Постанова
від 07.09.2011 по справі 2а/1570/5015/2011
ОДЕСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Справа № 2а/1570/5015/2011

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

06 вересня 2011 року м.Одеса

Одеський окружний адмі ністративний суд у складі:

головуючого судді - Сокол енко О.М.

при секретарі - Кулішенко Є.С.

за участю: представника поз ивача - ОСОБА_1 (за довіре ністю);

відповідач - не з`явився

розглянувши у відкритому с удовому засіданні справу за адміністративним позовом Од еського територіального упр авління Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку до відкритого акціонер ного товариства «Іванівська сільгоспхімія»про стягненн я штрафних санкцій в сумі 85000 гр н. 00 коп., -

ВСТАНОВИВ:

До Одеського окружного ад міністративного суду надійш ов адміністративний позов Од еського територіального упр авління Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку до відкритого акціонер ного товариства «Іванівська сільгоспхімія»про стягненн я штрафних санкцій в сумі 85000 гр н. 00 коп.

В обґрунтування позовних в имог позивач зазначає, що від повідач не надав регулярну і нформацію емітента цінних па перів, а саме річний звіт за 2009 рік, що є порушенням вимог п.1 г лави 1 розділу V Положення про розкриття інформації емітен тами цінних паперів, затверд женого Рішенням ДКЦПФР № 1591 ві д 19.12.2006 року. На підставі відкри того правопорушення у віднош енні відповідача був складен ий акт про правопорушення на ринку цінних паперів №40-ОД ві д 28 січня 2011 року, відповідно до якого винесена постанова пр о накладення санкції за прав опорушення на ринку цінних п аперів №37- ОД від 10.02.2011 року. Ціє ю постановою до відповідача були застосовані фінансові с анкції у вигляді накладення штрафу у розмірі 5000 неоподатк овуваних мінімумів доходів г ромадян, що становить 85000,00 грив ень, при цьому, ВАТ «Іванівськ а сільгоспхімія»штрафну сан кцію не сплатило, рішення Ком ісії не оскаржувало. Також, по зивач зазначив, що дане право порушення скоєне товариство м повторно, що підтверджуєть ся постановою про накладення санкцій за правопорушення н а ринку цінних паперів від 09.08.2 010 року № 381-ОД.

У судовому засіданні предс тавник позивача позовні вимо ги підтримав повністю та про сив суд позов задовольнити з підстав, викладених у позовн ій заяві.

Відповідач до судового зас ідання не з'явився, повнова жного представника у судове засідання не направив, його п озиція щодо позову не відома , оскільки заперечень на позо вну заяву він не подав. Про дат у, час і місце судового розгля ду відповідач був повідомлен ий належним чином та своєчас но, що підтверджується матер іалами справи.

Отже, суд вважає, що вжи в всі залежні від нього заход и для повідомлення відповіда ча належним чином про час і мі сце розгляду судової справи та відповідно до положень ст . 128 КАС України, суд розглядав с праву без участі відповідача .

Вивчивши матеріали справ и, заслухавши пояснення пред ставника позивача, а також до слідивши обставини, якими об ґрунтовуються вимоги, переві ривши їх доказами, суд вважає , що адміністративний позов п ідлягає задоволенню в повном у обсязі з наступних підстав .

Судом встановлено, що відпо відач не надав регулярну інф ормацію емітента цінних папе рів, а саме річний звіт за 2009 рі к, що є порушенням вимог п.1 гла ви 1 розділу V Положення про ро зкриття інформації емітента ми цінних паперів, затвердже ного Рішенням ДКЦПФР № 1591 від 19 .12.2006 року (зі змінами та доповне ннями).

Відповідно до ч.1 ст. 6 Закону України «Про державне регулю вання ринку цінних паперів в Україні»від 30 жовтня 1996 року N 448/96-ВР, Державна комісія з цінних паперів та фондовог о ринку є державним органом, п ідзвітним Верховній Раді України. До системи цього орг ану входять Державна комісія з цінних паперів та фондовог о ринку, її центральний апара т і територіальні органи.

Частина 2 ст. 6 Закону Україн и “Про державне регулювання ринку цінних паперів в Украї ні” передбачає, що Державна к омісія з цінних паперів та фо ндового ринку здійснює повно важення через центральний ап арат і свої територіальні ор гани. Комісія може делегуват и надані їй повноваження цен тральному апарату і територі альним органам шляхом прийня ття відповідного рішення, за твердженого в установленому порядку.

Згідно з п. 8 ст. 8 Закону Украї ни «Про державне регулювання ринку цінних паперів в Украї ні», Державна комісія з цінни х паперів та фондового ринку має право здійснювати контр оль за достовірністю і розкр иттям інформації, що надаєть ся емітентами та особами, які здійснюють професійну діяль ність на ринку цінних папері в, і саморегулівними організ аціями, та її відповідністю в становленим вимогам.

Відповідно до п. 1 глави 1 розд ілу V Положення “Про розкритт я інформації емітентами цін них паперів”- емітенти цінни х паперів зобов'язані розкри вати регулярну

річну інф ормацію у повному обсязі від повідно до вимог цього розді лу.

Згідно п. 2 глави 1 розділу V П оложення “Про розкриття інфо рмації емітентами цінних пап ерів”, звітним періодом для складання річної інформац ії є календарний рік. Перший звітний рік новоствореного емітента може бути меншим за 12 місяців, він обчислюється д ля акціонерних товариств - з дати державної реєстрації т овариства до 31 грудня звітног о року включно; для емітентів цінних паперів, крім акцій, - з дня реєстрації випуску до 31 грудня звітного року вк лючно.

Згідно з п. 10 ч. 1 ст. 8 Закону Ук раїни «Про державне регулюва ння ринку цінних паперів в Ук раїні», Державна комісія з ці нних паперів та фондового ри нку має право надсилати еміт ентам, особам, які здійснюють професійну діяльність на ри нку цінних паперів, фондовим біржам та саморегулівним ор ганізаціям обов'язкові для в иконання розпорядження про у сунення порушень законодавс тва про цінні папери та вимаг ати надання необхідних докум ентів відповідно до чинного законодавства.

Як встановлено у судовому з асіданні, 27 вересня 2010 року упо вноваженою особою Комісії, Ровинським Юрієм Олександро вичем - начальником Одесь кого територіального управл іння Державної комісії з цін них паперів та фондового рин ку винесено розпорядження № 170-ОД про усунення порушень за конодавства про цінні папери , в якому зазначено, що ВАТ «Ів анівська сільгоспхімія»не н адало регулярну інформацію е мітента цінних паперів до Од еського територіального упр авління ДКЦПФР, а саме річний звіт за 2009 рік (а.с.7). У вказаному розпорядженні, зокрема, пові домлялось про необхідність у термін до 27.10.2010 року усунути по рушення законодавства про ці нні папери, а саме: надати до О деського територіального уп равління ДКЦПФР звіт за 2009 рік . Вказане розпорядження було надіслано відповідачу 30.09.2010 ро ку та отримано останнім 02.10.2010 ро ку, що підтверджується копіє ю повідомлення про вручення поштового відправлення, яке наявне в матеріалах справи (а .с.8). Вказане порушення у встановлений строк відповід ачем усунуто не було.

За невиконання відповідач ем зазначеного розпорядженн я № 170-ОД, 14 січня 2011 року уповнова женою особою Комісії, Ровин ським Юрієм Олександровичем - начальником Одеського т ериторіального управління Д ержавної комісії з цінних па перів та фондового ринку вин есено постанову № 06-ОД про пор ушення справи про правопоруш ення на ринку цінних паперів (а.с.9). В зазначеній постанові п овідомлялося про необхідніс ть керівнику або повноважній особі відповідача з'явитис я на підписання акта про прав опорушення та надання письмо вих пояснень 28 січня 2011 року о 10: 45. Вказану постанову було наді слано відповідачу 17.01.2011 року та отримано останнім 19.01.2011 року, щ о підтверджується копією пов ідомлення про вручення пошто вого відправлення, яке наявн е в матеріалах справи (а.с.10).

Також, судом встановлено, що уповноваженою особою комісі ї, головним спеціалістом від ділу корпоративних фінансів , звітності учасників фондов ого ринку та захисту прав інв есторів Одеського територіа льного управління ДКЦПФР Л актіоновим О.А., 28 січня 2011 рок у складено акт № 40-ОД, в якому бу ло встановлено, що ВАТ «Івані вська сільгоспхімія»було зо бов'язано у термін до 27.10.2010 рок у усунути порушення законода вства про цінні папери, а саме надати до Одеського територ іального управління ДКЦПФР р ічний звіт за 2009 рік, та зазначе но, що представник відповіда ча на підписання акту та нада ння пояснень не з'явився. (а.с .11). Згідно матеріалів справи, з азначений акт був направлени й ВАТ «Іванівська сільгоспхі мія»рекомендованим листом і з повідомленням, про що свідч ить копія реєстру №2 від 31.01.2011 ро ку (а.с.12).

На підставі вищезазначено го акта, начальником Одесько го територіального управлін ня Державної комісії з цінни х паперів та фондового ринку 01 лютого 2011 року винесено пост анову № 51-ОД про розгляд справ и про правопорушення на ринк у цінних паперів, якою справа у відношенні ВАТ «Іванівськ а сільгоспхімія»була призна чена до розгляду на 10 лютого 2011 року о 10 год. 25 хв. (а.с.13). Вказану п останову було направлено від повідачу листом із повідомле нням, що підтверджується реє стром № 2 листів з повідомленн ям від 02.02.2011 року та квитанцією про оплату послуг поштового зв'язку, копії яких наявні в матеріалах справи (а.с.14). Судом встановлено, що на розгляд сп рави про правопорушення на р инку цінних паперів, 10 лютого 2011року, представник відповіда ча не з'явився.

Пунктом 8 статті 11 Закону Укр аїни “Про державне регулюван ня ринку цінних паперів в Укр аїні” передбачено, що Держав на комісія з цінних паперів т а фондового ринку накладає н а юридичних осіб штрафи у роз мірі від тисячі до п'яти тисяч неоподатковуваних мінімумі в доходів громадян за невико нання або несвоєчасне викона ння рішень Державної комісії з цінних паперів та фондовог о ринку або розпоряджень, пос танова або рішень уповноваже них осіб Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку щодо усунення порушен ь законодавства на ринку цін них паперів. За ті ж самі дії, в чинені повторно протягом рок у, - у розмірі від п'яти тисяч до десяти тисяч неоподатков аних мінімумів доходів грома дян.

Так, судом встановлено, що д ане правопорушення скоєно то вариством повторно, що підтв ерджується постановою від 09 с ерпня 2010 року № 381-ОД про накладе ння санкції за правопорушенн я на ринку цінних паперів, за н евиконання розпорядження ві д 16.03.2010 року № 41-ОД (а.с.17).

Таким чином, оскільк и відповідачем вказане право порушення вчинено повторно, постановою Одеського терито ріального управління Держав ної комісії з цінних паперів та фондового ринку про накла дення санкції за правопоруше ння на ринку цінних паперів № 37-ОД від 10 лютого 2011 року на ВАТ «Іванівська сільгоспхімія» була накладена санкція у виг ляді штрафу у розмірі 5000 неопо даткованих мінімумів доході в громадян, що становить 85000 грн . 00 коп. (а.с.15). Вказану постанову було направлено відповідачу листом із повідомленням, що п ідтверджується реєстром № 4 л истів з повідомленням від 15.02.20 11 року (а.с.16).

Відповідно до п. 16. Розділу І “Правил розгляду справ про порушення вимог законодавст ва на ринку цінних паперів та застосування санкцій”, затв ерджених рішенням Державної комісії з цінних паперів та ф ондового ринку від 11.12.2007 року № 2272, постанова про порушення сп рави про правопорушення на р инку цінних паперів, акт про п равопорушення на ринку цінни х паперів, постанова про розг ляд справи про правопорушенн я на ринку цінних паперів, пос танова про зупинення провадж ення у справі про правопоруш ення на ринку цінних паперів , постанова про відновлення п ровадження у справі про прав опорушення на ринку цінних п аперів, постанова про наклад ення санкції за правопорушен ня на ринку цінних паперів (по станова по справі про адміні стративне правопорушення), п останова про закриття справи про правопорушення на ринку цінних паперів, постанова пр о виправлення описок вважают ься надісланими (врученими) ю ридичній особі (посадовій ос обі чи громадянину), яка притя гується до відповідальності , якщо їх вручено керівнику чи представнику юридичної особ и (посадовій особі чи громадя нину) під розписку або надісл ано поштою рекомендованим ли стом.

Згідно ст. 11 Закону України “ Про державне регулювання рин ку цінних паперів в Україні” постанова про накладення са нкції за правопорушення на р инку цінних паперів є обов' язковою для виконання.

Згідно з п.2 Розділу 18 “Правил розгляду справ про порушенн я вимог законодавства на рин ку цінних паперів та застосу вання санкцій”, штраф має бут и сплачений порушником не пі зніше як через 15 днів з дня отр имання ним постанови.

Відповідно до ч. 3 ст. 11 Закону України "Про державне регулю вання ринку цінних паперів в Україні", штрафи, накладені Де ржавною комісією з цінних па перів та фондового ринку, стя гуються у судовому порядку.

Судом встановлено, що у вста новлені законодавством та вк азані в постанові 15 днів з дат и отримання постанови, відпо відач не погасив в добровіль ному порядку суму визначеног о штрафу у розмірі 85000 грн.00 коп., постанова про накладання са нкцій за правопорушення на р инку цінних паперів у встано вленому законодавством поря дку відповідачем не оскаржув алась, копій платіжних докум ентів, що підтверджують вико нання постанови, не надходил о, що свідчить про несплату пі дприємством суми штрафу в ро змірі 85000 грн., а тому вказана су ма фінансової санкції згідно ст.16 Закону України «Про держ авне регулювання ринку цінни х паперів в Україні»підлягає стягненню в судовому порядк у.

Відповідно до вимог ч. 1 ст . 71 КАС України, кожна сторона п овинна довести ті обставини, на яких ґрунтуються її вимог и та заперечення.

Згідно з ч.1 ст.69 Кодексу ад міністративного судочинств а України доказами в адмініс тративному судочинстві є буд ь-які фактичні дані, на підста ві яких суд встановлює наявн ість або відсутність обстави н, що обґрунтовують вимоги і заперечення осіб, які беруть участь у справі, та інші обста вини, що мають значення для п равильного вирішення справи . Ці дані встановлюються судо м на підставі пояснень сторі н, третіх осіб та їхніх предст авників, показань свідків, пи сьмових і речових доказів, ви сновків експертів.

Таким чином, суд вважає, щ о позовні вимоги Одеського т ериторіального управління Д ержавної комісії з цінних па перів та фондового ринку до в ідкритого акціонерного това риства «Іванівська сільгосп хімія»про стягнення штрафни х санкцій в сумі 85000 грн. 00 коп. є о бґрунтованими, доведеними, п ідтвердженими матеріалами с прави, а тому підлягають задо воленню в повному обсязі на п ідставі положень ч.2 ст.162 КАС Ук раїни.

З огляду на вищевикладене , керуючись ст.ст. 2, 7, 8, 9, 14, 70, 71, 72, 79, 86, 94, 15 8 - 163, КАС України суд, -

ПОСТАНОВИВ:

Адміністративний позов О деського територіального уп равління Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку до відкритого акціоне рного товариства «Іванівськ а сільгоспхімія»про стягнен ня штрафних санкцій в сумі 85000 г рн. 00 коп. - задовольнити повн істю.

Стягнути з відкритого акці онерного товариства «Іванів ська сільгоспхімія» (код ЄДР ПОУ 05490279) штрафні санкції у розм ірі 85000 грн. 00 коп. (вісімдесят п' ять тисяч гривень 00 копійок) н а розрахунковий рахунок 3111310670020 0, МФО: 828011, код ЄДРПОУ 23214703 УДКУ в І ванівському районі ГУДКУ в О деській області.

Постанова може бути оскарж ена в апеляційному порядку ш ляхом подачі до Одеського ап еляційного адміністративно го суду через Одеський окруж ний адміністративний суд апе ляційної скарги на постанову протягом десяти днів з дня от римання копії постанови. Коп ія апеляційної скарги одноча сно надсилається особою, яка її подає до Одеського апеляц ійного адміністративного су ду.

Постанова набирає законно ї сили після закінчення стро ку подання апеляційної скарг и, встановленого ст. 186 КАС Укра їни, якщо таку скаргу не було п одано.

Повний текст постанови скл адений та підписаний суддею 07 вересня 2011 року.

Суддя О.М. Соколен ко

СудОдеський окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення07.09.2011
Оприлюднено28.09.2011
Номер документу18251476
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а/1570/5015/2011

Ухвала від 25.07.2011

Адміністративне

Одеський окружний адміністративний суд

Соколенко О. М.

Ухвала від 07.07.2011

Адміністративне

Одеський окружний адміністративний суд

Соколенко О. М.

Постанова від 07.09.2011

Адміністративне

Одеський окружний адміністративний суд

Соколенко О. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні