Постанова
від 14.09.2011 по справі 5508/11/2070
ХАРКІВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Харківський окружний ад міністративний суд

61004 м. Харків вул. Мар'їнс ька, 18-Б-3

П О С Т А Н О В А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

м.Харків

14 вересня 2011 р. №2а-5508/11/2070

Харківський окружний адм іністративний суд

у складі: головуючого судді - Ізовітової - Вакім О.В.,

при секретарі судового зас ідання - Шевчук А.В.,

за участю: прокурора - Овчар енка Д.М.,

представника позивача - П іскарьової Н.В.,

представник відповідача - н е з'явився,

розглянувши у відкритому с удовому засіданні в приміщен ні суду адміністративну спра ву за позовом Прокурора Черв онозаводського району м.Харк ова в інтересах держави в осо бі Управління Пенсійного фо нду України в Червонозаводсь кому районі м.Харкова до Това риства з обмеженою відповіда льністю "Літос" про стягнення заборгованості, -

В С Т А Н О В И В:

Прокурор звернувся до Х арківського окружного адмін істративного суду з зазначен им позовом, в якому просить су д стягнути з Товариства з обм еженою відповідальністю "Літ ос" на користь Управління Пен сійного фонду України в Черв онозаводському районі м. Хар кова суму простроченої забор гованості зі сплати єдиного внеску за січень-лютий 2011 року в сумі 1537,98 грн.

Прокурор та представника п озивача у судовому засіданні позовні вимоги підтримали з підстав, зазначених у позовн ій заяві, просили суд позов за довольнити у повному обсязі.

Представник відповідача - Товариства з обмеженою відп овідальністю "Літос" - у судове засідання не з' явився, про д ату, час та місце розгляду спр ави повідомлявся своєчасно т а належним чином, однак пошто ве відправлення не було вруч ено адресату, у зв'язку з його відсутністю за адресою місце знаходження.

Відповідно до вимог частин и 8 статті 35 КАС України, вважає ться, що повістку вручено юри дичній особі, якщо вона доста влена за адресою, внесеною до відповідного державного реє стру, і це підтверджується пі дписом відповідної службово ї особи.

У разі повернення поштовог о відправлення із повісткою, яка не вручена адресату з нез алежних від суду причин, вваж ається, що така повістка вруч ена належним чином (ч.11 статті 35 КАС України).

За таких обставин, суд вважа є за можливе розглянути спра ву без участі представника в ідповідача, за наявними в ній доказами.

Заслухавши пояснення прок урора, представника позивача , дослідивши подані сторонам и документи, з' ясувавши фак тичні обставини справи, на як их ґрунтуються позовні вимог и та заперечення сторін, об' єктивно оцінивши докази, які мають юридичне значення для розгляду справи і вирішення спору по суті, суд приходить д о висновку, що позов підлягає задоволенню з наступних під став.

Судом встановлено, що Товар иство з обмеженою відповідал ьністю "Літос" зареєстровано в Управлінні Пенсійного фон ду України в Червонозаводськ ому районі м.Харкова як платн ик єдиного внеску на загальн ообов'язкове державне соціал ьне страхування за №15312.

Суд зазначає, Законом Украї ни "Про збір та облік єдиного в неску на загальнообов'язкове державне соціальне страхува ння" №2464-VI від 08.07.2010р., визначено пр авові та організаційні засад и забезпечення збору та облі ку єдиного внеску на загальн ообов'язкове державне соціал ьне страхування, умови та пор ядок його нарахування і спла ти та повноваження органу, що здійснює його збір та веденн я обліку.

Відповідно до пункту 1 части ни 1 статті 4 Закону України "Пр о збір та облік єдиного внеск у на загальнообов'язкове дер жавне соціальне страхування ", платниками єдиного внеску є роботодавці: підприємства, у станови та організації, інші юридичні особи, утворені від повідно до законодавства Укр аїни, незалежно від форми вла сності, виду діяльності та го сподарювання, які використов ують працю фізичних осіб на у мовах трудового договору (ко нтракту) або на інших умовах, п ередбачених законодавством , чи за цивільно-правовими дог оворами (крім цивільно-право вого договору, укладеного з ф ізичною особою - підприємцем , якщо виконувані роботи (нада вані послуги) відповідають в идам діяльності, зазначеним у витягу з Єдиного державног о реєстру юридичних осіб та ф ізичних осіб - підприємців), у тому числі філії, представни цтва, відділення та інші відо кремлені підрозділи зазначе них підприємств, установ і ор ганізацій, інших юридичних о сіб, які мають окремий баланс і самостійно ведуть розраху нки із застрахованими особам и.

Відповідно до ч.8 статті 9 Зак ону України №2464-VI від 08.07.2010р., плат ники єдиного внеску зобов'яз ані сплачувати єдиний внесок , нарахований за відповідний базовий звітний період, не пі зніше 20 числа місяця, що наста є за базовим звітним періодо м. Базовим звітним періодом є календарний місяць.

Під час розгляду справи суд ом встановлено, що Товариств ом з обмеженою відповідальні стю "Літос" подано до Управлін ня Пенсійного фонду України в Червонозаводському районі м.Харкова звіти про суми нара хованого єдиного внеску на з агальнообов'язкове державне соціальне страхування за пе ріод січнень - лютий 2011 року, ві дповідно до яких самостійно нараховано зобов' язання у р озмірі 1537,98 грн.

У встановлений строк ТОВ "Лі тос" не сплатило єдиний внесо к на загальнообов'язкове дер жавне соціальне страхування з нарахованої заробітної пл ати, винагород за виконану ро боту (надані послуги) за цивіл ьно-правовими договорами та оплати допомоги по тимчасові й непрацездатності за січень -лютий 2011 року, у зв' язку з чим у підприємства виникла забо ргованість в розмірі 1537,98 грн.

Згідно з п.6 ч.1 ст.1 Закону Укра їни №2464-VI недоїмкою є сума єдин ого внеску, своєчасно не нара хована та/або не сплачена у ст роки, встановлені цим Законо м, обчислена територіальними органами Пенсійного фонду У країни у випадках, передбаче них цим Законом.

Частинами 2, 3 статті 25 Закону України "Про збір та облік єди ного внеску на загальнообов' язкове державне соціальне ст рахування" передбачено, що у р азі виявлення своєчасно не с плачених сум страхових внеск ів платники єдиного внеску з обов'язані самостійно обчисл ити ці внески і сплатити їх з н арахуванням пені в порядку і розмірах, визначених цією ст аттею. Суми недоїмки стягуют ься з нарахуванням пені та за стосуванням штрафів.

Положеннями частини 4 статт і 25 зазначеного Закону визнач ено, що територіальний орган Пенсійного фонду у порядку, з а формою і в строки, встановле ні Пенсійним фондом за погод женням з центральним органом виконавчої влади у сфері пра ці та соціальної політики, на дсилає платникам єдиного вне ску, які мають недоїмку, вимог у про її сплату. Вимога про спл ату недоїмки є виконавчим до кументом.

Платник єдиного внеску зоб ов'язаний протягом десяти ро бочих днів з дня надходження вимоги про сплату недоїмки с платити суми недоїмки та штр афів разом з нарахованою пен ею.

У разі якщо платник єдиного внеску протягом десяти робо чих днів з дня надходження ви моги не сплатив зазначені у в имозі суми недоїмки та штраф ів разом з нарахованою пенею , не узгодив вимогу з органом П енсійного фонду, не оскаржив вимогу в судовому порядку аб о не сплатив узгоджену суму н едоїмки протягом десяти робо чих днів з дня надходження уз годженої вимоги, територіаль ний орган Пенсійного фонду н адсилає в порядку, встановле ному законом, до підрозділу д ержавної виконавчої служби в имогу про сплату недоїмки.

У випадках, зазначених в абз аці шостому цієї частини, тер иторіальний орган Пенсійног о фонду також має право зверн утися до суду з позовом про ст ягнення недоїмки.

Управлінням Пенсійного фо нду України в Червонозаводсь кому районі м.Харкова до ТОВ "Л ітос" було направлено вимогу про сплату боргу №Ю-65 від 07.04.2011 р оку, в якій зазначено про наяв ність недоїмки зі сплати єди ного внеску у розмірі 1537,98 грн.

Позивач виконав всі вимоги діючого законодавства щодо узгодження суми заборговано сті по страховим внескам, вим ога про сплату боргу №Ю-65 від 07. 04.2011 року не оскаржувались відп овідачем у адміністративном у чи судовому порядку, у зв' я зку з чим вона є чинною та підл ягає виконанню.

Судом встановлено, що на час розгляду справи за ТОВ "Літос " лічиться недоїмка по єдином у внеску на загальнообов'язк ове державне соціальне страх ування за період з січня по лю тий 2011 року, яка складає 1537,98 грн.

На підставі вищевикладено го, суд вважає, що позовні вимо ги позивача є обґрунтованими , та з ТОВ "Літос" підлягає стяг ненню на користь Управління Пенсійного фонду України в Ч ервонозаводському районі м.Х аркова сума простроченої заб оргованості.

Судові витрати підлягають розподілу відповідно до пол ожень статті 94 КАС України.

На підставі викладеного, ке руючись ст.ст.8-14, 71, 86, 94, 159, 160-163, 167, 186, 254 Ко дексу адміністративного суд очинства України, суд -

П О С Т А Н О В И В:

Адміністративний позов Прокурора Червонозаводсько го району м.Харкова в інтерес ах держави в особі Управлінн я Пенсійного фонду України в Червонозаводському районі м .Харкова до Товариства з обме женою відповідальністю "Літо с" про стягнення заборговано сті - задовольнити у повному о бсязі.

Стягнути з Товариства з обм еженою відповідальністю "Літ ос" (код ЄДРПОУ 31635034, юридична ад реса: 61003, м.Харків, пров. Кузнечн ий буд.1, р/р 26007013437, ХАК "Земельний банк", МФО 351652) на користь Управл іння Пенсійного фонду Україн и в Червонозаводському район і м. Харкова (код 22682342, юридична а дреса: 61140, м.Харків, вул. 1-ї Кін ної Армії, 15, р/р 256063012095 в ВАТ "Дер жавний ощадний банк України" , МФО 351823) суму простроченої заб оргованості зі сплати єдиног о внеску за січень-лютий 2011 рок у в сумі 1537.98 грн. (одна тисяча п'я тсот тридцять сім гривень 98 ко пійок), де сума 1402,46 грн. на р/р 3719802300 2033 в ВАТ ХОУ "Державний ощадний банк України", МФО 85101, сума 135,52 на р/р 37194083002033 в ВАТ ХОУ "Державний ощ адний банк України" МФО 85101.

Постанова може бути оскар жена в апеляційному порядку до Харківського апеляційног о адміністративного суду чер ез Харківський окружний адмі ністративний суд шляхом пода чі апеляційної скарги в деся тиденний строк з дня її прого лошення. У разі застосування судом частини третьої статт і 160 КАС України, а також прийня ття постанови у письмовому п ровадженні апеляційна скарг а подається протягом десяти днів з дня отримання копії по станови.

Постанова набирає законно ї сили після закінчення стро ків для подачі апеляційної с карги. У разі подання апеляці йної скарги судове рішення, я кщо його не скасовано набира є законної сили після поверн ення апеляційної скарги, від мови у відкритті апеляційног о провадження або набрання з аконної сили рішенням за нас лідками апеляційного провад ження.

Повний текст постанови скл адено 19.09.2011 року.

Суддя Ізовітова-Вакім О.В.

СудХарківський окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення14.09.2011
Оприлюднено03.10.2011
Номер документу18345166
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —5508/11/2070

Постанова від 14.09.2011

Адміністративне

Харківський окружний адміністративний суд

Ізовітова-Вакім О.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні