Постанова
від 13.09.2011 по справі 4195/11/2170
ХЕРСОНСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ХЕРСОНСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

73027, м. Херсон, вул. Робоча, 66, тел. 48-51-90


ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

13 вересня 2011 р.

Справа № 2-а-4195/11/2170

                              

Херсонський окружний адміністративний суд

у складі: головуючого судді: Гомельчука С.В.,

розглянувши в порядку письмового провадження адміністративну справу за позовом

Новотроїцького  районного  центру  зайнятості до  державного  підприємства "Новотроїцький завод по виробництву м'ясокісткового борошна" < 3-я особа >про стягнення недоїмки, пені та штрафу за несвоєчасність сплати страхових внесків,

встановив:

Новотроїцький районний центр зайнятості (далі – позивач, Новотроїцький РЦЗ) звернувся до суду з вказаним адміністративним позовом, у якому просить стягнути з державного підприємства «Новотроїцький завод по виробництву м'ясокісткового борошна» (далі – відповідач, підприємство) недоїмку зі сплати страхових внесків на загальнообов'язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття в розмірі 2 грн. 35 коп., пеню в сумі  26 грн. 55 коп. та штраф  за несвоєчасність сплати страхових внесків  у розмірі  399 грн. 20 коп.

Позовні вимоги мотивує тим, що Новотроїцьким РЦЗ було проведено планову перевірку відповідача з питань дотримання вимог законодавства щодо правильності нарахування та своєчасності сплати внесків на загальнообов'язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття за період з 01.04.2007 року по 31.12.2010 року, за наслідками якої складено акт перевірки від 16.05.2011 року № 36.    Цим актом зафіксовано порушення відповідачем вимог п.2 ст. 35 Закону України «Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття», а саме виявлено прострочену заборгованість зі сплати страхових внесків. У зв’язку з наведеним, відповідачу донараховано страхові внески (недоїмку) в розмірі  2 грн. 35 коп., пеню в сумі  26 грн. 55 коп. та штраф  за несвоєчасність сплати страхових внесків  у розмірі  399 грн. 20 коп.

На підставі цього акту  Новотроїцьким РЦЗ  винесено рішення № 2 від 27.05.2011 року про стягнення з позивача вказаних недоїмки, пені та штрафу, яке було отримано позивачем 27.05.2011 року і мало бути виконано підприємством самостійно в десятиденний строк.  Однак, станом на день подачі позову (09.08.2011 року), вказане рішення не виконано, зазначена сума коштів позивачем не сплачена.

Від представника позивача надійшла заява про розгляд справи   в порядку письмового провадження.

Відповідач письмових заперечень проти позову не надав, у судове засідання не прибув, про причини неявки суд не повідомив, хоча був належним чином повідомлений про дату, час та місце розгляду справи, що підтверджується  повідомленнями  про вручення поштових відправлень.

Відповідно до ч. 6 ст. 128 КАС України, якщо немає перешкод для розгляду справи у судовому засіданні, визначених цією статтею, але прибули не всі особи, які беруть участь у справі, хоча і були належним чином повідомлені про дату, час і місце судового розгляду, суд має право розглянути справу у письмовому провадженні у разі відсутності потреби заслухати свідка чи експерта.

Виходячи з вищевикладеного, суд вважає можливим розглянути справу в порядку письмового провадження.

Дослідивши матеріали справи, оцінивши наявні докази у їх сукупності, суд дійшов висновку, що позовні вимоги підлягають задоволенню з наступних підстав.

Судом встановлено, що згідно з витягом  з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців,  державне підприємство «Новотроїцький завод по виробництву м'ясокісткового борошна»  зареєстроване  як  юридична  особа   Новотроїцькою районною державною адміністрацією 27.05.1998 року, ідентифікаційний код 05453522.  Відповідно  до  повідомлення Новотроїцького  районного  центру  зайнятості  підприємство взято на облік  як  платника  страхових внесків до Фонду загальнообов'язкового державного соціального страхування України  на  випадок  безробіття  з  05.06.1998 року.

Згідно з актом Новотроїцького РЦЗ від 16.05.2011 року № 36 про результати проведення планової перевірки державного підприємства «Новотроїцький завод по виробництву м'ясокісткового борошна» з питань дотримання вимог законодавства щодо правильності нарахування та своєчасності сплати внесків на загальнообов’язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття за період з 01.04.2007 року по 31.12.2010 року зафіксовано порушення відповідачем вимог п.2 ст. 35 Закону України «Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття», а саме виявлено прострочену заборгованість зі сплати страхових внесків, а підприємству донараховано  страхові внески (недоїмку) в розмірі  2 грн. 35 коп., пеню в сумі  26 грн. 55 коп. та штраф  за несвоєчасність сплати страхових внесків  у розмірі  399 грн. 20 коп.

На підставі цього акту Новотроїцьким РЦЗ винесено рішення № 2 від 27.05.2011 року про стягнення з позивача вказаних недоїмки, пені та штрафу, яке було отримано директором підприємства    27.05.2011 року  та не оскаржено   у  встановленому законом порядку.

Абзацами 5, 6  пункту 7  Прикінцевих та перехідних положень Закону України  «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування», встановлено, що стягнення заборгованості із сплати страхових внесків за діючими видами загальнообов'язкового державного соціального страхування та сум штрафних санкцій, нарахованих та/або не сплачених у період до 1 січня 2011 року, в тому числі страхових внесків, строк сплати яких на 1 січня 2011 року не настав, здійснюється фондами загальнообов'язкового державного соціального страхування відповідно до законодавства, що діяло на момент виникнення такої заборгованості або застосування штрафних санкцій. Погашення заборгованості з використанням коштів, що надходять у рахунок сплати єдиного внеску, забороняється.  

На період до повного стягнення заборгованості із сплати страхових внесків за діючими видами загальнообов'язкового державного соціального страхування та сум штрафних санкцій, нарахованих та/або не сплачених у період до 1 січня 2011 року, в тому числі нарахованих внесків, строк сплати яких на 1 січня 2011 року не настав, та відповідних штрафних санкцій за фондами загальнообов'язкового державного соціального страхування зберігаються повноваження щодо контролю за правильністю нарахування, своєчасністю сплати страхових внесків, застосування фінансових санкцій, якими вони були наділені до набрання чинності цим Законом.

Отже, враховуючи, що заборгованість підприємства перед відповідачем виникла у період до 1 січня 2011 року, застосуванню у даному випадку підлягають норми законодавства, які діяли до набрання чинності Законом України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування», в частині щодо визначення розмірів заборгованості та порядку і строків їх стягнення.

Правові, фінансові та організаційні засади загальнообов'язкового державного соціального страхування на випадок безробіття визначаються Законом України «Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття» від 2 березня 2000 року № 1533-III  (далі – Закон № 1533-III ).

Так, відповідно до пункту 2 частини 2 статті 35 Закону № 1533-III (чинне на момент виникнення правовідносин), роботодавець зобов'язаний своєчасно та в повному розмірі сплачувати страхові внески.

Статтею 1 цього ж Закону визначено, що загальнообов'язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття (далі - страхування на випадок безробіття) - система прав, обов'язків і гарантій, яка передбачає матеріальне забезпечення на випадок безробіття з незалежних від застрахованих осіб обставин та надання соціальних послуг за рахунок коштів Фонду загальнообов'язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття.  Страхувальники – це роботодавці, застраховані особи, фізичні особи - суб'єкти підприємницької діяльності та інші особи (включаючи юридичних осіб), які використовують працю фізичних осіб за договорами цивільно-правового характеру, які відповідно до цього Закону сплачують страхові внески.

Згідно зі ст.ст. 8, 12 Закону № 1533-III, Фонд загальнообов'язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття (далі - Фонд) створюється для управління страхуванням на випадок безробіття, провадження збору та акумуляції страхових внесків, контролю за використанням коштів, виплати забезпечення та надання соціальних послуг, здійснення інших функцій згідно із цим Законом і статутом Фонду.

Виконавча дирекція Фонду є виконавчим органом правління Фонду, який забезпечує виконання рішень правління. Функції робочих органів виконавчої дирекції Фонду покладаються на центр зайнятості Автономної Республіки Крим, обласні, Київський і Севастопольський міські, районні, міськрайонні, міські та районні у містах центри зайнятості.

Виконавча дирекція Фонду та її робочі органи, згідно з цим Законом, здійснюють, зокрема, контроль за правильністю нарахування, своєчасністю сплати страхових внесків, а також витрат за страхуванням на випадок безробіття, проводять розслідування страхових випадків та обґрунтованості виплати матеріального забезпечення в порядку, встановленому центральними органами виконавчої влади у сфері праці та соціальної політики, державної податкової політики, Пенсійним фондом України за погодженням з правлінням Фонду,  а також представляють інтереси Фонду в судових та інших органах.

Крім того, згідно  зі  ст. 34 цього Закону(чинне на момент виникнення правовідносин), Фонд має право: застосовувати фінансові санкції, передбачені законом, у разі порушення порядку сплати страхувальниками страхових внесків; стягувати з посадових осіб та страхувальників передбачені законом штрафи та застосовувати інші фінансові санкції за недотримання цього Закону.

У відповідності зі ст. 17 Закону № 1533-III (чинне на момент виникнення правовідносин) , якщо роботодавці несвоєчасно чи не в повному обсязі сплачують страхові внески, до них застосовуються санкції, передбачені статтею 38 цього Закону.

Згідно зі ст. 38 Закону України № 1533-III (чинне на момент виникнення правовідносин) роботодавець несе відповідальність за своєчасність сплати та неповну сплату страхових внесків, у т.ч. страхових внесків, що сплачують застраховані особи через рахунки роботодавців. У разі несвоєчасної сплати страхових внесків страхувальниками або неповної їх сплати страхувальники сплачують суму донарахованих контролюючим органом страхових внесків (недоїмки), штраф та пеню.

За приписами п. 7.5. Інструкції про порядок обчислення і сплати внесків на загальнообов'язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття та обліку їх надходження до Фонду загальнообов'язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття, затвердженої  наказом Міністерства праці та соціальної політики Українивід 18 грудня 2000 р. № 339,  зареєстрованої  в Міністерстві юстиції України 16 січня 2001 р. за  № 30/5221  у разі коли роботодавець не згоден з розрахунком суми недоїмки, пені та штрафу, зазначених у рішенні, він має право протягом десяти робочих днів, наступних за днем отримання рішення, звернутися до центру зайнятості, який його прийняв, із скаргою про перегляд цього рішення. Скарга подається у письмовій формі та може супроводжуватися документами, розрахунками та доказами, які роботодавець уважає за потрібне надати.

Рішення про стягнення простроченої заборгованості зі сплати страхових внесків, у тому числі донарахованих сум страхових внесків (недоїмки), пені та штрафу, роботодавець також має право оскаржити в судовому порядку, про що він повідомляє центр зайнятості, який прийняв зазначене рішення.

Відповідно до частини 1 статті 71 КАС України, кожна сторона повинна довести ті обставини, на яких ґрунтуються її вимоги та заперечення, крім випадків, встановлених статтею 72 цього Кодексу.

З матеріалів справи вбачається, що зобов’язання, які передбачають сплату страхових внесків до Фонду, відповідачем на день розгляду справи не виконані  і  ним не надано до суду жодних доказів, які б спростовували доводи позивача, у зв’язку з чим з відповідача підлягає стягненню заборгованість зі сплати страхових внесків (недоїмки) у розмірі 428 грн. 10 коп., в тому числі недоїмка в сумі  2 грн. 35 коп., пеня в сумі  26 грн. 55 коп. та штраф  за несвоєчасність сплати страхових внесків  у розмірі  399 грн. 20 коп.

Судові витрати по справі згідно з ч. 4 ст. 94 КАС України з відповідача не стягуються.

Керуючись ч.4 ст. 94, ч.6 ст. 128, ст.ст. 158-163, 167 КАС України, суд, - 

постановив:

Позов   задовольнити  повністю.

Стягнути з державного підприємства «Новотроїцький завод по виробництву м'ясокісткового борошна»,  ідентифікаційний код 05453522,   на  користь Новотроїцького районного центру зайнятості  для зарахування коштів до Фонду загальнообов'язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття   донараховані страхові внески (недоїмку) в розмірі 2 (два) грн. 35 коп., пеню  в сумі  26 (двадцять шість) грн. 55 коп., штраф за несвоєчасність сплати страхових внесків у розмірі  399 (триста дев'яносто дев'ять) грн. 20 коп.  на р/р  37174001000401, УДК в Новотроїцькому районі, код 22737474, МФО 852010.  

Постанова може бути оскаржена в апеляційному порядку до Одеського апеляційного адміністративного суду через суд першої інстанції шляхом подачі апеляційної скарги в 10-денний строк з дня її проголошення.  В разі складення постанови у повному обсязі відповідно до ст. 160 КАС України, а також прийняття постанови у письмовому провадженні апеляційна скарга подається протягом десяти днів з дня отримання копії постанови.

Копія апеляційної скарги одночасно надсилається особою, яка її подає, до суду апеляційної інстанції.

Постанова набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо вона не була  подана  у встановлений строк. У разі подання апеляційної скарги постанова, якщо її не скасовано, набирає законної сили  після закінчення апеляційного розгляду справи.

           Суддя                                                                                                               Гомельчук С.В.

кат. 10.1 

Дата ухвалення рішення13.09.2011
Оприлюднено28.09.2011
Номер документу18252381
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —4195/11/2170

Постанова від 13.09.2011

Адміністративне

Херсонський окружний адміністративний суд

Гомельчук С.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні