи поміщає в друкованих засобах масової інформації, в яких публікуються відомості про державну реєстрацію юридичної особи, що припиняється, повідомлення про припинення юридичної особи та про порядок і строк заявлення кредиторами вимог до неї. Цей строк не може становити менше двох місяців з дня публікації повідомлення про припинення юридичної особи.

Частиною 1 ст. 111 ЦК України передбачено, що ліквідаційна комісія після закінчення строку для пред'явлення вимог кредиторами складає проміжний ліквідаційний баланс, який містить відомості про склад майна юридичної особи, що ліквідується, перелік пред'явлених кредиторами вимог, а також про результати їх розгляду. Проміжний ліквідаційний баланс затверджується учасниками юридичної особи або органом, який прийняв рішення про ліквідацію юридичної особи.

Зі змісту ч. 5 ст. 60 Господарського кодексу України, яка регулює загальний порядок ліквідації суб'єкта господарювання, вбачається, що ліквідаційна комісія оцінює наявне майно суб'єкта господарювання, який ліквідується, і розраховується з кредиторами, складає ліквідаційний баланс та подає його власнику або органу, який призначив ліквідаційну комісію. Достовірність та повнота ліквідаційного балансу повинні бути перевірені у встановленому законодавством порядку.

Згідно ч. 4 ст. 205 Господарського кодексу України у разі неспроможності  суб'єкта   господарювання через недостатність його майна задовольнити вимоги кредиторів він може бути оголошений за рішенням  суду  банкрутом.

За положеннями ч.1 ст. 209 Господарського кодексу України у разі нездатності суб'єкта підприємництва після настання встановленого строку виконати свої грошові  зобов'язання  перед іншими  особами,  територіальною  громадою  або державою інакше як через відновлення його  платоспроможності  цей  суб'єкт  (боржник) відповідно   до   частини   четвертої  статті  205  цього  Кодексу визнається неспроможним.

Відповідно до ч.1 ст.51 Закону України “Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом” якщо вартості майна боржника –юридичної особи, щодо якого прийнято рішення про ліквідацію, недостатньо для задоволення вимог кредиторів, така юридична особа ліквідується в порядку, передбаченому цим Законом.

Частиною 2 ст.51 вищевказаного Закону передбачено, що за результатами розгляду заяви про порушення справи про банкрутство юридичної особи, майна якої недостатньо для задоволення вимог кредиторів, господарський суд визнає боржника, який ліквідується, банкрутом, відкриває ліквідаційну процедуру, призначає ліквідатора. Обов'язки ліквідатора можуть бути покладені на голову ліквідаційної комісії (ліквідатора) незалежно від наявності в нього ліцензії.

Приймаючи до уваги, проведення ліквідаційною комісією роботи під час добровільної ліквідації товариства поза межами процедури банкрутства у відповідності з вимогами ч.4 ст. 105, ч.1 ст. 111 ЦК України, ч.5 ст. 60 ГК України, з урахуванням наявності в матеріалах справи доказів, що свідчать про виявлення кредиторської заборгованості та недостатності майнових активів для її задоволення, суд вважає за необхідне визнати Товариство з обмеженою відповідальністю „Стройбізнесгруп” банкрутом, відкрити відносно нього ліквідаційну процедуру.

Відповідно до положень ч.1 ст.23 Закону України “Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом” з дня прийняття господарським судом постанови про визнання боржника банкрутом і відкриття ліквідаційної процедури, серед іншого: строк виконання всіх грошових зобов'язань банкрута  та зобов'язання щодо сплати податків і зборів (обов'язкових платежів) вважається таким, що настав; припиняється нарахування неустойки (штрафу, пені), процентів та інших економічних санкцій по всіх видах заборгованості банкрута; вимоги за зобов'язаннями боржника, визнаного банкрутом, що виникли під час проведення процедур банкрутства, можуть пред'являтись тільки в межах ліквідаційної процедури.

Частина 2 ст.23 Закону України “Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом” передбачено, що з дня прийняття господарським судом постанови про визнання боржника банкрутом і відкриття ліквідаційної процедури припиняються повноваження органів управління банкрута щодо управління банкрутом та розпорядження його майном, якщо цього не було зроблено раніше, керівник банкрута звільняється з роботи у зв'язку з банкрутством підприємства, про що робиться запис у його трудовій книжці, а також припиняються повноваження власника (власників) майна банкрута, якщо цього не було зроблено раніше.

При цьому, суд припиняє повноваження органів управління банкрута щодо управління банкрутом та розпорядження його майном, зобов'язує керівництво протягом п'ятнадцяти днів з дня прийняття цієї постанови забезпечити передачу ліквідатору бухгалтерської та іншої документації боржника, печаток, штампів, матеріальних та інших цінностей; та зобов'язує ліквідатора опублікувати відомості про визнання банкрутом Товариства з обмеженою відповідальністю „Стройбізнесгруп” (оголошення повинно містити відомості, вказані у ч.5 ст.23 Закону України “Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом”: найменування та інші реквізити боржника, визнаного банкрутом; найменування господарського суду, в провадженні якого знаходиться справа про банкрутство; дату прийняття господарським судом постанови про визнання боржника банкрутом і відкриття ліквідаційної процедури; відомості про ліквідатора (ліквідаційну комісію) та посилання на спрощену процедуру банкрутства згідно ст.51 вказаного Закону) і відкриття ліквідаційної процедури у офіційних друкованих органах за рахунок банкрута у десятиденний строк з дня прийняття постанови відповідно до п.п.3, 5 ст.23 Закону України “Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом”, докази опублікування надати суду.             

Керуючись ст.ст. 22 – 24, 51 Закону України “Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом”, суд, -

П О С Т А Н О В И В:

1. Визнати банкрутом Товариство з обмеженою відповідальністю „Стройбізнесгруп” (65020, м. Одеса, вул. Тираспольська, буд. 18; код ЄДРПОУ 35050867).

2. Відкрити відносно Товариства з обмеженою відповідальністю „Стройбізнесгруп” (65020, м. Одеса, вул. Тираспольська, буд. 18; код ЄДРПОУ 35050867) ліквідаційну процедуру.

3.  Ліквідатором банкрута призначити Сорокіна Євгенія Анатолійовича.

4. Припинити повноваження органів управління банкрута, а також припинити повноваження власників майна банкрута.

5. Зобов'язати ліквідатора банкрута  подати в десятиденний строк оголошення про визнання банкрутом Товариства з обмеженою відповідальністю „Стройбізнесгруп” (65020, м. Одеса, вул. Тираспольська, буд. 18; код ЄДРПОУ 35050867) та відкриття відносно нього ліквідаційної процедури у офіційний друкований орган (газети “Голос України” чи “Урядовий кур`єр”) з метою виявлення всіх кредиторів, докази подачі оголошення надати суду. Оголошення повинно містити відомості, вказані у ч.5 ст.23 Закону України “Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом”: найменування та інші реквізити боржника, визнаного банкрутом; найменування господарського суду, в провадженні якого знаходиться справа про банкрутство; дату прийняття господарським судом постанови про визнання боржника банкрутом і відкриття ліквідаційної процедури; відомості про ліквідатора (ліквідаційну комісію) та посилання на спрощену процедуру банкрутства згідно ст.51 вказаного Закону.

6. Зобов'язати ліквідатора провести ліквідаційні заходи, передбачені ст.ст.25-31, 51 Закону України “Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом”, та надати суду звіт.

7. Ліквідатору не рідше одного разу на місяць надавати до господарського суду та кредиторам письмову інформацію щодо проведення ліквідаційної процедури.

8. Зобов'язати ліквідатора у процесі ліквідаційної процедури виявляти ознаки фіктивного банкрутства чи доведення до банкрутства боржника, про що повідомляти суд та правоохоронні органи.

9.  Вважати строк виконання всіх грошових зобов'язань банкрута таким, що настав.

10. Скасувати арешт, накладений на майно боржника, визнаного банкрутом, чи інші обмеження щодо розпорядження майном такого боржника. Накладання нових арештів або інших обмежень щодо розпорядження майном банкрута не допускається.

11. Виконання зобов'язань боржника, визнаного банкрутом, здійснювати у випадках і порядку, передбаченому Розділом ІІІ - (Ліквідаційна процедура), Закону України “Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом”.

12. Призначити розгляд справи в засіданні суду на  „31” жовтня 2011р. о 10:30 год.

Засідання відбудеться у приміщенні господарського суду (м. Одеса, пр. Шевченка, 29, зал №3, тел. (0482) 307-990).

Примірник постанови надіслати ліквідатору, державному реєстратору виконавчого комітету Одеської міської ради, ДВС у Приморському районі м. Одеси, відділу з питань банкрутства).

Суддя                                          < /підпис/ >                                       Найфлейш В.Д.

 Про банкрутство

Підлягає оскарженю документи зі справ про банкрутство

< Довідник >

Дата ухвалення рішення12.09.2011
Оприлюднено22.09.2011
Номер документу18200116
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —1/17-3317-2011

Ухвала від 23.01.2012

Господарське

Господарський суд Одеської області

Найфлейш В.Д.

Ухвала від 26.12.2011

Господарське

Господарський суд Одеської області

Найфлейш В.Д.

Ухвала від 12.12.2011

Господарське

Господарський суд Одеської області

Найфлейш В.Д.

Ухвала від 21.11.2011

Господарське

Господарський суд Одеської області

Найфлейш В.Д.

Ухвала від 31.10.2011

Господарське

Господарський суд Одеської області

Найфлейш В.Д.

Постанова від 12.09.2011

Господарське

Господарський суд Одеської області

Найфлейш В.Д.

Ухвала від 22.08.2011

Господарське

Господарський суд Одеської області

Найфлейш В.Д.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні