Рішення
від 18.10.2006 по справі 3/73-38
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ВОЛИНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

3/73-38

 

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ВОЛИНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ  

 РІШЕННЯ        

      

від "18" жовтня 2006 р.                                                       по справі  № 3/73-38

за позовом відкритого акціонерного товариства “Укртелеком” в особі Центру обслуговування споживачів                    та продажу послуг Волинської філії ВАТ „Укртелеком”, м. Луцьк  

до відповідача: закритого акціонерного товариства Волинське транспортно-експедиційне підприємство 10796, м. Луцьк    

про стягнення 449 грн. 82 коп. заборгованості, суми інфляційних та процентів річних

                                                                                                 Голова господарського суду Волинської області

                                                                                                 Кравчук В.О.

за участю представників сторін:

від позивача: Олейнікова Л.Є. –юрисконсульт І-ї категорії групи правового забезпечення Центру обслуговування споживачів та продажу послуг Волинської філії ВАТ „Укртелеком” (дов. від 12.08.2005р.)         

від відповідача: не з'явились

Відповідно до ст. 20 Господарського процесуального кодексу України представнику позивача було роз'яснено право відводу судді. Відводу судді заявлено не було. В судовому засіданні на підставі                          ст. 22 ГПК України учасникам судового процесу було роз'яснено їх права та обов'язки. Заяв                            та клопотань на розгляд господарського суду не поступило.

Суть спору: Позивач –відкрите акціонерне товариство “Укртелеком” в особі Центру обслуговування споживачів та продажу послуг Волинської філії ВАТ „Укртелеком”, м. Луцьк звернувся до господарського суду з позовом про стягнення з відповідача –закритого акціонерного товариства Волинське транспортно-експедиційне підприємство 10796, м. Луцьк 449,82 грн., в тому числі 416,10 грн. заборгованості по оплаті наданих у відповідності до укладеного між сторонами договору №1777 від 27.12.2002р. послуг електрозв'язку (у період з 01.09.2005р. по 31.08.2006р.), 23,41 грн. суми інфляційних (за період                             з 01.10.2005р. по 31.08.2006р.) та 10,31 грн. процентів річних за період прострочки платежів з 01.10.2005р. по 29.09.2006р., нарахованих у відповідності до ст. 625 Цивільного кодексу України.

В судовому засіданні представник позивача пред'явлені до відповідача позовні вимоги підтримав              та просить суд задовольнити останні в повному об'ємі.

Відповідач у визначені ухвалою господарського суду від 02.10.2006р. про порушення провадження                 у справі термін відзиву на позовну заяву не подав, позову не оспорив, пояснень з приводу пред'явлених позовних вимог не представив, компетентного представника в судове засідання не направив. Зазначена ухвала суду направлена на адресу закритого акціонерного товариства Волинське транспортно-експедиційне підприємство 10796 –м. Луцьк, вул. Дубнівська, 23, повернулась на адресу суду без вручення адресату                 по тій причині, що зазначене підприємство із вказаної адреси вибуло (відмітка поштового відділення зв'язку №8 м. Луцька від 06.10.2006р. на конверті поштової кореспонденції).

Відповідно до ст. 75 Господарського процесуального кодексу України, якщо відзив на позовну заяву                не подано, справу може бути розглянуто за наявними у ній матеріалами.

Дослідивши матеріали справи, заслухавши пояснення представника позивача, господарський суд,-

ВСТАНОВИВ:

27 грудня 2002 року між центром обслуговування споживачів та продажу послуг Волинської дирекції (на даний час філії) ВАТ „Укртелеком”, м. Луцьк та закритим акціонерним товариством Волинське транспортно-експедиційне підприємство 10796, м. Луцьк було укладено договір про надання послуг електрозв'язку за №1777.

У відповідності до умов зазначеної угоди позивачем було взято на себе зобов'язання щодо забезпечення якісного та безперебійного надання відповідачу послуг телефонного зв'язку.

На виконання умов зазначеного договору центром обслуговування споживачів та продажу послуг Волинської філії ВАТ „Укртелеком” впродовж періоду з вересня 2005 року по серпень місяць 2006 року надавались закритому акціонерному товариству Волинське транспортно-експедиційне підприємство 10796 послуги електричного зв'язку.

У відповідності до представлених господарському суду документів відповідачу у визначений період було надано, а останнім отримано та використано послуг електричного зв'язку на суму 420,29 грн. Визначена вартість наданих позивачем послуг включає в себе абонентську плату за користування відповідачем телефонним номером, вартість здійснених останнім у звітний період міжміських переговорів                      та вартість наданих інших послуг.   

Викладене підтверджується долученими позивачем до матеріалів справи рахунками за послуги електрозв'язку №№1777 за період вересня 2005 року –серпня місяця 2006 року, оборотною відомістю                   та іншими документами –а.с. 12-17.

Нарахування вартості послуг електрозв'язку, що надавались відповідачу, а саме абонентської плати           за основний телефон, плати за інші надані послуги та міжміські переговори здійснювалось ЦОСПП Волинської філії ВАТ „Укртелеком” у відповідності до Наказу Державного комітету зв'язку                                  та інформатизації України №120 від 07.06.2002р. (зареєстровано в Міністерстві юстиції України 19.07.2002р. за №595/6883) „Про затвердження Граничних тарифів на основні послуги електрозв'язку                 та тарифів на виплату державних пенсій та грошової допомоги” (з наступними змінами та доповненнями).

Проте, відповідач взяті на себе згідно угоди від 27.12.2002р. №1777 зобов'язання, зокрема, в частині проведення з позивачем повних розрахунків по оплаті наданих останнім послуг електрозв'язку (у строки, порядку та розмірах, визначених угодою) не виконав, вартість наданих послуг не оплатив. Відповідачем                 в рахунок оплати використаних послуг зв'язку було перераховано позивачу лише 4,19 грн.

У зв'язку з викладеним у закритого акціонерного товариства Волинське транспортно-експедиційне підприємство 10796 виникла заборгованість котра  на момент подання позовної заяви до суду та на час розгляду справи в суді склала 416,10 грн.

Відповідно до ст. 144 Господарського кодексу України, майнові права та майнові обов'язки суб'єктів господарювання виникають з угод, передбачених законом, а також з угод, не передбачених законом,                   але таких, що йому не суперечать.

В даному випадку, відносини між сторонами носять договірний характер, укладений між останніми договір про надання послуг електрозв'язку предметом судового розгляду не виступав, недійсним судом               не визнавався, сторонами розірваний не був.

Згідно із ст. 173 Господарського кодексу України та ст. 509 Цивільного кодексу України, зобов'язанням є правовідношення, в якому одна сторона (боржник) зобов'язана вчинити на користь другої сторони (кредитора) певну дію (передати майно, виконати роботу, надати послугу, сплатити гроші тощо) або утриматися від певної дії, а кредитор має право вимагати від боржника виконання його обов'язку.

В силу ст. 193 Господарського кодексу України та ст.ст. 526, 527, 530 Цивільного кодексу України, зобов'язання має виконуватися належним чином відповідно до умов договору та вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог –відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться. Боржник зобов'язаний виконати свій обов'язок,                        а кредитор –прийняти виконання особисто, якщо інше не встановлено законом або договором, не випливає із суті зобов'язання. Якщо у зобов'язанні встановлений строк (термін) його виконання, то воно підлягає виконанню у цей строк (термін).

У відповідності до ст. 599 Цивільного кодексу України, зобов'язання припиняється виконанням, проведеним належним чином.

З огляду на викладене, враховуючи укладення між сторонами договору, надання позивачем відповідачу послуг електрозв'язку, отримання останніх закритим акціонерним товариством Волинське транспортно-експедиційне підприємство 10796 та не проведення при цьому всіх належних розрахунків                 і платежів, господарський суд прийшов до висновку про підставність пред'явленого позивачем                            до відповідача позову, зокрема, в частині стягнення заборгованості періоду з 01.09.2005р. по 31.08.2006р.            в сумі 416,10 грн.

Разом з цим, у відповідності до ст. 625 Цивільного кодексу України, боржник не звільняється                              від відповідальності за неможливість виконання ним грошового зобов'язання. Боржник, який прострочив виконання грошового зобов'язання, на вимогу кредитора зобов'язаний сплатити суму боргу з урахуванням встановленого індексу інфляції за весь час прострочення, а також три проценти річних від простроченої суми, якщо інший розмір процентів не встановлений договором або законом.

Згідно з представленими господарському суду розрахунками, відповідачу відповідно                                   до ст. 625 Цивільного кодексу України було нараховано 23,41 грн. суми інфляційних (за період                             з 01.10.2005р. по 31.08.2006р.) та 10,31 грн. процентів річних за період прострочки платежів з 01.10.2005р. по 29.09.2006р.

Розглянувши позовні вимоги щодо стягнення суми втрат, пов'язаних з інфляцією, та процентів річних суд вважає, що останні підставні, нараховані у відповідності до положень чинного законодавства та підлягають до повного задоволення.

Враховуючи, що спір до суду було доведено з вини відповідача, витрати, пов'язані з поданням позовної заяви до суду та розглядом справи в суді (сплата державного мита та оплата інформаційно-технічного забезпечення судового процесу), що поніс позивач, слід відшкодувати останньому                               у відповідності до ст. 49 ГПК України за рахунок закритого акціонерного товариства Волинське транспортно-експедиційне підприємство 10796.

Враховуючи вищевикладене, керуючись ст.ст. 144, 173, 193 Господарського кодексу України,               ст.ст. 509, 526, 527, 530, 625 Цивільного кодексу України, ст.ст. 44, 49, 82-85 Господарського процесуального кодексу України, господарський суд, -

ВИРІШИВ:

1. Позов задовольнити повністю.

2. Стягнути із закритого акціонерного товариства Волинське транспортно-експедиційне підприємство 10796 (м. Луцьк, вул. Дубнівська, 23, р/р 2600030122 у Волинському регіональному управлінні ПІБ,                МФО 303138, код 05384459) на користь відкритого акціонерного товариства “Укртелеком” в особі Центру обслуговування споживачів та продажу послуг Волинської філії ВАТ „Укртелеком” (м. Луцьк,                            пр. Перемоги, 2, р/р 260011969 в АППБ „Аваль”, МФО 303569, код 23251963) 416,10 грн. заборгованості,  23,41 грн. суми інфляційних та 10,31 грн. процентів річних, а всього 449,82 грн., 102 грн. в повернення витрат по сплаті державного мита та 118 грн. в повернення витрат по оплаті інформаційно-технічного забезпечення судового процесу.

Голова господарського суду

          Волинської області                                                                                 В.О. Кравчук

Дата ухвалення рішення18.10.2006
Оприлюднено21.08.2007
Номер документу182872
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —3/73-38

Рішення від 18.10.2006

Господарське

Господарський суд Волинської області

Кравчук В.О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні