Постанова
від 13.09.2011 по справі 7919/11/2070
ХАРКІВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Харківський окружний адмі ністративний суд

61004 м. Харків вул. Мар'їнська, 18-Б-3

П О С Т А Н О В А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

"13" вересня 2011 р. № 2а- 7919/11/2070

Харківський окружний адміністративний суд у скла ді:

головуючого - судді - Заічко О.В.,

за участю секретаря судово го засідання - Басовій Н.А.,

представники сторін та тре тьої особи - не прибули,

розглянувши у відкритому с удовому засіданні в приміщен ні суду в м. Харкові адміністр ативну справу за позовом Дер жавної податкової інспекція у Московському районі міста Харкова до Товариства з обм еженою відповідальністю "Лу ч -2008" третя особа: Департамент державної реєстрації юридич них осіб та фізичних осіб - під приємців про припинення юри дичної особи, -

ВСТАНОВИВ:

Позивач, Державна п одаткова інспекція в Московс ькому районі міста Харкова, з вернувся до Харківського окр ужного адміністративного су ду, з адміністративним позов ом до Товариства з обмеженою відповідальністю "Луч-2008", трет я особа: Департамент державн ої реєстрації юридичних осіб та фізичних осіб - підприємці в, в якому просить суд припин ити юридичну особу відповіда ча.

В обґрунтування позовних в имог позивач зазначив, що Тов ариство з обмеженою відповід альністю "Луч-2008", податкові дек ларації, документи бухгалтер ської звітності платника под атків останній раз надавало 20.01.2009р. (податкова декларація з податку на прибуток за 2008р.). За боргованість перед бюджетом відсутня. Відповідно до п.2 ст . 38 Закону України “Про держав ну реєстрацію юридичних та ф ізичних осіб - підприємців” - п ідставами для постановлення судового рішення щодо припи нення юридичної особи, що не п ов'язано з банкрутством юрид ичної особи, зокрема є: непода ння протягом року органам де ржавної податкової служби по даткових декларацій, докумен тів фінансової звітності від повідно до закону. Відповідн о до п.п. 20.1.12 п. 20.1 ст. 20 Податкового кодексу України органи держ авної податкової служби мают ь право у випадках, встановле них законом, звертатися до су ду щодо припинення юридичної особи та підприємницької ді яльності фізичної особи - під приємця про визнання недійс ними установчих (засновницьк их) документів суб'єктів госп одарювання.

Представник позивача у суд ове засідання не з' явився, н адав до суду клопотання про р озгляд даної справи без його участі.

Представник відповідача у судове засідання не з' явив ся, про час, дату та місце розг ляду справи повідомлявся нал ежним чином, до суду повернут о конверт з відміткою про зак інчення терміну зберігання. У відповідності до ст. 35 КАС Ук раїни відповідач є належно п овідомлений про дату, час та м ісце судового засідання.

Представник третьої особи у судове засідання не з' яви вся, надав суду письмові пояс нення та заяву про розгляд сп рави без його участі.

Суд вважає можливим розгля д справи за відсутності пред ставників сторін на підставі наявних у ній доказів, відпо відно до ст. 128 КАСУ.

Дослідивши матеріали спра ви, зібрані у справі докази в їх сукупності, проаналізува вши зміст норм матеріального і процесуального права, які п ідлягають застосуванню до сп ірних правовідносин, суд вва жає, що позов підлягає задово ленню з наступних підстав.

Товариство з обмеженою від повідальністю "Луч-2008", код 35589495, з ареєстрованого як юридична о соба Виконавчим комітетом Ха рківської міської ради від 11.1 2.2007р. № 14801020000038812. Місцезнаходження ТОВ "Луч-2008" є м. Харків, вул. Гр. Праці, 38, кв. 21.

Товариство з обмеженою від повідальністю "Луч-2008" податко ві декларації, документи бух галтерської звітності платн ика податків останній раз на давало 20.01.2009р. (податкова деклар ація з податку на прибуток за 2008р.), що підтверджується довід кою № 2483/9/28-218 від 27.04.2011 року та свідч ить про систематичне і грубе порушення відповідачем діюч ого законодавства України. В ідповідно до довідки наданої ДПІ в Московському районі м. Х аркова у ТОВ "Луч-2008" відсутня з аборгованість перед бюджето м.

Статтею 19 Конституції Украї ни передбачено, що правовий п орядок в Україні ґрунтується на засадах, відповідно до яки х ніхто не може бути примушен ий робити те, що не передбачен о законодавством. Органи дер жавної влади та органи місце вого самоврядування, їх поса дові особи зобов'язані діяти лише на підставі, в межах повн оважень та у спосіб, що передб ачені Конституцією та закона ми України.

Відповідно до п. 3 ч. 1 ст. 10 Зако ну України “Про державну под аткову службу в Україні” Дер жавні податкові інспекції в районах, містах без районног о поділу, районах у містах, між районні та об'єднані державн і податкові інспекції викону ють такі функції: контролюют ь своєчасність подання платн иками податків бухгалтерськ их звітів і балансів, податко вих декларацій, розрахунків та інших документів, пов' яз аних з обчисленням податків, інших платежів, а також перев іряють достовірність цих док ументів щодо правильності ви значення об' єктів оподатку вання і обчислення податків, інших платежів.

Згідно зі ст. 9 Закону Україн и “Про систему оподаткування ” платники податків і зборів (обов'язкових платежів) зобов 'язані:

- подавати до державних пода ткових органів та інших держ авних органів відповідно до законів декларації, бухгалте рську звітність та інші доку менти і відомості, пов'язані з обчисленням і сплатою подат ків і зборів (обов'язкових пла тежів);

- сплачувати належні с уми податків і зборів (обов'яз кових платежів) у встановлен і законами терміни.

Відповідно до ч.2 ст. 46 Закону України “Про державну реєст рацію юридичних та фізичних осіб - підприємців” - підстава ми для постановлення судовог о рішення про припинення під приємницької діяльності фіз ичної особи - підприємця є: неп одання протягом року органам державної податкової служби податкових декларацій, доку ментів фінансової звітності відповідно до закону.

Згідно зі ст. 38 Закону Україн и “Про державну реєстрацію ю ридичних осіб та фізичних ос іб - підприємців” підставами для постановлення судового рішення щодо припинення юрид ичної особи, що не пов'язано з банкрутством юридичної особ и, зокрема є:

- визнання недійсним запису про проведення держ авної реєстрації через поруш ення закону, допущені при ств оренні юридичної особи, які н е можна усунути;

- провадження нею діял ьності, що суперечить устано вчим документам, або такої, що заборонена законом;

- невідповідність мін імального розміру статутног о фонду юридичної особи вимо гам закону;

- неподання протягом р оку органам державної податк ової служби податкових декла рацій, документів фінансової звітності відповідно до зак ону;

- наявність в Єдиному д ержавному реєстрі запису про відсутність юридичної особи за вказаним її місцезнаходж енням.

Суд зазначає, що з 1 січня 2011 ро ку набрав чинності Податкови й кодекс України, відповідно до п.п.20.1.12 п.20.1 статті 20 якого, орг ани державної податкової слу жби мають право, у випадках, вс тановлених законом, звертати ся до суду щодо припинення юр идичної особи та підприємниц ької діяльності фізичної осо би - підприємця.

Відповідач не надав до суду доказів, які підтверджували надання податкової та фінан сової звітності ТОВ "Луч-2008".

Виходячи з вищевикладеног о суд приходить до висновку, щ о вимоги позивача є обґрунто ваними, доведеними та таким, що підлягають задоволенню.

Відповідно до ч. 4 ст. 94 КАС Укр аїни у справах, в яких позивач ем є суб'єкт владних повноваж ень, а відповідачем - фізична ч и юридична особа, судові витр ати, здійснені позивачем, з ві дповідача не стягуються.

Керуючись ст.ст. 9, 71, 94, 128, 159, 160-163, 186, 254 , 256 Кодексу адміністративного судочинства України, Харків ський окружний адміністрати вний суд, -

П О С Т А Н О В И В:

Адміністративний поз ов Державної податкової інсп екції у Московському районі міста Харкова до Товариства з обмеженою відповідальніст ю "Луч-2008", третя особа: Департам ент державної реєстрації юри дичних осіб та фізичних осіб - підприємців про припинення юридичної особи - задовольни ти в повному обсязі.

Припинити юридичну особу - Т овариство з обмеженою відпов ідальністю "Луч-2008" (код: 35589495, юрид ична адреса: 61146, м.Харків, вул. Гр . Праці, буд. 38, кв. 21).

Постанова набирає законно ї сили після закінчення стро ку подання апеляційної скарг и, якщо скаргу не було подано. У разі подання апеляційної с карги постанова, якщо її не ск асовано, набирає законної си ли після повернення апеляцій ної скарги, відмови у відкрит ті апеляційного провадження або набрання законної сили р ішенням за наслідками апеляц ійного провадження.

Постанова може бути оскарж ена в апеляційному порядку д о Харківського апеляційного адміністративного суду чере з Харківський окружний адмін істративний суд шляхом подач і апеляційної скарги протяго м десяти днів з дня її проголо шення. У разі застосування су дом частини третьої статті 160 КАС України, а також прийнятт я постанови у письмовому про вадженні апеляційна скарга п одається протягом десяти дні в з дня отримання копії поста нови.

Повний текст постанови виг отовлено 16 вересня 2011 року.

Суддя Заічко О.В.

СудХарківський окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення13.09.2011
Оприлюднено03.10.2011
Номер документу18345220
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —7919/11/2070

Ухвала від 29.06.2011

Адміністративне

Харківський окружний адміністративний суд

Заічко О.В.

Постанова від 13.09.2011

Адміністративне

Харківський окружний адміністративний суд

Заічко О.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні