Рішення
від 13.09.2011 по справі 38/235
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МІСТА КИЄВА

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД мі ста КИЄВА

01030, м.Київ, вул.Б.Хмельницьк ого,44-Б тел. 284-18-98

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

Справа № 38/235 13.09.11

За позовом Київського прокурора захи сту прав громадян та інтерес ів держави в екологічній сфе рі в інтересах держави в особ і Державного агентства земел ьних ресурсів України

До Київської міської ради - Відповідач 1

Товариства з обмеженою від повідальністю “Парк Пушкіна ” - Відповідач 2

Про визнання недійсними дог оворів оренди та скасування рішення

Суддя Власов Ю.Л.

Представники:

Від прокурора Дорошенко В.В.

Від позивача Сьомочкіна О.С.

Від відповідача 1 Тхорик С.М.

Від відповідача 2 Помогайбо О.В., Чумаченко О .А.

ОБСТАВИНИ СПРАВИ:

Прокурор звернувся до суду з позовною заявою про: 1) с касування рішення Відповіда ча 1 від 15.03.07р. №336/997 «Про передачу товариству з обмеженою відпо відальністю «Парк Пушкіна»з емельних ділянок для експлуа тації та обслуговування буді вель і споруд парку культури та відпочинку, буз права нов ого будівництва, на пр. Перемо ги, 40 у Шевченківському районі м. Києва»; 2) визнання недійсни м договорів оренди земельних ділянок від 07.09.07р. №№91-6-00689, 91-6-00690, 91-6-00691, укладених між Відповідачем 1 та Відповідачем 2.

Заявлені позовні вимоги Пр окурор обґрунтовує тим, що сп ірні рішення та договір були прийняті та укладені без роз роблення та затвердження про екту землеустрою, що є поруше нням чинного законодавства У країни.

Позивач підтримав позовні вимоги Прокурора з тих же сам их підстав.

Відповідачі заперечили пр оти задоволення позовних вим ог мотивуючи тим, що спірні рі шення та договори приймались та укладались на підставі те хнічної документації без про екту відведення, оскільки ме жі земельних ділянок були ви несені в натурі раніше та зем ельна ділянка не змінювала с вого цільового призначення.

Ухвалою Господарського су ду м. Києва від 17.06.11р. провадженн я у справі було порушено, позо вна заява прийнята до розгля ду, розгляд справи був призна чений на 09.08.11р. В судовому засід анні розгляд справи відклада вся до 13.09.11р.

Судом заслухані пояснення сторін, досліджені надані су ду докази та матеріали. В резу льтаті дослідження наданих с уду доказів та матеріалів, сл ухання сторін суд

ВСТАНОВИВ:

02.12.99р. Відповідачем 1 було п рийнято спірне рішення №133/635, я ким вирішено оформити комуна льному підприємству «Парк Пу шкіна»право постійного кори стування земельною ділянкою площею 19,82 га та право тимчасов ого довгострокового користу вання на 8 років земельною діл янкою площею 0,20 га в межах черв оних ліній для експлуатації та обслуговування будівель т а споруд парку культури та ві дпочинку на пр. Перемоги, 40 у Ше вченківському районі м. Києв а.

05.09.01р. Радянською районною ра дою м. Києва було прийняте ріш ення №3.11 про припинення діяль ності комунального підприєм ства «Парк Пушкіна»шляхом йо го реорганізації через приєд нання до Відповідача 2 та пере дачу в орендне користування останньому цілісного майнов ого комплексу комунального п ідприємства «Парк Пушкіна».

09.02.04р. Відповідач 2 звернувся до Позивача з заявою про нада ння в оренду Відповідачу 2 зем ельної ділянки по пр. Перемог и, 40 у Шевченківському районі м. Києва в зв' язку з припинен ням комунального підприємст ва «Парк Пушкіна».

16.01.07р. Комунальним підприємс твом «Київський інститут зем ельних відносин»була складе на та подана Головному управ лінню земельних ресурсів Від повідача 1 погоджена технічн а документація по оформленню Відповідачу 2 права користув ання земельними ділянками дл я експлуатації та обслуговув ання будівель та споруд парк у культури та відпочинку на п р. Перемоги, 40 у Шевченківсько му районі м. Києва.

Відповідно до пояснювальн ої записки вказаної технічно ї документації межі та площа земельних ділянок прийняті згідно з «Технічним звітом п о встановленню зовнішніх меж землекористувань», складени м в 2004 році ПП ОСОБА_1 та пого джені начальником відділу зе млевпорядкування - головни м землевпорядником Шевченкі вського району.

15.03.07р. Відповідачем 1 було при йнято спірне рішення №336/997, яки м вирішено передати Відповід ачу 2 в довгострокову оренду д о 01.10.2026 три земельні ділянки заг альною площею 0,32 га для експлу атації та обслуговування буд івель та споруд парку культу ри та відпочинку без права но вого будівництва на пр. Перем оги, 40 у Шевченківському район і м. Києва у зв' язку з передач ею товариству в строкове пла тне користування цілісного м айнового комплексу за рахуно к частини земель, оформлених відповідно до п.4 рішення Відп овідача 1 від 02.12.99р. №133/635.

Пунктом 3 вказаного рішення припинено комунальне підпри ємство «Парк Пушкіна»у зв' я зку з припиненням діяльності підприємства право користув ання земельними ділянками за гальною площею 19,63 га, оформлен их відповідно до п.4 рішення Ві дповідача 1 від 02.12.99р. №133/635.

04.09.07р. між Відповідачами були укладені три договори оренд и трьох земельних ділянок, вк азаних у спірному рішенні Ві дповідача 1 від 15.03.07р. №336/997, які бу ли посвідчені нотаріально та зареєстровані Головним упра вління земельних ресурсів Ві дповідача 1.

Оцінюючи подані сторонами докази за своїм внутрішнім п ереконанням, що ґрунтується на всебічному, повному і об' єктивному розгляді в судовом у засіданні всіх обставин сп рави в їх сукупності, та врахо вуючи, що кожна сторона повин на довести ті обставини, на як і вона посилається як на підс таву своїх вимог і заперечен ь, суд вважає, що позовні вимог и Прокурора не підлягають за доволенню з наступних підста в.

Згідно з ст.21 Цивільного код ексу України суд визнає неза конним та скасовує правовий акт індивідуальної дії, вида ний органом місцевого самовр ядування, якщо він суперечит ь актам цивільного законодав ства і порушує цивільні прав а або інтереси.

Відповідно до ст.215 Цивільно го кодексу України підставою недійсності правочину є нед одержання в момент вчинення правочину стороною (сторонам и) вимог, які встановлені част инами першою - третьою, п'ятою та шостою статті 203 цього Коде ксу.

Згідно з ст.203 Цивільного код ексу України зміст правочину не може суперечити цьому Код ексу, іншим актам цивільного законодавства, а також морал ьним засадам суспільства.

Як вбачається з матеріалів справи Прокурор заявив позо вні вимоги про скасування рі шення Відповідача 1 від 15.03.07р. №3 36/997 та визнання недійсними спі рних договорів з підстави їх прийняття та укладення без с кладення та затвердження Від повідачем 1 проекту землеуст рою щодо відведення земельни х ділянок Відповідачу 2.

Згідно з ст.124 Земельного код ексу України, в редакції на ча с прийняття спірного рішення , передача в оренду земель них ділянок, що перебувають у комунальній власності, здій снюється на підставі рішення відповідного органу місцево го самоврядування шляхом укл адення договору оренди земел ьної ділянки. Передача в орен ду земельних ділянок юридичн им особам із зміною їх ціль ового призначення та із земе ль запасу під забудову зді йснюється за проектами відве дення в порядку, встановлено му статтями 118, 123 цього Кодексу .

Відповідно до ст.20 Закону Ук раїни «Про землеустрій», в ре дакції на час прийняття спір ного рішення, землеустрі й проводиться в обов'язковом у порядку на землях усіх ка тегорій незалежно від форми власності в разі встановленн я та зміни меж об'єктів землеу строю, надання, вилучення (вик упу) земельних ділянок.

Згідно з ст.25 Закону України «Про землеустрій», в реда кції на час прийняття спірно го рішення, документація із землеустрою розробляєтьс я у вигляді програм, схем, прое ктів, спеціальних тематичних карт, атласів, технічної доку ментації. Види документац ії із землеустрою, в тому ч ислі проекти землеустрою щод о відведення земельних ділян ок; проекти землеустрою щодо створення нових та впор ядкування існуючих землевол одінь і землекористувань; технічна документація із зе млеустрою щодо встановле ння меж земельної ділянки в н атурі (на місцевості); техні чна документація із землеуст рою щодо складання докуме нтів, що посвідчують право на земельну ділянку. Документа ція із землеустрою формуєтьс я і зберігається в порядку, вс тановленому Кабінетом Мініс трів України.

Відповідно до ст.50 Закону Ук раїни «Про землеустрій», в редакції на час прийняття с пірного рішення, проекти землеустрою щодо відведення земельних ділянок складають ся у разі надання, передачі, ви лучення земельних ділянок. Порядок складання проектів землеустрою щодо відведення земельних ділянок встановлю ється Кабінетом Міністрів Ук раїни.

Згідно з ст.55 Закону України «Про землеустрій», в реда кції на час прийняття спірно го рішення, встановлення меж земельної ділянки в нату рі (на місцевості) проводитьс я відповідно до топографо-ге одезичних і картографічних м атеріалів. Встановлення м еж земельної ділянки в натур і (на місцевості) здійснюєтьс я на основі технічної докуме нтації із землеустрою, яко ю визначається місцеположен ня поворотних точок меж земе льної ділянки в натурі (на міс цевості).

Відповідно до ст.56 Закону Ук раїни «Про землеустрій», в ре дакції на час прийняття спір ного рішення, технічна до кументація із землеустрою що до складання документів, що п освідчують право на земельну ділянку, включає, в тому числі , пояснювальну записку; техні чне завдання на складання до кументів, що посвідчують пра во на земельну ділянку; копії клопотання юридичних осіб т ощо.

Згідно з п.2 Порядку розробл ення проектів землеустрою що до відведення земельних діля нок, затвердженого постаново ю Кабінету Міністрів України №677 від 26.05.04р., проект відведення земельної ділянки не розроб ляється у разі, коли земельна ділянка, межі якої визначено в натурі, надається у користу вання без зміни її цільового призначення. Проект відве дення земельної ділянки може не розроблятися також в інши х випадках, передбачених зак оном.

Відповідно до ст.2 Регламент у розгляду питань щодо набут тя та реалізації права корис тування землею в м. Києві, затв ердженого рішенням Київсько ї міської ради від 15.07. 04 р. №457/1867, в р едакції на час прийняття спі рного рішення, проект землеу строю щодо відведення земель ної ділянки - вид документаці ї із землеустрою, яка розробл яється у випадках, передбаче них законодавством. Технічна документація із землеустрою щодо передачі земельної діл янки в оренду - вид документац ії із землеустрою, що розробл яється у випадках, коли земел ьна ділянка передається в ор енду без розробки проекту зе млеустрою щодо відведення зе мельної ділянки з підстав, ви значених законодавством. Технічна документація із зем леустрою щодо оформлення пра ва користування земельною ді лянкою - вид документації із з емлеустрою, яка розробляєтьс я у випадках, якщо оформляєть ся право користування земель ною ділянкою у зв'язку із пере ходом прав на будівлі та спор уди, розташовані на цій земел ьній ділянці, без зміни цільо вого призначення земельної д ілянки.

Згідно з ст.10 Регламенту ро згляду питань щодо набуття т а реалізації права користува ння землею в м. Києві, затвердж еного рішенням Київської міс ької ради від 15.07. 04 р. №457/1867, в редак ції на час прийняття спірног о рішення, погоджена докумен тація із землеустрою разом і з супроводжувальним листом п одається землевпорядною орг анізацією до Головного управ ління земельних ресурсів вик онавчого органу Київради для розгляду, підготовки проект у рішення Київської міської ради та його передачі до Київ ської міської ради для прийн яття відповідного рішення. Тип документації із земле устрою визначається технічн им завданням на розробку від повідної документації із зем леустрою і може бути визначе ний як: проект землеустрою що до відведення земельної діля нки; технічна документація і з землеустрою щодо передачі земельної ділянки в оренду; т ехнічна документація із земл еустрою щодо оформлення прав а користування земельною діл янкою. При розробці до кументації із землеустрою , визначеної у пункті 2 цієї с татті, землевпорядною органі зацією на підставі технічног о завдання Головного управлі ння земельних ресурсів викон авчого органу Київради ви конуються роботи щодо встано влення меж земельної ділянки у натурі та складання доку мента, що посвідчує право на з емельну ділянку відповідно д о положень Закону України "Пр о землеустрій" та відповідни х підзаконних нормативних ак тів.

Відповідно до ст.15 Регламен ту розгляду питань щодо набу ття та реалізації права кори стування землею в м. Києві, зат вердженого рішенням Київськ ої міської ради від 15.07. 04 р. №457/1867, в редакції на час прийняття сп ірного рішення, технічна документація із землеустрою щодо передачі земельної діл янки в оренду розробляється у випадках, коли земельна діл янка передається в оренду бе з розробки проекту землеустр ою щодо відведення земельної ділянки з підстав, визначени х законодавством відповідно до ст.124 Земельного кодексу Ук раїни та ст.15 Закону України "П ро оренду землі".

З наведених норм права вбач ається, що документами земле устрою можуть бути не лише пр оект землеустрою, а й технічн а документація із землеустро ю. При цьому проект землеустр ою складається у разі переда чі в оренду земельних діляно к юридичним особам із зміною їх цільового призначення та із земель запасу під забудов у, а технічна документація і з емлеустрою складається в інш их випадках, зокрема щодо вст ановлення меж земельної діля нки в натурі, щодо складання д окументів, що посвідчують пр аво на земельну ділянку, щодо оформлення права користуван ня земельною ділянкою при пе реході прав на будівлі та спо руди, розташовані на цій земе льній ділянці, без зміни ціль ового призначення земельної ділянки. При цьому, при розроб ці технічної документації із землеустрою землевпорядною організацією на підставі те хнічного завдання виконують ся роботи щодо встановлення меж земельної ділянки у нату рі.

Як встановлено судом 02.12. 99р. Відповідачем 1 було прийня то спірне рішення №133/635, яким ви рішено оформити комунальном у підприємству «Парк Пушкіна »право постійного користува ння земельною ділянкою площе ю 19,82 га та право тимчасового до вгострокового користування на 8 років земельною ділянкою площею 0,20 га в межах червоних л іній для експлуатації та обс луговування будівель та спор уд парку культури та відпочи нку на пр. Перемоги, 40 у Шевченк івському районі м. Києва. 05.09.01р. Радянською районною радою м. Києва було прийняте рішення №3.11 про припинення діяльност і комунального підприємства «Парк Пушкіна»шляхом його р еорганізації через приєднан ня до Відповідача 2 та передач у в орендне користування ост анньому цілісного майнового комплексу комунального підп риємства «Парк Пушкіна».

Як встановлено судом 09.02.04р. В ідповідач 2 звернувся до Пози вача з заявою про надання в ор енду Відповідачу 2 земельної ділянки по пр. Перемоги, 40 у Шев ченківському районі м. Києва в зв' язку з припиненням ком унального підприємства «Пар к Пушкіна». 16.01.07р. Комунальним п ідприємством «Київський інс титут земельних відносин»бу ла складена та подана Головн ому управлінню земельних рес урсів Відповідача 1 погоджен а технічна документація по о формленню Відповідачу 2 прав а користування земельними ді лянками для експлуатації та обслуговування будівель та с поруд парку культури та відп очинку на пр. Перемоги, 40 у Шевч енківському районі м. Києва. В ідповідно до пояснювальної з аписки вказаної технічної до кументації межі та площа зем ельних ділянок прийняті згід но з «Технічним звітом по вст ановленню зовнішніх меж земл екористувань», складеним в 2004 році ПП ОСОБА_1 та погодже ні начальником відділу земле впорядкування - головним зе млевпорядником Шевченківсь кого району.

Як встановлено судом 15.03.07р. Ві дповідачем 1 було прийнято сп ірне рішення №336/997, яким виріше но передати Відповідачу 2 в до вгострокову оренду до 01.10.2026 три земельні ділянки загальною площею 0,32 га для експлуатації та обслуговування будівель та споруд парку культури та в ідпочинку без права нового б удівництва на пр. Перемоги, 40 у Шевченківському районі м. Ки єва у зв' язку з передачею то вариству в строкове платне к ористування цілісного майно вого комплексу за рахунок ча стини земель, оформлених від повідно до п.4 рішення Відпові дача 1 від 02.12.99р. №133/635. Пунктом 3 вка заного рішення припинено ком унальному підприємству «Пар к Пушкіна»у зв' язку з припи нення діяльності підприємст ва право користування земель ними ділянками загальною пло щею 19,63 га, оформлених відповід но до.4 рішення Відповідача 1 в ід 02.12.99р. №133/635.

Як встановлено судом 04.09.07р. мі ж Відповідачами були укладен і три договори оренди трьох з емельних ділянок, вказаних у спірному рішенні Відповідач а 1 від 15.03.07р. №336/997, які були посвід чені нотаріально та зареєстр овані Головним управління зе мельних ресурсів Відповідач а 1.

З наведених обставин вбача ється, що земельна ділянка на пр. Перемоги, 40 у Шевченківськ ому районі м. Києва була перед ана в користування комунальн ому підприємству «Парк Пушкі на», яке в подальшому було при єднано до Відповідача 2, який є його правонаступником, при ц ьому Відповідачу 2 були перед ані в користування об' єкти нерухомого майна цілісного м айнового комплексу комуналь ного підприємства «Парк Пушк іна», які знаходяться на цій з емельній ділянці. В зв' язку з цим Відповідач 2 звернувся д о Відповідача 1 з заявою про оф ормлення за ним права корист ування земельними ділянками , які є частинами земельної ді лянки, раніше переданої кому нальному підприємству «Парк Пушкіна», правонаступником якого є Відповідач 2, та на яки х знаходяться об' єкти нерух омого майна цілісного майнов ого комплексу, переданого Ві дповідачу 2. За дорученням Від повідача 1 була виготовлена т ехнічна документація із земл еустрою, якою були, в тому числ і, визначені межі та площа від повідних земельних ділянок. На підставі даної технічної документації із землеустрою Відповідач 1 прийняв спірне р ішення, яким оформив право ко ристування на праві оренди В ідповідачем 2 земельними діл янками, на яких знаходяться о б' єкти нерухомого майна ціл існого майнового комплексу, переданого Відповідачу 2, без зміни цільового призначення цих земельних ділянок.

Таким чином, спірними рішен ням та договорами фактично в ідбулось оформлення права ко ристування Відповідачем 2 зе мельними ділянками, без змін и їх цільового призначенням, які до цього знаходились в ко ристуванні комунального під приємства «Парк Пушкіна», пр авонаступником якого є Відпо відач 2, на яких знаходяться об ' єкти нерухомого майна цілі сного майнового комплексу, п ереданого Відповідачу 2, при ц ьому технічною документаціє ю з землеустрою були визначе ні межі та площа цих земельни х ділянок.

За вказаних обставин суд вв ажає, що спірне рішення Відпо відача 1 та спірні договори ві дповідають вказаним нормам с т.124 Земельного кодексу Україн и, ст.20, 25, 50, 55, 56 Закону України «Пр о землеустрій», Регламенту р озгляду питань щодо набуття та реалізації права користув ання землею в м. Києві, затверд женого рішенням Київської мі ської ради від 15.07. 04 р. №457/1867, тому у позові Прокурору слід відмо вити.

Виходячи з вищенаведеного та керуючись ст.4, 33, 49, 82-85 Господа рського процесуального коде ксу України, Господарський с уд міста Києва, -

ВИРІШИВ:

У позові відмовити по вністю.

Суддя Ю.Л. Власов

Рішення підписане 21.09.2011р.

Дата ухвалення рішення13.09.2011
Оприлюднено28.09.2011
Номер документу18298637
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —38/235

Ухвала від 07.04.2011

Господарське

Харківський апеляційний господарський суд

Черленяк М.І.

Ухвала від 08.04.2011

Господарське

Харківський апеляційний господарський суд

Черленяк М.І.

Ухвала від 20.08.2010

Господарське

Господарський суд Харківської області

Жельне С.Ч.

Постанова від 01.12.2011

Господарське

Київський апеляційний господарський суд

Андрієнко В.В.

Рішення від 13.09.2011

Господарське

Господарський суд міста Києва

Власов Ю.Л.

Постанова від 14.09.2011

Господарське

Вищий господарський суд України

Коваленко В.М.

Ухвала від 23.08.2011

Господарське

Господарський суд міста Києва

Власов Ю.Л.

Ухвала від 09.08.2011

Господарське

Господарський суд міста Києва

Власов Ю.Л.

Рішення від 19.10.2009

Господарське

Господарський суд Донецької області

Лейба М.О.

Ухвала від 10.09.2009

Господарське

Господарський суд міста Києва

Власов Ю.Л.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні