Рішення
від 15.09.2011 по справі 8/5027/754/2011
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЧЕРНІВЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЧЕРНІВ ЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"15" вересня 2011 р. Справа № 8/5027/754/2011.

За позовом Чернів ецької обласної ради, м. Черні вці

до фермерського госп одарства “Зернятко Буковини ”, смт. Глибока Чернівецької о бласті

третя особа без самос тійних вимог на предмет спор у на стороні позивача - Черн івецький геріатричний пансі онат, м. Чернівці

про розірвання догов ору оренди, повернення майна та стягнення заборгованості - 22656,89 грн.

Суддя Дутка В.В.

Представники сторін:

від позивача - ОСОБА_1. , довіреність від 23.11.2010р.

від відповідача - не з' яв ився

від третьої особи - Параск іва М.С., директор пансіонату

СУТЬ СПОРУ: Чернівець ка обласна рада звернулася з позовом до фермерського гос подарства “Зернятко Буковин и” в якому просить розірвати договір оренди нерухомого м айна №2/10 від 15.01.2010 р., зобов' язат и повернути позивачу нерухом е майно та стягнути з відпові дача заборгованість в загаль ній сумі 22656,89 грн., в тому числі 237 ,90 грн. пені, 46,04 грн. річних.

Позов вмотивований ненал ежним виконанням відповідач ем договірних зобов' язань п о сплаті позивачу орендної п лати за договором оренди №2/10 в ід 15.01.2010р.

Розгляд справи неодноразо во відкладався, зокрема у зв' язку з неявкою в засідання пр едставника відповідача, ухва лою господарського суду Черн івецької області від 23.08.2011р. роз гляд справи відкладено на 15.09.20 11р.

Відповідач відзиву на позо в не подав.

У судовому засіданні предс тавник позивача просив задов ольнити позовні вимоги в пов ному обсязі, представник тре тьої особи позов підтримав, п редставник відповідача в зас ідання не з' явився.

Оскільки сторони належним чином повідомлені про час та місце слухання справи, нез' явлення представника відпов ідача в засідання, неподання відзиву на позов не перешкод жають розгляду спору за наяв ними в справі документами ві дповідно до ст. 75 ГПК України.

Заслухавши пояснення пред ставника позивача, представн ика третьої особи, розглянув ши матеріали справи, оцінивш и докази, суд встановив таке.

Відповідно до свідоцтва п ро право власності на нерухо ме майно від 09.11.2009р. право власн ості на нерухоме майно по вул .І.Підкови,13 в м.Чернівцях заре єстровано за територіальним и громадами сіл, селищ, міст Че рнівецької області в особі Ч ернівецької обласної ради .

15.01.2010 року між Чернівецько ю обласною радою та Фермерсь ким господарством «Зернятко Буковини»укладено Договір о ренди нерухомого майна №2/10 .

Згідно з п. 1.1. Договору, Оре ндодавець (Чернівецька облас на рада) передає, а Орендар (Фе рмерське господарство «Зерн ятко Буковини») приймає в оре нду нерухоме майно (свинарни к літ.П площею 290,5 кв.м., склад для кормів літ.Л, площею 243,0 кв.м. гар аж літ. М площею 63,6 кв.м.), загальн ою площею 597,1 кв.м., розміщене за адресою: в м.Чернівці, вул.І.Пі дкови,13 що є на балансі Чернів ецького геріатричного пансі онату, вартість якого визнач ена згідно звіту про оцінку м айна і становить 171408 грн.

Договір укладений на 2 роки до 13.01.2013р.

Відповідно до ст.19 Закону У країни "Про оренду державног о та комунального майна" орен дар за користування об'єктом оренди вносить орендну плат у незалежно від наслідків го сподарської діяльності.

Згідно з п.3.1. Договору Орен дар за користування Майном в носить орендну плату на ціль овий рахунок обласної ради т а балансоутримувача у розмір ах згідно з додатком №2 незале жно від наслідків його госпо дарської діяльності з дня пі дписання Договору оренди.

Відповідно до п.3.4. Орендар що місячно до 15-го числа поточног о місяця самостійно нарахову є та сплачує орендну плату у р озмірі нарахувань за поперед ній місяць. Розмір орендної п лати за кожний місяць визнач ається шляхом корегування ро зміру місячної орендної плат и за минулий місяць на індекс інфляції за поточний місяць . При цьому в платіжному докум енті вказується загальна сум а та сума ПДВ.

Частиною 3 ст.18 Закону Україн и "Про оренду державного та ко мунального майна" встановлен о, що орендар зобов'язаний вно сити орендну плату своєчасно і в повному обсязі.

Відповідно до п.5.2 Договор у орендар зобов'язаний своєч асно і в повному обсязі щоміс ячно сплачувати орендну плат у.

Згідно зі ст.629 ЦК України д оговір є обов'язковим до вико нання сторонами.

Статтею 525 Цивільного Кодек су України встановлено, що од ностороння відмова від зобов 'язання або одностороння змі на його умов не допускається , якщо інше не встановлено дог овором або законом.

Згідно з ч.1 ст.759 ЦК України за договором найму (оренди) найм одавець передає або зобов' я зується передати наймачеві м айно у користування за плату на певний строк.

В розумінні ст. 286 ГК України, ст. 762 ЦК України за користуван ня майном по договору оренди (найму) з наймача, на вибір сто рін у грошовій або натуральн ій формі справляється плата (орендна плата), розмір якої вс тановлюється договором.

Судом встановлено, що в по рушення вищезазначених норм закону та договору орендар с воєчасно та в повному обсязі орендну плату не сплачував. П озивач неодноразово звертав ся до відповідача з листами-п ретензіями від 19.07.2010р., 18.03.2011р., 10.06.2011р . про сплату заборгованості т а попереджався про відмову п озивача від Договору в разі н епогашення боргу.

Згідно розрахунку позивач а заборгованість з орендної плати за період з січня 2010р. по червень 2011р. перед обласною ра дою становить 5396,85 грн. та перед Чернівецьким геріатричним п ансіонатом (балансоутримува ч) - 16976,10 грн.

Відповідно до п.3.8 Договору за несвоєчасне внесення оре ндної плати від суми недоїмк и нараховується пеня в розмі рі 0,5% за кожний день простроче ння платежу, включаючи день о плати, але не більше подвійно ї облікової ставки НБУ, що дія ла у період, за який сплачуєть ся пеня. Так, згідно розрахунк у позивача, пеня за час простр очення платежів по орендній платі перед обласною радою с кладає 237,90 грн.

Відповідно до ч.2 ст.625 Цивіль ного кодексу України боржник , який прострочив виконання г рошового зобов'язання, на вим огу кредитора зобов'язаний с платити суму боргу з урахува нням встановленого індексу і нфляції за весь час простроч ення, а також три проценти річ них від простроченої суми, як що інший розмір процентів не встановлений договором або законом. Сума річних перед об ласною радою згідно розрахун ку складає 46,04 грн.

Таким чином, позивачем обґр унтовано заявлена до стягнен ня з відповідача заборговані сть в сумі 22656,89 грн.

Відповідно до ч.2 ст.651 Циві льного кодексу України, дого вір може бути змінено або роз ірвано за рішенням суду на ви могу однієї із сторін у разі п орушення договору другою сто роною та в інших випадках, вст ановлених договором або зако ном.

Відповідно до статей 783 Ци вільного кодексу України най модавець має право вимагати дострокового розірвання до говору найму, якщо: наймач кор истується річчю всупереч дог овору або призначенню речі; н аймач без дозволу наймодавця передав річ у користування і ншій особі; наймач своєю недб алою поведінкою створює загр озу пошкодження речі; наймач не приступив до проведення к апітального ремонту речі, як що обов'язок проведення капі тального ремонту був покладе ний на наймача.

Згідно з ч.3 ст.26 Закону Укр аїни "Про оренду державного т а комунального майна" на вимо гу однієї з сторін договір ор енди може бути розірвано за р ішенням суду у разі невикона ння сторонами своїх зобов'яз ань та з інших підстав, передб ачених законодавчими актами України.

Відповідно до п.10.5. Договір може бути розірвано за погод женням сторін. На вимогу одні єї з сторін Договір може бути розірвано у судовому порядк у у разі невиконання, або нена лежного виконання сторонами своїх зобов'язань, та з інших підстав, передбачених чинним законодавством.

Судом встановлено невико нання відповідачем п.5.4, 5.5, 5.6 Дог овору оренди №2/10 (проведення к апітального ремонту, реконст рукції, облаштування огороже ю території господарства, лі квідація сміттєзвалища тощо ), про що свідчить акт перевірк и виконання орендарем умов с пірного договору від 21.07.2010р., та неналежне виконання договір них зобов' язань по сплаті о рендної плати з січня 2010р. по че рвень 2011р. у зв' язку з чим забо ргованість становить 22656,04 грн.

З урахуванням наведених но рм чинного законодавства та встановлених порушень відпо відачем умов спірного догово ру наявні підстави для достр окового розірвання договору оренди №2/10 від 15.01.2010р., а відтак по зов в цій частині підлягає за доволенню.

Згідно з ч.1.ст.27 Закону Укра їни "Про оренду державного та комунального майна" у разі ро зірвання договору оренди, за кінчення строку його дії та в ідмови від його продовження або банкрутства орендаря він зобов'язаний повернути орен додавцеві об'єкт оренди на ум овах, зазначених у договорі о ренди.

Відповідно до п.2.4. Договору у разі припинення Договору ор енди чи дострокового його ро зірвання Орендар зобов'язани й у 10-ти денний термін поверну ти орендодавцеві об'єкт орен ди, про що складається акт при йому-передачі.

У зв' язку з достроковим ро зірванням спірного договору об' єкт оренди підлягає пов ерненню Орендодавцеві - Чер нівецькій обласні раді.

Відповідно до ст. 33 ГПК Укра їни кожна сторона повинна до вести ті обставини, на які вон а посилається як на підставу своїх вимог і заперечень.

Позивач належними доказам и довів суду обґрунтованість заявлених позовних вимог, а в ідповідач не спростував позо ву належними доказами.

Згідно зі ст.ст.526, 530 ЦК Україн и зобов'язання має виконуват ись належним чином відповідн о до умов договору та вимог Ци вільного Кодексу України, ін ших актів цивільного законод авства, а за відсутності таки х умов та вимог - відповідно до звичаїв ділового обороту аб о інших вимог, що звичайно ста вляться. Якщо у зобов'язанні в становлений строк (термін) йо го виконання, то воно підляга є виконанню у цей строк (термі н).

У зв' язку з задоволенням п озову судові витрати поклада ються на відповідача.

На підставі викладеного, ке руючись ст.ст. 49, 82, 84, 85 Господарсь кого процесуального кодексу України, суд

В И Р І Ш И В :

1. Позов задовольни ти.

2. Розірвати Договір ор енди нерухомого майна №2/10 від 15 січня

2010р., укладений між Ч ернівецькою обласною радою т а Фермерським

господарст вом «Зернятко Буковини».

3. Зобов'язати фермерсь ке господарство “Зернятко Бу ковини” (вул.І.Підкови,13, смт. Гл ибока Чернівецької області, код 21432258) повернути Чернівецьк ій обласній раді (вул.Грушевс ького, 1 м.Чернівці, код 25081241) нер ухоме майно (свинарник літ.П п лощею 290,5 кв.м., склад для кормів літ.Л площею 243.0 кв.м. гараж літ. М площею 63,6 кв.м.), загальною пло щею 597,1 кв.м., розміщене за адрес ою: в м.Чернівці, вул.І.Підкови , 13, звільнивши його від свого м айна та майна третіх осіб у де сятиденний термін з дня набр ання рішенням суду законної сили.

4. Стягнути з фермерськ ого господарства “Зернятко Б уковини” (вул.І.Підкови,13, смт. Г либока Чернівецької області , код 21432258):

- на користь Чернівецької обласної ради (вул.Грушевськ ого, 1 м.Чернівці, код 25081241) 5396,85 грн . заборгованості з орендної п лати, 237,90 грн. пені, 46,04 грн. річних , 396,57 грн. державного мита та 236 гр н. витрат на інформаційно-тех нічне забезпечення судового процесу;

- на користь Чернівецького г еріатричного пансіонату (вул .І.Підкови,13, м.Чернівці, код 21432258) 16976,10 грн. заборгованості з орен дної плати.

Суддя В.В.Д утка

Повне рішення складен о 16.09.2011р.

Дата ухвалення рішення15.09.2011
Оприлюднено22.09.2011
Номер документу18200697
СудочинствоГосподарське
Сутьрозірвання догов ору оренди, повернення майна та стягнення заборгованості - 22656,89 грн

Судовий реєстр по справі —8/5027/754/2011

Ухвала від 14.05.2012

Господарське

Господарський суд Чернівецької області

Дутка Віталій Володимирович

Ухвала від 04.05.2012

Господарське

Господарський суд Чернівецької області

Дутка Віталій Володимирович

Рішення від 15.09.2011

Господарське

Господарський суд Чернівецької області

Дутка Віталій Володимирович

Ухвала від 23.08.2011

Господарське

Господарський суд Чернівецької області

Дутка Віталій Володимирович

Ухвала від 03.08.2011

Господарське

Господарський суд Чернівецької області

Марущак Ілля Васильович

Ухвала від 20.07.2011

Господарське

Господарський суд Чернівецької області

Марущак Ілля Васильович

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні