Постанова
від 16.08.2011 по справі 8055/11/2070
ХАРКІВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Копія< >

Харківський окружний ад міністративний суд

61004 м. Харків вул. Мар'їнс ька, 18-Б-3

П О С Т А Н О В А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

Харків

16 серпня 2011 р. Справа № 2а- 8055/11/2070

Харківський окружн ий адміністративний суд у ск ладі

головуючого судді Мельник ова Р.В.,

розглянувши у порядк у скороченого провадження ад міністративну справу за позо вом Державної податкової інс пекції у Комінтернівському р айоні міста Харкова до грома дської організації спортивн ого клубу "Нео" про припинення юридичної особи, -

В С Т А Н О В И В:

Позивач, ДПІ у Комінте рнівському районі м.Харкова, звернувся до Харківського о кружного адміністративного суду з позовом, в якому просит ь суд скасувати підприємниць ку діяльність громадської ор ганізації спортивного клубу "Нео".

Позовні вимоги обґрунтову ються тим, що відповідач заре єстрований як юридична особа та знаходиться на обліку в ДП І у Комінтернівському районі м.Харкова як платник податкі в, але з 21.10.2008 р. не подає до подат кового органу податкові декл арації, документи бухгалтерс ької звітності та інші відом ості про свою господарсько-е кономічну діяльність, податк ів до бюджету не сплачує.

Згідно з п.3 ч.1 ст.183-2 Кодексу ад міністративного судочинств а України дана справа розгля дається у порядку скороченог о провадження.

Копія ухвали про відкриття скороченого провадження бул а надіслана відповідачу реко мендованим листом з повідомл енням про вручення за адресо ю з ЄДРПОУ. 15.08.2011 конверт із судо вими документами повернувся до суду з поміткою "за закінче нням терміну зберігання".

З урахуванням положень ч.11 с т.35 КАС України, відповідач на лежним чином повідомлений пр о наслідки неподання до суду заперечень проти позову або заяви про визнання позову.

Суд, дослідивши матеріали с прави, оцінивши докази у їх су купності, прийшов до висновк у про задоволення позову, вих одячи з наступного.

Відповідач - громадська о рганізація спортивного клуб у "Нео", зареєстрований як юрид ична особа, що підтверджуєть ся витягом з Єдиного державн ого реєстру юридичних осіб т а фізичних осіб - підприємців (а.с.10-11). Відповідача взято на о блік як платника податків у Д ПІ у Комінтернівському район і м.Харкова 23.10.2007р., про що свідчи ть довідка (а.с.4).

Підставою для звернення з п озовом у справі є неподання в ідповідачем звітності до под аткових органів більше року (остання звітність надана до ДПІ 21.10.2008 р., що підтверджується довідкою (а.с.8).

З довідки (а.с.6) вбачається, щ о відповідач не має заборгов аності перед бюджетом.

Відповідно до ст. 33 Закону Ук раїни "Про державну реєстрац ію юридичних осіб та фізични х осіб - підприємців" від 15 тр авня 2003 року № 755-IV (зі змінами і до повненнями) юридична особа п рипиняється в результаті пер едання всього свого майна, пр ав та обов'язків іншим юридич ним особам - правонаступника м у результаті злиття, приєдн ання, поділу, перетворення (ре організації) або в результат і ліквідації за рішенням, при йнятим засновниками (учасник ами) юридичної особи або упов новаженим ними органом, за су довим рішенням або за рішенн ям органу державної влади, пр ийнятим у випадках, передбач ених законом.

Юридична особа є такою, що п рипинилася, з дати внесення д о Єдиного державного реєстру запису про державну реєстра цію припинення юридичної осо би.

Частиною 1 ст.9 Закону Україн и "Про систему оподаткування " від 25 червня 1991 року №1251-XII (тут і д алі нормативно-правові акти в редакції, чинній на час вини кнення відповідних правовід носин,) передбачено обов'язок платників податків і зборів (обов'язкових платежів) вести бухгалтерський облік, склад ати звітність про фінансово- господарську діяльність і за безпечувати її зберігання у терміни, встановлені законам и; подавати до державних пода ткових органів та інших держ авних органів відповідно до законів декларації, бухгалте рську звітність та інші доку менти і відомості, пов'язані з обчисленням і сплатою подат ків і зборів (обов'язкових пла тежів).

Підпунктами 16.1.1-16.1.3, 16.1.11 п.16.1 ст.16 П одаткового кодексу України в становлено, що платник подат ків зобов'язаний: стати на обл ік у контролюючих органах в п орядку, встановленому законо давством України; вести в уст ановленому порядку облік дох одів і витрат, складати звітн ість, що стосується обчислен ня і сплати податків та зборі в; подавати до контролюючих о рганів у порядку, встановлен ому податковим та митним зак онодавством, декларації, зві тність та інші документи, пов 'язані з обчисленням і сплато ю податків та зборів; повідом ляти контролюючі органи про зміну місцезнаходження юрид ичної особи та зміну місця пр оживання фізичної особи - пі дприємця.

Строки подання податкових декларацій встановлено п.п.4.1 .4 п.4.1 ст.4 Закону України "Про пор ядок погашення зобов' язань платників податків перед бю джетами та державними цільов ими фондами" від 21 грудня 2001 рок у №2181-ІІІ та п.49.18 ст.49 Податкового кодексу України.

Відповідно до п.49.2 ст.49 Податк ового кодексу України, платн ик податків зобов'язаний за к ожний встановлений цим Кодек сом звітний період подавати податкові декларації щодо ко жного окремого податку, плат ником якого він є, відповідно до цього Кодексу незалежно в ід того, чи провадив такий пла тник податку господарську ді яльність у звітному періоді.

Згідно зі ст.10 Закону Україн и "Про державну податкову слу жбу в Україні" від 4 грудня 1990 ро ку № 509-XII до функцій органів дер жавної податкової служби вхо дить здійснення контролю за своєчасністю, достовірністю , повнотою нарахування та спл ати податків та зборів (обов'я зкових платежів). Крім того, по даткові органи контролюють с воєчасність подання платник ами податків бухгалтерських звітів і балансів, податкови х декларацій, розрахунків та інших документів, пов'язаних з обчисленням податків та ін ших платежів, а також, переві ряють достовірність цих док ументів щодо правильності в изначення об'єктів оподаткув ання і обчислення податків, і нших платежів.

В силу п.17 ст.11 Закону України "Про державну податкову служ бу в Україні" органам державн ої податкової служби у випад ках, в межах компетенції та у п орядку, встановлених законам и України, надано право зверт атися до суду з заявою (позовн ою заявою) про скасування дер жавної реєстрації суб'єкта п ідприємницької діяльності.

Відповідно до п.8.6 Наказу ДПА України №80 від 19 лютого 1998 року "Про затвердження Порядку об ліку платників податків, збо рів (обов'язкових платежів)", я кщо платник податків не має з аборгованості перед бюджето м, та у разі неподання протяго м одного року в органи держав ної податкової служби податк ових декларацій, документів податкової звітності, то кер івник органу державної подат кової служби приймає рішення у вигляді розпорядження від носно платника податків - про звернення до суду або господ арського суду із заявою (позо вною заявою) про скасування д ержавної реєстрації суб'єкта підприємницької діяльності , постановлення судового ріш ення про припинення юридично ї особи чи підприємницької д іяльності фізичної особи-під приємця.

Право органів державної по даткової служби, у випадках, в становлених законом, звертат ися до суду щодо припинення ю ридичної особи та підприємни цької діяльності фізичної ос оби - підприємця передбачено п.п.20.1.12 п.20.1 ст.20 Податкового коде ксу України.

Згідно з п.67.2 ст.67 Податкового кодексу України, органи держ авної податкової служби в ус тановленому законом порядку мають право звертатися до су ду про винесення судового рі шення щодо припинення юридич них осіб або підприємницької діяльності фізичних осіб - підприємців.

Пунктом 68.1 ст.68 Податкового к одексу України передбачено, що орган державної реєстраці ї юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців не пізніше наступного робочого дня з да ти державної реєстрації тако ї особи, державної реєстраці ї припинення юридичної особи чи підприємницької діяльнос ті фізичної особи - підприємц я, внесення будь-яких інших за писів до Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фі зичних осіб - підприємців пов инен передати відповідному о ргану державної податкової с лужби повідомлення та відомо сті з реєстраційної картки п ро вчинення реєстраційних ді й, передбачених законом.

Враховуючи викладене та бе ручи до уваги те, що факт непод ання відповідачем протягом р оку органам державної податк ової служби податкових декла рацій, документів фінансової звітності підтверджується м атеріалами справи, суд прийш ов до висновку, що вимоги пози вача обґрунтовані та підляга ють задоволенню.

Керуючись ст.ст.158-163, 183-2, 186, 254, 256 Код ексу адміністративного судо чинства України, суд

П О С Т А Н О В И В:

Адміністративний поз ов Державної податкової інсп екції у Комінтернівському ра йоні міста Харкова - задоволь нити у повному обсязі.

Припинити підприємницьку діяльність громадської орга нізації спортивного клубу "Н ео" (61105, м.Харків, вул.Морозова, б .20-А; код ЄДРПОУ 35478130; зареєстрова не 22.10.2007 р. виконавчим комітетом Харківської міської ради).

Постанова підлягає негайн ому виконанню.

Копію постанови, після набр ання нею законної сили, надіс лати державному реєстратору виконавчого комітету Харків ської міської ради.

Постанова може бути оскар жена в апеляційному порядку до Харківського апеляційног о адміністративного суду чер ез Харківський окружний адмі ністративний суд шляхом пода чі апеляційної скарги в деся тиденний строк з дня отриман ня копії постанови. Копія апе ляційної скарги одночасно на дсилається особою, яка її под ає, до суду апеляційної інста нції.

Постанова набирає законн ої сили після закінчення стр оків для подачі апеляційної скарги. У разі подання апеляц ійної скарги постанова, якщо її не скасовано, набирає зако нної сили після повернення а пеляційної скарги, відмови у відкритті апеляційного пров адження або набрання законно ї сили рішенням за наслідкам и апеляційного провадження.

Постанова, прийнята у скоро ченому провадженні, крім вип адків її оскарження в апеляц ійному порядку, є остаточною .

Суддя (підпис)< > Р.В. Мельников

З оригіналом згідн о. Оригінал постанови знаход иться в матеріалах справи.< >

Суддя< > Р.В. Мельников< >

СудХарківський окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення16.08.2011
Оприлюднено03.10.2011
Номер документу18344785
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —8055/11/2070

Постанова від 16.08.2011

Адміністративне

Харківський окружний адміністративний суд

Мельников Р.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні