Постанова
від 01.08.2011 по справі 2-а/1970/2056/11
ТЕРНОПІЛЬСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

Справа № 2-а/1970/2056/11

"01" серпня 2011 р. м. Тернопіль

Тернопільський окружний адміністративний суд, в скла ді

головуючого судді Жук а А.В.,

при секретарі судового за сідання Порплиці Т.В.

за участю сторін:

представника позивача - Богуш Л.Є.;

представника відповідача - не з'явився;

розглянувши у відкритому с удовому засіданні в залі суд у в місті Тернополі адмініс тративну справу

за адміністративним позов ом Тернопільського облас ного відділення Фонду соціал ьного захисту інвалідів

до приватного агропром ислового підприємства «Озер на»

про стягнення заборгов аності

ВСТАНОВИВ:

Тернопільське обласне в ідділення Фонду соціального захисту інвалідів (на далі по зивач, Фонд) звернулося до суд у з адміністративним позовом до приватного агропромислов ого підприємства «Озерна»(да лі - ПАП «Озерна») про стягне ння заборгованості зі сплати страхових внесків до Фонду с оціального захисту інваліді в в сумі 12780,35 грн.

Представник позивача в суд овому засіданні позовні вимо ги підтримав повністю з моти вів викладених у позовній за яві, просить стягнути з відпо відача вищевказану суму.

Відповідач у судове засіда ння не з'явився, про день, час, м ісце судового засідання пові домлявся судом належним чино м - у відповідності до вимог ст . ст. 33, 35 КАС України. Про причини неявки відповідач суд не пов ідомив.

Отже, суд вважає, що вжив всі залежні від нього заходи для повідомлення відповідача на лежним чином про час і місце р озгляду судової справи з йог о участю та реалізації ним пр ав судового захисту своїх пр ав та інтересів, тому можливо розглянути справу без участ і відповідача, відповідно до положень ст. 128 КАС України.

Заслухавши пояснення пред ставника позивача, повно і вс ебічно з' ясувавши всі обста вини справи в їх сукупності н а підставі чинного законодав ства, перевіривши їх дослідж еними у судовому засіданні д оказами, суд вважає, що позов п ідлягає до задоволення з нас тупних підстав.

Приватне агропромислове п ідприємство «Озерна»як юрид ична особа зареєстровано 24.02.200 0 Зборівською районною держа вною адміністрацією з присво єнням ідентифікаційного код у 30588612.

Статтею 19 Закону України «П ро основи соціальної захищен ості інвалідів в Україні»від 21.03.1991 року №875- ХІІ (надалі- Зак он) встановлено, що для підпри ємств, установ, організацій, г ромадських організацій інва лідів, фізичних осіб, які вико ристовують найману працю, ус тановлюється норматив робоч их місць для працевлаштуванн я інвалідів у розмірі 4% від се редньооблікової чисельност і штатних працівників особов ого складу за рік, а якщо працю є від 8 до 25 осіб - у кількості 1 робочого місця.

Відповідно до п. 2 Порядку по дання підприємствами, устано вами, організаціями та фізич ними особами, що використову ють найману працю, звітів про зайнятість і працевлаштуван ня інвалідів та інформації, н еобхідної для організації їх працевлаштування, затвердже ного постановою КМ України № 70 від 31.01.2007 Звіт про зайнятість і працевлаштування інвалідів роботодавці подають (надсил ають рекомендованим листом) щороку до 1 березня відділенн ям Фонду, в яких вони зареєстр овані, за формою, затверджено ю Мінпраці за погодженням з Д ержкомстатом.

Наказом Міністерства прац і та соціальної політики Укр аїни «Про затвердження форми звітності № 10-ПІ (річна) "Звіт п ро зайнятість і працевлаштув ання інвалідів" та Інструкці ї щодо заповнення форми звіт ності № 10-ПІ (річна) "Звіт про за йнятість і працевлаштування інвалідів"»№42 від 10.02.2007 було зат верджено звіт форми 10-ПІ.

Як вбачається зі звіту про з айнятість і працевлаштуванн я інвалідів форми 10-ПІ поданог о відповідачем до Тернопільс ького обласного відділення ф онду соціального захисту інв алідів 09.03.2011 середньооблікова кількість штатних працівник ів ПАП «Озерна»в 2010 році склад ала 58 осіб.

Таким чином для виконання н ормативу робочих місць для і нвалідів відповідно до ст. 19 З акону на підприємстві повинн о бути створено 2 робочих місц я для інвалідів.

Згідно ст.20 Закону підприєм ства, де середньооблікова чи сельність працюючих інвалід ів менша, ніж установлено нор мативом, передбаченим ст. 19 За кону, щороку сплачують відпо відним відділенням Фонду соц іального захисту інвалідів а дміністративно-господарськ і санкції, сума яких визначає ться в розмірі середньої річ ної заробітної плати на відп овідному підприємстві, в уст анові, організації, у тому чис лі на підприємстві, організа ції громадських організацій інвалідів, фізичної особи, як а використовує найману працю , за кожне робоче місце, призна чене для працевлаштування ін валіда і не зайняте інвалідо м.

Згідно п.3 Положення про роб оче місце інваліда та про пор ядок працевлаштування інвал ідів, затвердженого постанов ою Кабінету Міністрів Україн и від 03.05.1995 р. № 314, робоче місце інв алідів вважається створеним , якщо воно відповідає встано вленим вимогам робочого місц я для інвалідів відповідної нозології, атестоване спеціа льною комісією підприємства за участю представників МСЕ К, органів Держнаглядохорони праці, громадських організа цій інвалідів і введено в дію шляхом працевлаштування на ньому інваліда.

Пунктом 14 зазначеного Полож ення передбачено, що підприє мства інформують державну сл ужбу зайнятості та місцеві о ргани соціального захисту на селення про вільні робочі мі сця та вакантні посади, на яки х може використовуватись пра ця інвалідів.

Наказом Державного коміте ту статистики №244 від 06.07.1998 року з атверджена норма статистичн ої звітності № 3-ПН «Звіт про н аявність вільних робочих мі сць (вакантних посад)», яка под ається підприємствами щоміс ячно на адресу державної слу жби зайнятості.

Разом з тим, як вбачається з довідки Зборівського районн ого центру зайнятості ПАП «О зерна»в 2010 році звітів за форм ою З-ПН «Звіт про наявність ва кансій»для інвалідів в центр зайнятості не подавало.

Виконанням нормативу робо чих місць у кількості, визнач еній згідно з ч.1ст. 19 Закону, вв ажається працевлаштування і нвалідів, для яких це місце ро боти є основним.

Відповідно до ч.2 ст.20 Закону порушення термінів сплати ад міністративно-господарськи х санкцій тягне за собою нара хування пені, яка згідно Поря дку нарахування пені та її сп лати, затвердженого наказом Міністерства праці та соціал ьної політики України від 15.05.20 07 р., обчислюється виходячи із 120 % річних облікової ставки НБ У за кожен календарний день п рострочення, що діяла на моме нт сплати, нарахованої на пов ну суму недоїмки на весь її ст рок.

Середньорічна заробітна п лата на підприємстві відпові дача складає 12477,41 гривень, що вб ачається зі звіту про зайнят ість інвалідів (Форма №10-ПІ) за 2010 рік.

Таким чином, за 2 робочих міс ця, призначених для працевла штування інваліда і не зайня те інвалідами, відповідач до 15.04.2011 повинен був самостійно сп латити адміністративно - гос подарські санкції у розмірі 12477,41 гривень.

У зв'язку з тим, що відповіда ч порушив терміни сплати адм іністративно-господарських санкцій на 81 день, він повинен сплатити пеню в розмірі 302,94 гр н.

Оскільки вказані вище суми відповідачем добровільно не сплачено у останнього утвор илась заборгованість перед Т ернопільським обласним відд іленням Фонду соціального за хисту інвалідів у розмірі 12780,35 гривень, що підтверджується наявними в справі доказами.

Відповідно до ст.ст. 11, 71 Кодек су адміністративного судочи нства України, кожна сторона повинна довести ті обставин и, на яких ґрунтуються її вимо ги та заперечення, а суд згідн о ст. 86 цього Кодексу, оцінює до кази, які є у справі, за своїм в нутрішнім переконанням, що ґ рунтується на їх безпосередн ьому, всебічному, повному та об' єктивному дослідженні.

За наведених обставин суд приходить до переконання, що позовні вимоги підтверджені належними та допустимими до казами, не спростовані відпо відачем, а отже підлягають до задоволення в повному обсяз і.

Керуючись ст.ст. 35,70,71,79,86,128,153,158-163,167 К одексу адміністративного су дочинства України, суд, -

ПОСТАНОВИВ:

1. Позов задовольн ити.

2. Стягнути з приватно го агропромислового підприє мства «Озерна»(ідентифікаці йний код 30588612, с. Озерна, Зборівс ький район Тернопільської об ласті) на користь Тернопільс ького обласного відділення Ф онду соціального захисту інв алідів (р/р31213230700237, ГУДКУ в Терноп ільській області, 50070000, МФО 838012, ко д одержувача 23588616) заборговані сть в сумі 12780,35 гривень (дванадц ять тисяч сімсот вісімдесят гривень 35 копійок), в тому числ і:

- 12477,41 гривень (дванадця ть тисяч чотириста сімдесят сім гривень 41 копійка) -адміні стративно - господарських с анкцій;

- 302,94 гривні (триста дві г ривні 94 копійок) - пені.

Постанова суду може бути оскаржена до Львівського ап еляційного адміністративно го суду через Тернопільський окружний адміністративний с уд шляхом подачі в 10 денний ст рок з дня проголошення поста нови апеляційної скарги у по рядку і строки, передбачені с таттями 185 - 187 Кодексу адмініст ративного судочинства Украї ни.

Постанова набирає законн ої сили після закінчення стр оку подання апеляційної скар ги, встановленого цим Кодекс ом, якщо таку скаргу не було по дано. У разі подання апеляцій ної скарги постанова, якщо її не скасовано, набирає законн ої сили після повернення апе ляційної скарги, відмови у ві дкритті апеляційного провад ження або набрання законної сили рішенням за наслідками апеляційного провадження.

(постанова виготовлена в п овному обсязі 04.08.2011р.)

Головуючий суддя Жук А.В.

копія вірна

Суддя Жук А.В.

Дата ухвалення рішення01.08.2011
Оприлюднено03.10.2011
Номер документу18344566
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2-а/1970/2056/11

Постанова від 01.08.2011

Адміністративне

Тернопільський окружний адміністративний суд

Жук А.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні