Постанова
від 29.08.2011 по справі 9965/11/2070
ХАРКІВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД



     

Харківський окружний адміністративний суд

61004  м. Харків  вул. Мар'їнська, 18-Б-3

П О С Т А Н О В А

І М Е Н Е М   У К Р А Ї Н И

 Харків  

 29 серпня 2011 р.                                                                                 № 2-а- 9965/11/2070  

Харківський окружний адміністративний суд  у складі головуючого судді   Шляхова О.М.   розглянувши у порядку скороченого провадження адміністративну справу за адміністративним позовом

Управління Пенсійного фонду України в Київському районі м. Харкова   

до

 КЗОЗ  "Харківська міська дитяча поліклініка № 23"   

про

 стягнення суми ,-

В С Т А Н О В И В:

Позивач  звернувся до Харківського окружного адміністративного суду з адміністративним позовом, в якому просить суд стягнути з КЗОЗ  "Харківська міська дитяча поліклініка № 23" на користь  Управління Пенсійного фонду України  в Київському районі м. Харкова суми фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій в розмірі 4395,68 грн. на р/р управління 256053122089 в ХОУ ВАТ ДОБУ, МФО 351823; КОД 22682017 .

В обґрунтування позову позивач зазначив, що КЗОЗ  "Харківська міська дитяча поліклініка № 23" знаходиться на обліку в Управлінні Пенсійного фонду України в Київському районі м. Харкова та має заборгованість по відшкодуванню фактичних витрат на виплату та доставку пенсій призначених відповідно до ч. 2 прикінцевих положень Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування" в частині пенсій призначених відповідно до п. "а" ст. 13 Закону України "Про пенсійне забезпечення" у сумі 4395,68  грн.   

Відповідно до ч.4 ст.183–2 КАС України, суддя розглядає справу в порядку скороченого провадження одноособово, без проведення судового засідання та виклику осіб, які беруть участь у справі.

Копія ухвали про відкриття скороченого провадження надіслана відповідачу 03.08.2011 року та отримана ним, що підтверджується повернутим до суду повідомленням про вручення поштового відправлення

Таким чином відповідач є належним чином повідомлений про наслідки неподання заперечень проти позову та необхідних документів або заяви про визнання позову до суду, з огляду на що суд, оцінивши повідомлені позивачем обставини, дослідивши матеріали справи,  приходить до висновку про задоволення позову, виходячи з наступного.

КЗОЗ  "Харківська міська дитяча поліклініка № 23" зареєстроване  як платник страхових внесків на загальнообов’язкове державне пенсійне страхування до Управління Пенсійного фонду України  в Київському районі м. Харкова.

Згідно розрахунків фактичних витрат на виплату та доставку пенсій, призначених ОСОБА_1 та ОСОБА_2 відповідно до ч. 2 Прикінцевих Положень Закону України “Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування” в частині пенсій, призначених відповідно до п. “а” ст. 13 Закону України “Про пенсійне забезпечення”, за відповідачем значиться заборгованість по відшкодуванню пільгових пенсій  за  квітень - липень 2011 року  у сумі 4395,68  грн. ( з урахуванням часткової сплати ).

Згідно розрахунку суми позову за КЗОЗ  "Харківська міська дитяча поліклініка № 23"  значиться заборгованість по відшкодуванню пільгових пенсій по Списку № 1 за квітень - липень 2011 року  у сумі 4395,68 грн. ( з урахуванням часткової сплати ).

Листами УПФУ в Київському районі м. Харкова №20976-27/03 від 15.07. 2011 року, № 18395-27/03 від 20.06.2011р., №14309-27/03 від 19.05.2011р. та № 11187-27/03 від 18.04.2011р.  повідомляло КЗОЗ  "Харківська міська дитяча поліклініка про необхідність відшкодування витрат на виплату та доставку пенсій, призначених відповідно до ч. 2 Прикінцевих положень Закону України “Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування”за  квітень - липень 2011 року, які отримані відповідачем.

На час розгляду справи заборгованість відповідачем не погашена.

Відповідно із вимогами ч. 2 Прикінцевих положень Закону України “Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування”, до запровадження пенсійного забезпечення через професійні та корпоративні фонди зберігається порядок покриття витрат на виплату та доставку пенсій на пільгових умовах, що діяв до набрання чинності цим Законом, тобто порядок встановлений Законом України “Про збір на обов’язкове державне пенсійне страхування”. Фактичні витрати на виплату і доставку пенсій на пільгових умовах відшкодовуються в повному обсязі.

Відповідно до ч. 2 Прикінцевих Положень Закону України “Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування” пенсійне забезпечення застрахованих осіб, які працювали або працюють на підземних роботах, на роботах з особливо шкідливими і особливо важкими умовами праці за списком № 1 та на інших роботах із шкідливими і важкими умовами праці за списком № 2 виробництв, робіт, професій, посад і показників, затверджених Кабінетом Міністрів України, та за результатами атестації робочих місць, на посадах, що дають право на призначення пенсії за віком на пільгових умовах або за вислугу років, які відповідно до законодавства, що діяло раніше, мали право на пенсію на пільгових умовах або за вислугу років, здійснюється згідно з окремим законодавчим актом через професійні та корпоративні фонди.

Відповідно до ч. 2 Прикінцевих Положень Закону України “Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування” до запровадження пенсійного забезпечення через професійні та корпоративні фонди підприємства та організації з коштів, призначених на оплату праці, вносять до Пенсійного фонду плату, що покриває фактичні витрати на виплату і доставку пенсій особам, які були зайняті повний робочий день на підземних роботах, на роботах з особливо шкідливими і особливо важкими умовами праці за списком № 1 виробництв, робіт, професій, посад і показників, затверджених Кабінетом Міністрів України, крім тих, що були безпосередньо зайняті повний робочий день на підземних роботах (включаючи особовий склад гірничорятувальних частин) з видобутку вугілля, сланцю, руди та інших корисних копалин, на будівництві шахт та рудників за списком робіт і професій, затвердженим Кабінетом Міністрів України, починаючи з дня набрання чинності цим Законом, у розмірі 20 відсотків з наступним збільшенням її щороку на 10 відсотків до 100-відсоткового розміру відшкодування фактичних витрат на виплату і доставку цих пенсій до набуття права на пенсію за віком відповідно до цього Закону.

Порядок відшкодування підприємством витрат Пенсійного фонду України на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах встановлено Інструкцією “Про порядок обчислення і сплати страхувальниками та застрахованими особами внесків на загальнообов’язкове державне пенсійне страхування до Пенсійного фонду України”, затвердженої Постановою правління Пенсійного фонду України №21-1 від 19 грудня 2003 року, зареєстрованою в Міністерстві юстиції України №64/8663 від 16 січня  2004 року (в подальшому –Інструкція № 21-1).

Відповідно до абз. 1, 3 п. 6.1 Інструкції № 21-1, відшкодуванню підлягають витрати Пенсійного фонду на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах відповідно до частини 2 Прикінцевих положень Закону України “Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування” в розмірах: для платників, зазначених у підпункті 2.1.1 пункту 2.1 цієї Інструкції, - фактичні витрати на виплату і доставку пенсій працівникам, зайнятим повний робочий день на підземних роботах, на роботах з особливо шкідливими і особливо важкими умовами праці за списком N 1 виробництв, робіт, професій, посад і показників, затвердженим Кабінетом Міністрів України, крім працівників, що були безпосередньо зайняті повний робочий день на підземних роботах (включаючи особовий склад гірничорятувальних частин) з видобутку вугілля, сланцю, руди та інших корисних копалин, на будівництві шахт та рудників за списком робіт і професій, затвердженим Кабінетом Міністрів України, у таких розмірах: 80 відсотків від фактичних витрат на виплату і доставку цих пенсій, призначених та/або виплачених у 2010 році; 90 відсотків від фактичних витрат на виплату і доставку цих пенсій, призначених та/або виплачених у 2011 році; 100 відсотків від фактичних витрат на виплату і доставку цих пенсій, призначених та/або виплачених з 2012 року.

Відповідно до п. 6.4 Інструкції № 21-1 розмір сум до відшкодування на поточний рік визначається відділами доходів органів Пенсійного фонду України щорічно в повідомленнях про розрахунок сум фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій, призначених відповідно до ч. 2 “Прикінцевих положень” Закону України “Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування”, які надсилаються підприємствам.

Згідно з п. 6.5 Інструкції № 21-1 повідомлення складаються на підставі відомостей відділів з призначення пенсій органів Пенсійного фонду України, які подаються згідно з додатком № 8 до Інструкції.

У п.6.8 даної Інструкції  зазначено, що підприємства щомісяця до 25 числа повинні вносити до Пенсійного фонду зазначену в повідомленні місячну суму фактичних витрат на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах.

Судом встановлено, що КЗОЗ  "Харківська міська дитяча поліклініка всупереч вимог законодавства зазначені зобов’язання не сплатило, внаслідок чого утворилась заборгованість у сумі 4395,68 грн..

   Враховуючи вищевикладені обставини, суд вважає, що позовні вимоги обґрунтовані та зазначена заборгованість підлягає стягненню з відповідача у судовому порядку на користь Управління Пенсійного фонду України в Київському районі м. Харкова.

  Згідно з ч.1 ст. 256 КАС України негайно виконуються постанови суду, прийняті в порядку скороченого провадження.

    Відповідно до ч. 4 ст. 94 КАС України судові витрати з відповідача не стягуються.

На підставі вищевикладеного, керуючись ч. 2 Прикінцевих положень Закону України “Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування”, ст. 13 Закону України “Про пенсійне забезпечення”, п. 6.1, п. 6.4, п. 6.5, п. 6.8, п. 8.4 Інструкцією “Про порядок обчислення і сплати страхувальниками та застрахованими особами внесків на загальнообов’язкове державне пенсійне страхування до Пенсійного фонду України”, затвердженої Постановою правління Пенсійного фонду України №21-1 від 19 грудня 2003 року, зареєстрованою в Міністерстві юстиції України №64/8663 від 16 січня  2004 року, ст. ст. 8-14, 71, 94, 159, 160-164, 167, 186 КАС України, суд –

П О С Т А Н О В И В:

Адміністративний позов  Управління Пенсійного фонду України в Київському районі м. Харкова  до  КЗОЗ  "Харківська міська дитяча поліклініка № 23"  про стягнення суми - задовольнити у повному обсязі.

Стягнути з КЗОЗ  "Харківська міська дитяча поліклініка № 23"(код 02003764,р/р 35411001001304 ГУ ДКУ в м.Харкові, МФО 851011) на користь  Управління Пенсійного фонду України  в Київському районі м. Харкова суми фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій в розмірі 4395,68  грн. (чотири тисячі триста дев"яносто п"ять грн. 68 коп.) на р/р управління 256053122089 в ХОУ ВАТ ДОБУ, МФО 351823; КОД 22682017.

Постанова підлягає негайному виконанню.

Постанова за результатами скороченого провадження може бути оскаржена сторонами в апеляційному порядку.

Постанова може бути оскаржена в апеляційному порядку також іншими особами у зв'язку з тим, що суд вирішив питання про їхні права, свободи, інтереси чи обов'язки.

Строк для подання апеляційної скарги стороною або іншою особою, яка брала участь у справі, обчислюється з моменту отримання копії постанови.

Апеляційні скарги у справах, передбачених пунктами 1, 2 частини першої цієї статті, розглядаються апеляційними судами в порядку письмового провадження.

Постанова, прийнята у скороченому провадженні, крім випадків її оскарження в апеляційному порядку, є остаточною.

Суддя                                                                                      Шляхова О.М.

Дата ухвалення рішення29.08.2011
Оприлюднено27.09.2011
Номер документу18251891
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —9965/11/2070

Ухвала від 03.08.2011

Адміністративне

Харківський окружний адміністративний суд

Шляхова О.М.

Постанова від 29.08.2011

Адміністративне

Харківський окружний адміністративний суд

Шляхова О.М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні