Постанова
від 06.09.2011 по справі 2а/0570/14486/2011
ДОНЕЦЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД



  

Україна  

ДОНЕЦЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД  

П О С Т А Н О В А

І М Е Н Е М   У К Р А Ї Н И

   

 06 вересня 2011 р.                                                             справа № 2а/0570/14486/2011

Приміщення суду за адресою: 83052, м.Донецьк, вул. 50-ої Гвардійської дивізії, 17

час прийняття постанови:  10:30

Донецький окружний адміністративний суд в складі:

головуючого судді  Чучко В.М.

при секретарі          Болховій А.В.

за участю представників: позивача – ОСОБА_1 (довіреність від 03.02.2011 року № 2512/10/10-013), відповідача – не з’явились, розглянувши у відкритому судовому засіданні адміністративну справу за позовом державної податкової інспекції у Київському районі м. Донецька до товариства з обмеженою відповідальністю «Донбас-Трейд» про стягнення заборгованості з податку на доходи фізичних осіб у розмірі 2 372,10 грн., -

В С Т А Н О В И В:

                                                                                                                                                

Державна податкова інспекція у Київському районі м. Донецька (ДПІ у Київському районі м. Донецька, позивач) звернулась до Донецького окружного адміністративного суду з позовною заявою про стягнення заборгованості з податку на доходи фізичних осіб у розмірі 2 372,10 грн. з товариства з обмеженою відповідальністю «Донбас-Трейд» (далі – ТОВ «Донбас-Трейд», відповідач).

В обґрунтування позовних вимог позивач зазначив, що відповідач має заборгованість по податку з доходів фізичних осіб у розмірі 2 372,10 грн., яка виникла у зв’язку з несплатою відповідачем узгодженого податкового зобов’язання на підставі податкової декларації з податку на доходи фізичних осіб від 16.03.2011 року № 13642. Приймаючи до уваги факт несплати ТОВ «Донбас-Трейд» суми заборгованості у строк, встановлений чинним законодавством України, позивач просить стягнути наведені суми у судовому порядку.  

Представник ТОВ «Донбас-Трейд» у судове засідання не з’явився, відзив на позовну заяву не надав, заяву про розгляд справи без його участі не направив, був повідомлений про дату та час проведення судового засідання.

Відповідно до ст. 128 КАС України, суд визнав можливим розглянути справу за відсутності представника ТОВ «Донбас-Трейд» на підставі наявних в ній доказів.

Розглянувши подані документи і матеріали, заслухавши пояснення представника відповідача, всебічно і повно з'ясувавши фактичні обставини, на яких ґрунтується позов, об'єктивно оцінивши докази, які мають юридичне значення для розгляду справи і вирішення спору по суті, суд встановив.

Товариство з обмеженою відповідальністю «Донбас-Трейд» зареєстроване як юридична особа виконавчим комітетом Донецької міської ради 03.04.2000 року за № 1 266 120 0000 007484, ідентифікаційний код юридичної особи - 30838787, місцезнаходження юридичної особи – 83048, м. Донецьк, вул. Артема, буд. 157. ТОВ «Донбас-Трейд» перебуває на податковому обліку у ДПІ у Київському районі м. Донецька.

Як вбачається з матеріалів справи, самостійно визначив свої податкові зобов’язання з податку на доходи фізичних осіб за січень 2011 року в сумі 2 372,10 грн., про що свідчить податкова декларація з податку на доходи фізичних осіб від 16.03.2011 року № 13642. У передбачений законом термін податкове зобов’язання відповідачем не сплачене.

З метою погашення зазначеної суми заборгованості ДПІ у Київському районі м. Донецька приймалися заходи, передбачені нормами Податкового кодексу України, а саме, боржнику надсилалася податкова вимога від 26.04.2011 року № 546.

Вказані заходи не призвели до погашення заборгованості у повному обсязі.

З огляду на зворотній бік облікової картки відповідача з наведеного податку, наданого ДПІ у Київському районі м. Донецька станом на 05.09.2011 року спірна сума заборгованості ТОВ «Донбас-Трейд» не сплачена.

На підставі наведеного судом встановлено, що податковий борг ТОВ «Донбас-Трейд» з податку на доходи фізичних осіб на день розгляду даної адміністративної справи становить 2 372,10 грн.

Відповідно до ст. 67 Конституції України кожен зобов’язаний сплачувати податки і збори в порядку і розмірах, встановлених законом.

Приписами статті 16 Податкового кодексу України визначені зобов’язання платників податків, один з яких зобов’язує, зокрема, сплачувати податки та збори в строки та у розмірах, встановлених цим Кодексом та законами з питань митної справи.

Відповідно до статті 31 Податкового кодексу України строком сплати податку та збору визнається період, що розпочинається з моменту виникнення податкового обов'язку платника податку із сплати конкретного виду податку і завершується останнім днем строку, протягом якого такий податок чи збір повинен бути сплачений у порядку, визначеному податковим законодавством. Податок чи збір, що не був сплачений у визначений строк, вважається не сплаченим своєчасно. Момент виникнення податкового обов'язку платника податків, у тому числі податкового агента, визначається календарною датою. Строк сплати податку та збору обчислюється роками, кварталами, місяцями, декадами, тижнями, днями або вказівкою на подію, що повинна настати або відбутися. Строк сплати податку та збору встановлюється відповідно до податкового законодавства для кожного податку окремо.

Так, у відповідності до пункту 54.2 статті 54 Податкового кодексу України грошове зобов'язання щодо суми податкових зобов'язань з податку, що підлягає утриманню та сплаті (перерахуванню) до бюджету в разі нарахування/виплати доходу на користь платника податку - фізичної особи, вважається узгодженим податковим агентом або платником податку, який отримує доходи не від податкового агента, в момент виникнення податкового зобов'язання, який визначається за календарною датою, встановленою розділом IV цього Кодексу для граничного строку сплати податку до відповідного бюджету.

Приписами Розділу IV «Податок на доходи фізичних осіб» Податкового кодексу України встановлено наступне:

За пп. 168.1.1 п. 168.1 ст. 168 Податкового кодексу України податковий агент, який нараховує (виплачує, надає) оподатковуваний дохід на користь платника податку, зобов'язаний утримувати податок із суми такого доходу за його рахунок, використовуючи ставку податку, визначену в статті 167 цього Кодексу.

Податок сплачується (перераховується) до бюджету під час виплати оподатковуваного доходу єдиним платіжним документом. Банки приймають платіжні документи на виплату доходу лише за умови одночасного подання розрахункового документа на перерахування цього податку до бюджету (пп. 168.1.2 п. 168 ст. 168 ПКУ).

Підпунктом 168.1.4 пункту 168.1 статті 168 визначено, що оподатковуваний дохід надається у негрошовій формі чи виплачується готівкою з каси податкового агента, податок сплачується (перераховується) до бюджету протягом банківського дня, що настає за днем такого нарахування (виплати, надання). Для цілей цього розділу та пункту 54.2 статті 54 цього Кодексу під терміном «граничний термін сплати до бюджету податку» розуміються строки сплати податку, визначені цим пунктом.

Податок, утриманий з доходів резидентів та нерезидентів, зараховується до бюджету згідно з Бюджетним кодексом України (пп. 168.4.1 п. 168.4 ст. 168 ПКУ).

Контроль за правильністю та своєчасністю сплати податку здійснює орган державної податкової служби за місцезнаходженням юридичної особи або її відокремленого підрозділу (пп. 168.4.6 п. 168.4 ст. 168 ПКУ).

Пп. 168.4.7 п. 168.4 ст. 168 Податкового кодексу України передбачено, що відповідальність за своєчасне та повне перерахування сум податку до відповідного місцевого бюджету несе юридична особа або її відокремлений підрозділ, що нараховує (виплачує) оподатковуваний дохід.

Податковим кодексом України (далі – ПКУ) встановлено, що податковий борг - сума грошового зобов'язання (з урахуванням штрафних санкцій за їх наявності), самостійно узгодженого платником податків або узгодженого в порядку оскарження, але не сплаченого у встановлений строк, а також пеня, нарахована на суму такого грошового зобов'язання ( пп. 14.1.175 п. 14.1 ст. 14 ПКУ).

З огляду на наведене, оскільки самостійно узгоджене ТОВ «Донбас-Трейд» податкове зобов’язання з податку на доходи фізичних осіб не сплачене в установлені строки, таке зобов'язання є податковим боргом.

Приписами Податкового кодексу України встановлені обов’язки платників податків, такі як, виконання законних вимог контролюючих органів щодо усунення виявлених порушень законів.

Згідно зі статтею 95 Податкового кодексу України орган державної податкової служби здійснює за платника податків і на користь держави заходи щодо погашення податкового боргу такого платника податків шляхом стягнення коштів, які перебувають у його власності.

Стягнення коштів з рахунків платника податків у банках, обслуговуючих такого платника податків, здійснюється за рішенням суду, яке направляється до виконання органам державної податкової служби, у розмірі суми податкового боргу або його частини.

Відповідно до ч. 1 ст. 71 КАС України кожна сторона повинна довести ті обставини, на яких ґрунтуються її вимоги та заперечення крім випадків, встановлених статтею 72 цього Кодексу.

Наведені розрахунки позивача відповідають положенням законодавства, фактичним обставинам справи та відповідачем не спростовані.

Беручи до уваги те, що сума податкового боргу ТОВ «Донбас-Трейд» у встановлені законодавством строки не сплачена, наявність вказаної заборгованості підтверджується обліковою карткою станом на 05.09.2011 року, наданою ДПІ у Київському районі м. Донецька та підтверджені матеріалами справи і поясненнями представника позивача, доказів погашення відповідачем зазначеної заборгованості станом на день розгляду цього спору не надано, суд дійшов висновку що позовні вимоги є обґрунтованими та підлягають задоволенню повністю.

Оскільки спір вирішено на користь суб'єкта владних повноважень, звільненого від сплати судового збору, а також за відсутності витрат позивача - суб'єкта владних повноважень, пов'язаних із залученням свідків та проведенням судових експертиз, судові витрати (судовий збір) стягненню з відповідача не підлягають.

Керуючись ст. ст. 71, 86, 94, ст. 105, 158 - 163 КАС України, суд

П О С Т А Н О В И В:

Позов державної податкової інспекції у Київському районі м. Донецька до товариства з обмеженою відповідальністю «Донбас-Трейд» про стягнення заборгованості з податку на доходи фізичних осіб у розмірі 2 372,10 грн. – задовольнити повністю.

Стягнути з рахунків у банках, обслуговуючих товариство з обмеженою відповідальністю «Донбас-Трейд» (ідентифікаційний код юридичної особи - 30838787, місцезнаходження юридичної особи – 83048, м. Донецьк, вул. Артема, буд. 157) на користь місцевого бюджету Київського району м. Донецька (код платежу 11010101) на р/р 332188007, банк ГУДКУ у Донецькій області, код ЄДРПОУ 34687001 заборгованість з податку на доходи фізичних осіб в сумі 2 372,10 грн. (дві тисячі триста сімдесят дві грн. 10 коп.).

Вступну та резолютивну частини постанови виготовлено у нарадчій кімнаті і проголошено в присутності представника позивача 6 вересня 2011 року. Повний текст постанови виготовлений 8 вересня 2011 року.

Постанова набирає законної сили після закінчення строків подання апеляційної скарги, якщо вона не була подана у встановлені строки. У разі подання апеляційної скарги постанова, якщо її не скасовано, набирає законної сили після закінчення апеляційного розгляду справи.

Постанова може бути оскаржена в апеляційному порядку до Донецького апеляційного адміністративного суду через Донецькій окружний адміністративний суд шляхом подачі в 10-денний строк з дня проголошення постанови апеляційної скарги.

В разі складення постанови у повному обсязі відповідно до статті 160 цього Кодексу апеляційна скарга подається протягом десяти днів з дня отримання копії постанови, з подачею копій апеляційної скарги відповідно до кількості осіб, які беруть участь у справі.

  

Суддя                                                                                      Чучко В.М.

СудДонецький окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення06.09.2011
Оприлюднено22.09.2011
Номер документу18201454
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а/0570/14486/2011

Постанова від 06.09.2011

Адміністративне

Донецький окружний адміністративний суд

Чучко В.М.

Постанова від 06.09.2011

Адміністративне

Донецький окружний адміністративний суд

Чучко В.М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні