Постанова
від 09.09.2011 по справі 2а/2570/4484/2011
ЧЕРНІГІВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Справа № 2а/2570/4484/2011

ЧЕРНІГІВСЬКИЙ ОКРУЖН ИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

П О С Т А Н О В А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

09 вересня 2011 р. м. Чернігів

Чернігівський окружний ад міністративний суд в складі:

головуючого судді Кло пот С.Л.,

при секретарі Ге расенко А.В.,

з участю представника пози вача

відповідача

розглянувши у відкритому с удовому засіданні в приміщен ні суду справу за адміністра тивним позовом Новгород-Сіве рського районного центру зай нятості - робочого органу вик онавчої дирекції Фонду загал ьнообов'язкового державного соціального страхування Укр аїни на випадок безробіття д о ОСОБА_1 про стягнення не законно виплаченого матеріа льного забезпечення на випад ок безробіття, -

В С Т А Н О В И В:

Новгород-Сіверський район ний центр зайнятості - робочи й орган виконавчої дирекції Фонду загальнообов'язкового державного соціального стра хування України на випадок б езробіття (далі - Новгород-С іверський РЦЗ) звернувся до с уду з адміністративним позов ом до ОСОБА_1 про стягненн я незаконно виплаченого мате ріального забезпечення в роз мірі 1793,54 грн. Свої вимоги обґру нтовує тим, що відповідач в пе ріод з 28.03.2011 року по 10.07.2011 року пере бувала на обліку в Новгород-С іверському РЦЗ та отримувала допомогу по безробіттю, в той час як була зареєстрована в я кості суб' єкта підприємниц ької діяльності, про що не пов ідомила позивача, що, в свою че ргу, є порушенням Закону Укра їни «Про загальнообов' язко ве державне соціальне страху вання на випадок безробіття» . За таких обставин відповіда ч не мала права перебувати на обліку в центрі зайнятості т а отримувати допомогу по без робіттю.

Представник позивача в суд овому засіданні позов підтри мала та просила його задовол ьнити в повному обсязі. Посил аючись на обставини, викладе ні в позовній заяві.

Відповідач в судовому засі данні позовні вимоги визнал а та пояснила, що на час постан овлення на облік до центру за йнятості не знала, що її підпр иємницька діяльність не прип инена, оскільки рішення про ц е нею було подано до державно го реєстратора ще в 2010 році.

Розглянувши подані сторон ами документи і матеріали, за слухавши пояснення сторін, с уд вважає, що позов підлягає з адоволенню з наступних підст ав.

Відповідно до ст. 2 Закону Ук раїни «Про зайнятість населе ння» безробітними визнаютьс я працездатні громадяни прац ездатного віку, які через від сутність роботи не мають зар обітку або інших передбачени х законодавством доходів і з ареєстровані у державній слу жбі зайнятості як такі, що шук ають роботу, готові та здатні приступити до підходящої ро боти.

В Україні до зайнятого насе лення, відповідно до п. б ч. 3 ст. 1 Закону України «Про зайняті сть населення», належать гро мадяни, що проживають на тери торії держави на законних пі дставах, зокрема, громадяни, я кі самостійно забезпечують с ебе роботою, включаючи підпр иємців, осіб, зайнятих індиві дуальною трудовою діяльніст ю, творчою діяльністю, члени к ооперативів, фермери та член и їх сімей, що беруть участь у виробництві, а також члени ос обистих селянських господар ств, діяльність яких здійсню ється відповідно до Закону У країни «Про особисте селянсь ке господарство».

Пунктом 1 Порядку реєстраці ї, перереєстрації та ведення обліку громадян, які шукають роботу, і безробітних, затвер дженого постановою Кабінету Міністрів України від 14 лютог о 2007 р. N 219 до державної служби за йнятості за сприянням у прац евлаштуванні можуть звертат ися всі незайняті громадяни, які бажають працювати, а тако ж зайняті громадяни, які бажа ють змінити професію або міс це роботи, влаштуватися на ро боту за сумісництвом чи у віл ьний від навчання час.

Згідно акту розслідування страхових випадків та обґру нтованості виплати матеріал ьного забезпечення № 71 від 09.08.201 1 року встановлено, що ОСОБА _1 21.03.2011 року звернулась до дер жавної служби зайнятості за сприянням у працевлаштуванн і та, в зв' язку з відсутністю підходящої роботи 28.03.2011 року, Н овгород-Сіверським РЦЗ було прийнято рішення про надання статусу безробітного та при значена виплата допомоги. В з аяві відповідачем особисто з азначено, що станом на 28.03.2011 рок у вона не зареєстрована як су б' єкт підприємницької діял ьності, трудовою діяльністю не займається, не отримує пен сію.

На підставі обміну інформа ції між центрами зайнятості та державними реєстраторами , що здійснюється згідно з Пор ядком взаємодії суб' єктів і нформаційного обміну щодо на дання та використання відомо стей з Єдиного державного ре єстру юридичних осіб та фізи чних осіб - підприємців, зат вердженим наказом Держпідпр иємництва, ДПА, Держкомстату від 07.12.2005 року № 121/560/406, постановою правління Пенсійного фонду України від 07.12.2005 року № 23-3, поста новою правління Фонду загаль нообов' язкового державног о соціального страхування на випадок безробіття від 07.12.2005 ро ку № 368, Новгород-Сіверським РЦ З 09.08.2011 року було отримано відом ості від державного реєстрат ора, відповідно до яких ОСО БА_1 була зареєстрована як ф ізична особа - підприємець з 28.05.2010 року та державна реєстра ція припинення її підприємни цької діяльності не проведен а, а 17.09.2010 року внесено рішення ф ізичної особи - підприємця про припинення підприємниць кої діяльності, що підтвердж ується довідкою з Єдиного де ржавного реєстру юридичних о сіб та фізичних осіб - підпр иємців.

Відповідно до ст. 43 Закону Ук раїни «Про державну реєстрац ію юридичних осіб та фізични х осіб - підприємців» датою державної реєстрації фізичн ої особи - підприємця є дата вн есення до Єдиного державного реєстру запису про проведен ня державної реєстрації фізи чної особи - підприємця.

Стаття 46 вищевказаного Зако ну передбачає, що фізична осо ба позбавляється статусу під приємця з дати внесення до Єд иного державного реєстру зап ису про державну реєстрацію припинення підприємницької діяльності фізичної особи - п ідприємця.

Частина 1 статті 46 Закону Укр аїни «Про державну реєстраці ю юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців» передба чає, що державна реєстрація п рипинення підприємницької д іяльності фізичної особи - пі дприємця проводиться у разі, зокрема прийняття фізичною особою - підприємцем рішення про припинення підприємниць кої діяльності.

Відповідно до ст. 47 Закону Ук раїни «Про державну реєстрац ію юридичних осіб та фізични х осіб - підприємців» для вн есення до Єдиного державного реєстру запису про рішення ф ізичної особи - підприємця що до припинення нею підприємни цької діяльності фізична осо ба - підприємець або уповнова жена нею особа повинні подат и державному реєстратору (на діслати рекомендованим лист ом з описом вкладення) такі до кументи: заяву про припиненн я підприємницької діяльност і фізичною особою - підприємц ем; документ, що підтверджує в несення плати за публікацію повідомлення про прийняття ф ізичною особою - підприємцем рішення щодо припинення під приємницької діяльності.

Для проведення державної р еєстрації припинення підпри ємницької діяльності фізичн ою особою - підприємцем за її р ішенням фізична особа - підпр иємець або уповноважена нею особа не раніше двох місяців з дати публікації повідомле ння у спеціалізованому друко ваному засобі масової інформ ації подає державному реєстр атору особисто (надсилає рек омендованим листом з описом вкладення) або через уповнов ажену особу такі документи: з аповнену реєстраційну картк у на проведення державної ре єстрації припинення підприє мницької діяльності фізично ю особою - підприємцем за її рі шенням; свідоцтво про держав ну реєстрацію фізичної особи - підприємця; довідку відпові дного органу державної подат кової служби про відсутність заборгованості по податках, зборах (обов'язкових платежа х); довідку відповідного орга ну Пенсійного фонду України про відсутність заборговано сті. За відсутності підстав д ля залишення документів, які передбачені частиною тринад цятою цієї статті, без розгля ду державний реєстратор пови нен внести до Єдиного держав ного реєстру запис про прове дення державної реєстрації п рипинення підприємницької д іяльності фізичної особи - пі дприємця. Дата внесення до Єд иного державного реєстру зап ису про проведення державної реєстрації припинення підпр иємницької діяльності фізич ною особою - підприємцем є дат ою державної реєстрації прип инення підприємницької діял ьності фізичною особою - підп риємцем.

Аналіз вищевказаних норм з аконодавства дає підстави вв ажати, що заява про припиненн я підприємницької діяльност і є лише першим кроком до держ авної реєстрації припинення підприємницької діяльності , та вподальшому передбачає р яд обов' язкових дій, які пер едують внесенню державним ре єстратором до Єдиного держав ного реєстру запису про пров едення державної реєстрації припинення підприємницької діяльності фізичної особи - підприємця, який, у відповідн ості до Закону України «Про д ержавну реєстрацію юридични х осіб та фізичних осіб - під приємців», є заключним етапо м в процедурі припинення під приємницької діяльності осо би.

Таким чином, з наведеного вб ачається, що ОСОБА_1 на мом ент надання статусу безробіт ного, була зареєстрована в як ості фізичної особи - підпри ємця.

Відповідно до ч. 2, 3 ст. 36 Закон у України «Про загальнообов' язкове державне соціальне ст рахування на випадок безробі ття» застраховані особи, зар еєстровані в установленому п орядку як безробітні, зобов' язані своєчасно подавати від омості про обставини, що впли вають на умови виплати їм заб езпечення та надання соціаль них послуг. Сума виплаченого забезпечення та вартості на даних соціальних послуг заст рахованій особі внаслідок ум исного невиконання нею своїх обов' язків та зловживання ними стягується з цієї особи відповідно до законодавства України з моменту виникненн я обставин, що впливають на ум ови виплати їй забезпечення та надання соціальних послуг .

Пунктом 6.14 Порядку надання д опомоги по безробіттю, у тому числі одноразової її виплат и для організації безробітни ми підприємницької діяльнос ті, затвердженого наказом Мі ністерства праці та соціальн ої політики України від 20 лист опада 2000 р. N 307, зареєстрованого в Міністерстві юстиції Украї ни 14 грудня 2000 р. за N 915/5136 передбач ено, що якщо під час одержання допомоги по безробіттю безр обітний своєчасно не подав в ідомості про обставини, що вп ливають на умови її виплати, з безробітного стягується сум а виплаченої допомоги по без робіттю з моменту виникнення цих обставин. Якщо безробітн ий відмовився добровільно по вернути зазначені кошти, то п итання щодо їх повернення ви рішується у судовому порядку .

За таких обставин, відповід ач безпідставно отримувала д опомогу по безробіттю, оскіл ьки на час звернення до служб и зайнятості відносилась до зайнятого населення, про що н е повідомила центр зайнятост і всупереч ст. 36 Закону Україн и «Про загальнообов' язкове державне соціальне страхува ння на випадок безробіття» т а Порядку надання допомоги п о безробіттю, у тому числі одн оразової її виплати для орга нізації безробітними підпри ємницької діяльності.

Згідно наявної в матеріала х справи довідки про виплаче не Новгород-Сіверським РЦЗ м атеріальне забезпечення О СОБА_1 за період з 28.03.2011 року по 10.07.2011 року становить 1793,54 грн.

На підставі ч. 3 ст. 36 Закону Ук раїни «Про загальнообов' яз кове державне соціальне стра хування на випадок безробітт я» директором Новгород-Сівер ського РЦЗ прийнято наказ № 103 від 09.08.2011 року про повернення к оштів в розмірі 1793,54 грн.

Відповідно до ст. 39 Закону Ук раїни «Про загальнообов' яз кове державне соціальне стра хування на випадок безробітт я» спори, що виникають із прав овідносин за цим Законом, вир ішуються в судовому порядку.

Враховуючи вищевикладене, позовні вимоги Новгород-Сів ерського районного центру за йнятості - робочого органу ви конавчої дирекції Фонду зага льнообов'язкового державног о соціального страхування Ук раїни на випадок безробіття до ОСОБА_1 підлягають задо воленню, оскільки є законним и та обґрунтованими, а незако нно отримане матеріальне заб езпечення стягненню на корис ть Новгород-Сіверського райо нного центру зайнятості.

Керуючись ст.ст. 122, 158 - 163, 167, Кодек су адміністративного судочи нства України, суд, -

П О С Т А Н О В И В:

Адміністративний позов Н овгород-Сіверського районно го центру зайнятості - робочо го органу виконавчої дирекці ї Фонду загальнообов'язковог о державного соціального стр ахування України на випадок безробіття - задовольнити в п овному обсязі.

Стягнути з ОСОБА_1 (ідент ифікаційний НОМЕР_1) на ко ристь Новгород-Сіверського р айонного центру зайнятості н езаконно виплачене матеріал ьне забезпечення на випадок безробіття в сумі 1793 (одна тися ча сімсот дев'яносто три) грн. 54 коп. на р\р 37173300901334, код 21401223, банк ГУ ДКУ в Чернігівській області, МФО 853592, одержувач Новгород-Сі верський районний центр зайн ятості.

Постанова набирає законно ї сили та може бути оскаржена до Київського апеляційного адміністративного суду у пор ядок і строки, передбачені ст аттями 186, 254 Кодексу адміністра тивного судочинства України .

Суддя: Клопот С.Л.

Дата ухвалення рішення09.09.2011
Оприлюднено27.09.2011
Номер документу18253096
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а/2570/4484/2011

Постанова від 09.09.2011

Адміністративне

Чернігівський окружний адміністративний суд

Клопот С.Л.

Ухвала від 30.08.2011

Адміністративне

Чернігівський окружний адміністративний суд

Клопот С.Л.

Ухвала від 24.10.2011

Адміністративне

Чернігівський окружний адміністративний суд

Клопот С.Л.

Постанова від 09.09.2011

Адміністративне

Чернігівський окружний адміністративний суд

Клопот С.Л.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні