Ухвала
від 25.10.2010 по справі 42/117б
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ДОНЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАР СЬКИЙ СУД ДОНЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

83048, м.Д онецьк, вул.Артема, 157, тел.381-88-46

У Х В А Л А

25.10.10 р. Спра ва № 42/117б

за заявою кредитора (заяв ника) Макіївської об' єднано ї державної податкової інспе кції, м. Макіївка

до боржника Приватного під приємства „БОСНА ПЛЮС” м. Мак іївка

про визнання банкрутом

Суддя О.В. Попов

Представники:

від кредитора: ОСОБА_1 - за довіреністю від Макіївсь кої ОДПІ, м. Макіївка

від боржника: не з' явився

Ухвалою суду від 25.08.10 з а заявою Макіївської об' єдн аної державної податкової ін спекції, м. Макіївка господар ським судом Донецької област і порушена справа про банкру тство відсутнього боржника П риватного підприємства „БОС НА ПЛЮС” м. Макіївка.

Розгляд справи призн ачено в судовому засіданні н а 06.09.10, кредитора (заявника) зобо в' язано надати суду письмов у згоду на призначення лікві датором, або кандидатуру арб ітражного керуючого - лікві датора боржника з його заяво ю відповідно до вимог ст. 3-1 Зак ону України “Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом ” та належним чином засвідче ною копією ліцензії на право провадження господарської д іяльності арбітражних керую чих (розпорядників майна, кер уючих санацією, ліквідаторів ), довідку (витяг) з Єдиного дер жавного реєстру юридичних ос іб та фізичних осіб - підпри ємців щодо боржника на час ро згляду справи.

Ухвалами суду від 06.09.10 та від 27.09.10 у зв' язку з ненадан ням витребуваних документів розгляд справи відкладений відповідно на 27.09.10 та на 11.10.10, кред итора (заявника) зобов' язан о виконати вимоги ухвал суду від 25.08.10 та від 06.09.10, а саме: надати письмову згоду на призначен ня ліквідатором, або кандида туру арбітражного керуючого - ліквідатора боржника з йо го заявою відповідно до вимо г ст. 3-1 Закону України “Про від новлення платоспроможності боржника або визнання його б анкрутом” та належним чином засвідченою копією ліцензії на право провадження господ арської діяльності арбітраж них керуючих (розпорядників майна, керуючих санацією, лік відаторів), довідку (витяг) з Є диного державного реєстру юр идичних осіб та фізичних осі б - підприємців щодо боржни ка на час розгляду справи.

Ухвалою суду від 11.10.10 з причини ненадання кредиторо м (заяником) витребуваних док ументів, які необхідні для пр ийняття судом відповідного р ішення у справі про банкрутс тво розгляд справи відкладен ий на 25.10.10. Даною ухвалою суд зоб ов' язував кредитора (заявни ка) виконати вимоги ухвал суд у від 25.08.10, 06.09.10 та від 27.09.10, а саме: на дати письмову згоду на призн ачення ліквідатором, або кан дидатуру арбітражного керую чого - ліквідатора боржника з його заявою відповідно до в имог ст. 3-1 Закону України “Про відновлення платоспроможно сті боржника або визнання йо го банкрутом” та належним чи ном засвідченою копією ліцен зії на право провадження гос подарської діяльності арбіт ражних керуючих (розпорядник ів майна, керуючих санацією, л іквідаторів).

В судовому засіданні 25.10.10 представник кредитора (за явника) звернувся до господа рського суду Донецької облас ті з клопотанням №43478/10/10-213 від 22.10.10 про направлення відповідної ухвали до Управління з питан ь банкрутства у Донецькій об ласті державного департамен ту з питань банкрутства з мет ою визначення кандидатури ар бітражного керуючого для при значення ліквідатором у спра ві №42/118Б про банкрутство відсу тнього боржника Приватного п ідприємства „БОСНА ПЛЮС” м. М акіївка.

Щодо поданого клопот ання, господарський суд вваж ає його таким що задоволенню не підлягає, з огляду на насту пне:

Відповідно до п.2 ст. 52 З акону України “Про відновлен ня платоспроможності боржни ка або визнання його банкрут ом” (далі Закон) господарськи й суд у двотижневий строк з дн я винесення ухвали про поруш ення провадження у справі пр о банкрутство відсутнього бо ржника виносить постанову пр о визнання відсутнього боржн ика банкрутом, відкриває лік відаційну процедуру і призна чає ліквідатором ініціюючог о кредитора за згодою останн ього.

Згідно п. 3 ст. 52 Закону у разі виявлення майна відсут нього боржника ліквідатора м ає бути замінено за клопотан ням кредитора арбітражним ке руючим, про що господарський суд виносить ухвалу.

В силу п. 4 ст. 52 Закону у разі, якщо кредитор не подав до господарського суду клоп отання щодо кандидатури арбі тражного керуючого (ліквідат ора), ухвала господарського с уду надсилається державному органу з питань банкрутства , якою зобов' язується протя гом семи днів від дати винесе ння ухвали забезпечити участ ь у справі ліквідатора з числ а працівників державного орг ану з питань банкрутства.

За змістом вказаних приписів Закону державний ор ган з питань банкрутства зоб ов' язаний надати відповідн у кандидатуру з числа праців ників державного органу лише у разі виявлення майнових ак тивів відсутнього боржника, або у разі наявності у боржни ка статусу державного підпри ємства, або підприємства, у ст атутному фонді якого частка державної власності перевищ ує двадцять п' ять відсотків відповідно до повноважень в изначених п. 2 ст. 2 Закону.

Зазначені обставини за матеріалами справи відсу тні.

Розглянувши в судовому за сіданні 25.10.10 матеріали справи, заслухавши представника іні ціюючого кредитора, суд вста новив:

П. 2 ст. 52 Законом Україн и „Про відновлення платоспро можності боржника або визнан ня його банкрутом” визначено , що господарський суд у двоти жневий строк з дня винесення ухвали про порушення провад ження у справі про банкрутст во відсутнього боржника вино сить постанову про визнання відсутнього боржника банкру том, відкриває ліквідаційну процедуру і призначає ліквід атором ініціюючого кредитор а за згодою останнього. Справ а про банкрутство відсутньог о боржника Приватного підпри ємства „БОСНА ПЛЮС” м. Макіїв ка порушена судом 25.08.10.

За змістом вказаної с татті та ст. 3-1 Закону України „ Про відновлення платоспромо жності боржника або визнання його банкрутом”, ліквідатор ом відсутнього боржника приз начається або ініціюючий кре дитор або арбітражний керуюч ий із списка осіб, зареєстров аних державним органом з пит ань банкрутства як арбітражн і керуючі, що отримали у встан овленому порядку ліцензію на право провадження господарс ької діяльності арбітражних керуючих (розпорядників май на, керуючих санацією, ліквід аторів).

Таким чином необхідн ою умовою для винесення пост анови про визнання відсутньо го боржника банкрутом та від криття ліквідаційної процед ури є наявність письмової зг оди ініціюючого кредитора аб о наявність кандидатури арбі тражного керуючого, який под ав до суду заяву згідно ст. 3-1 З акону України „Про відновлен ня платоспроможності боржни ка або визнання його банкрут ом”.

Відповідно до припис ів п.3 ст. 3-1 Закону України „Про відновлення платоспроможно сті боржника або визнання йо го банкрутом” арбітражний ке руючий до свого призначення має подати до господарського суду заяву з вказанням відом остей щодо відсутності у ньо го статусу особи, яка згідно з цим Законом вважається заін тересованою; яка здійснювал а раніше управління цим борж ником - юридичною особою, за ви нятком випадків, коли з дня ус унення цієї особи від управл іння зазначеним боржником ми нуло не менше трьох років, якщ о інше не встановлено цим Зак оном; якої заборонено здійсн ювати цей вид підприємницько ї діяльності або займати кер івні посади; яка має судиміст ь за вчинення корисливих зло чинів.

За змістом вказаної н орми надання арбітражним кер уючим до господарського суду заяви відповідно до вимог п.3 ст. 3-1 Закону є обов' язковою у мовою для призначення його л іквідатором у справі про бан крутство.

На даний час у матеріа лах справи відсутня відповід на заява будь - якого арбітр ажного керуючого, зареєстров аного державним органом з пи тань банкрутства.

До того ж, приписи Зак ону України „Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом ” не містять повноважень гос подарського суду щодо примус ового зобов' язання арбітра жного керуючого надати відпо відну заяву та виконувати по вноваження ліквідатора по сп раві.

З причини ненадання кредит ором (заявником) витребувани х судом документів ухвалами суду від 06.09.10, 27.09.10 та від 11.10.10 розгл яд справи відкладався.

У зв' язку з обов' язковіс тю призначення ліквідатора п ри визнанні боржника банкрут ом та відкритті ліквідаційно ї процедури, суд ухвалами від 25.08.10, 06.09.10, від 27.09.10 та від 11.10.10 зобов' язував ініціюючого кредитор а надати письмову згоду на пр изначення ліквідатором, або визначити кандидатуру арбіт ражного керуючого для призна чення ліквідатором по справі та надати заяву арбітражног о керуючого про згоду на приз начення ліквідатором по спра ві і копію його ліцензії на пр аво провадження діяльності а рбітражних керуючих.

Станом на 25.10.10 ініціюючим кр едитором суду не надана згод а на призначення ліквідаторо м, не визначена кандидатура а рбітражного керуючого для пр изначення ліквідатором по сп раві та не надана заява арбіт ражного керуючого відповідн о до ст. 3-1 Закону України „Про відновлення платоспроможно сті боржника або визнання йо го банкрутом”.

В судовому засіданні 25.10.10 пр едставник кредитора (заявник а) повідомив, що кандидатура арбітражного керуючого для п ризначення ліквідатором по д аній справі та відповідна за ява арбітражного керуючого в ідсутня, та що за наданим кред итору Управлінням з питань б анкрутства у Донецькій облас ті списком арбітражних керую чих кредитор звертався із ві дповідними пропозиціями до а рбітражних керуючих, проте ж одної згоди не отримано.

Ненадання ініціюючим кред итором згоди на призначення ліквідатором або кандидатур и арбітражного керуючого- лі квідатора боржника приводит ь до порушення строків, перед бачених п.2 ст.52 Закону України „Про відновлення платоспром ожності боржника або визнанн я його банкрутом”.

В силу п.1 ст.5 Закону України „Про відновлення платоспром ожності боржника або визнанн я його банкрутом” провадженн я у справах про банкрутство р егулюється цим Законом, Госп одарським процесуальним код ексом України, іншими законо давчими актами України

Згідно п.5 ст.81 Господарсько го процесуального кодексу Ук раїни господарський суд зали шає заяву без розгляду, якщо з аявник без поважних причин н е подав витребувані господар ським судом матеріали, необх ідні для вирішення справи, аб о представник заявника не з' явився на виклик у засідання господарського суду і його н ез' явлення перешкоджає вир ішенню справи.

Відсутність письмової зго ди ініціюючого кредитора на призначення ліквідатором, аб о кандидатури арбітражного к еруючого - ліквідатора борж ника з його заявою відповідн о до вимог ст. 3-1 Закону України “Про відновлення платоспром ожності боржника або визнанн я його банкрутом” унеможливл ює винесення постанови про в изнання боржника банкрутом т а відкриття ліквідаційної пр оцедури та подальший розгляд справи про банкрутство.

З огляду на зазначене та вр аховуючи ненадання витребув аних судом документів необхі дних для прийняття судом від повідного рішення у справі п ро банкрутство, господарськи й суд вважає за необхідне зая ву кредитора - Макіївської об' єднаної державної подат кової інспекції, м. Макіївка п ро порушення справи про банк рутство Приватного підприєм ства „БОСНА ПЛЮС” м. Макіївка залишити без розгляду на під ставі п.5 ст.81 ГПК України.

Враховуючи викладене та ке руючись п.1 ст.5, ст. 52 Закону Укра їни „Про відновлення платосп роможності боржника або визн ання його банкрутом”, п.5 ст.81, с т. 86 Господарського процесуал ьного кодексу України, госпо дарський суд

У Х В А Л И В:

Заяву Макіївської об' єдн аної державної податкової ін спекції, м. Макіївка про поруш ення справи про банкрутство Приватного підприємства „БО СНА ПЛЮС” м. Макіївка залишит и без розгляду.

Суддя Попов О.В.

< Список > < Дов ідник >

< Список > < Довід ник >

< Текст >

СудГосподарський суд Донецької області
Дата ухвалення рішення25.10.2010
Оприлюднено28.09.2011
Номер документу18284969
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —42/117б

Ухвала від 25.10.2010

Господарське

Господарський суд Донецької області

Попов О.В.

Ухвала від 27.12.2010

Господарське

Господарський суд Донецької області

Попов О.В.

Ухвала від 21.12.2010

Господарське

Господарський суд Донецької області

Попов О.В.

Постанова від 20.09.2010

Господарське

Господарський суд Донецької області

Попов О.В.

Ухвала від 06.09.2010

Господарське

Господарський суд Донецької області

Попов О.В.

Ухвала від 25.08.2010

Господарське

Господарський суд Донецької області

Попов О.В.

Ухвала від 04.08.2009

Господарське

Господарський суд Донецької області

Попов О.В.

Постанова від 12.08.2009

Господарське

Господарський суд Донецької області

Попов О.В.

Ухвала від 09.02.2009

Господарське

Господарський суд Донецької області

Попов О.В.

Ухвала від 26.01.2009

Господарське

Господарський суд Донецької області

Попов О.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні