Постанова
від 18.08.2011 по справі 2а-6499/11/1270
ЛУГАНСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Категорія №8.1.5

ПОСТАНОВА

Іменем України

18 серпня 2011 року Справа № 2а-6499/11/1270

Луганський окружний адміністративний суд у скла ді:

судді Ушак ова Т.С.,

при секретарі Фені чевій О.М.,

розглянувши у відкритому с удовому засіданні адміністр ативну справу за позовом Дер жавної податкової інспекції в Жовтневому районі м. Луганс ька до Товариства з обмежено ю відповідальністю «Вілєтрі » про стягнення заборгованос ті в сумі 350 грн.,-

ВСТАНОВИВ:

28 липня 2011 року до Лугансь кого окружного адміністрати вного суду надійшов адмініст ративний позов Державної под аткової інспекції в Жовтнево му районі м. Луганська до Това риства з обмеженою відповіда льністю «Вілєтрі» про стягне ння заборгованості в сумі 350 г рн.

В обґрунтування заявлен их вимог зазначено, що заборг ованість відповідача перед б юджетом по сплаті податку на прибуток складає 350 грн. 16.12.2010 ро ку на юридичну адресу відпов ідача рекомендованим листом було направлено податкове п овідомлення-рішення № 0042931510/1 ві д 16.12.2010 року, яке у зв' язку з нем ожливістю вручення, відповід но до абз. 4 п.п. 6.2.4 п. 6.2 ст. 6 Закону У країни «Про порядок погашенн я зобов' язань платників под атків перед бюджетами та дер жавними цільовими фондами» б уло розміщено на дошці подат кових оголошень, тому воно вв ажається врученим з дня його розміщення - з 04.03.2011 року, про щ о свідчить акт про неможливі сть вручення від 04.03.2011 року. З ме тою стягнення податкового бо ргу ДПІ в Жовтневому районі м .Луганська було направлено в ідповідачу податкову вимогу № 325 від 15.03.2011 року, яка у зв' язку із закінченням терміну збер ігання вважається врученою з 27.05.2011 року.

Представник позивача в с удовому засіданні підтримав заявлені позовні вимоги у по вному обсязі, надав поясненн я, аналогічні викладеним у по зові, просив суд стягнути з ро зрахункових рахунків відпов ідача податковий борг в сумі 350 грн.

Представник відповідача в судове засідання не з' яви вся, причин неявки суду не пов ідомив, про дату, час та місце судового розгляду справи пов ідомлявся належним чином.

Заслухавши пояснення пре дставника позивача, дослідив ши матеріали справи, розглян увши справу в межах заявлени х позовних вимог і наданих ст оронами доказів, оцінивши до кази відповідно до вимог ст.с т. 69-72 Кодексу адміністративно го судочинства України, суд д ійшов висновку про обґрунтов аність заявлених вимог з огл яду на наступне.

Судом встановлено, що Т овариство з обмеженою відпов ідальністю «Вілєтрі» 28.09.2009 рок у зареєстроване в якості юри дичної особи виконавчим комі тетом Луганської міської рад и, ідентифікаційний код 36638710.

Відповідач перебуває на о бліку як платник податків в Д ПІ в Жовтневому районі м.Луга нська з 29.09.2009 року за № 07015.

Відповідно до ст. 2 Закону У країни «Про державну податко ву службу в Україні», завданн ями органів державної податк ової служби, зокрема, є здійсн ення контролю за додержанням податкового законодавства, правильністю обчислення, пов нотою і своєчасністю сплати до бюджетів, державних цільо вих фондів податків і зборів (обов'язкових платежів), а так ож неподаткових доходів, уст ановлених законодавством.

Відповідно до пунктів 1, 2, 11 статті 10 Закону України «Про державну податкову службу в Україні» державні податкові інспекції в районах, містах б ез районного поділу, районах у містах, міжрайонні та об'єдн ані державні податкові інспе кції здійснюють контроль за своєчасністю, достовірністю , повнотою нарахування та спл ати податків та зборів (обов'я зкових платежів); забезпечую ть облік платників податків, інших платежів, правильніст ь обчислення і своєчасність надходження цих податків, пл атежів, а також здійснюють ре єстрацію фізичних осіб - плат ників податків та інших обов 'язкових платежів; подають до судів позови до підприємств , установ, організацій та гром адян про визнання угод недій сними і стягнення в доход дер жави коштів, одержаних ними з а такими угодами, а в інших вип адках - коштів, одержаних без у становлених законом підстав , а також про стягнення заборг ованості перед бюджетом і де ржавними цільовими фондами з а рахунок їх майна.

Пунктом 20.1.28 ст. 20 Податково го кодексу України, який набр ав чинності з 01.01.2011 року, визнач ено, що органи державної пода ткової служби, окрім іншого, м ають право стягувати до бюдж етів та державних цільових ф ондів суми грошових зобов'яз ань та/або податкового боргу у випадках, порядку та розмір і, встановлених цим Кодексом , стягувати суми прострочено ї заборгованості суб'єкта го сподарювання перед державою (Автономною Республікою Кри м чи територіальною громадою міста) за кредитом (позикою), з алученим державою (Автономно ю Республікою Крим чи терито ріальною громадою міста) або під державну (місцеву) гарант ію, а також за кредитом з бюдже ту в порядку, визначеному цим Кодексом.

Таким чином, позивач є орг аном державної влади, уповно важеним здійснювати функцію контролю за визначенням та с платою платником податків, п овноваження якого на звернен ня до суду із позовом про стяг нення податкового боргу прям о визначені законодавством У країни.

Згідно ст. 9 Закону України “Про систему оподаткування” , який діяв на момент виникнен ня спірних правовідносин, пл атники податків і зборів (обо в'язкових платежів) зобов'яза ні, зокрема, подавати до держ авних податкових органів та інших державних органів відп овідно до законів декларації , бухгалтерську звітність та інші документи і відомості, п ов'язані з обчисленням і спла тою податків і зборів (обов'яз кових платежів) та сплачуват и належні суми податків і збо рів (обов'язкових платежів) у в становлені законами терміни . Обов' язок платника податк ів щодо здійснення своєчасно ї сплати суми податкових зоб ов' язань встановлений тако ж пунктом 16.1.4. статті 16 Податков ого кодексу України.

Порядок погашення зобов'я зань юридичних або фізичних осіб перед бюджетами та держ авними цільовими фондами з п одатків і зборів (обов'язкови х платежів), нарахування і спл ати пені та штрафних санкцій , що застосовуються до платни ків податків контролюючими о рганами, порядок оскарження дій органів стягнення визнач ені Законом України “Про пор ядок погашення зобов' язань платників податків перед бю джетами та державними цільов ими фондами” № 2181-ІІІ від 21.12.2000 ро ку (далі - Закон № 2181), який діяв до 01.01.2011 року, та главою 9 Податко вого кодексу України, який на брав чинності 01.01.2011 року. Згідно змісту зазначених нормативн о-правових актів, стягненню з платника податків підлягає наявна в платника сума подат кового боргу.

Судом встановлено, що за в ідповідачем рахується забор гованість по сплаті податку на прибуток в сумі 350 грн., що ви никла на підставі прийнятого податкового повідомлення-рі шення № 0042931510/0 від 16.12.2010 року, винес еного на підставі акту перев ірки від 17.11.2010 року № 1764/151.

Як вбачається з матеріалі в справи, 16.12.2010 року на юридичну адресу відповідача рекоменд ованим листом було направлен о податкове повідомлення-ріш ення № 0042931510/1 від 16.12.2010 року, яке у зв ' язку з неможливістю вручен ня, відповідно до абз. 4 п.п. 6.2.4 п. 6 .2 ст. 6 Закону України «Про поря док погашення зобов' язань п латників податків перед бюдж етами та державними цільовим и фондами» було розміщено на дошці податкових оголошень, тому воно вважається вручен им з дня його розміщення - з 0 4.03.2011 року, про що свідчить акт п ро неможливість вручення від 04.03.2011 року.

Крім того, з метою стягне ння податкового боргу ДПІ в Ж овтневому районі м.Луганська було направлено відповідачу податкову вимогу № 325 від 15.03.2011 р оку, яка у зв' язку із закінче нням терміну зберігання вваж ається врученою з 27.05.2011 року

Доказів сплати податков ого боргу від відповідача не надходило. Наявність заборг ованості на час розгляду спр ави підтверджена податковим органом.

З огляду на те, що податко вий борг відповідача виник д о набрання чинності Податков им кодексом України, факт ная вності податкового боргу у в ідповідача суд встановлює за приписами законодавства, що було чинним на момент виникн ення податкового боргу.

Як вбачається з наявних в матеріалах справи документі в, предметом податкового бор гу, що вимагається позивачем до стягнення є заборгованіс ть у розмірі 350 грн., яка виникла на підставі вимог Закону № 2181.

Згідно п. 95.1. ст. 95 Податково го кодексу України орган дер жавної податкової служби зді йснює за платника податків і на користь держави заходи що до погашення податкового бор гу такого платника податків шляхом стягнення коштів, які перебувають у його власност і, а в разі їх недостатності - ш ляхом продажу майна такого п латника податків, яке перебу ває у податковій заставі. Стя гнення коштів та продаж майн а платника податків провадят ься не раніше ніж через 60 кале ндарних днів з дня надісланн я такому платнику податкової вимоги. Стягнення коштів з ра хунків платника податків у б анках, обслуговуючих такого платника податків, здійснюєт ься за рішенням суду, яке напр авляється до виконання орган ам державної податкової служ би, у розмірі суми податковог о боргу або його частини.

Пунктом 38.1. ст. 38. Податковог о кодексу України встановлен о, що виконанням податкового обов'язку визнається сплата в повному обсязі платником в ідповідних сум податкових зо бов'язань у встановлений под атковим законодавством стро к.

На підставі вищевикладе ного, суд дійшов висновку, що п озовні вимоги підлягають зад оволенню у повному обсязі.

Питання по судових витр атах не вирішується, оскільк и позивач звільнений від їх с плати у встановленому порядк у, а ст. 94 Кодексу адміністрати вного судочинства України не передбачено їх стягнення у д аних випадках.

Керуючись ст. ст. 2, 17, 18, 94, 158-163, 257 Кодексу адміністративного с удочинства України, суд, -

П О С Т А Н О В И В:

Адміністративний позов Державної податкової інспек ції в Жовтневому районі м.Луг анська до Товариства з обмеж еною відповідальністю «Вілє трі» про стягнення заборгова ності в сумі 350 грн. задовольни ти у повному обсязі.

Стягнути заборговані сть перед бюджетом з розраху нкових рахунків у банках, що о бслуговують Товариство з обм еженою відповідальністю «Ві лєтрі», код ЄДРПОУ 36638710, з податк у на прибуток у розмірі 350 грн. ( триста п' ятдесят гривень) н а р/р 31117009700004 ГУДКУ в Луганській о бласті, МФО 804013, одержувач Держ авний бюджет Жовтневого райо ну, код 24046538, код 204046538.

Постанова може бути о скаржена в апеляційному поря дку до Донецького апеляційно го адміністративного суду.

Апеляційна скарга под ається до Донецького апеляці йного адміністративного суд у через Луганський окружний адміністративний суд. Копія апеляційної скарги одночасн о надсилається особою, яка її подає, до суду апеляційної ін станції.

Апеляційна скарга на по станову суду першої інстанці ї подається протягом десяти днів з дня її проголошення. У р азі застосування судом части ни третьої статті 160 КАС Украї ни, а також прийняття постано ви у письмовому провадженні апеляційна скарга подається протягом десяти днів з дня от римання копії постанови.

Постанова набирає закон ної сили після закінчення ст року подання апеляційної ска рги, встановленого статтею 186 КАС України, якщо таку скаргу не було подано.

У разі подання апеляційн ої скарги постанова, якщо її н е скасовано, набирає законно ї сили після повернення апел яційної скарги, відмови у від критті апеляційного провадж ення або набрання законної с или рішенням за наслідками а пеляційного провадження.

Якщо строк апеляційног о оскарження буде поновлено, то вважається, що постанова с уду не набрала законної сили .

Повний текст постанови виготовлено та підписано 23 се рпня 2011 року.

Суддя Т.С. Ушаков

СудЛуганський окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення18.08.2011
Оприлюднено27.09.2011
Номер документу18250497
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а-6499/11/1270

Постанова від 18.08.2011

Адміністративне

Луганський окружний адміністративний суд

Т.С. Ушаков

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні