Постанова
від 30.08.2011 по справі 2а-2564/11/0970
ІВАНО-ФРАНКІВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ІВАНО-ФРАНКІВСЬКИ Й ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"30" серпня 2011 р. Справа № 2a-2564/11/0970

Івано-Франківський окружн ий адміністративний суд у ск ладі:

Судді Кишинського М.І.

при секретарі Дяк ун М.М.

за участю предствник а позивача: Воришко Я.Я.

представник відповідача: не з'явився.

розглянувши у відкри тому судовому засіданні в пр иміщенні суду адміністратив ну справу

за позовом: Державн ої податкової інспекції в м.І вано-Франківську

до відповідача: Приватного підприємства "Ін терес"

про стягнення заборг ованості в сумі 1116,35 грн.,-

ВСТАНОВИВ:

Державна податкова інспек ція в м.Івано- Франківську (н адалі- позивач) звернулася в суд з адміністративним позо вом до приватного підприємст ва "Інтерес" (надалі- відпові дач) про стягнення заборгова ності в сумі 1116,35 грн.

Позовні вимоги мотивовані тим, що у відповідача наявний податковий борг перед бюдже том в сумі 1116,35 грн., який виник в наслідок несплати штрафних с анкцій за несвоєчасне поданн я податкової декларації та п ені, що нарахована на суму нес плаченого податкового боргу , а також штрафних санкцій нар ахованих за несвоєчасну спла ту узгодженої суми податково го зобов' язання та пені, що н арахована на суму несплачено го податкового боргу.

Представник позивача в суд овому засіданні, позовні вим оги викладені в адміністрати вному позові підтримав в пов ному обсязі. Просить позов за довольнити та стягнути з від повідача податковий борг в с умі 1116, 35 грн.

Представник відповідача в судове засідання не з' явив ся.

Розглянувши матеріали спр ави, заслухавши представника позивача, дослідивши наявні в матеріалах справи письмов і докази, суд прийшов до висно вку, що позов обґрунтований т а підлягає до задоволення з н аступних підстав.

Проведеною позивачем пере віркою своєчасності сплати к омунального податку, якою вс тановлено, що відповідачем д опущено факт несвоєчасної сп лати узгодженого зобов' яза ння з комунального податку. З а наслідками даної перевірки , складено акт №20575/15- 03 від 16 груд ня 2010 року, на підставі якого по зивачем 16 грудня 2010 року винесе но податкове повідомлення- рішення про накладення штраф у №0014521503/0 за затримку сплати узг одженої суми податкового зоб ов' язання по комунальному п одатку, що перевищує 90 календа рних днів. Також, проведеними відповідачем перевірок пози вача з питань своєчасного по дання податкової звітності, встановлено факти несвоєчас ного подання податкових декл арацій з податку на прибуток . За наслідками перевірок скл адено акти, наявні в матеріал ах справи, на підставі яких ві дповідачем винесено податко ві повідомлення- рішення на явні в матеріалах справи. Дан і податкові повідомлення- р ішення відповідач не виконав та протягом встановленого з аконодавством терміну до орг ану податкової державної слу жби чи до суду не оскаржив. В з в' язку з цим, дані повідомле ння- рішення вважаються узг одженими.

Відповідно до пункту 2 части ни 1 статті 9 Закону України «П ро систему оподаткування» пл атники податків і зборів (обо в'язкових платежів) зобов'яза ні подавати до державних под аткових органів та інших дер жавних органів відповідно до законів декларації, бухгалт ерську звітність та інші док ументи і відомості, пов'язані з обчисленням і сплатою пода тків і зборів (обов'язкових пл атежів).

Підпунктом 4.1.4 статті 4 Закон у України «Про порядок погаш ення зобов' язань платників податків перед бюджетами та державними цільовими фондам и» визначено, що податкові де кларації подаються за базов ий податковий (звітний) періо д, що дорівнює календарному м ісяцю (у тому числі при сплаті місячних авансових внесків ), - протягом 20 календарних дні в, наступних за останнім кале ндарним днем звітного (подат кового) місяця.

Відповідно до підпункту «а » пункту 4.2.2 статті 4 Закону Укр аїни «Про порядок погашення зобов' язань платників пода тків перед бюджетами та держ авними цільовими фондами» ко нтролюючий орган зобов'язани й самостійно визначити суму податкового зобов'язання пла тника податків у разі якщо пл атник податків не подає у вс тановлені строки податкову д екларацію.

Пунктом 17.1.1 статті 17 Закону Ук раїни «Про порядок погашення зобов' язань платників пода тків перед бюджетами та держ авними цільовими фондами» пе редбачено, що платник податк ів, що не подає податкову дек ларацію у строки, визначені з аконодавством, сплачує штра ф у розмірі десяти неоподатк овуваних мінімумів доходів г ромадян за кожне таке непода ння або її затримку.

Положенням підпункту 5.2.1 пун кту 5.2 статті 5 Закону України « Про порядок погашення зобов' язань платників податків пер ед бюджетами та державними ц ільовими фондами» встановле но, що податкове зобов'язання платника податків, нарахова не контролюючим органом від повідно до пунктів 4.2 та 4.3 ста тті 4 цього Закону, вважаєтьс я узгодженим у день отриман ня платником податків пода ткового повідомлення, за винятком випадків, визначен их підпунктом 5.2.2 цього пункту .

Згідно частини 1 статті 67 Кон ституції України кожен зобов 'язаний сплачувати податки і збори в порядку і розмірах, вс тановлених законом.

Законом України “Про систе му оподаткування” визначено види податків і зборів (обов' язкових платежів), що справля ються на території України. В ідповідно до пункту 3 частини 1 статті 9 Закону України “Про систему оподаткування”плат ник податків повинен сплачув ати належні суми податків і з борів (обов' язкових платежі в) у встановлений законом тер мін.

Обов' язок юридичної особ и щодо сплати податків і збор ів (обов' язкових платежів) п рипиняється із сплатою подат ку, збору (обов' язкового пла тежу) або його скасуванням аб о списанням податкової забор гованості відповідно до Зако ну України “Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом ”.

Положенням п.п.5.1 ст.5 Закону У країни “Про порядок погашенн я зобов' язань платників под атків перед бюджетами та дер жавними цільовими фондами” ( далі- Закон) встановлено, що податкове зобов' язання, са мостійно визначене платнико м податків у податковій декл арації, вважається узгоджени м в день подання такої податк ової декларації.

Відповідно до п.п.5.4.1 п.5.4 ст.5 да ного Закону узгоджена сума п одаткового зобов' язання, не сплачена платником податків у строки, визначені цією стат тею, визнається сумою податк ового боргу платника податкі в.

Податкове зобов'язання - зо бов'язання платника податків сплатити до бюджетів або дер жавних цільових фондів відпо відну суму коштів у порядку т а у строки, визначені цим Зако ном або іншими законами Укра їни (п.п.1.2 статті 1 Закону Украї ни “Про порядок погашення зо бов' язань платників податк ів перед бюджетами та держав ними цільовими фондами”).

Податковий борг (недоїмка) - податкове зобов'язання (з ура хуванням штрафних санкцій за їх наявності), самостійно узг оджене платником податків аб о узгоджене в адміністративн ому чи судовому порядку, але н е сплачене у встановлений ст рок, а також пеня, нарахована н а суму такого податкового зо бов'язання. (п.п.1.3 статті 1 Закон у України “Про порядок погаш ення зобов' язань платників податків перед бюджетами та державними цільовими фондам и”).

Відповідно до п.п.17.1.7 п.17.1 ст.7 За кону у разі коли платник пода тків не сплачує узгоджену с уму податкового зобов'язання протягом граничних строків, визначених цим Законом, таки й платник податку зобов'язан ий сплатити штраф у таких роз мірах:

- при затримці до 30 календарн их днів, наступних за останні м днем граничного строку спл ати узгодженої суми податков ого зобов'язання, - у розмірі д есяти відсотків погашеної с уми податкового боргу.

- при затримці від 31 до 90 кален дарних днів включно, наступн их за останнім днем гранично го строку сплати узгодженої суми податкового зобов'язанн я, - у розмірі двадцяти відсотк ів погашеної суми податковог о боргу;

- при затримці, що є більшою 90 календарних днів, наступних за останнім днем граничного строку сплати узгодженої су ми податкового зобов'язання, - у розмірі п'ятдесяти відсотк ів погашеної суми податковог о боргу.

У відповідності до статті 16 Закону відповідачу за несво єчасну сплату узгодженого по даткового зобов' язання дон араховано пеню.

Як встановлено в судовому з асіданні, у відповідача в дер жавній податковій інспекції в м.Івано- Франківську числ иться податковий борг перед бюджетом в сумі 1116,35 грн., а саме по податку на прибуток в сумі 1115,12 грн. та по комунальному под атку в сумі 1,23 грн. в тому числі пеня.

Підпунктом 6.2.1 пункту 6.2 статт і 6 «Про порядок погашення зоб ов' язань платників податкі в перед бюджетами та державн ими цільовими фондами» у раз і коли платник податків не сп лачує узгоджену суму податко вого зобов'язання в установ лені строки, податковий орга н надсилає такому платнику п одатків податкові вимоги.

Cудом встановлено, що відпов ідачу надсилалось першу та д ругу податкові вимоги, які от римано відповідачем, однак з алишено ним без виконання.

Відповідно до п.п.3.1.1. п.3.1. ст.3 За кону активи платника податкі в можуть бути примусово стяг нені в рахунок погашення йог о податкового боргу виключно за рішенням суду.

Таким чином заборгованіст ь відповідача становить 1116,35 гр н., що підтверджується довідк ою про борг, корінцями податк ових повідомлень- рішень, по датковими вимогами та розрах унком пені.

Враховуючи вищенаведене, а також те, що відповідачем не п одано заперечення, не оскарж ено податкові повідомлення- рішення, а також не подано док азів сплати вищезазначеної з аборгованості, не спростован о дану заборгованість, суд пр иходить до висновку, що позов обґрунтований та підлягає д о задоволення.

На підставі ст. 124 Конституц ії України, керуючись ст. ст. 158- 163, 167 Кодексу адміністративно го судочинства України, суд ,-

ПОСТАНОВИВ:

Позов задовольнити п овністю.

Стягнути з приватног о підприємства "Інтерес", 76491, ву л.Бугая, 12-б, с.Вовчинець, м.Іван о-Франківськ, код ЄДРПОУ 25070237 в дохід державного бюджету укр аїни податковий борг в сумі 111 6 (одна тисяча сто шістнадцять ) гривень, 35 коп.

Постанова може бути оскар жена в апеляційному порядку. Відповідно до статті 186 Кодек су адміністративного судочи нства України, апеляційна ск арга на постанову суду першо ї інстанції подається протяг ом десяти днів з дня отр имання копії постанови.

Апеляційна скарга подаєть ся до Львівського апеляційно го адміністративного суду че рез Івано-Франківський окруж ний адміністративний суд.

Постанова набирає за конної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, встановленого Кодекс ом адміністративного судочи нства України, якщо таку скар гу не було подано.

Суддя: Кишинський М.І.

Постанова складен а в повному обсязі 05 вересня 2011 року.

СудІвано-Франківський окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення30.08.2011
Оприлюднено27.09.2011
Номер документу18250400
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а-2564/11/0970

Постанова від 30.08.2011

Адміністративне

Івано-Франківський окружний адміністративний суд

Кишинський М.І.

Постанова від 30.08.2011

Адміністративне

Івано-Франківський окружний адміністративний суд

Кишинський М.І.

Ухвала від 05.08.2011

Адміністративне

Івано-Франківський окружний адміністративний суд

Кишинський М.І.

Постанова від 30.08.2011

Адміністративне

Івано-Франківський окружний адміністративний суд

Кишинський М.І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні