Постанова
від 13.09.2011 по справі 2а/0470/8085/11
ДНІПРОПЕТРОВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

13.09.2011

< копія >

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

13 вересня 2011 р. Справа № 2а/0470/8085/11

Дніпропетровський о кружний адміністративний су д у складі:

головуючого судді - Коренев а А.О.,

при секретарі - Литвин Ю.Ю.

розглянувши у письмовому провадженні адміністративн у справу за позовом Прокурор а Красногвардійського район у м. Дніпропетровська в інтер есах держави в особі управлі ння Пенсійного Фонду Україн и в Красногвардійському райо ні м. Дніпропетровська до Тов ариства з обмеженою відповід альністю «Днепромаш ПКФ»про стягнення заборгованості, -

ВСТАНОВИВ:

Прокурор Красногвард ійського району м. Дніпропет ровська звернувся до суду з п озовом в інтересах держави в особі управління Пенсійного Фонду України в Красногвард ійському районі м. Дніпропет ровська до Товариства з обме женою відповідальністю «Дне промаш ПКФ» про стягнення за боргованості по сплаті єдино го внеску на загальнообов' я зкове державне соціальне стр ахування за лютий - травень 2011р. у розмірі 6 352,60 грн. В обґрунт ування заявлених вимог позив ач зазначив, що за змістом ст.4 Закону України «Про збір та о блік єдиного внеску на загал ьнообов' язкове державне со ціальне страхування» відпов ідач є платником єдиного вне ску. Відповідачем було надан о до позивача звіт про нараху вання заробітної плати та су ми єдиного внеску за 2 місяць 2 011р., 3 місяць 2011 р., 4 місяць 2011р. та 5 м ісяць 2011р. всього на суму 6 352 грн . 60 коп., однак станом на 21.06.11 зазн ачена сума ним не сплачена, що свідчить про невиконання ві дповідачем своїх обов' язкі в. Внаслідок несплати визнач еної суми вона набула статус у недоїмки, яка, з огляду на по ложення ст.25 Закону має бути с тягнута в судовому порядку.

Позивач, управління Пенсій ного Фонду України в Красног вардійському районі м. Дніпр опетровська, в судове засіда ння не з' явився, направив до суду клопотання з проханням слухати справи в порядку пис ьмового провадження та задов ольнити позов в повному обся зі.

Відповідач, до Товариства з обмеженою відповідальністю «Днепромаш ПКФ», в судові зас іданні, призначені на 11.08.11 та 13.09. 11, не з' явився, про дату, час та місце судового розгляду спр ави повідомлявся належним чи ном. Конверти із ухвалою про в ідкриття провадження у справ і та повістками про виклик, на правлені судом на адресу від повідача: 49000, м. Дніпропетровсь к, Красногвардійський район, вул. Кавалерійська, 9 к.4, поверн уті на адресу суду із позначк ою про відсутність підприємс тва за означеною адресою. Суд зазначає, що саме така адреса зазначена в Єдиному Державн ому реєстрі юридичних та фіз ичних осіб - підприємців. Ві дповідно до ст.33 КАС України у разі відсутності осіб, які бе руть участь у справі, за такою адресою, вважається що судов ий виклик або судове повідом лення вручене їм належним чи ном. Згідно зі ст.35 КАС України в разі повернення поштового відправлення із повісткою, я ка не вручена адресату з неза лежних від суду причин, вважа ється, що така повістка вруче на належним чином.

З огляду на викладене, врахо вуючи, що матеріали справи мі стять докази, які в своїй суку пності повно та всебічно вис вітлюють обставини спірних п равовідносин, а також припис и ст.41, ч.4 ст.122, ч.6 ст.128 КАС України судовий розгляд справи здій снюється в порядку письмовог о провадження за наявними у с праві документами, фіксуванн я судового засідання за допо могою звукозаписувального з асобу не здійснюється.

Суд, вивчивши доводи позову , дослідивши зібрані по справ і докази в їх сукупності, проа налізувавши зміст норм матер іального і процесуального пр ава, які врегульовують спірн і правовідносини, при винесе ні рішення виходить з наступ них підстав та мотивів.

Матеріалами справи підтве рджено, що Відповідач пройшо в передбачену законодавство м процедуру державної реєстр ації, набув правового статус у юридичної особи, включений до Єдиного державного реєст ру підприємств та організаці й України з ідентифікаційним кодом - 32906371.

В розумінні п. 1 ч. 1 ст. 4 Закону України «Про збір та облік єд иного внеску на загальнообов 'язкове державне соціальне с трахування» (далі - Закон пр о збір), відповідач є платнико м єдиного внеску на загально обов'язкове державне соціаль не страхування та зареєстров аний в Управлінні Пенсійного Фонду України в Красногвард ійському районі м. Дніпропет ровська за № 0405048468.

Положеннями ч. 2 ст. 6 Закону п ро збір передбачено, що платн ик єдиного внеску зобов'язан ий зокрема своєчасно та в пов ному обсязі нараховувати, об числювати і сплачувати єдини й внесок. Порядок обчислення і сплати єдиного внеску визн ачений ст.9 Закону про збір: пл атники єдиного внеску зобов' язані сплачувати єдиний внес ок, нарахований за відповідн ий базовий звітний період, не пізніше 20 числа місяця, що нас тає за базовим звітним періо дом.

Згідно з ч. 12 ст. 9 Закону про з бір єдиний внесок підлягає с платі незалежно від фінансов ого стану платника. За наявно сті у платника одночасно із з обов'язаннями із сплати єдин ого внеску зобов'язань із спл ати податків, інших обов'язко вих платежів, передбачених з аконом, або зобов'язань перед іншими кредиторами зобов'яз ання із сплати єдиного внеск у виконуються в першу чергу і мають пріоритет перед усіма іншими зобов'язаннями, крім з обов'язань з виплати заробіт ної плати (доходу).

Завданнями Пенсійного фон ду є забезпечення збору єдин ого внеску, ведення обліку на дходжень від його сплати та з дійснення контролю за сплато ю єдиного внеску (ст. 12 Закону про збір).

Відповідно до п. 6.2. - 6.6. Інстр укції про порядок нарахуванн я і сплати єдиного внеску на з агальнообов'язкове державне соціальне страхування, затв ердженої Постановою Правлін ня Пенсійного фонду від 27.09.10 № 21-5 (далі - Інструкція), сума єд иного внеску, своєчасно не на рахована та/або не сплачена п латниками у строки, визначен і відповідно до Закону пп.4.3.6 п. 4.3, абз.2 пп.4.5.2, пп.4.5.3 п.4.5 та пп.4.6.2 п.4.6 ро зділу IV цієї Інструкції, обчис лена органами Пенсійного фон ду України у випадках, передб ачених Законом, є недоїмкою. С уми недоїмки стягуються з на рахуванням пені та застосува нням штрафів.

Органи Пенсійного фонду на дсилають платникам вимогу пр о сплату недоїмки в таких вип адках: а) якщо дані документал ьних перевірок результатів д іяльності платника або актів звірок з органами податково ї служби сум доходу (прибутку ) фізичних осіб - підприємців ч и осіб, які забезпечують себе роботою самостійно, свідчат ь про донарахування сум єдин ого внеску або органами Пенс ійного фонду у повідомленнях -розрахунках визначено суми єдиного внеску, які підлягаю ть доплаті; б) якщо платник має на кінець звітного базового періоду недоїмку зі сплати є диного внеску; в) якщо платник має на кінець звітного базов ого періоду борги зі сплати ф інансових санкцій. У випадку «а» вимога надсилається одн очасно з актом документально ї перевірки платника єдиного внеску, або актом про суми роз біжностей щодо сум доходу (пр ибутку), заявлених у звітност і до Пенсійного фонду та заде кларованих у річній податков ій декларації фізичними особ ами - підприємцями чи особами , які забезпечують себе робот ою самостійно, або повідомле нням-розрахунком на всю суму донарахованого єдиного внес ку. У випадку «б» та/або «в» ви мога надсилається щомісяця п ротягом п'яти робочих днів, на ступних за звітним базовим п еріодом. Вимога формується н а підставі даних особових ра хунків платників на всю суму боргу.

Вимога про сплату боргу фор мується на підставі актів до кументальних перевірок, акті в звірок з органами податков ої служби, звітів платника пр о нарахування єдиного внеску та облікових даних з карток о собових рахунків платників з а формою згідно з додатком 4 до цієї Інструкції (для платник а - юридичної особи) або за фор мою згідно з додатком 5 до цієї Інструкції (для платника - фіз ичної особи).

Протягом десяти робочих дн ів із дня одержання вимоги пр о сплату недоїмки платник зо бов'язаний сплатити зазначен і у вимозі суми недоїмки, штра фів та пені. У разі незгоди з р озрахунком суми боргу, зазна ченої у вимозі про сплату нед оїмки, платник узгоджує її з о рганами Пенсійного фонду у п орядку, встановленому Пенсій ним фондом України, а у разі не узгодження вимоги із органам и Пенсійного фонду - має право на оскарження вимоги в судов ому порядку. Про оскарження в имоги до суду платник зобов'я заний письмово повідомити пр отягом десяти робочих днів о рган Пенсійного фонду, який н аправив вимогу.

За матеріалами справи відп овідно до самостійно поданог о відповідачем звіту про сум и нарахованої заробітної пла ти (доходу, грошового забезпе чення, допомоги, компенсації ) застрахованих осіб та суми н арахованого єдиного внеску н а загальнообов'язкове держав не соціальне страхування до органів Пенсійного фонду Укр аїни за 2 місяць 2011р., 3 місяць 2011 р ., 4 місяць 2011р. та 5 місяць 2011 р. зага льна сума єдиного внеску, що п ідлягає сплаті за означені м ісяці, становить 6 352,60 грн. (а.с.7-10).

На підставі карток особови х рахунків відповідача та ві дповідно до Інструкції відпо відачу була надіслана вимога про сплату боргу від 01.06.11 №Ю-392/02-42 з повідомленням про врученн я (а.с.23-25). Відповідно до п.6.4 Інстр укції вимога вважається наді сланою (врученою) юридичній о собі або відокремленому підр озділу, якщо її передано служ бовій особі такого платника під підпис або надіслано лис том з повідомленням про вруч ення. Платник зобов'язаний сп латити зазначені у вимозі су ми недоїмки, штрафів та пені п ротягом десяти робочих днів із дня одержання вимоги про с плату недоїмки, якщо ним не ро зпочата процедура узгодженн я такої вимоги (п.6.5).

Беручи до уваги те, що заявл ену до стягнення суму у встан овлені строки відповідач не сплатив, наявність у нього вк азаної заборгованості підтв ерджується матеріалами спра ви, доказів її погашення або о скарження вимоги станом на д ень розгляду справи не надан о, а судом самостійно на викон ання вимоги ст.11 КАС України н е виявлено, суд дійшов виснов ку про обґрунтованість позов них вимог, а відтак позов підл ягає задоволенню.

Законом про збір встановле но право на звернення відпов ідного органу Пенсійного фон ду з вимогою про сплату недої мки. В даному випадку позивач правомірно скористався нада ним йому правом звернення до суду, у нього наявне право на підтримання позовних вимог я к у відповідного суб'єкта вла дних повноважень, за захисто м інтересів якого звернувся до суду прокурор, який, у свою чергу, здійснює представницт во в суді інтересів держави в особі позивача, що відповіда є змісту наданих прокурору п рав, передбачених Законом Ук раїни «Про прокуратуру».

Керуючись ст.ст. 2, 8-12, 69, 71, 122, 128, 158-163 К одексу адміністративного су дочинства України, суд,-

ПОСТАНОВИВ:

Адміністративний позов Прокурора Красногвардійськ ого району м.Дніпропетровськ а в інтересах держави в особі управління Пенсійного Фонд у України в Красногвардійськ ому районі м.Дніпропетровськ а до Товариства з обмеженою в ідповідальністю «Днепромаш ПКФ» про стягнення заборгов аності - задовольнити.

Стягнути з Товариства з обм еженою відповідальністю «Дн епромаш ПКФ» (код ЄДРПОУ 32906371, мі сцезнаходження: 49000, м. Дніпро петровськ, вул. Кавалерійськ а, 9 кв.4, р/р 29026000100633 ЗАТ Прокред ит Банк») на користь Управл іння Пенсійного фонду Україн и в Красногвардійському райо ні м. Дніпропетровська (м. Дніп ропетровськ, вул. Чичеріна, 100, р /р 37190072000405, р/р 37199073000405 в ГУДКУ у Дніпро петровській області, МФО 805012, Є ДРПОУ 21928605) заборгованість по є диним внескам на загальнообо в' язкове державне соціальн е страхування за лютий, берез ень, квітень, травень 2011р. в роз мірі 6 352 грн. (шість тисяч трист а п' ятдесят дві гривні) 60 коп .

Постанова може бути оскарж ена в апеляційному порядку з а правилами, визначеними ст.186 Кодексу адміністративного с удочинства України.

Постанова набирає законно ї сили згідно зі ст.254 Кодексу а дміністративного судочинст ва України.

Суддя < (підпис) >

< Список >

< Список >

< Список > А.О. Коренев

< Текст >

СудДніпропетровський окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення13.09.2011
Оприлюднено03.10.2011
Номер документу18337740
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а/0470/8085/11

Ухвала від 11.07.2011

Адміністративне

Дніпропетровський окружний адміністративний суд

Коренев Андрій Олексійович

Постанова від 13.09.2011

Адміністративне

Дніпропетровський окружний адміністративний суд

Коренев Андрій Олексійович

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні