Постанова
від 08.09.2011 по справі 2а-2461/11/0970
ІВАНО-ФРАНКІВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ІВАНО-ФРАНКІВСЬКИ Й ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"08" вересня 2011 р. Справа № 2a-2461/11/ 0970

м. Івано-Франківськ

Івано-Франківський о кружний адміністративний су д у складі:

Судді Кишинського М.І.

при секретарі Дяк ун М.М.

за участю представни ка позивача: Іванишин Л.М.

розглянувши у відкри тому судовому засіданні в пр иміщенні суду адміністратив ну справу

за позовом: Управлі ння Пенсійного фонду України в Тисменицькому районі

до відповідача: Відкритого акціонерного то вариства "Агропромтехніка"

про стягнення заборг ованості в сумі 1784,64 грн,-

ВСТАНОВИВ:

Управління Пенсійного фон ду України в Тисменицькому р айоні (надалі- позивач) звер нулося в суд з адміністратив ним позовом до відкритого ак ціонерного товариства "Агроп ромтехніка" (надалі- відпові дач) про стягнення заборгова ності в сумі 1784,64 грн.

Позовні вимоги мотивовані тим, що відповідач по справі в ідповідно до положень Закону України «Про загальнообов' язкове державне пенсійне стр ахування» зобов' язаний від шкодовувати Пенсійному фонд у України суми пільгових пен сій призначених колишнім пра цівникам відповідача. Однак, такі пільгові пенсії відпов ідачем у встановлений законо м термін не відшкодовано.

Представник позивача в суд овому засіданні позовні вимо ги підтримала в повному обся зі з підстав викладених в адм іністративному позові. Проси ла позов задовольнити повніс тю.

Представник відповідача в судове засідання не з' явив ся повторно, хоча про дату, ча с та місце розгляду справи по відомлявся належним чином, щ о підтверджується повідомле ннями про вручення поштового відправлення наявними в мат еріалах справи. Своїм правом на подання заперечення не ск ористався. Заяв чи клопотань про розгляд справи за його ві дсутності або про інші поваж ні причини неявки в судові за сідання суду не направляв. Ві дповідно до змісту ст.128 КАС Ук раїни повторне неприбуття в судове засідання без поважни х причин сторони або її предс тавника або неповідомлення н ими про причини неприбуття н е є перешкодою для розгляду с прави.

Розглянувши позовну заяву , заслухавши представника по зивача, дослідивши наявні в м атеріалах справи письмові до кази, суд приходить до виснов ку, що позов обґрунтований та такий, що підлягає до задовол ення з наступних підстав.

Судом встановлено, що відпо відач по справі включений в Є ДРПО України, як юридична осо ба. Об' єктом оподаткування для платника зазначеного збо ру підприємства відкритого а кціонерного товариства "Агро промтехніка" є також фактичн і витрати на виплату і достав ку пенсій, призначених відпо відно до пунктів “б”-“з” ст.13 З акону України “Про пенсійне забезпечення” до досягнення працівниками пенсійного вік у, передбаченого ст.12 вказаног о Закону.

Так, деяким колишнім праців никам відповідача було призн ачено та виплачено пенсії на пільгових умовах відповідно до пунктів “б”-“з” ст.13 Закону України “Про пенсійне забез печення”. Дані обставини під тверджуються розрахунками ф актичних витрат на виплату т а доставку пенсій, призначен их на пільгових умовах.

Згідно з п.2 Перехідних поло жень Закону України “Про заг альнообов' язкове державне пенсійне страхування” пенсі йне забезпечення застрахова них осіб, які працювали або пр ацюють на роботах з особливо шкідливими і особливо важки ми умовами праці за списком N 1 та на інших роботах із шкідли вими і важкими умовами праці за списком N 2 виробництв, робі т, професій, посад і показникі в, затверджених Кабінетом Мі ністрів України, та за резуль татами атестації робочих міс ць, на посадах, що дають право на призначення пенсії за вік ом на пільгових умовах або за вислугу років, які відповідн о до законодавства, що діяло р аніше, мали право на пенсію на пільгових умовах, здійснюєт ься згідно з окремим законод авчим актом через професійні та корпоративні фонди. До зап ровадження пенсійного забез печення через професійні та корпоративні фонди вказаним особам пенсії призначаються за нормами цього Закону в раз і досягнення пенсійного віку та наявності трудового стаж у, передбаченого Законом Укр аїни "Про пенсійне забезпече ння". При цьому зберігається п орядок покриття витрат на ви плату і доставку цих пенсій, щ о діяв до набрання чинності ц им Законом. Відповідно до Зак онів України “Про пенсійне з абезпечення”, “Про збір на об ов' язкове державне пенсійн е страхування” відшкодуванн ю підлягають пенсії, признач ені за пунктами „б”-„з” статт і 13 Закону України “Про загаль нообов' язкове державне пен сійне страхування”.

Так, статтею 2 Закону Україн и “Про збір на обов' язкове д ержавне пенсійне страхуванн я” визначено, що об' єктом оп одаткування для платників зб ору, визначених пунктами 1 та 2 статті 1 цього Закону (а це суб 'єкти підприємницької діяльн ості незалежно від форм влас ності, їх об'єднання, бюджетні , громадські та інші установи та організації, об'єднання гр омадян та інші юридичні особ и, а також фізичні особи - суб'є кти підприємницької діяльно сті, які використовують прац ю найманих працівників; філі ї, відділення та інші відокре млені підрозділи платників п одатку, зазначених вище, що не мають статусу юридичної осо би, розташовані на території іншої, ніж платник збору, тери торіальної громади) крім тих , які є платниками фіксованог о сільськогосподарського по датку, є також фактичні витра ти на виплату і доставку пенс ій, призначених відповідно д о пунктів „б”-„з” статті 13 Зак ону України "Про пенсійне заб езпечення" до досягнення пра цівниками пенсійного віку, п ередбаченого статтею 12 Закон у України "Про пенсійне забез печення".

Відшкодування підприємств ами витрат Пенсійного Фонду України на виплату та достав ку пенсій, призначених на піл ьгових умовах, здійснюється відповідно до Інструкції про порядок обчислення і сплати страхувальниками та застрах ованими особами внесків на з агальнообов'язкове державне пенсійне страхування до Пен сійного фонду України, затве рдженої постановою Пенсійно го фонду України N 21-1 від 19.12.2003.

Пунктом 6.1. Інструкції перед бачено, що відшкодуванню під лягають витрати Пенсійного ф онду на виплату та доставку п енсій, призначених на пільго вих умовах, відповідно до час тини 2 "Прикінцевих положень" З акону України "Про загальноо бов'язкове державне пенсійне страхування" у розмірі 100 відс отків фактичних витрат на ви плату і доставку пенсій, приз начених відповідно до абзацу першого частини 2 Прикінцеви х положень Закону застрахова ним особам, які працювали або працюють на роботах із шкідл ивими і важкими умовами прац і за списком N 2 виробництв, роб іт, професій, посад і показник ів, затверджених Кабінетом М іністрів України та за резул ьтатами атестації робочих мі сць, на посадах, що дають право на призначення пенсії за вік ом на пільгових умовах.

Пунктом 6.4. Інструкції встан овлено, що Розмір сум до відшк одування на поточний рік виз начається відділами доходів органів Пенсійного фонду Ук раїни щорічно в повідомлення х про розрахунок сум фактичн их витрат на виплату та доста вку пільгових пенсій, призна чених відповідно до частини 2 Прикінцевих положень Закон у України "Про загальнообов'я зкове державне пенсійне стра хування", які надсилаються пі дприємствам до 20-го січня пото чного року та протягом 10 днів з новопризначених пенсій.

Згідно із пунктом 6.8. Інструк ції підприємства щомісяця до 25-го числа вносять до Пенсійн ого фонду зазначену в повідо мленні місячну суму фактични х витрат на виплату та достав ку пенсій, призначених на піл ьгових умовах. У відповіднос ті до вищевказаних приписів позивачем направлялось відп овідачу розрахунки сум факти чних витрат на виплату та дос тавку пільгових пенсій, які о тримано відповідачем 29 квітн я 2011 року та 24 травня 2011 року, одна к залишено без виконання.

З матеріалів справи вбачає ться, що деяким колишнім прац івникам відповідача признач ено пенсії на пільгових умов ах за Списком №2, а саме громад янам ОСОБА_2, ОСОБА_3, ОСОБА_4

Згідно розрахунків фактич них витрат на виплату та дост авку пільгових пенсій складе ними відділом надходження до ходів управління Пенсійного фонду України в Тисменицько му району місячний розмір фа ктичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій, щ о підлягає відшкодуванню гро мадянину ОСОБА_2 в сумі 831,35 г рн., ОСОБА_3 в сумі 860,17 грн. та ОСОБА_4 в сумі 93,12 грн.

Таким чином, заборгованіст ь відповідача по відшкодуван ню фактичних витрат на випла ту та доставку пенсій, призна чених на пільгових умовах ст ановить 1784,64 грн., що підтверджу ється розрахунками фактични х витрат на виплату та достав ку пільгових пенсій та довід кою розрахунком про встановл ення заборгованості.

Враховуючи наведене, а тако ж те, що вищевказана заборгов аність відповідачем на момен т розгляду справи не сплачен а та не спростована, суд вважа є, що позов обгрунтований та п ідлягає до задоволення.

На підставі ст. 124 Конституц ії України, керуючись ст. ст. 158- 163, 167 Кодексу адміністративно го судочинства України, суд ,-

ПОСТАНОВИВ:

Позов задовольнити п овністю.

Стягнути з відкритог о акціонерного товариства "А гропромтехніка", 77400, вул.Липова , 11, м.Тисмениця, Івано-Франківс ька область, код ЄДРПОУ 00904309 на к ористь управління Пенсійног о фонду України в Тисменицьк ому районі заборгованість з відшкодування сум витрат на виплату і доставку пільгових пенсій в розмірі 1784 (одна тисяч а сімсот вісімдесят чотири) г ривні, 64 коп.

Постанова може бути оскар жена в апеляційному порядку. Відповідно до статті 186 Кодек су адміністративного судочи нства України, апеляційна ск арга на постанову суду першо ї інстанції подається протяг ом десяти днів з дня отр имання копії постанови.

Апеляційна скарга подаєть ся до Львівського апеляційно го адміністративного суду че рез Івано-Франківський окруж ний адміністративний суд.

Постанова набирає законно ї сили після закінчення стро ку подання апеляційної скарг и, встановленого Кодексом ад міністративного судочинств а України, якщо таку скаргу не було подано.

Суддя: Кишинський М.І.

Постанова склад ена в повному обсязі 09 вересня 2011 року.

СудІвано-Франківський окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення08.09.2011
Оприлюднено27.09.2011
Номер документу18250420
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а-2461/11/0970

Постанова від 08.09.2011

Адміністративне

Івано-Франківський окружний адміністративний суд

Кишинський М.І.

Постанова від 08.09.2011

Адміністративне

Івано-Франківський окружний адміністративний суд

Кишинський М.І.

Ухвала від 28.07.2011

Адміністративне

Івано-Франківський окружний адміністративний суд

Кишинський М.І.

Постанова від 08.09.2011

Адміністративне

Івано-Франківський окружний адміністративний суд

Кишинський М.І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні