Постанова
від 07.09.2011 по справі 2а-9791/11/1370
ЛЬВІВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ЛЬВІВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМ ІНІСТРАТИВНИЙ СУД

79018, м. Львів, вул. Чоловсь кого, 2

П О С Т А Н О В А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

07 вересня 2011 р. № 2а-9791/11/1370

Львівський окружний адм іністративний суд в складі:

головуючого судді Гулика А.Г.,

за участю:

секретаря судового засіда ння Андрушакевич Т.В.,

представника позивача М андзиняк Г.В.,

представник відповідача н е з' явився,

розглянувши у відкрито му судовому засіданні справу за поданням Державної подат кової інспекції у Залізнично му районі м. Львова до Житлово -будівельного кооперативу № 41 щодо стягнення коштів за под атковим боргом, -

в с т а н о в и в :

Державна податкова інспе кція у Залізничному районі м . Львова (далі - ДПІ у Залізнич ному районі м. Львова) звернул ася до суду з поданням до Житл ово-будівельного кооператив у № 41 (далі - ЖБК № 41), в якому про сить суд стягнути з відповід ача на користь бюджету кошти в розмірі 170 грн. 00 коп.

Подання обґрунтоване тим , що за відповідачем облікову ється податковий борг з пода тку на прибуток у розмірі 170 гр н. 00 коп., а також правом органу державної податкової на служ би на звернення до суду щодо с тягнення коштів платника под атків, який має податковий бо рг, з рахунків у банках, обслуг овуючих такого платника, на с уму податкового боргу або йо го частини.

В судовому засіданні предс тавник позивача подання підт римав з підстав, викладених у ньому. Просить суд задовольн ити подання в повному обсязі .

Відповідач явку уповноваж еного представника в судове засідання не забезпечив, хоч а належним чином був повідом лений про дату, час та місце йо го проведення. Про причини не явки суд не повідомив, а тому с уд ухвалив розглядати справу без його участі.

Заслухавши пояснення пред ставника позивача, всебічно і повно з' ясувавши всі факт ичні обставини справи, на яки х ґрунтується подання, об' є ктивно оцінивши докази, які м ають юридичне значення для р озгляду справи і вирішення с пору по суті, суд дійшов висно вку, що подання підлягає задо воленню, з наступних підстав .

Як вбачається з матеріалів справи ЖБК № 41, що знаходиться за адресою: м. Львів, вул. Любін ська, буд. 91Б, зареєстроване де ржавним реєстратором викона вчого комітету Львівської мі ської ради як юридична особа , ідентифікаційний код - 20856849, щ о підтверджується витягом з Єдиного державного реєстру ю ридичних осіб та фізичних ос іб-підприємців від 12.08.2011 року та взяте на облік як платник под атків в ДПІ у Залізничному ра йоні м. Львова, що підтверджує ться довідкою про взяття на о блік платника податків від 30.0 8.2011 року № 28126/10/29-017.

ДПІ у Залізничному районі м . Львова проведено камеральн у перевірку своєчасності под ання податкової звітності ЖБ К № 41, за наслідками якої склад ено акт перевірки від 26.05.2011 року № 1202 та винесено податкове пов ідомлення-рішення № 0003991501 в ід 30.05.2011 року, яким визначено су му податкового зобов' язанн я в розмірі 170 грн. 00 коп., а також податкову вимогу від 16.06.2011 року № 796, які скеровано відповідач у.

З матеріалів справи вбачає ться, що сума податкового бор гу відповідача становить 170 гр н. 00 коп., що підтверджується до відкою про заборгованість по платежах до бюджету від 01.09.2011 р оку № 28625/9/19-023.

Відповідно до п. 14.1.137 ст. 14 Пода ткового кодексу України орга н стягнення - державний орга н, уповноважений здійснювати заходи щодо забезпечення по гашення податкового боргу в межах повноважень, встановле них вказаним Кодексом та інш ими законами України. Органи державної податкової служби мають право застосовувати д о платників податків фінансо ві (штрафні) санкції, стягуват и до бюджетів та державних ці льових фондів суми грошових зобов' язань та/або податков ого боргу.

Згідно з п. 14.1.175 ст. 14 Податково го кодексу України податкови й борг - сума грошового зобо в' язання (з урахуванням штр афних санкцій за їх наявност і), самостійно узгодженого пл атником податків або узгодже ного в порядку оскарження, ал е не сплаченого у встановлен ий строк, а також пеня, нарахов ана на суму такого грошового зобов' язання.

Відповідно до п. 59.1 ст. 59 Подат кового кодексу України у раз і коли платник податків не сп лачує узгодженої суми податк ового зобов' язання у встано влені законом строки, орган д ержавної податкової служби н адсилає (вручає) йому податко ву вимогу в порядку, визначен ому для надсилання (вручення ) податкового повідомлення-р ішення.

Як вбачається з положень п. 95.2 ст. 95 Податкового кодексу Ук раїни стягнення коштів та пр одаж майна платника податків проводяться не раніше ніж че рез 60 календарних днів з дня н адіслання такому платнику по датків податкової вимоги.

Податкову вимогу від 16.06.2011 ро ку № 796 надіслано відповідачу 07.07.2011 року, що підтверджується п оштовою квитанцією № 7900303629560 від 07.07.2011 року. Таким чином, строк, ви значений п. 95.2 ст. 95 Податкового кодексу України, слід відрах овувати із дати надіслання в ідповідачу вказаної податко вої вимоги.

Підпунктом 20.1.18 п. 20.1 ст. 20 Податк ового кодексу України передб ачено право податкового орга ну звертатися до суду щодо ст ягнення коштів платника пода тків, який має податковий бор г, з рахунків у банках, обслуго вуючих такого платника, на су му податкового боргу або йог о частини.

Відповідно до ст. 71 Кодексу а дміністративного судочинст ва України, кожна сторона пов инна довести ті обставини, на яких ґрунтуються її вимоги т а заперечення, а суд, згідно ст . 86 цього Кодексу, оцінює доказ и, які є у справі, за своїм внут рішнім переконанням, що ґрун тується на їх безпосередньом у, всебічному, повному та об'єк тивному дослідженні.

Відповідно до ч. 2 ст. 71 КАС Укр аїни, в адміністративних спр авах про протиправність ріше нь, дій чи бездіяльності суб' єкта владних повноважень обо в' язок щодо доказування пра вомірності свого рішення, ді й чи бездіяльності покладаєт ься на відповідача, якщо він з аперечує проти адміністрати вного позову.

Стаття 19 Конституції Україн и встановлює, що органи держа вної влади та органи місцево го самоврядування, їх посадо ві особи зобов' язані діяти лише на підставі, в межах повн оважень та у спосіб, що передб ачені Конституцією та закона ми України.

Положення ст. 9 КАС України п ередбачає, що суди при виріше нні справи керуються принцип ом законності, відповідно до якого органи державної влад и, органи місцевого самовряд ування, їхні посадові і служб ові особи зобов' язані діяти лише на підставі, в межах повн оважень та у спосіб, що передб ачені Конституцією та закона ми України.

Таким чином, з врахуванням х арактеру спірних взаємовідн осин суд, виходячи з заявлени х вимог, системного аналізу п оложень чинного законодавст ва України та матеріалів спр ави, суд дійшов висновку, що по дання є обґрунтованими та пі длягає задоволенню.

Керуючись ст.ст. 7-14, 69-71, 86, 94, 159-163, 167, 183 -3 Кодексу адміністративного судочинства України, суд, -

П О С Т А Н О В И В :

1. Подання Державно ї податкової інспекції у Зал ізничному районі м. Львова до Житлово-будівельного коопер ативу № 41 щодо стягнення кошті в за податковим боргом задов ольнити повністю.

2. Стягнути з Житлово-б удівельного кооперативу № 41 (к од ЄДРПОУ - 20856849) на користь бюдж ету кошти в розмірі 170 (сто сімд есят гривень) грн. 00 коп.

3. Судові витрати відп овідно до ст. 94 Кодексу адміні стративного судочинства Укр аїни стягненню зі сторін не п ідлягають.

Постанова суду першо ї інстанції, якщо інше не вста новлено Кодексом адміністра тивного судочинства України , набирає законної сили після закінчення строку подання а пеляційної скарги, встановле ного Кодексом адміністратив ного судочинства України, як що таку скаргу не було подано . У разі подання апеляційної с карги судове рішення, якщо йо го не скасовано, набирає зако нної сили після повернення а пеляційної скарги, відмови у відкритті апеляційного пров адження або набрання законно ї сили рішенням за наслідкам и апеляційного провадження. Якщо строк апеляційного оска рження буде поновлено, то вва жається, що постанова суду не набрала законної сили.

Апеляційна скарга подаєт ься до Львівського апеляційн ого адміністративного суду ч ерез Львівський окружний адм іністративний суд. Копія апе ляційної скарги одночасно на дсилається особою, яка її под ає, до Львівського апеляційн ого адміністративного суду. Апеляційна скарга на постано ву суду першої інстанції под ається протягом десяти днів з дня її проголошення. У разі з астосування судом ч. 3 ст. 160 Код ексу адміністративного судо чинства України, а також прий няття постанови у письмовому провадженні апеляційна скар га подається протягом 10 днів з дня отримання копії постано ви. Якщо суб' єкта владних по вноважень у випадках та поря дку, передбачених частиною ч етвертою ст. 167 Кодексу адміні стративного судочинства Укр аїни, було повідомлено про мо жливість отримання копії пос танови суду безпосередньо в суді, то десятиденний строк н а апеляційне оскарження пост анови суду обчислюється з на ступного дня після закінченн я п' ятиденного строку з мом енту отримання суб' єктом вл адних повноважень повідомле ння про можливість отримання копії постанови суду.

Постанова суду підлягає не гайному виконанню.

Повний текст постанови виготовлений та підписаний 12 вересня 2011 року.

Суддя Гулик А.Г.

З оригіналом згідно

Суддя Гулик А.Г.

Дата ухвалення рішення07.09.2011
Оприлюднено27.09.2011
Номер документу18251199
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а-9791/11/1370

Постанова від 07.09.2011

Адміністративне

Львівський окружний адміністративний суд

Гулик Андрій Григорович

Ухвала від 05.09.2011

Адміністративне

Львівський окружний адміністративний суд

Гулик Андрій Григорович

Ухвала від 05.09.2011

Адміністративне

Львівський окружний адміністративний суд

Гулик Андрій Григорович

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні