Постанова
від 12.09.2011 по справі 7765/11/2070
ХАРКІВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Харківський окружний адмі ністративний суд

61004 м. Харків вул. Мар'їнська, 18-Б-3

П О С Т А Н О В А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

Харків

"12" вересня 2011 р. № 2а- 7765/11/2070

Харківський окружний адміністративний суд у скла ді:

головуючого судді - Піскун В .О.,

при секретарі судового зас ідання - Мараєвій О.В.,

розглянувши у відкритому с удовому засіданні в приміщен ні суду адміністративну спра ву за позовом Державної пода ткової інспекції у Московськ ому районі міста Харкова до Товариства з обмеженою відп овідальністю "Баутрейд" , трет я особа - Департамент державн ої реєстрації юридичних осіб та фізичних осіб - підприємці в про припинення юридичної о соби, -

ВСТАНОВИВ:

Позивач звернувся до Харківського окружного адмі ністративного суду з адмініс тративним позовом, в якому пр осить суд припинити юридичну особу Товариства з обмежено ю відповідальністю "Баутрейд ".

В обґрунтування позовних в имог позивач зазначив, що Тов ариство з обмеженою відповід альністю "Баутрейд" починаюч и з лютого 2008 року та по теперіш ній час систематично не пода є до податкової інспекції зв іти про свою фінансову діяль ність та інші документи, пов'я зані з нарахуванням і сплато ю податків та інших обов'яков их платежів до бюджетів та де ржавних цільових фондів. Заб оргованість перед бюджетом в ідсутня. Відповідно до п.2 ст. 38 Закону України “Про державну реєстрацію юридичних та фіз ичних осіб - підприємців” - під ставами для постановлення су дового рішення щодо припинен ня юридичної особи, що не пов'я зано з банкрутством юридично ї особи, зокрема є: неподання п ротягом року органам державн ої податкової служби податко вих декларацій, документів ф інансової звітності відпові дно до закону. Відповідно до п .п. 20.1.12 п. 20.1 ст. 20 Податкового коде ксу України органи державної податкової служби мають пра во у випадках, встановлених з аконом, звертатися до суду що до припинення юридичної особ и та підприємницької діяльно сті фізичної особи - підприєм ця про визнання недійсними у становчих (засновницьких) до кументів суб'єктів господарю вання.

Представник позивача у суд ове засідання не з' явився, н адав до суду клопотання про р озгляд даної справи без його участі.

Представник відповідача у судове засідання не з' явив ся, про час, дату та місце розг ляду справи повідомлявся нал ежним чином, до суду повернут о конверт з відміткою про зак інчення терміну зберігання. У відповідності до ст. 35 КАС Ук раїни відповідач є належно п овідомлений про дату, час та м ісце судового засідання.

Представник третьої особи у судове засідання не з' яви вся, про час, дату та місце роз гляду справи повідомлявся на лежним чином, про що свідчить повідомлення про вручення п оштового відправлення, клопо тання про розгляд даної спра ви без його участі до суду не н адав.

Таким чином, суд вважає, за м ожливе розглянути справу без участі сторін по справі за на явними в ній матеріалами.

Відповідно до ст. 41 КАС Украї ни у разі неявки у судове засі дання всіх осіб, які беруть уч асть у справі, чи якщо відпові дно до положень цього Кодекс у розгляд справи здійснюєтьс я за відсутності осіб, які бер уть участь у справі (у тому чис лі при розгляді справи в поря дку письмового провадження), фіксування судового засідан ня за допомогою звукозаписув ального технічного засобу не здійснюється.

Суд, дослідивши матеріали с прави, дійшов наступного вис новку.

Товариство з обмеженою від повідальністю "Баутрейд" (дал і - ТОВ "Баутрейд"), ідентифікац ійний номер 34333720, зареєстрован ого як юридична особа викона вчого комітету Харківської м іської ради від 15.04.2006 року № 148010500050 25411. Місцезнаходження ТОВ "Баут рейд" є м. Харків, вул. Родник ова, 13, кв. 178.

Товариство з обмеженою від повідальністю "Баутрейд" поч инаючи з лютого 2008 року та по те перішній час систематично не подає до податкової інспекц ії звіти про свою фінансову д іяльність та інші документи, пов'язані з нарахуванням і сп латою податків та інших обов 'якових платежів до бюджетів та державних цільових фонді в, що підтверджується довідк ою № 2356/9/28-218 від 26.04.2011 року та свідчи ть про систематичне і грубе п орушення відповідачем діючо го законодавства України. Ві дповідно до довідки наданої ДПІ в Московському районі м. Х аркова у ТОВ "Баутрейд" відсут ня заборгованість перед бюдж етом.

Статтею 19 Конституції Украї ни передбачено, що правовий п орядок в Україні ґрунтується на засадах, відповідно до яки х ніхто не може бути примушен ий робити те, що не передбачен о законодавством. Органи дер жавної влади та органи місце вого самоврядування, їх поса дові особи зобов'язані діяти лише на підставі, в межах повн оважень та у спосіб, що передб ачені Конституцією та закона ми України.

Відповідно до п. 3 ч. 1 ст. 10 Зако ну України “Про державну под аткову службу в Україні” Дер жавні податкові інспекції в районах, містах без районног о поділу, районах у містах, між районні та об'єднані державн і податкові інспекції викону ють такі функції: контролюют ь своєчасність подання платн иками податків бухгалтерськ их звітів і балансів, податко вих декларацій, розрахунків та інших документів, пов' яз аних з обчисленням податків, інших платежів, а також перев іряють достовірність цих док ументів щодо правильності ви значення об' єктів оподатку вання і обчислення податків, інших платежів.

Згідно зі ст. 9 Закону Україн и “Про систему оподаткування ” платники податків і зборів (обов'язкових платежів) зобов 'язані:

- подавати до державних пода ткових органів та інших держ авних органів відповідно до законів декларації, бухгалте рську звітність та інші доку менти і відомості, пов'язані з обчисленням і сплатою подат ків і зборів (обов'язкових пла тежів);

- сплачувати належні с уми податків і зборів (обов'яз кових платежів) у встановлен і законами терміни.

Відповідно до ч.2 ст. 46 Закону України “Про державну реєст рацію юридичних та фізичних осіб - підприємців” - підстава ми для постановлення судовог о рішення про припинення під приємницької діяльності фіз ичної особи - підприємця є: неп одання протягом року органам державної податкової служби податкових декларацій, доку ментів фінансової звітності відповідно до закону.

Згідно зі ст. 38 Закону Україн и “Про державну реєстрацію ю ридичних осіб та фізичних ос іб - підприємців” підставами для постановлення судового рішення щодо припинення юрид ичної особи, що не пов'язано з банкрутством юридичної особ и, зокрема є:

- визнання недійсним запису про проведення держ авної реєстрації через поруш ення закону, допущені при ств оренні юридичної особи, які н е можна усунути;

- провадження нею діял ьності, що суперечить устано вчим документам, або такої, що заборонена законом;

- невідповідність мін імального розміру статутног о фонду юридичної особи вимо гам закону;

- неподання протягом р оку органам державної податк ової служби податкових декла рацій, документів фінансової звітності відповідно до зак ону;

- наявність в Єдиному д ержавному реєстрі запису про відсутність юридичної особи за вказаним її місцезнаходж енням.

Суд зазначає, що з 1 січня 2011 ро ку набрав чинності Податкови й кодекс України, відповідно до п.п.20.1.12 п.20.1 статті 20 якого, орг ани державної податкової слу жби мають право, у випадках, вс тановлених законом, звертати ся до суду щодо припинення юр идичної особи та підприємниц ької діяльності фізичної осо би - підприємця.

Відповідач не надав до суду доказів, які підтверджували надання податкової та фінан сової звітності ТОВ "Баутрей д" починаючи з лютого 2008 року та по теперішній час.

Виходячи з вищевикладеног о суд приходить до висновку, щ о вимоги позивача є обґрунто ваними, доведеними та таким, що підлягають задоволенню.

Відповідно до ч. 4 ст. 94 КАС Укр аїни у справах, в яких позивач ем є суб'єкт владних повноваж ень, а відповідачем - фізична ч и юридична особа, судові витр ати, здійснені позивачем, з ві дповідача не стягуються.

Керуючись ст.ст. 94, 160, 161, 162, 163, 167, 254 Ко дексу адміністративного суд очинства України, Харківськи й окружний адміністративний суд -

П О С Т А Н О В И В:

Адміністративний поз ов Державної податкової інсп екції у Московському районі міста Харкова до Товариства з обмеженою відповідальніст ю "Баутрейд", третя особа - Депа ртамент державної реєстраці ї юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців про припин ення юридичної особи - задово льнити у повному обсязі.

Припинити юридичну особу Т овариства з обмеженою відпов ідальністю "Баутрейд" (іденти фікаційний номер 34333720, м. Харк ів, вул. Родникова, 13, кв. 178, зар еєстрованого як юридична осо ба рішенням виконавчого комі тету Харківської міської рад и від 15.04.2006 року).

Копію постанови суду, після набрання нею законної сили, н аправити Департаменту держа вної реєстрації юридичних ос іб та фізичних осіб - підприєм ців для внесення до Єдиного д ержавного реєстру запису про припинення юридичної особи.

Постанова набирає законно ї сили після закінчення стро ку подання апеляційної скарг и, якщо скаргу не було подано. У разі подання апеляційної с карги постанова, якщо її не ск асовано, набирає законної си ли після повернення апеляцій ної скарги, відмови у відкрит ті апеляційного провадження або набрання законної сили р ішенням за наслідками апеляц ійного провадження.

Постанова може бути оскарж ена в апеляційному порядку д о Харківського апеляційного адміністративного суду чере з Харківський окружний адмін істративний суд шляхом подач і апеляційної скарги протяго м десяти днів з дня її проголо шення. У разі застосування су дом частини третьої статті 160 цього Кодексу, а також прийня ття постанови у письмовому п ровадженні апеляційна скарг а подається протягом десяти днів з дня отримання копії по станови.

Суддя Піскун В.О.

СудХарківський окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення12.09.2011
Оприлюднено27.09.2011
Номер документу18252082
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —7765/11/2070

Ухвала від 29.07.2011

Адміністративне

Харківський окружний адміністративний суд

Піскун В.О.

Ухвала від 24.06.2011

Адміністративне

Харківський окружний адміністративний суд

Піскун В.О.

Постанова від 12.09.2011

Адміністративне

Харківський окружний адміністративний суд

Піскун В.О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні