Постанова
від 15.09.2011 по справі 2а/1770/2771/2011
РІВНЕНСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

Справа № 2а/1770/2771/2011

15 вересня 2011 року 17год. 10хв. м. Рівне

Рівненський окружний ад міністративний суд у складі судді Дорошенко Н.О. за участю секретаря судового засіданн я Бондаренко В.Ю. та сторін і і нших осіб, які беруть участь у справі:

позивача: представник не з 'явився

відповідача: представник н е з'явився третьої особи пози вача: представник < Текст > тре тьої особи відповідача: пред ставник < Текст >

розглянувши у відкритому с удовому засіданні адміністр ативну справу за позовом

Державна податкова інспе кція у м. Рівне < Список > < Пози вач в особі > третя особа, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні п озивача < 3-тя особа >

до Товариства з обмеженою від повідальністю "Тріел-Буд" тр етя особа, яка не заявляє само стійних вимог на предмет спо ру на стороні відповідача < 3-т я особа >

про надання дозволу на пога шення усієї суми податкового боргу, -

ВСТАНОВИВ :

Державна податкова інспе кція у м. Рівне звернулася до с уду з позовом до Товариства з обмеженою відповідальністю "Тріел-Буд" про надання дозвол у на погашення усієї суми под аткового боргу за рахунок ма йна платника податків, що пер ебуває у податковій заставі.

Представник позивача в суд ове засідання не прибув, одна к подав письмове клопотання, яким повідомив, що позовні ви моги підтримує в повному обс язі та просить розгляд справ и провести без його участі.

Представник відповідача в судове засідання не прибув. С удом вживалися заходи щодо п овідомлення відповідача про дату, час і місце судового роз гляду справи. Судом не визнав алася обов' язковою участь в ідповідача в судовому засіда нні. Відтак, суд вважає за можл иве розглянути справу без уч асті сторін на підставі наяв них доказів.

Враховуючи неявку в судове засідання всіх осіб, які беру ть участь у справі, у відповід ності до вимог ч.1 ст. 41 КАС Укра їни повне фіксування судовог о засідання за допомогою зву козаписувального технічног о засобу судом не здійснювал ося.

Дослідивши матеріали спра ви, повно і всебічно з' ясува вши всі фактичні обставини, н а яких ґрунтуються позовні в имоги, оцінивши докази, які ма ють значення для розгляду сп рави і вирішення спору по сут і, суд приходить до висновку, щ о позов підлягає до задоволе ння з наступних підстав.

Судом встановлено, що 08.02.2007 ро ку державним реєстратором ви конавчого комітету Рівненсь кої міської ради було зареєс тровано юридичну особу відпо відача, що підтверджується к опією свідоцтва про державну реєстрацію юридичної особи (а.с.4); включено до Єдиного держ авного реєстру юридичних осі б та фізичних осіб-підприємц ів (а.с.7); 13.02.2007 року відповідача в зято на облік як платника под атків в Державній податковій інспекції у м. Рівне, що підтв ерджується копією довідки пр о взяття на облік платника по датків (а.с.10); відповідач є плат ником ПДВ згідно свідоцтва № 100023349 від 20.02.2007 року (а.с.9).

Згідно з даними обліку пода ткового органу, за відповіда чем рахується заборгованіст ь перед бюджетом в загальній сумі 24 607,98 грн., зокрема з податк у на додану вартість в сумі 24 588 ,52 грн. та комунального податк у в сумі 19,46 грн., що підтверджує ться довідкою про стан розра хунків з бюджетом (а.с.3).

Відповідно до п.п. 14.1.175. п. 14.1 ст. 14 Податкового кодексу України податковий борг - сума грошов ого зобов'язання (з урахуванн ям штрафних санкцій за їх ная вності), самостійно узгоджен ого платником податків або у згодженого в порядку оскарже ння, але не сплаченого у встан овлений цим Кодексом строк, а також пеня, нарахована на сум у такого грошового зобов'яза ння.

Пунктом 87.2 статті 87 Податков ого кодексу України встановл ено, що джерелами погашення п одаткового боргу платника по датків є будь-яке майно таког о платника податків з урахув анням обмежень, визначених ц им Кодексом, а також іншими за конодавчими актами.

У відповідності до п. 88.1. ст. 88 П одаткового кодексу України з метою забезпечення виконанн я платником податків своїх о бов'язків, визначених цим Код ексом, майно платника податк ів, який має податковий борг, п ередається у податкову заста ву. Пунктом 88.2 цієї статті вста новлено, що право податкової застави виникає згідно з цим Кодексом та не потребує пись мового оформлення.

Згідно з п. 89.3 ст. 89 Податковог о кодексу України майно, на як е поширюється право податков ої застави, оформлюється акт ом опису. До акта опису включа ється ліквідне майно, яке мож ливо використати як джерело погашення податкового боргу . Опис майна у податкову заста ву здійснюється на підставі рішення керівника органу дер жавної податкової служби, як е пред'являється платнику по датків, що має податковий бор г. Акт опису майна, на яке поши рюється право податкової зас тави, складається податковим керуючим у порядку та за форм ою, що затверджені центральн им органом державної податко вої служби. Відмова платника податків від підписання акт а опису майна, на яке поширюєт ься право податкової застави , не звільняє такого платника податків від поширення прав а податкової застави на опис ане майно. У такому випадку оп ис здійснюється у присутност і не менш як двох понятих.

З матеріалів справи вбачає ться, що 11.01.2011 року заступником начальника ДПІ у м. Рівне вине сено рішення про опис майна у податкову заставу № 1 (а.с.4).

14.02.2011 року податковим керуючи м складено акт опису майна, на яке поширюється право подат кової застави № 1/11, який підпис аний засновником ТзОВ "Тріел -Буд" (а.с.5).

Пунктами 95.1. та 95.2. статті 95 Под аткового кодексу України вст ановлено, що орган державної податкової служби здійснює за платника податків і на кор исть держави заходи щодо пог ашення податкового боргу так ого платника податків шляхом стягнення коштів, які перебу вають у його власності, а в раз і їх недостатності - шляхом пр одажу майна такого платника податків, яке перебуває у под атковій заставі. Стягнення к оштів та продаж майна платни ка податків провадяться не р аніше ніж через 60 календарних днів з дня надіслання такому платнику податкової вимоги.

Судом встановлено, що відпо відності до вимог статті 6 Зак ону України "Про порядок пога шення зобов'язань платників податків перед бюджетами та державними цільовими фондам и" (в редакції чинній на час ви никнення спірних правовідно син) позивачем відповідачу в иставлені перша податкова ви мога форми "Ю1" № 1/810 від 25.10.2010 року (а .с.14) та друга податкова вимога форми "Ю2" № 2/936 від 06.12.2011 року (а.с.13), я кі на момент подання адмініс тративного позову останнім н е задоволені, у встановленом у порядку не оскаржувались. З роблено запис у реєстр обтяж ень рухомого майна (а.с.12).

Відповідно до п. 95.3 ст. 95 Подат кового кодексу України орган державної податкової служби звертається до суду щодо над ання дозволу на погашення ус ієї суми податкового боргу з а рахунок майна платника под атків, що перебуває у податко вій заставі. Рішення суду щод о надання вказаного дозволу є підставою для прийняття ор ганом державної податкової с лужби рішення про погашення усієї суми податкового боргу .

За наведених обставин, позо вні вимоги підтверджені нале жними та допустимими доказам и і підлягають до задоволенн я повністю.

Судові витрати по справі зг ідно ч.4 ст.94 КАС України з відпо відача не стягуються.

Керуючись статтями < Текст >, 160-163 Кодексу адміністративно го судочинства України, суд, -

ПОСТАНОВИВ:

Позов задовольнити повн істю.

Надати дозвіл на погашення усієї суми податкового борг у за рахунок майна, що перебув ає у податковій заставі Това риства з обмеженою відповіда льністю "Тріел-Буд" (м. Рівне, ву л. Київська, 16/23, код 34922547).

Постанова суду першої інст анції набирає законної сили після закінчення строку пода ння апеляційної скарги, якщо таку скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги постанова, якщо її не с касовано, набирає законної с или після повернення апеляці йної скарги, відмови у відкри тті апеляційного провадженн я або набрання законної сили рішенням за наслідками апел яційного провадження.

Апеляційна скарга подаєть ся до Житомирського апеляцій ного адміністративного суду через Рівненський окружний адміністративний суд. Копія апеляційної скарги одночасн о надсилається особою, яка її подає, до Житомирського апел яційного адміністративного суду.

Апеляційна скарга на поста нову суду першої інстанції п одається протягом десяти дні в з дня її проголошення. У разі застосування судом частини третьої статті 160 КАС України, а також прийняття постанови у письмовому провадженні ап еляційна скарга подається пр отягом десяти днів з дня отри мання копії постанови.

Якщо суб'єкта владних повно важень у випадках та порядку , передбачених частиною четв ертою статті 167 цього Кодексу, було повідомлено про можлив ість отримання копії постано ви суду безпосередньо в суді , то десятиденний строк на апе ляційне оскарження постанов и суду обчислюється з наступ ного дня після закінчення п'я тиденного строку з моменту о тримання суб'єктом владних п овноважень повідомлення про можливість отримання копії постанови суду.

Суддя < Підпис > Дорошенко Н.О.

Дата ухвалення рішення15.09.2011
Оприлюднено27.09.2011
Номер документу18251840
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а/1770/2771/2011

Постанова від 15.09.2011

Адміністративне

Рівненський окружний адміністративний суд

Дорошенко Н.О.

Ухвала від 24.06.2011

Адміністративне

Рівненський окружний адміністративний суд

Дорошенко Н.О.

Ухвала від 24.06.2011

Адміністративне

Рівненський окружний адміністративний суд

Дорошенко Н.О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні